اقتصاد۲۴ - در بحبوحه تحریمهای ظالمانه علیه اقتصاد ایران، گمرک و عملکرد مدیران آن بسیار حایز اهمیت است. هرچه گمرک به عنوان یکی از شریانهای اصلی اقتصاد کشور بتواند در مدیریت تجارت هوشمندانه و به موقع عمل کند، قطعا نه تنها چرخه تولید و تجارت روانتر خواهد شد بلکه بخشی از اثرات تحریم نیز خنثی میشود.
برهمین اساس اقتصاد ایران نیازمند “گمرک هوشمند” است. گمرک هوشمند، گمرکی است که به منظور تسهیل شرایط تولید و تجارت، چه به لحاظ نرم افزاری و چه به لحاظ سخت افزاری خود را متناسب با شرایط و در چارچوب قوانین تطبیق میدهد تا چرخه اقتصاد کمترین اتلاف را در گمرک داشته باشد. به بیان دیگر گمرک هوشمند، یک استراتژی برای خنثی سازی تحریمها است.
برای تحقق چنین آرمانی، شرط لازم حضور مدیران متخصص، مجرب، پاکدستی، با روحیه جهادی و شجاع است. گمرک زمانی هوشمند میگردد که مجریان و اداره کنندگان آن هوشمند رفتار کنند. این مدیران هستند که میتوانند با درایت، شجاعت و سرعت مشکلات پیش روی گمرک را به موقع تشخیص دهند و آن را برطرف کنند.
در این خصوص معاونت فنی گمرک، الگوی بسیار مناسبی برای پیاده کردن گمرک هوشمند است. در حال حاضر در بخش معاونت فنی گمرک، علی رغم تمامی موانع و محدودیتهای حاصل از کرونا و تحریم، ولی مدیران به صورت آنلاین و از ابزارهای مختلف در حال ترخیص کالاها و برطرف کردن موانع هستند.
بیشتر بخوانید: ادامه ممنوعیت ورود گردشگران خارجی به ایران
حاکمیت گمرک هوشمند در معاونت فنی گمرک باعث شده تا نامه نگاریهای طویل المدت جای خود را به ابزارهای موجود در فضای مجازی دهد؛ لذا گاها برای حل مسائل به دلیل وجود محدودیتهای مذکور، نامه نگاری ها، دستورها و پارافها از طریق واتساپ و … انجام میگیرد.
حاکمیت گمرک هوشمند در معاونت فنی گمرک باعث شده تا سلسله مراتب طویل المدت جای خود را به اعتماد زنجیرهای در فرآیند تصمیم گیری بدهد و هر مدیری در بخش مربوطه خود صرفا با هماهنگی تلفنی با مدیر ارشد، (حتی در روزهای تعطیل) دستورات لازم و مقتضی را میدهد.
حاکمیت گمرک هوشمند در معاونت فنی گمرک باعث شده تا تا پاسی از شب مدیران مربوطه به طور مستقیم و بی واسطه به رفع مشکلات و صدور دستور آنی جهت ترخیص کالاها اقدام کنند.
در دولت سبزدهم میبایست از چنین ساختاری هوشمندی و کارآمدی حفاظت و این رویه را تقویت کرد. از مدیران مربوطه با چنین عملکرد و طرز فکری که حقا سرمایه کشور هستند، باید حراست کرد. برخی تحمل حضور مدیران متخصص، مجرب و پاکدست را ندارند. قطعا چنین مدیران با دشمنی فراوان مواجه هستند. همانطور که شنیدهها نیز دال بر همین موضوع است.
متاسفانه برخی از اخبار حاکی از آن است که برخی چهرههای مسئله دار در غفلت دستگاههای نظارتی در حال لابی برای رسیدن به پستهای کلیدی در معاونتهای مختلف از جمله معاونت فنی هستند. چهرههایی که با کوچکترین نظارت و استعلامی میتوان به راحتی صلاحیت آنان را رد کرد. این افراد در روزهای اندک باقی مانده به استقرار دولت سیزدهم تغییر چهره داده و با ژست کارشناس و تحلیلگر اقتصادی و گمرکی سعی در ایجاد آبرو برای خود به منظور لابیهای آینده هستند.
حضور چهرههای مسئله دار که بعضا با مشکلات اخلاقی عدیدهای مواجه هستند، اولین زنگ خطر گمرکی در دولت سیزدهم است که مسئولان مربوطه میبایست نسبت به آن هوشیار باشند.
قطعا در صورت جدیتر شدن حضور این چهرهها در پستهای کلیدی، اسناد تخلفات این افراد توسط خط بازار رسانهای خواهد شد.