به گزارش جامعه ۲۴ - بررسی و شواهد میدانی نشان میدهد که رعایت پروتکلهای بهداشتی نسبت به زمان آغاز بیماری کرونا، به کمترین حد خود رسیده است تا جایی که برخی از مردم دیگر به استفاده از ماسک در مکانهای شلوغ اهمیتی نمیدهند که میتواند نشان از بیاعتمادی مردم به سیستم بهداشت و درمانی کشور و اطلاع رسانی دقیق و مطمئن از طرف آنها باشد.
محمدرضا محبوبفر پژوهشگر و جامعه شناس در همین خصوص گفت: بنده مردم را نسبت به رعایت پروتکلها بیتفاوت نمیدانم، بلکه مردم را نسبت به مدیران وزارت بهداشت و درمان و اعضاء ستاد ملی مبارزه با کرونا بیاعتماد میبینم؛ چراکه طی این یک سال و نیم رسانهها با افراد تکراری و با کارنامه شکست خورده مصاحبه کردهاند و همچنین افرادی که در وزارت بهداشت و درمان و ستاد ملی کرونا هستند، با مصاحبههایی که انجام میدهند نه به عنوان مدیر سازمان سلامت کشور، بلکه خود را به عنوان خبرنگار جا میزنند و مردم به قدری حرفهای تکراری این افراد را شنیدهاند و صحبتهای آنها ضد و نقیض بوده که دیگر اعتمادی به ساختار سلامت کشور ندارند.
وی افزود: بنده به این دلیل میگویم مدیران وزارت بهداشت و درمان و ستاد ملی کرونا خود را به عنوان خبرنگار جای میزنند، چون مسئولینی که در واحد اطلاع رسانی و رسانه وزارت بهداشت و درمان مشغول فعالیت هستند، کارشان توئیت زدن درباره بیماری کرونا شده است، یعنی مهمترین مسائل کشور و بیماری کرونا را روی زمین گذاشتهاند و یا توئیت میکنند یا نسبت به بیماری کرونا فقط خبر منتشر یا درباره آن، پیش بینی میکنند. همچنین متاسفانه با رسانههای مختلف و صداوسیما طی این مدت زد و بند کرده یا تهدید کردهاند که باید بسیاری از متخصصان بهداشت و کارشناسان حوزه سلامت را ممنوع المصاحبه کنید تا صدای این افراد در جامعه شنیده نشود.
این جامعه شناس تصریح کرد: این افراد، از جمله محمدرضا هاشمیان، مصطفی نوری زاده، مسعود یونسیان، حتی خود بنده و بسیاری افراد دیگری هستند که همگی از اساتید دانشگاه و متخصصین و کارشناسان حوزه سلامت هستند، منتها مستقل و غیردولتی هستیم و در عین حال منتقد به افرادی میباشیم که از بدو ورود ویروس کرونا به ایران، قرنطینه، ماسک زدن یا خود بیماری را به سخره و دست کم گرفتند. در واقع اجازه ظهور و بروز افرادی که مورد اعتماد جامعه هستند را ندادند و فقط به این بسنده کردند که افراد تایید شده از ستاد کرونا و کمیته علمی وزارت بهداشت و درمان در رسانههای تاثیرگذار و رسمی مثل خبرگزاریها، صدا و سیما و روزنامههای دولتی حضور پیدا کنند و فقط برای مردم قصه بگویند و آنها را سرگرم کنند.
محبوبفر در ادامه گفت: نتیجه این میشود که در حال حاضر روسای دانشگاههای علوم پزشکی در سراسر کشور هشدار داده و اعلام کردهاند که ما نسبت به بیماری کرونا شکست خوردیم و تبعات آن نیز دیده میشود؛ بنابراین یکی از دلایلی که مردم پروتکلها را رعایت نمیکنند و نسبت به آن، بیتوجه هستند، اعتراض نسبت به همین شیوه مدیریت در ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت و درمان و هدایت افرادی خاص و تایید شده است؛ برای اینکه ترک فعل مدیران را به رخ جامعه نکشانند، حقایق را مطرح نکنند و حرفهای تکراری به مردم بزنند. اما بنده دلیل دیگر را هم مطرح میکنم و اینکه متاسفانه در حال حاضر بیشتر از ۶۰ درصد جامعه زیر خط فقر زندگی میکنند و از لحاظ معیشتی تحت فشار هستند و روز و شب نمیشناسند و فقط برای زنده ماندن و نه برای زندگی کردن، تقلا میکنند.
بیشتر بخوانید: در انتظار واکسن سینوفارم
وی با بیان اینکه در حال حاضر بین ۳۰ الی ۴۰ درصد جامعه، پروتکلها را رعایت میکنند، اظهار کرد: این وضعیت یک بحران عمیق در حوزه سلامت به وجود آورده است. وقتی با مردم در این زمینه گفتوگو میشود بیان میدارند که ما در این شرایط زندگی، خواهان مرگ خود هستیم و از این وضعیت اقتصادی که در آن گرفتار شدهایم خستهایم. مشکلات اقتصادی و تحریمها در این دوران به حدی افزایش پیدا کرده است که گرانی بیسابقهای را رقم زده است و فقط در یک ماه گذشته هزینه سفره خانوار، ۵۹ درصد افزایش پیدا کرده است؛ لذا در این شرایط که مردم برای زنده ماندن تقلا میکنند، چطور میتوان انتظار داشت که پروتکلها را رعایت کنند. مشکلات معیشتی و اقتصادی، مشکلات مختلف اجتماعی از جمله خودکشی، خشونت، قتل، افسردگی و بیماریهای روحی و عصبی ایجاد کرده است.
این جامعه شناس افزود: جامعهای که با مشکل معیشتی مواجه است و نیازهای جسمانی و روحی آنها تامین نمیشود، دچار سوء تغذیه، کمبود ویتامین و افت سیستم ایمنی میشود. متاسفانه بیماری کرونا به بیماری فقرا و محرومان تبدیل شده است، چراکه مردم عادی نمیتوانند از پس مخارج این بیماری بربیایند یا قبل از مبتلا شدن، سیستم ایمنی خود را با دریافت مواد غذایی مقوی، تقویت کنند. این در حالی است که ثروتمندان و افراد نوکیسه در تهران برای دریافت واکسن کرونا به کردستان عراق رفتهاند و واکسنهایی مثل فایزر، مدرنا و جانسون تزریق کردهاند و اگر هم به این بیماری مبتلا شوند، بهترین مواد غذایی و دارویی برایشان فراهم است، اما قشر فقیر و محروم جامعه دستشان خالی است. در حال حاضر ۶۰ میلیون یارانهبگیر در جامعه هستند و طبق گفته رییس کمیته امداد، خط فقر ۱۰ میلیون تومان است که البته حداقلی است، در حالی که بر اساس تامین سبد سفره خانوار، خط فقر حداکثری بین ۱۲ تا ۱۴ میلیون تومان است.
محبوبفر با اشاره به میزان آمار مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا اظهار کرد: در حال حاضر با توجه به تعداد فوتیهای ناشی از این بیماری، باید در کشور عزای عمومی اعلام کرد و کشور حداقل به مدت دو هفته تعطیل و قرنطینه در حد حکومت نظامی شدید از درب منازل اجرایی شود. این در حالی است که سخنگوی ستاد ملی کرونا گفته ما نمیتوانیم قرنطینه کرده و از درب منازل، مردم را کنترل کنیم که بنده در پاسخ به این صحبت میگویم خوشبختانه ایران، ارتباط خوبی با کشور چین دارد، حداقل در بحث قرنطینه از این کشور دوست یاد بگیرید که به حدی قرنطینه را خوب اجرا کردهاند که بیماری در این کشور کنترل شده است. نکته دیگر در خصوص استفاده از طب سنتی است؛ کشورهایی مثل چین و ژاپن با استفاده از طب سنتی، این بیماری را درمان کردهاند یا با استفاده از غذاهای طبی مثل زنجبیل، سیر، پیاز و آب نمک از گزند این بیماری در امان بودهاند.
وی با اشاره به بحث مافیای دارو و تجهیزات پزشکی گفت: این مافیا طوری عمل کرده است که نباید از این بیماری با رعایت پروتکلهای بهداشتی، نظارت بر آن و برنامهریزی برای تعطیلی و قرنطینه و تزریق واکسن پیشگیری شود. در واقع نباید ارادهای برای پیشگیری از این بیماری ایجاد شود، چراکه مردم باید مبتلا شوند تا مافیای دارو و تجهیزات پزشکی از این روش ارتزاق کنند. به نظر بنده راه حل این است که برای حفظ جان مردم، رسانهها باید از این لاک دولتی و محافظه کاری خارج شوند. این بیماری در حال حاضر در کشور ما نه تنها امنیتی، بلکه سیاسی شده است و ادامه پیدا کردن این وضعیت، یعنی عنقریب است که فروپاشی اجتماعی، اعتراض، تظاهرات و راهپیمایی خیابانی اتفاق میافتد که وضع را خیلی خطرناک میکند.
محبوبفر با اشاره به جهشهای ویروس کرونا گفت: جهش لامبدا پشت مرزهای ایران است و به محض ورود به کشور و سوار شدن بر سه جهش قبلی، یک جهش بومی و داخلی اتفاق میافتد که ممکن است مرگ و میر را به چندهزار نفر برساند که باعث فروپاشی اجتماعی میشود. بنده در آغاز پیک پنجم مصاحبهای با یکی از رسانههای مطرح انجام داده و راجع به آن صحبت کرده بودم که بازتاب بسیاری در داخل و خارج داشت، اما این رسانه را مجبور به برداشتن خبر از خروجی کردند، لذا به نظر بنده کسانی که در این امر دخیل بودند و مدیران بهداشت و درمان مثل مسئولانی که در واحد اطلاع رسانی و رسانه وزارت بهداشت و درمان مشغول هستند، شریک جرم این همه فوتیهای بیماری کرونا هستند.