اقتصاد ۲۴ - هفته گذشته شاخص کل بورس ۱٫۰۵ درصد رشد را ثبت کرد و در آخرین روز معاملاتی در محدوده یک میلیون و ۴۳۷ هزار واحد قرار گرفت. شاخص کل هموزن هم هفته گذشته ۰٫۵۰ درصد منفی شد و در کانال ۴۲۲ هزار واحد قرار گرفت.
ارزش معاملات بورس هفته گذشته در محدوده چهار هزار میلیارد تومان در نوسان بود و نسبت به هفتههای گذشته این رقم کاهش یافت.
کلیت بازار سرمایه و صنایع بورسی در روزهای گذشته با جو اصلاحی و کاهش قیمت همراه شد و تنها به دلیل خبر تخفیف نرخ پالایشیها این گروه با روند مثبت همراه شدند، اما بقیه گروهها منفی بودند. همچنین مخالفت شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام با واردات خودرو عامل مهم دیگری بود تا گروه خودرویی هم منفی شود.
پیشبینیها از بازار سهام نشان میدهد وجود ابهام در نرخ دلار به واسطه برجام، سیگنال انتشار اوراق از سمت دولت و تغییر در نرخ بهره بانکی عامل مهمی در روند بازار سرمایه است.
به نظر میرسد تنها امید بازار در روزهای آینده به انتشار گزارشهای شش ماهه شرکتها و مشخص شدن سیاستهای ضد تورمی دولت است. اما تا زمان مشخص نشدن این عوامل اعتماد از سمت سهامداران به بازار برنمیگردد و بورس رشد خاصی را تجربه نخواهد کرد.
«مهدی سوری» به نوسان ایجاد شده در روند فعلی معاملات بورس اشاره کرد و افزود: بعد از رشد قابل توجهی که معاملات بورس تحت تاثیر عواملی مختلف تجربه کرد، ورود برخی از ریسکها به بازار روند معاملات این بازار را تحت تاثیر خود قرار داد و منجر به قرار گرفتن شاخص بورس بر مدار نزولی شد.
وی اظهار داشت: نخستین موضوعی که منجر به تحت تاثیر قرار گرفتن شاخص بورس و ورود آن به فاز اصلاحی شد، صحبتهای مطرح شده از سوی مسوولان در خصوص عدم پایبندی دولت به حذف قیمتگذاری دستوری و احتمال حذف آن بود که گاهی در این میان صحبتهایی مخالف این مساله مورد بحث قرار گرفت که منجر به نگرانی سهامداران در این بازار شد.
سوری ادامه داد: در کنار مساله مطرح شده در خصوص قیمتگذاری دستوری، بحث شائبه عرضه اوراق با سود بالا، افزایش نرخ بهره و کنترل دستوری نرخ ارز از دیگر نکات تهدید کننده معاملات بازار بود که زمینه نوسان شدید شاخص بورس در معاملات چند روز گذشته بازار را فراهم کرد.
بیشتر بخوانید: ۳ شرط لازم برای ایجاد آیندهای روشن در معاملات بورس
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: سهامداران از نوسانهای ایجاد شده در بازار سال گذشته خاطره بدی داشتند و به صورت سنتی هم بازار همیشه در شهریور و مهر ماه دارای شرایطی غیرمعقولتر از ماههای گذشته است و به دنبال این اتفاق شاهد نزول در بازار هستیم که طی چند روز گذشته هم بازار دنبالهرو روند سالهای گذشته بوده است.
سوری خاطرنشان کرد: قاعدتا بعد از رشدی که بازار از خرداد ماه تجربه کرد انتظار چنین نزولی در بازار وجود داشت، اما سرعت آن بیش از انتظارها بود و بازار نباید با چنین شتابی وارد مدار نزولی میشد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: وجود چنین سرعتی در روند نزولی بازار که باعث شود سهامی که تا هفته گذشته دارای صف خرید بودند یکباره وارد صف فروش شوند نشان از آن دارد که همچنان سهامداران از روند معاملات بازار ترس دارند و با کوچکترین نوسانی به سمت رفتارهای هیجانی پیش میروند و اقدام به معاملات غیر معمول در بازار خواهند کرد.
سوری با تاکید بر اینکه همچنان این بازار در مرحلهای قرار دارد که در زمان نوسان شاهد وجود هیجانهای مثبت و منفی در بازار هستیم، گفت: بازار اکنون در محدودهای قرار گرفته است که اگر سیاستهای حاکم در کشور آسیب زا نباشد نباید چندان شاهد ریزش سنگین سهام بزرگ و شاخص ساز در بازار بود.
این کارشناس بازار سرمایه آینده معاملات بورس را روشن اعلام کرد و اظهار داشت: بزرگترین مساله تاثیرگذار بر روند معاملات بازار، اقدامات در دستور کار دولت است، در صورت پایبندی به مساله مطرح شده در خصوص عدم تامین مالی و کسری بودجه دولت از بازار سرمایه و نیز اجرای موضوع حذف ارز ۴٢٠٠ میتوان شاهد روزهایی مثبت و پررونق در بازار بود.
وی خاطرنشان کرد: سازمان بورس طی چند وقت گذشته به دنبال پیگیری حذف قیمتگذاری دستوری بود که با توجه به چنین مسالهای میتوان آینده روشنی را برای این بازار متصور بود.
سوری معتقد است که اگر دولت مسایل مطرح شده را به مرحله اجرا برساند قطعا بازار سرمایه تا پایان سال بیشترین بازدهی را در اختیار سهامداران قرار خواهد داد.
این کارشناس بازار سرمایه به سهامداران توصیه کرد و گفت: سهامدار حق هر انتخابی را دارد، هر آدمی زمانی که احساس خطر کند وارد رفتارهای هیجانی میشود، اما همیشه پیشنهاد ما به سهامداران آموزش معاملات بورس و سرمایه گذاری غیر مستقیم بوده است.
وی تاکید کرد: بهتر است سهامداران به صحبتهای مطرح شده در خصوص رفتار سهامداری توجه داشته باشند و آن را رعایت کنند، زیرا سهامداری وجود ندارد که آنها رعایت کرده باشد و در بازارهای مالی دچار لطمه جدی شده باشد.
سوری مالکیت سهامداران را محترم دانست و گفت: طبیعی است که سهامداران به دلیل احساس ترس در بازار تصمیم به فروش سهام بگیرند، این اقدام حق هر سهامداری است، اما بهتر است سهامداران قبل از هر تصمیمی از نظر متخصصان این بازار استفاده کنند و با تصمیمات عجولانه خود منجر به افزایش ضرر و زیان در بازار نشوند.