اقتصاد ۲۴ - جزیره کیش به عنوان مرکز بینالمللی توریستی-تجاری شناخته شده است. این جزیره شامل جزایر کیش، هندورابی، فارور بزرگ و کوچک است. اگرچه صنعت توریسم مهمترین وجه اقتصاد این منطقه است، اما این منطقه در حوزه صنعت و خدمات صنعتی نیز پیشگام است. جزیره کیش با ۳۸۰ واحد صنعتی و خدمات صنعتی دارای پروانه معتبر است. در میان صنایع موجود در منطقه تخصصیترین شرکتهای خدمات فنی مهندسی در حوزه نفت و گاز در آن فعال است و بیش از ۷۰ شرکت عملیاتی در این حوزه فعالیت میکنند. نزدیک به ۲۹۲ هکتار زمین برای شش شهرک صنعتی منطقه آزاد کیش اختصاص داده شده که صنایع مهمی در آن واقع شدهاند. در منطقه آزاد کیش ۳۷ پروژه در حال ساخت نیز فعال است. اخیراً نیز در راستای توسعه صنایع واگذاری بیش از ۳۰ واحد استیجاری صنایع در دستور کار قرار گرفته است.
یکی از روشهای نوینی که برای جذب سرمایهگذاران در منطقه آزاد کیش استفاده میشود، جذب سرمایه گذاران از طریق سامانه الکترونیکی بوده است. سامانه جذب سرمایه گذاران از بخش قرارداد تا فرآیند پذیره نویسی ادامه دارد. پس از انعقاد قرارداد و بررسی نقشههای ارائه شده در شرکت شرکت عمران، آب و خدمات شهری، سرمایه گذار با پرداخت صورتحساب تلفن همراه و ارائه فیش واریزی پروانه آغاز به کار خود را دریافت میکند.
سامانه جذب سرمایه گذاران در بخش بازرگانی نیز در حال آماده سازی است. با راه اندازی این سامانه صدور تمام مجوزها به صورت غیر حضوری انجام میشود. ضمن این که این سامانه در حوزه معاونت اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان فعال است، اما قراردادها و پیشرفت کار به سامانهای در حوزه معاونت عمرانی متصل میشود.
اگرچه تاکنون منطقه آزاد کیش با تمرکز بر فعالیتهای تولیدی و صنعتی برای رونق اقتصاد مولد تلاش کرده است، اما اخیراً روشهای نوین تامین مالی به ویژه با زمینهچینیهای صورت گرفته برای ایجاد بورس بین الملل در کیش با هدف رونق فعالیتهای اقتصادی و افزایش صادارات گام مهمی در رشد صنایع در منطقه خواهد بود.
بیشتر بخوانید: تسهیل و تسریع در صدور مجوزهای بهداشتی جزیره کیش
حمیدرضا مومنی، مشاور رئیس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد ویژه اقتصادی درباره ایجاد بورس بینالملل گفته است: سازو کارهای قانونی ایجاد بورس بین الملل درجزیره کیش تامین شده است. به منظور بهره مندی از مزایای متنوع و متعدد بازارهای مالی همکاریهای گستردهای میان مناطق و بخشهای مختلف بازار سرمایه انجام شده که از آن جمله میتوان به ایجاد شرکت تامین سرمایه خاص مناطق آزاد و گسترش فعالیتهای تالارهای بورس در مناطق جهت جذب سرمایه گذار خارجی به ویژه از کشورهای همسایه اشاره کرد.
او ادامه داد: بورس بین الملل یکی از موثرترین برنامههای برای ایجاد بستر اقتصادی لازم جهت جذب سرمایههای خارجی به کشور است. با احتساب اقتصادجهانی از طریق شیوههای استاندارد بورس بین الملل مسیر مطمئنی برای صادرات کالاهای تولیدی کشور را فراهم کنند. این ابزار نقش بی بدیلی در تامین مالی ارزی برای طرحها و شرکتها نه تنها در مناطق آزاد بلکه برای کل کشور خواهد داشت که در حال اخذ مجوز از شورایعالی بورس بوده و پس از آن در رویداد بعدی بورس بین الملل در کیش افتتاح خواهد شد.
منطقه آزاد کیش تا الان نیز بیش از دیگر مناطق برای استفاده از این دست روشهای تامین مالی پیشگام بوده است. اخیراً نیز عرضه صکوک خرید دین ۱۰۰۰ میلیارد ریالی شرکت سرمایه گذاری و توسعه کیش انجام شده است
تاسیس بانک آفشور و بانک اختصاصی مناطق آزاد از جمله دیگر برنامههای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی است که عملی کردن این مهم نیازمند همکاری بانک مرکزی است. تامین مالی یکی از اصلیترین ابزارهای مانع زدایی و پشتیبانی در تولید با بهره برداری از ارزش زمانی پول است. در سه ماه اخیر با تشخیص شورای تامین مالی و سرمایه گذاری با حضور نخبگان و متخصصان اقدامات لازم در جهت تامین مالی طرحهای کلیدی سازمانهای مناطق آزاد انجام شد که در نتیجه بیش ار ۲ هزار و پانصد میلیارد تومان برای پایانه جدید فرودگاه کیش، خرید تجهیزات و توسعه کیش ایر، زیرساختهای لجستیکی و گردشگری ماکو، تامین تجهیزات منطقه آزاد شهر فرودگاهی امام، تکمیل و توسعه اسکلههای بندر کاسپین و طرحهای زیرساختی بکر با روشهای متنوع، تامین مالی شده است.
یکی از مهمترین اهداف ایجاد مناطق آزاد استفاده از روشهای نوین و تجربیات جهانی در حوزه اقتصادی کشور است. تنها در این صورت است که مناطق آزاد میتوانند به اهداف مشخص خود دست یابند.