فرایند تولید محصولات گلخانهای در کشور ما ناقص است/ سرپوش پلاستیکی، گلخانه نیست
غلامحسین هادی زاده رئیسی گفت: در حال حاضر مکانهایی را که صرفا پوشش یک فضا با چادری پلاستیکی است، گلخانه مینامند در حالی که فرایند ایجاد و تولید در گلخانه تعریف مشخصی دارد.
امیرحسین احمدی، اقتصاد24- وزیر جهاد کشاورزی اخیرا بر ضرورت ایجاد تشکل های گلخانه ای و پایانه های صادراتی تاکید کرده بود. اما پرسش اینجاست که اقلیم ایران ظرفیت کشت در گلخانه را دارد و اساسا وقتی که از کشت گلخانه ای صحبت میشود دقیقا از چه نوع کشتی صحبت میشود؟
غلامحسین هادی زاده رئیسی در اینباره در گفتوگو با اقتصاد 24 گفت: هر متر مربع یک گلخانه فنی با نصب تجهیزات مدرن بین یک تا دو میلیون تومان هزینه دارد؛ یعنی احداث یک گلخانه مکانیزه هیدروپونیک دستکم نیاز به 300 میلیون تومان سرمایه دارد به شرط آنکه به دانش روز دنیا مجهز باشد.
وی افزود: در حال حاضر در کشور ما، مکان هایی را که صرفا پوشش یک فضا با چادری پلاستیکی است، گلخانه مینامند در حالی که فرایند ایجاد و تولید در گلخانه تعریف مشخصی دارد.
عضو شورای مرکزی خانه کشاورزی با تاکید بر اینکه در هر جایی نمیتوان اقدام به احداث گلخانه کرد، اظهار داشت: فناوری به کار رفته در گلخانه، نزدیک بودن به بازارهای مصرف و ماشین های سردخانه دار و سیستم پشتیبانی، همه از مواردی هستند که تولید یک گلخانه با بهره وری و به صرفه را ممکن میکنند.
هادی زاده همچنین بیان کرد: انرژی مصرف شده باید به قیمت FOB محاسبه شود که اگر این انرژی به جای آنکه صرف گلخانه شود صرف صادرات شود چه ارزشی خواهد داشت و اگر صرف تولید محصولات استراتژیک اما پرهزینهای مثل بادمجان و کلم شود چه ارزشی خواهد داشت؟
وی ادامه داد: همچنین یکی از مسائلی که باید بررسی شود سنجش هزینه و فایده ای است که در گلخانه نسبت به فضای باز وجود دارد.
این کارشناس حوزه کشاورزی اظهار کرد: اقلیم گسترده در کشور ما به گونه ای است که در زمستان که دمای آذربایجان 30 درجه زیر صفر است، دمای منطقه جنوبی کشور و استان هرمزگان 25 درجه بالای صفر است و ما در این فصل به راحتی میتوانیم در مناطق جنوبی کشور سبزی و صیفی و محصولات گلخانه ای را در فضای باز بکاریم و کافی است که روی آنها پلاستیک بکشیم تا از تبخیر آب جلوگیری شود و همچنین باید کشت متراکم داشته باشیم.
هادی زاده ادامه داد: وقتی به این سادگی میتوانیم در یک اقلیم گسترده با آموزش کشاورزی این کار را بکنیم چه نیازی به تهیه سازه های عظیم گلخانهای است که بی هیچ آموزشی در اختیار کشاورزان بگذاریم؟
عضو شورای مرکزی خانه کشاورز با تاکید بر اینکه مسائل تولید محصولات گلخانه ای زنجیره ای به هم پیوسته است بیان کرد: شاید بتوانیم با تولید در گلخانه ها تا حدی در مصرف آب صرفه جویی کنیم اما فرایند تولید در کشور ما ناقص است.
وی گفت: در محیط گلخانه آفت و بیماری بیش از محیط باز وجود دارد؛ چرا که در گلخانه های ما تهویه دچار مشکل است و به همین دلیل مصرف قارچ و حشره کش ها افزایش پیدا میکند به این خاطر که در محیط بسته گلخانه باید با تولید انبوه کار کرد.
هادی زاده ادامه داد: در حال حاضر ما به سیستم دفع آفات بیولوژیک مجهز نیستیم و باید با استفاده از کود زیاد به حداکثر ظرفیت تولید برسیم که این مسئله نیز خالی از خسارت نیست.
این کارشناس کشاورزی تصریح کرد: اگر در ایجاد گلخانه ها، الگوی ما کشورهای اروپایی هستند باید بدانیم که بازارهای مصرف این کشورها به شدت ثروتمند هستند و میتوانند محصولات گران را مصرف کنند ولی در کشور ما با این درآمدهای محدود چطور با هزینه های سنگین گلخانه ها می توان تولید کرد که مردم هم قدرت خرید داشته باشند؟
وی با اشاره به اینکه کشور ترکیه بیش از 50 هزار گلخانه دارد گفت: این کشور در کنار سه دریا قرار گرفته و از آب و هوای مدیترانه ای برخوردار است و مصرف انرژی تولید در این کشور بسیار کمتر از نواحی خشک در کشور ماست و اقلیم مناسب کشت گلخانه ای در کشور ما فقط شمال کشور است که استطاعت زیادی برای ایجاد گلخانه ندارد و از پشتیبانی و حمل تولیدات در این بخش از کشور به سایر نقاط ایران بسیار پر هزینه است.