اقتصاد ۲۴- بسیاری از ما در خانههایمان وسایل برقی زیادی از جمله یخچال، لباسشویی، تستر، سشوار و ... داریم. این وسایل غالباً برای زندگی روزمره ما حیاتی هستند.
به همین دلیل ما باید از اختلالات الکتریکی که باعث سوختن وسایل برقی میشوند، جلوگیری کنیم. چطور از سوختن لوازم برقی بر اثر نوسان و قطعی برق جلوگیری کنیم؟
نوسان برق میتواند تأثیر بدی روی لوازم برقی ما داشته باشد و لوازم برقی حساس و گران را از بین ببرد. این روزها با افزایش قیمت دلار شاهد افزایش نجومی قیمت لوازم برقی هستیم؛ مسلماً با سوختن لوازم برقی جایگزین کردن آنها کار بسیار سختی خواهد بود؛ بنابراین برای کم کردن هزینهها باید تا جایی که میتوانیم از این لوازم محافظت کنیم؛ اما نوسان برق چیست؟ و راههای جلوگیری از سوختن لوازم برقی ناشی از قطع برق چگونه است.
نوسان برق با افزایش و کاهش ناگهانی میزان جریان برق موجود در سیستم الکتریکی به وجود میآید که میتواند علتهای مختلفی داشته باشد که از این بین میتوان به مواردی همچون رعد و برق، الکتریسیته ساکن، خیس شدن مسیرهای سیمکشی بر اثر بارش باران، استفاده از دستگاههای پرمصرف، استفاده از دستگاههایی که دارای ولتاژ القایی بالایی هستند، دستگاههای معیوبی که میزان مصرف برق ثابتی ندارند و … اشاره کرد.
اگر در منطقهای زندگی میکنید که رعد و برق زیادی دارد شما میتوانید از سرج ارستر یا برقگیر استفاده کنید. معمولاً از برقگیر برای محافظت از سوختن لوازم برقی ناشی از ولتاژ زیاد ناشی از عوامل خارجی یا تغییر جریانات داخلی استفاده میشود. برقگیر جریان هادی موجود در وسایل برقی را به زمین وصل میکند و در نتیجه جریان اضافه به زمین انتقال داده میشود.
تا جایی که امکان دارد برای وسایل برقی خود محافظ بخرید تا خسارت ناشی از قطع برق را به حداقل برسانید. این سادهترین، سریعترین و ارزانترین راه حل برای جلوگیری از سوختن وسایل برقی شماست. این محافظها مجهز به فیوز هستند که در صورت اختلالات برقی (ولتاژ بیش از حد، قطع برق و …) از وسایل برقی شما محافظت میکند؛ اما لازم به ذکر است که نمیتوان تمام وسایل برقی از جمله لامپها را از خطر سوختن در هنگام نوسان برق نجات داد.
به جای اینکه برای تکتک وسایل خود محافظ بخرید میتوانید خانه خود را به یک جعبه فیوز مجهز کنید. جعبه فیوز از نوسانات ولتاژی که از طریق سیمکشی خانه شما به وسایل برقی میرسد محافظت بیشتری میکند و خطر سوختن لوازم برقی را کاهش میدهد. جعبه فیوزها برای پذیرش ۲۴۰ ولت طراحی شدهاند و این بدان معناست که شما به دو فضای خالی برای نصب این دستگاه نیاز دارید.
بیشتر بخوانید: معضل قطعی برق و افزایش سوختن کولر و یخچال در سیستان و بلوچستان
سوختن وسایل برقی به علت نوسان برق میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. اگر شما در این زمینه تجربهای ندارید توصیه میکنیم با یک تکنسین مجرب برق تماس بگیرید. خطوط برق ورودی و جعبه فیوز و محافظ شما باید به صورت دقیق و درست نصب شود. هر وسیله برقی دارای محدودیتهای ولتاژ است که باید بدانها نیز توجه داشته باشید.
در بسیاری از کشورها، در حمام و آشپزخانه از GFCI استفاده میکنند. این وسیله دارای دکمههای قرمز و مشکی Test و Reset است که جریان برق داخلی و خارجی را برای هر سوکت نظارت میکند و اگر جریان برق بیشتر از یک حد مجاز باشد برق را قطع میکند تا از سوختن لوازم برقی شما جلوگیری کند.
احتمالاً در مورد دستگاههای یو. پی. اس شنیدهاید. این دستگاه دارای یک باتری یدکی است که در صورت قطع برق از آن استفاده میکند تا شما بدون قطع شدن ناگهانی برق بتوانید وسایل برقی خود را خاموش و یا از پریز بکشید. یو. پی. اس بیشتر برای محافظت از کامپیوترهای رومیزی در برابر قطع ناگهانی برق استفاده میشود.
بهترین روش مقابله با سوختن لوازم برقی این است که هر موقع که از این لوازم استفاده نمیکنید آنها را از پریز برق جدا کنید. نوسان برق نمیتواند به دستگاههایی که به برق وصل نشدهاند آسیب برساند و این حرکت هوشمندانهای برای صرفهجویی در انرژی و حفظ ایمنی است.