تاریخ انتشار: ۱۴:۰۰ - ۲۲ شهريور ۱۴۰۰

کاسبان تحریم در بازار لوازم خانگی

در حالی که بازار لوازم خانگی در قبضه مونتاژکاران است و مردم مجبورند برای یک یخچال یا جاروبرقی چندین برابر قیمت هزینه کنند، رئیس جمهور می‌گوید کارخانه‌های لوازم خانگی داخلی نیاز کشور را برطرف می‌کنند. در پشت پرده بازار لوازم خانگی در ایران چه می‌گذرد؟

کاسبان تحریم در بازار لوازم خانگی

اقتصاد۲۴- ابراهیم رئیسی کار را برای برند‌های لوازم خانگی یک سره کرد. بعد از حواشی زیادی که بر سر بازگشت دوباره ال جی و سامسونگ به بازار ایران وجود داشت، خود رییس جمهور شخصا وارد ماجرا شد و اعلام کرد «برخی دم از این می‌زنند که دوباره محصولات کره‌ای وارد کشور شود؛ اجازه واردات بی‌رویه لوازم خانگی را نخواهیم داد.» در بازار لوازم خانگی چه خبر است؟ پشت پرده واکنش رییس جمهور چه کسانی هستند؟

دو سالی می‌شود که به دلیل وضع تحریم‌های اقتصادی غرب، ال جی و سامسونگ که سهم چشم گیری در بازار لوازم خانگی ایران داشتند، این بازار را ترک کرده و ایران نیز در واکنش، واردات از این دو برند را ممنوع کردند. اما این به هیچ عنوان به معنای غیبت برند‌های خارجی در بازار ایران نبوده و فقط حضور این دو برند در بازار لوازم خانگی ایران با تغییر نام همراه بوده؛ البته گران‌تر و بی کیفیت‌تر.


بیشتر بخوانید: چه کسانی نگران لغو انحصار در بازار لوازم خانگی ایران هستند؟


طی دو سالی که دو شرکت کره‌ای ال جی و سامسونگ ایران را ترک کردند، کالا‌های برند ال جی و سامسونگ موجود در بازار به صورت قاچاق وارد می‌شوند و گارانتی ندارند. از طرف دیگر برند این دو شرکت در ایران به جی پلاس و سام تغییر کرده و قطعات آن‌ها از کشور‌های دیگری به جز کره به ایران وارد می‌شود؛ بنابراین این شواهد نشان می‌دهد بازار لوازم خانگی ایران به هیچ عنوان از سامسونگ و الجی بی نیاز نشده و فقط با هزینه‌های چند برابری و با دور زدن قانون، واردات قطعات یا محصول تکمیلی آن به ایران ادامه دارد. در واقع همان محصول با کیفیت پایین‌تر و با قیمت چند برابر قیمت واقعی به دست مصرف کننده می‌رسد.

ابراهیم رئیسی، رییس جمهور هفته گذشته در سخنانی با اشاره به زمزمه‌های مربوط به بازگشت محصولات کره‌ای به بازار ایران، عنوان کرد: «جلوی برخی کارخانه‌های محصولات کره‌ای را گرفتند و نگذاشتند محصولات آن به کشور ما وارد شود و دفاتر تولیدی و توزیعی را نسبت به ایران اسلامی محدود کردند نتیجه این شد که کارخانجات لوازم خانگی به راه افتاد و الان نیاز کشور را برطرف می‌کند، اکنون که نیاز کشور برطرف می‌شود برخی دم از این می‌زنند که دوباره این محصولات کره‌ای وارد کشور شود.»

در ادامه نگاهی به تولیدکنندگان و قیمت لوازم خانگی می‌اندازیم تا بیشتر متوجه شویم که آیا واقعا در نبود برند‌های کره‌ای، اولا تولید داخلی اتفاق افتاده و دوما اینکه آیا نیاز کشور و مصرف کننده برطرف شده است یا نه؟

در حال حاضر در بازار لوازم خانگی نام دو برند ایرانی بیشتر از هر برندی به جشم می‌آید: جی پلاس و سام. در کنار این دو البته نام ده‌ها برند دیگر را می‌بینیم که با کمی جست و جو متوجه می‌شویم همگی آن‌ها تحت مالکیت همان کارخانه‌های مادر هستند و فقط محض اینکه بازار متنوع به نظر برسد، اسامی جورواجور روی هر کدام از لوازم خانگی درج می‌شود، نام‌هایی که شاید برای اولین بار در یک فروشگاه به چشمتان بخورد. جی پلاس و سام مدعی هستند جایگزین ال جی و سامسونگ در ایران شده‌اند.

شرکت سام الکترونیک سال‌ها نماینده انحصاری لوازم خانگی سامسونگ در ایران بود. لوازم خانگی سام در حقیقت نام برند تازه واردی است که به اصطلاح جایگزین برند سامسونگ در ایران شده است. اما نامیدن این برند به عنوان تولید داخل کمی اغراق است و در اصل سام شرکتی ایرانی است که لوازم خانگی را به‌صورت مونتاژ به بازار ایران وارد می‌کند. جالب هم اینجاست که قطعات تمام لوازم سام از آسیای جنوب شرقی مثل چین و کره جنوبی وارد می‌شود و این وابستگی صددرصدی به واردات یک طرف ماجراست. سوی دیگر آنچه در لوازم خانگی به عنوان «تولید داخل» معرفی می‌شود، تسهیلات میلیاردی است که از سوی دولت دریافت می‌کنند.

طبق آمار بانک مرکزی، هم برند سام و هم جی پلاس هر دو جزو ارزبگیران دولتی طی دو سال اخیر بودند و سهم بالایی از این مزایا داشته‌اند. برند سام تحت مالکیت مهدی قنادان ده‌ها شرکت زیرمجموعه خود دارد و هرکدام از آن‌ها به طور جداگانه از ارز ۴۲۰۰ هزارتومانی بهره‌مند بوده‌اند.

کاسبان تحریم در بازار لوازم خانگی

کاسبان تحریم در بازار لوازم خانگی

کاسبان تحریم در بازار لوازم خانگی

در مجموع طبق داده‌های بانک مرکزی برند‌های لوازم خانگی اصطلاحا ایرانی طی دو سال اخیر بیش از ۴۲ میلیون یورو ارز دولتی گرفته‌اند. نکته‌ای که این مقدار دریافتی را جالب توجه‌تر می‌کند این است که این ۴۲ میلیون یورو به نام ۲۳۰ شرکت ثبت شده، درحالی که مشاهدات نشان می‌دهد یک شرکت‌سازی در این ماجرا اتفاق افتاده و برند‌های اصلی لوازم خانگی در ایران با ثبت شرکت‌های مختلف با یک تیر دو نشان زدند، هم توانستند ارز‌های دولتی بیشتری دریافت کنند و هم بازار را متنوع جلوه بدهند، درحالی که رد هر کدام از نام‌های مختلف درج شده روی لوازم خانگی را بگیریم به همان چند برند اصلی که شامل سام و جی پلاس می‌شود، می‌رسیم.

مابقی ارز اختصاصی به لوازم خانگی هم به گروه انتخاب (تحت مالکیت خانواده دیانی) رسیده که انحصار جدی این بازار در دست آن است. طبق داده‌های بانک مرکزی ۴۰ درصد از ارز اختصاصی یک و نیم میلیارد دلاری به لوازم خانگی به گروه انتخاب رسیده است؛ یعنی ۶۰۰ میلیون دلار به نرخ ۴۲۰۰ تومان. گروه تولیدی انتخاب، محصولات اسنوا را در بازار لوازم خانگی عرضه می‌کند و واردات محصولات دوو کره جنوبی را در دست دارد. این انحصارگرایی به گفته فعالان بازار لوازم خانگی کاملا با هماهمنگی و همکاری بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت اتفاق افتاده است.

در همین رابطه عباس هاشمی رئیس انجمن صنایع لوازم خانگی ایران در گفتگو با یکی از رسانه‌های کشور گفته بود: «به تازگی مطلع شده ایم که سهم گروه انتخاب از اختصاص ارز ۴۰ درصد از کل ارز این بخش است و ۶۰ درصد باقیمانده این ارز باید بین ۲۳۰ واحد دیگر تقسیم شود. ما از اجرای این طرح کاملا بی‌خبر بودیم و وزارت صمت این موضوع را به ما اطلاع نداده است. حالا بعد از اطلاع از این خبر، به وزارت صمت نامه نوشته و ایرادات طرح را عنوان کرد‌ه ایم، اما این وزارتخانه تا کنون هیچ جوابی به ما نداده است.»

کاسبان تحریم در بازار لوازم خانگی

اما ماجرای برند‌های ایرانی لوازم خانگی به ارتزاق از ارز‌های دولتی و تکیه بر مونتاژ و واردات تمامی قطعات از صفر تا صد محصول ختم نمی‌شود. طی همین دو سال که رقیب‌های خارجی مانند ال جی و سامسونگ از بازار بیرون شدند و در عین حال دولت تمام قد با ارز‌های ارزان دولتی برند‌های ایرانی را تامین می‌کرد، قیمت محصولات همین برند‌ها سر به فلک کشید و حتی گران‌تر از دلار آزاد به مصرف کننده عرضه شد.

اگر دو سال پیش یک یخچال ساید بای ساید برند سامسونگ را می‌شد با ۱۵ میلیون تومان خرید، حالا مصرف کننده برای چنین یخچالی باید بیش از ۳۰ میلیون تومان هزینه کند آن هم نه سامسونگ بلکه از برند نوپایی مانند سام!

قیمت یخچال فریزر‌های دوقلو تحت هر برند ایرانی هم زیر ۲۰ میلیون تومان نیست و تمامی این نمونه یخچال‌های با قیمت‌های بالای ۲۰ میلیون تومان به فروش می‌رسند.

میانگین قیمت ماشین لباسشویی در بازار برند‌های ایرانی هم دست کمی از یخچال ندارد و بین ۷ تا ۱۵ میلیون تومان باید هزینه کرد تا یک ماشین لباسشویی با حداقل وزن و کیفیت خرید.

ارزان‌ترین جاروبرقی بازار هم مربوط به برند پارس خزر است که البته یک برند قدیمی است و جزو محدود تولیدکنندگانی که به کیفیت و انصاف در قیمت هنوز پایبند است. اما همان هم با افزایش تقریبا دو برابری مواجه شده و قیمت یک جاروبرقی متوسط آن به بالای دو میلیون تومان می‌رسد. جاروبرقی سایر برند‌های ایرانی که حتی نمی‌توانند اطمینان مصرف کننده را در جهت دوام و کیفیت محصول به دست آورند، بین ۴ تا ۸ میلیون به طور میانگین قیمت خورده است.


بیشتر بخوانید: توافق لحظه آخری ایران و آژانس/ دور جدید مذاکرات وین برگزار می‌شود؟


قیمت سایر لوازم خانگی برقی هم طی دو سال اخیر با افزایش‌های دو تا ۵ برابری همراه شده‌اند و در چنین شرایطی است که مصرف کننده به جای خرید چنین کالا‌های گران و نامطمئنی به خرید محصول دست دو رو آورده است. رئیس اتحادیه سمساران و امانت فروشان در همین رابطه از رشد چشم گیر خرید لوازم خانگی برقی دست دوم خبر داده و گفته: «۰، ۶ تا ۷۰ درصد مردم به خرید محصولات دست دوم روی آورده‌اند و بیشترین کالا‌های دست دوم که خریداری می‌شود، اول لوازم صوتی تصویری و یخچال و فریزر هستند و وسایل چوبی مثل مبلمان و سرویس خواب در اولویت‌های بعدی هستند.»

حالا در چنین اوضاعی شاید بیشتر متوجه شویم که لابی برند‌های به اصطلاح ایرانی لوازم خانگی چه قدرت و نفوذی دارد که توانسته دولت و مجلس و قوه قضائیه را کنار خود داشته باشد و از ورود محصول نهایی برند‌های خارجی جلوگیری کند تا بتواند در این آشفته بازار بیشتر بتازد.

نگاهی به صورت حساب‌های مالی برند‌های لوازم خانگی که در ایران حضور دارند، نشان می‌دهد بعد از وضع تحریم، خروج برند‌های کره‌ای و تخصیص ارز‌های ارزان دولتی، سودی را تجربه کردند که سال‌های قبل از آن بهره‌ای نداشتند. به عنوان مثال برند پارس پس از سه سال، در دوره تحریم به رشد بی سابقه‌ای رسید و سود خالصش به بیش از ۹۲ میلیاردتومان رسید.

مجموع همه این گزاره‌های مورد بررسی در این گزارش نشان می‌دهد، آنچه به عنوان جهش تولید در دوره تحریم مطرح می‌شود و از آن به‌عنوان خوداتکایی و غرور ملی یاد می‌شود، طی دو سال اخیر حداقل در بازار لوازم خانگی به جز گرانی و کم دوامی برای مصرف کننده چیز دیگری به دنبال نداشته، آن هم در روز‌هایی که قدرت خرید خانوار‌ها بین ۴۰ تا ۶۰ درصد سقوط کرده است. اما در مقابل سود‌های میلیاردی نصیب کسانی کرده که هم طرفدار بسته شدن در‌های ایران به روی واردات محصول نهایی از کشور‌های دیگر هستند و هم طرفدار ماندگاری تحریم.

منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳

کشف گنجینۀ شگفت‌انگیز ساسانی در دشت‌های اسکاتلند+ عکس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

پایتخت جدید ایران کجاست؟

عکس/ حضور دو بازیگر در دیدار امروز با رهبری

فیلم/ تصنیف «من از روز ازل» با صدای همایون شجریان

عکس/ گریم متفاوت سعید آقاخانی و سارا بهرامی در «خاتی»