اقتصاد ۲۴- اعتراضات مردمی در خوزستان ادامه دارد، ماجرا از بیکفایتی و منفعتطلبی دولتمردان در دولتهای مختلف شروع شد. زمانی که یکی سدسازیهای بیرویه در خوزستان و استانهای بالادست را رقم میزد و دیگری در فکر انتقال آب کارون به نواحی مرکزی کشور بود. همه این ناکارآمدیها و گوش بستن به سخنان فعالان محیط زیست باعث شد که کرور کرور پول به جیب عدهای سرریز شود و خروار خروار مصیبت و بیآبی بر سر مردم خوزستان. همه این افراد و مدیران ناکارآمد دست به دست هم دادند و در نهایت اقتدار توانستند کشتی پرآبترین استان کشور را به گل بنشانند.
حالا مردم خسته و تشنه از این همه بیکفایتی به خیابانها آمده و به نبود آب و محرومیت خود اعتراض میکنند. در این بین صدای شلیک گلوله و اخبار حاکی از مرگ و مجروح شدند جوانان وطن هم به گوش میرسد.
از یکسو تصاویری از گسیل شدن نیروهای نظامی و انتظامی به سوی خوزستان منتشر میشود و فیلمهایی که نشان میدهد مردم از برخورد خشن نیروهای نظامی خشمگین هستند و از سوی دیگر تصویری از یک مامور نیروی انتظامی که در جمع معترضان ایستاده و میگوید: «ما در کنار شما هستیم، اما گوشهای بایستید و حرفاتون رو بزنید. اگر یکی بیاد وسط تیراندازی کنه خودتون ناراحت نمیشید؟»
بیشتر بخوانید: رفتار خشن با مردم خوزستان قابل قبول نیست
حسن نبوتی، سرپرست فرمانداری شهرستان ایذه از کشته شدن یک جوان و مجروح شدن ۱۴ نفر از پرسنل نیروی انتظامی در تجمع شبهای گذشته مردم در این شهر خبر داده و گفته: «در پی این تجمع یک جوان مورد اصابت گلوله اغتشاشگران قرار گرفت و پس از انتقال به بیمارستان به دلیل شدت جراحات وارده جان خود را از دست داد.»
در سایر شهرها نیز اعتراضات قربانیانی به جای گذاشته است. هنوز آمار دقیقی از جان باختگان و مجروحان این اعتراضات در دسترس نیست. با این حال مسئولان استانی تاکید میکنند که تیراندازیها و اغتشاشات به دلیل ورود نیروهای تجزیهطلب و ضد انقلاب در میان صفوف معترضان و سوءاستفاده آنها از این شرایط است. آنها حضور نیروهای نظامی را نیز در راستای حفظ امنیت و جلوگیری از فعالیت این گروهها توصیف میکنند.
از آنجایی که تیر و گلوله به صورت گزینشی عمل نمیکند باید به این سوال پاسخ داده شود که نیروهای نظامی در صحنه حادثه و زمان زد و خورد چگونه توان تشخیص اغتشاشگر از معترض را دارند و چه کسی حافظ جان مردمی است که از هر دو سو هدف گلوله قرار خواهند گرفت؟
آیتالله محسن حیدری آل کثیر، نماینده خوزستان در مجلس خبرگان رهبری درباره شرایط این روزهای مردم خوزستان میگوید: «خواستههای مردم خوزستان بهحق و مربوطه به حق حیاتشان یعنی آب است. در حال حاضر مشکلاتی جدی برای کشاورزان، دامداران و روستائیانی که از لولهکشی آب محروم بوده و در رنجند ایجاد شده است. به علاوه به محیط زیست خوزستان از جمله هورالعظیم و سایر تالابها آسیب زده شد. نخلیات به خصوص در شهرهایی مانند آبادان، خرمشهر و شادگان آسیب دیدند. برخی از احشام هم در معرض هلاکت قرار گرفتند. شرایط بهگونهای است که برخی روستائیان ناچار به مهاجرت شده و در اهواز حاشیهنشین شدند.
این مشکلات در اثر تنش آبی ایجاد شده است که معلول عوامل طبیعی و غیرطبیعی است. عوامل طبیعی موضوع خشکسالی است که در همه جا هست از جمله در خوزستان. از حدود ۷ ماه پیش در خوزستان بارش باران نداشتهایم در آینده هم پیشبینی شده که سال آبی سختی پیش رو داریم. مسئولان آب استان برای ذخیره آب شرب اقدام برخی کشت و کارها مانند شلتوک کاری را ممنوع کرده و برخی را نیز محدود کردند. این مشکلات باعث نارضایتی عمومی شد.
اما عوامل غیرطبیعی موجد تنش آبی مربوط به سیاست اشتباه وزارت نیروست، یعنی این وزارتخانه به گمان اینکه آب خوزستان اضافه بوده و میتوان آن را به سایر نقاط منتقل کرد چنین اقدامی انجام داد. این اقدام باعث شد که برای خوزستان از ناحیه رودهای کارون، کرخه و دز مشکلاتی ایجاد شود. از کارون و دز مقادیر زیادی آب شرب برای مصارف زراعت، فضای سبز و صنعت به سایر نقاط منتقل شد. در بالادست کرخه نیز به خصوص در دولتهای یازدهم و دوازدهم سدهای زیادی ساخته شده است. آبی که در خوزستان به عنوان حقابه کشاورزی، شرب و محیط زیستی اختصاص داده میشد به شدت کاهش یافت؛ که همه این عوامل باعث بحران اخیر شد.
مردم براساس حق مطالبهگری، مطالباتی را مطرح کردند، ما و نمایندگان مجلس به عنوان نماینده مردم صدای مردم را به دولت و مسئولان رساندیم، اما در این اتفاقات اخیر پای ضد انقلاب به میان کشیده شد. منافقین، ضدانقلاب و تجزیهطلبان درد مردم را ندارند، دردهای خودشان را دارند. این افراد مشکلات مردم را بهانه و شروع به موج سواری کردند. به تنشها دامن زدند و حتی کشتهسازی کردند.
در حال حاضر مصلحت کشور و استان آن است که مردم خوب و مطالبهگرمان صف خود را از صف افراد منافق و ضد انقلاب جدا کنند. احیانا بعضی از اراذل و اوباش هم با دشمنان همراهی کردند. اینها افراد ساده و فریبخوردهای هستند که باید با آنها مدارا کرد، اما مهم آن است که مردم در این شرایط اجازه ندهند مطالبات بهحق آنها دستمایه عوامل اجنبی شود. در حال حاضر رسانههای ضد انقلاب و اپوزیسیون مرتب شایعهسازی میکنند و افرادی را که از جریانات پشت پرده بیخبر هستند را تشویق میکنند که در مقابل نظام و مردم بایستند.
در همین دشت آزادگان که بیشترین آسیب را از بیآبی خورده است شاهد بیشترین مشارکت در سطح استان طی انتخابات اخیر بودهایم. هیچ منطقهای به اندازه هویزه و دشت آزادگان چنین مشارکتی نداشته است. این مردم فداکار در روزهای جنگ تحمیلی بیشترین صدمه را خوردند و شاهد اشغال شهرها و روستاهایشان بودند، اسارت را تحمل کردند و شهدای زیادی هم دادند. چنین مردمی بصیرت دارند و مدافع نظام هستند. همه مناطق خوزستان پیشینههای انقلابی و مواضعشان آنچنان شفاف است که نیاز به توضیح ندارد. این مردم فریب دشمن را نمیخورند و با جدا کردن صفشان از صف بدخواهان حماسه دیگری میآفرینند.»
(یکی از عوامل ناراحتی و نگرانی مردم، حضور نظامیها در مقابل مردم معترض است؛ شما چه راهکاری پیشنهاد میکنید؟): «حضور نظامیها، در مقابل مردم معترض نیست. حضور آنها برای ایجاد امنیت در مقابل اوباش، منافقین و سرسپردگان اجنبی است که سوابقشان در فتنههای قبلی مانند فتنه بنزین مشخص شده است. در تمام جهان هم چنین است. نیروی انتظامی باید حافظ امنیت مردم باشد، حضور آنها اصلا در مقابل مردم نیست. افتخار آنها خدمتگزاری در برابر مردم است؛ بنابراین نباید اینگونه تلقی شود که حضور نظامیان و نیروهای انتظامی در مقابل مردم است این حرف دشمن است که در بوق و کرنا میکند و نیروی انتظامی را به شکلی به تصویر میکشد که گویی در مقابل مردم است. چنین نیست و ما به شدت این موضوع را تکذیب میکنیم، نیروی انتظامی در خدمت مردم هستند و مردم هم ارزش نیروهای خودشان را میدانند و نباید افراد دارای غرض و مرض خود را پشت سر مردم پنهان کنند.»
منبع: جامعه ۲۴