اقتصاد ۲۴- «حسین عبدی» امروز (سه شنبه) به عوامل کمککننده برای تداوم رشد در معاملات بورس اشاره کرد و افزود: اگر بخواهیم به صورت پایهای و زیرساختی بازار سرمایه سالم و رشد ادامهدار را در این بازار شاهد باشیم باید تولید مورد تقویت قرار گیرد.
وی اظهار داشت: وزیر امور اقتصادی و دارایی و دولتمردانی که در دولت جدید سکان اقتصادی کشور را بر عهده گرفتند و وارد بدنه اقتصادی کشور شدهاند، سیگنالهای مثبتی را در زمینه تولید ارائه کرده اند که میتوانند تاثیرگذار در تغییر روند معاملات بورس باشند.
عبدی خاطرنشان کرد: مسوولان اقتصادی حاضر در دولت سیزدهم جزو افرادی هستند که به عوامل موثر در تولید تاکید دارند که این موضوع میتواند به عنوان اتفاقی مثبت در بازار تلقی شود.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه تلاش مسوولان حاضر در دولت فعلی در بلندمدت میتواند سبب افزایش بهره وری در تولید و نیز رشد بازار سرمایه شود، گفت: ممکن است در کوتاه مدت شاهد ایجاد تغییری در میزان تولید نباشیم، اما با توجه به رشد نقدینگی، تورم موجود و نیز وضعیت کلانی که اکنون در حال تجربه آن هستیم بازار سرمایه محکوم به رشد است و میتواند بازدهی خوبی را در اختیار سهامداران قرار دهد.
وی با بیان اینکه به صورت زیرساختی تولید باید مورد تقویت قرار گیرد، افزود: تداوم روند معاملات بازار سرمایه هم منوط به رشد تولید و نیز افزایش صادرات است؛ بنابراین تاکید بر تولید و صادرات منجر به رونق معاملات بورس خواهد شد.
بیشتر بخوانید: پیشبینی بورس امروز ۳۰ شهریور
عبدی ادامه داد: از طرف دیگر صدور قوانین یک شبه و دستورالعملهایی که منجر به قیمت گذاری دستوری میشود، جزو موارد تضعیف کننده در فعالیت بازار سرمایه است.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه دولت باید توجه ویژه به تولید داشته باشد، افزود: دولت بهتر است در کنار اقدامات خود از محرک اقتصادی مرتبط با بازار سرمایه حمایت و تا حد امکان از قوانین دستوری اجتناب کند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بورس تا پایان سال میتواند بیشترین بازدهی را در مقایسه با سایر بازارهای موازی در اختیار سرمایه گذاران قرار دهد یا خیر، گفت: بازار سرمایه همیشه در طول دورههای مختلف به سرمایه گذاران ثابت کرده است که بهتر از بازارهای موازی میتواند عمل کند و بازدهی بهتری را نسبت به دیگر بازارها در اختیار سرمایه گذاران قرار دهد.
عبدی به علت چنین اتفاقی در بازار سرمایه اشاره کرد و اظهار داشت: دلیل این موضوع استفاده از اهرم و مولفههای اهرمی در ساختار سرمایه شرکتها است که باعث میشود زمانی نرخ ارز یا تورم در کشوری بالا باشد، شرکتها با استفاده از ابزارهای مالی بازدهی معقولی را در اختیار سرمایه گذاران قرار دهند و سهامداران خود را منتفع کنند.
این کارشناس بازار سرمایه به سهامداران توصیه کرد و گفت: با توجه به وجود چنین مسایلی در بازار سرمایه، به سهامداران یا سرمایه گذاران پیشنهاد میکنیم تا به طور حتم برای سرمایه گذاری در این بازار صبوری کنند و سهامدار شرکتهایی باشند که با توجه به تورم موجود و نرخ ارز قادر به کسب قابل توجهی از آن سهام باشند.
وی ادامه داد: شرایط فعلی بازار به گونهای است که با توجه به نرخ تورم و ارز خوش بینیهایی درخصوص عملکرد بهتر بازار سرمایه نسبت به دیگر بازارها وجود دارد و خروج پول از این بازار و ورود آن به دیگر بازارها منطقی به نظر نمیرسد.
عبدی بزرگترین چالش پیش روی بازار سهام را قیمت گذاری دستوری عنوان کرد و افزود: قیمت گذاری دستوری به عنوان مادر همه دشمنان بازار سرمایه شناخته میشود.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: زمانی که در اقتصاد کشور شرایط تورمی و افزایش قیمت ارز تجربه میشود شرکتها میتوانند از افزایش قیمت ارز، فروش داخلی خود را افزایش دهند، اما قیمت گذاری دستوری مانع از آن میشود که شرکتها قادر به مطرح کردن نرخ رقابتی در اقتصاد داخلی باشند.
وی اظهار داشت: قیمت گذاری دستوری منجر به بهم ریختگی برنامه پیش روی فعالیت شرکت ها، پایین نگه داشتن حاشیه سود شرکت ها، زیاندهی شرکتها و کاهش رغبت شرکتها برای تولید میشود.
عبدی با تاکید بر اینکه نقش قیمت گذاری دستوری را در بازار سرمایه مهم و مضر است گفت: اگر دولت سیزدهم بتواند علاوه بر کنترل شرایط اقتصادی و کاهش نرخ تورم، میزان قیمت گذاری دستوری را به حداقل برساند شاهد افزایش تولید و اشتغال در کشور خواهیم بود.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه قیمت گذاری دستوری بزرگترین دشمن بازار سرمایه است، گفت: اگر دولت با ساز و کارها و استراتژیهایی که پیش روی خود قرار میدهد، اجازه جریان قیمت گذاریها را به صورت آزادانه دهد میتواند به عنوان بزرگترین اقدام دولت، منجر به تولید و اشتغال شود و به تبع این اتفاق در بلندمدت هم برای اقتصاد کشور مثبت است.
شاخص کل بازار بورس روز گذشته (دوشنبه، ۲۹ شهریورماه) با هفت هزار و ۲۷۹ واحد افزایش در جایگاه یک میلیون و ۴۲۷ هزار واحدی قرار گرفت.