اقتصاد ۲۴-خروج شماری از شهروندان افغانستان که به نام خبرنگار و اهل رسانه و با تلاش برخی نهادها و سازمانهای داخلی و خارجی از این کشور خارج شدند ابهاماتی را در میان فعالان رسانهایِ افغان برانگیخته است.
به گزارش رسانههای خبری افغانستان شماری از فعالان رسانهای روز دوشنبه طی نشستی در کابل خواستار بررسی مشخصات و سوابق کاری برخی افراد شدهاند که به تازگی تحت عنوان خبرنگار از این کشور خارج شده اند.
فعالان رسانهای افغانستان معتقدند که عدهای با سواستفاده از نام خبرنگارموفق به خروج از کشور شده و در صدد دریافت پناهندگی ازکشورهای غربی هستند.
در این نشست از حکومت فعلی مستقر در کابل و جامعه جهانی خواسته شده است که روند تخلیه خبرنگاران از افغانستان را مورد بررسی دقیقتر قرار دهند و با نهادهایی که نزدیکان و کارمندان خود را تحت عنوان خبرنگار از کشور خارج کردند برخورد کنند.
فعالان رسانهای در افغانستان همچنین با نارضایتی از وضعیت خود یادآور شدهاند که شرایط کنونی سرنوشت نامعلومی را در داخل کشور برای آنها رقم زده است.
طالبان از ابتدای به قدرت رسیدن در کابل و تسلط کامل بر خاک افغانستان برغم وعدههای داده شده مبنی بر تغییر رویکرد این گروه شبهنظامیِ اسلامگرا نسبت به گذشته، بسیاری از آزادیهای اجتماعی از جمله فعالیتهای رسانهای را محدود کردهاند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان روز هفدهم اوت در نخستین نشست خبری این گروه پس از تسلط بر کابل تاکید کرده بود که رسانهها به شرط رعایت «اصول اسلامی» و «منافع ملی» آزاد و مستقل باقی خواهند ماند.
این در حالیست که فعالان رسانهای در داخل افغانستان و نهادهای بین المللی ناظر بر وضعیت حقوق بشر و اطلاعرسانی آزاد بر خلاف این گفته تاکید دارند.
فدراسیون بینالمللی خبرنگاران به تازگی در گزارشی اعلام کرد که از زمان روی کار آمدن طالبان فعالیت بیش از ۱۵۰ رسانه در این کشور متوقف شده و از ادامه کار روزنامهنگاران زن جلوگیری به عمل آمده است.
بر اساس این گزارش تهدید و خشونت علیه خبرنگاران و فعالان رسانهای در این کشور روندی رو به افزایش دارد و بسیاری از پایگاههای اطلاع رسانی در افغانستان یا تعطیل شده و یا تحت سانسور شدید قرار گرفتهاند.
دیده بان حقوق بشر نیز با انتشار گزارشی در این خصوص آنچه «شکنجه و سرکوب آزادی بیان در افغانستان توسط طالبان» خوانده شده را محکوم کرده است.
برخی فعالان رسانهای شرکت کننده در نشست اعتراضی روز دوشنبه در کابل تاکید کردند که شماری از افراد با تهیه مدارک جعلی از نام خبرنگار سواستفاده کرده و به خارج از کشور رفتهاند.
عدهای دیگر نیز معتقدند که برخی نهادها و سازمانها در این مسئله شریک جرم هستند؛ مختار ابراهیمی، یکی از افراد شرکت کننده ازاین نشست به طلوع نیوز گفته است که اطلاع دارد تعدادی از نهادها در کابل و دیگر ولایتهای افغانستان در ازای دریافت ۱۰۰ دلار برای افراد مدارک خبرنگاری تهیه میکنند.
خبرگزاری افق با استناد به یک رسانه غربی نوشته است که به تازگی ۱۵۵ نفر از نزدیکان رئیس شرکت هوایی «کام ایر» تحت نام خبرنگار ازافغانستان تخلیه و به امارات عربی متحده منتقل شدهاند.
خبرگزاری افق به نقل از بلومبرگ آورده است که برملا شدن این ماجرا وزارت امور خارجه آمریکا را بر آن میدارد که استفاده ازخطوط هوایی این شرکت برای خروج افراد در معرض خطر از افغانستان را متوقف کند.
کام ایر، اما این ادعا را رد کرده و گفته است که دخالتی در انتخاب افراد برای پرواز یاده شده نداشته است.
یورونیوز