اقتصاد۲۴-موج پنجم تعطیلی مشاغل بهدلیل همهگیری ویروس کرونا با گلایه و اعتراض و تعطیلی نیمبند واحدهای صنفی در بازار بزرگ تهران و برخی مراکز و پاساژهای خرید سطح شهر مواجه شد.
با ابلاغ مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا فعالیت همه مشاغل مشمول گروه ۲ تا ۴ شغلی حداقل بهمدت ۲ هفته ممنوع و مقرر شده تا معاونت اجتماعی این ستاد با بررسی شرایط شیوع این بیماری و میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی نسبت به تعیین مدت زمان تعطیلی این مشاغل تصمیمگیری کند. اما صنوفی که در ۴مرحله قبلی پاندمی کرونا متحمل ضرر و زیانهای هنگفت شده و بستههای حمایتی دولت را متناسب با میزان خسارات خود نمیدانند، از موج پنجم تعطیلی کسبوکارشان ناراضی هستند.
این شرایط موجب چندگانگی در تعطیلی یا تداوم فعالیت مشاغل خارج از گروه یک شغلی شده و باعث اعتراض برخی تشکلهای صنفی شده است. بازبودن برخی مشاغل و کسبوکارهای مشمول گروه ۲ و ۳ شغلی در مراکز اصلی خرید مانند بازار بزرگ تهران و برخی پاساژها و مجتمعهای تجاری و هشدار نسبت به پیامدهای تعطیلی طولانی مدت صنوف بدون حمایتهای لازم و با تداوم فعالیت دستگاههای مرتبط ازجمله واکنشهای مشاغل و کسبوکارها به مصوبه اخیر ستاد ملی مقابله با کرونا بوده است؛ موضوعی که حتی باعث اعتراض برخی دیگر از صنوفی شده که بهدلیل این مصوبه کسبوکار خود را تعطیل کردهاند. علاوه بر آن رئیس اتاق اصناف تهران طی نامهای به استاندار تهران نسبت به تعطیلی چند باره مشاغل اعتراض کرده است.
رئیس اتاق اصناف تهران در واکنش به مصوبه اخیر ستاد ملی مقابله با کرونا برای تعطیلی مشاغل گروه ۲ تا ۴ شغلی با بیان اینکه همه موظف هستند دستورالعمل ستاد ملی کرونا را اجرا کنند، گفت: اصناف نسبت به این تعطیلیها اعتراض دارند؛ چرا که نباید فرقی بین کسبه و تجار با بقیه فعالان اقتصادی در اجرای این محدودیتها وجود داشته باشد. قاسم نوده فراهانی با تأکید بر اینکه طی مدت ۱۷ماه گذشته دولت کمکی متناسب با خسارات وارده به صنوف نداشته است، افزود: اعتراض اصناف این است که اگر قرار بر تعطیلی است باید همه تعطیل شوند؛ حرفشان هم درست است.
بیشتر بخوانید: دور پنجم محدودیت و تعطیلی مشاغل آغاز شد
وقتی ادارات و بانکها باز هستند، اما کسبه مجبور به تعطیلی میشوند، با مشکلاتی مانند بدهی و فشارهای مالی که با این تعطیلیها به آنها وارد شده، باید چه کار کنند؟ اگر قرار بر تعطیلی است همه را تعطیل کنند که هم نتیجه نهایی خوبی داشته باشد و هم اینکه فرقی بین کسبه، تجار و بقیه گذاشته نشود.
او تأکید کرد: بازار بزرگ تهران طبق دستورالعمل ستاد کرونا باید تعطیل باشد، اما چرا بانک وسط بازار فعال و باز است؟ اعتراض کسبه بازار بزرگ تهران نیز همین موضوع است و حق هم دارند. نوده فراهانی در مورد میزان خسارت احتمالی وارده بر اصناف طی ۲ هفته تعطیلی پیشرو گفت: حتما با این تعطیلی به اصناف خسارت وارد میشود، واحدهای صنفی در این مدت باید پول مغازه و کارکنان و دیگر مخارج را پرداخت کنند، ولی درآمدی ندارند. در تعطیلیهای قبلی، فهرست اصنافی که به آنها خسارت وارد شده بود را با میزان خسارت، به نهادهای مختلف اعلام کردیم، ولی کسی توجهی نکرد و اقدامی هم انجام نشد و در ۲ هفته پیشرو نیز حتما به اصناف خسارت وارد میشود، اما مشخص نیست که کمکی به آنها شود یا خیر.
در ادامه نارضایتی اصناف به تعطیلی کسبوکارشان، دیروز رئیس اتاق اصناف تهران در نامهای به انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران اعلام کرد، شرایط اقتصادی صاحبان صنوف به مرحلهای از بحران و آسیب رسیده است که دیگر امکان تعطیلی واحدهای صنفی برای فعالان اقتصادی ممکن نیست.
قاسم نوده فراهانی در ادامه این نامه آورده است: «فشارهای روحی و روانی آستانه تحملی برای صنوف باقی نگذاشته است؛ بنابراین با توجه به وضعیت بسیار بد فعالان اقتصادی بهدلیل تعطیلی پی در پی آنها از سوی ستاد ملی کرونا و افزایش هزینههای صنوف ازجمله حاملهای انرژی، مالیات، هزینه پرسنلی، اجاره واحد صنفی، عوارض پسماند شهرداری و... وضعیت را به سمتی هدایت میکند که مدیریت و کنترل صنوف را غیرقابل پیشبینی کرده است.»
او همچنین در این نامه تصریح کرده است که «نارضایتی از ادامه تعطیلیها بسیار بالاست و صنوف تأکید دارند همراه اصناف، سازمانها و ارگانهایی ازجمله بانکها، سازمانهای امور مالیاتی و... که با حوزه اصناف مرتبط هستند نیز همگام با اصناف تعطیل شوند و نباید بار همه مشکلات و آسیبهای ویروس کرونا به دوش اصناف قرار گیرد.» نوده فراهانی در این نامه تأکید کرده است: «اگر قرار باشد تعطیلی طبق روال گذشته برای حوزه اصناف اعمال شود، امکان نافرمانی صنوف از پذیرش و اجرای دستورهای صادر شده بسیار بالاست و ممکن است با اعتراضات صنفی همراه شود.»
رعایت کجدار و مریز مصوبه اخیر ستاد ملی مقابله با کرونا توسط برخی مشاغل گروه ۲ تا ۴ شغلی موجب اعتراض سایر صنوف مشمول این محدودیتها شده است بهنحوی که دیروز نایبرئیس اتحادیه طلا و جواهر گفت: در بازار تهران فقط طلافروشها تعطیل کردهاند و اتاق اصناف هم درخصوص دوگانگیای که پیش آمده، هیچ اقدامی نکرده است. محمد کشتی آرای در مورد وضعیت فعالیت بازار طلا و سکه در شرایطی که وضعیت کرونایی شهر تهران به رنگ قرمز درآمده است، افزود: در بازار تهران همه صنوف فعال و باز هستند، ولی فقط طلافروشها بستهاند و این جای تعجب و سؤال است که اگر قرار است که همه واحدهای صنفی بازار تعطیل باشند، چرا فقط طلافروشیها تعطیل شدهاند؟ او افزود: اکنون همه مغازههای لباسفروشی، پارچهفروشی و... در تهران باز هستند. در بازار بزرگ تهران نیز فقط ابتدای بازار که طلافروشها هستند، تعطیلی را مشاهده میکنیم و بقیه بازار بزرگ تهران فعال است. کشتیآرای گفت: متأسفانه نوعی دوگانگی بهوجود آمده و اتاق اصناف هم در این خصوص هیچ اقدامی نکرده است. اگر اطلاعیهای صرفا مبنی بر فعالیت گروه یک، داده شده باید بقیه مشاغل تعطیل باشند، اما این اتفاق نیفتاده و در بازار فقط طلافروشها تعطیل شده و همین موضوع نیز باعث شده که معاملات طلا و سکه با کاهش شدید همراه باشد.