اقتصاد ۲۴-پس از سقوط دومینووار استانهای افغانستان و تسلط طالبان بر پایتخت، بسیاری از افراد و گروههایی که ضد طالبان بودند به همراه فرماندهان نیروهای موسوم به مقاومت مردمی راهی پنجشیر شدند و این استان را به عنوان ایستگاه دفاعی در برابر دولت طالبان انتخاب کردند.
گروههای مخالف طالبان و فرماندهان مقاومت مردمی، جبههای واحد را در این استان راهبردی تشکیل دادند تا در مسیر توازن قوا در افغانستان حرکت کنند و پرچم سابق و موسوم به «ائتلاف شمال» را در «پنجشیر» برافراشتند.
این استان بسیار مهم، کوهستانی و صعب العبور که دارای درههای بسیار زیادی است حدود ۳ هزار و ۶۱۰ کیلومتر مربع مساحت دارد که در شمال شرق افغانستان و ۱۲۰ کیلومتری پایتخت واقع شده و با استانهای «تخار، بدخشان، نورسان، لغمان، کاپیسا، پروان و بغلان» هم مرز و شهر «بازارک» مرکز این ولایت است.
بیشتر بخوانید: جلوه اسطورهای گمشده ایرانیان
مذاکرات میان طالبان و مقامات حاضر در پنجشیر تا شانزدهم شهریور ماه جریان است، اما پس از شکست گفتگوها و نتیجه ندادن تلاشها برای رسیدن به توافق، نبرد سنگین میان طرفین آغاز شد تا سرنوشت همه چیز در میدان مشخص شود.
با شروع درگیریها، طالبان اینترنت را در پنجشیر به طور کامل قطع کرد تا ارتباط نیروهای حاضر در این استان و ساکنان با دنیای خارج مسدود شود و همچنین حملاتی گستردهای را از چند محور برای تصرف این ولایت حساس ترتیب داد.
در حال حاضر، اطلاعات دقیقی در خصوص تحولات میدانی پنجشیر به دلیل قطع اینترنت در دسترس نیست، اما براساس آخرین اطلاعاتی که منابع میدانی در اختیار مشرق گذاشتند تمامی مراکز شهرستانها و شهرهای این استان به تصرف طالبان درآمدهاند.
یک منبع میدانی که تحولات را در شمال شرق افغانستان از نزدیک دنبال میکند به جزئیات بیشتری از آنچه که در پنجشیر میگذرد اشاره کرد و گفت: شهرستانهای «پریان، حصه اول (خنج)، دره، بازارک، روخه، انابه و شتل» به همراه راهها و جادههای اصلی در سیطره طالبان هستند.
این منبع میدانی در پاسخ به این پرسش که نیروهای موسوم به مقاومت مردمی و گروههای مخالف طالبان چه بخشهایی از پنجشیر را در کنترل دارند، افزود: آنچه که تاکنون مشخص شده نیروهای مقاومت و گروههای تحت فرمان «احمد مسعود» در ارتفاعات و درههای صعب العبور حومه شهرها مستقر شدهاند.
بیشتر بخوانید: طالبان به کشتار مردم پنجشیر متهم شدند
وی با بیان این که درههای فرعی در منطقه «پشغور» و درههای و کوههای جنوب منطقه «خنج» و «کرامان» یکی از محلهای استقرار نیروهای مخالف طالبان است، گفت: برخی از مقامات پیشن دولت افغانستان که به پنجشیر فرار کردند در این مناطق حضور دارند.
این منبع میدانی افزود: با وجود پیشرویهای صورت گرفته ادعای تسلط کامل طالبان بر پنجشیر دقیق نیست و به بیان درستتر باید این توضیح و نکته مهم اضافه شود که نیروهایی که به عنوان مقاومت مردمی در رسانهها شناخته میشوند در محاصره کامل هستند.
به گفته این منبع میدانی، موضع گرفتن نیروهای موسوم به مقاومت مردمی در ارتفاعات خاص پنجشیر کمک میکند که از حملات هوایی پاکستان در امان بمانند و همچنین به دلیل صعب العبور بودن و اشراف کامل بر مناطق اطراف از پیشروی عناصر گروه طالبان جلوگیری میشود.
موقعیت میدانی نیروهای احمد مسعود و سایر گروههایی که در ارتفاعات و درههای پنجشیر مستقر هستند به گونهای است که پس از تثبیت شرایط میتوانند حملاتی را علیه مواضع عناصر طالبان در مناطق اطراف ترتیب دهند و تلفات آنان را بالا ببرند.
براساس اطلاعاتی که تاکنون به دست آمده، نیروهای مقاومت مردمی و گروههای ضد طالبان در مناطق که به راحتی قابل تصرف هستند حضوری ندارن چرا که با حملات زمینی طالبان و هوایی پاکستان متحمل خسارت سنگین جانی و مالی میشوند.
روند تحولات نشان میدهد، در حال حاضر تلاش و تمرکز طالبان بر خارج کردن ساکنان از پنجشیر و کوچ دادن آنان به سایر مناطق معطوف شده تا با خیال راحت تری عملیات را برای سیطره بر ارتفاعات و درههای این استان ادامه دهد.
بیشتر بخوانید: احمد مسعود از افغانستان خارج نشده است
یکی از نگرانیهای طالبان حمایت اهالی پنجشیر از گروههای مقاومت مردمی است چرا که احتمال میدهد در صورتی هرگونه حمله از سوی این نیروها، ساکنان محلی هم از آنان پشتیبانی کنند و همین مسئله به بیرون راندهشدن عناصر طالبان از شهرهای این استان کمک زیادی میکند.
اگرچه آتش بس سه روزه برای خروج بدون درگیری مردم از پنجشیر برقرار شده، اما شماری از اهالی این استان حاضر به ترک محل زندگی نیستند و میگویند ساکنان به کوچ اجباری وادار شده اند و مدعی هستند طالبان بازرسی خانه به خانه را آغاز کرده و در برخی مناطق دست به کشتار زده که البته مشرق این ادعا را تا به دست آوردن سند قطعی تایید نمیکند.
مشرق