به گزارش جامعه ۲۴- همیشه احترام به بزرگتر در همه حال مورد تاکید از سوی خانواده و مدارس است، اما هستند مجرمانی که به هیچ سنی رحم نمیکنند و حتی طعمه هایشان را از سالمندان و به ویژه مردان سالمند انتخاب میکنند. این گروه از مجرمان به خاطر اینکه سالمندان از سواد کمتری برخوردارند طعمههای بسیار راحتی برای مجرمان به ویژه مجرمان خشن هستند.
چندی قبل ماموران کلانتری سنایی متوجه فعالیت باندی در مرکز شهر شدند که از سالمندان در محدوده خیابانهای میرزای شیرازی و هفت تیر با موتور، موبایلقاپی میکنند. اعضای این باند در ساعات مختلف روز با پرسهزنی سالمندان را شناسایی و موبایل آنها را قاپیده یا با زورگیری موبایل آنها را سرقت میکنند. با اجرای طرح شکار، این متهمان دستگیر شدند.
پسر ۲۴ ساله در مورد سرقتهایش گفت: برای سرقت با دو دوستم روزانه در محلههای مرکز شهر چرخ میزدیم، اما سوژههایمان را شناسایی و از آنها در یک لحظه سرقت میکردیم. بعد از مدتی به این فکر افتادیم که از سالمندان سرقت کنیم که ریسک دستگیریمان کمتر شود. بیشتر در کنار درمانگاهها و اداره بیمه پرسه میزدیم و از پیرمردها سرقت میکردیم. فکر نمیکردم دستگیر شویم، چون متهمان پیر بودند و توان مقابله یا تعقیب ما را نداشتند.
بیشتر بخوانید: مهمترین اختلالات عصبی در زندگی سالمندان
در پرونده دیگری سه پسر جوان با پرستار پیرمرد ۷۰ ساله همدست شده و در یک اقدام خطرناک دست به سرقتی عجیب زدند. چهار متهم، پیرمرد ۷۰ ساله را در خانه حبس کردند و ۱۰۰ میلیون تومان پول نقد و طلای او را سرقت کردند. آنها سپس نقشه کشیدند طرح ربودن پیر مرد را اجرا و با اخاذی از خانوادهاش بتوانند پول بسیاری را به جیب بزنند. این سارقان با شکایت پسر پیرمرد که در شهر دیگری بود شناسایی و دستگیر شدند و اعتراف کردند با شناسایی پیرمردان تنها، همدست زن را به عنوان پرستار وارد خانه آنها میکردند و بعد از پیرمردان سرقت و اخاذی میکردند.
سرهنگ علی نیک نفس، معاون پلیس فتا در مورد برخی جرایمی که علیه سالمندان انجام میشود، گفت: بسیاری از پروندههایی که در حوزه سالمندان در پلیس فتا تشکیل میشود مربوط به برداشت از حساب آنها به صورت غیر قانونی است. معمولا افراد سودجو و بعضا آشنایان سالمندان از غفلت یا ناآگاهی آنها در حوزه بانکداری و بانکداری الکترونیک سوء استفاده کرده و دست به اقدامات مجرمانه میزنند.
به گفته وی بیشتر پروندهها مربوط به برداشت غیر مجاز از حساب سالمندان است که گاهی به خاطر غفلت خود آنها انجام میشود. در برخی پروندهها افراد سالمند مقابل خودپردازها قربانی میشوند و افراد مجرم به علت ناآگاهی آنها اقدام به انتقال پول به حسابهای دیگر یا برداشت از حساب میکنند.
معاون پلیس فتا با اشاره به اینکه بهتر است افراد رمز کارت خود را داخل جای کارت بانکی قرار ندهند، گفت: بهتر است سالمندان هنگام کار بانکی حتما از افراد مطمئن و اعضای خانواده خود کمک بگیرند و به هیچ وجه از افراد غریبه برای دریافت یا نقل و انتقال پول با کارت و اینترنت بانک کمک نگیرند. در این صورت این قشر کمتر مورد سرقت قرار میگیرند.
افشار ناطقی، آسیب شناس اجتماعی نیز در مورد اثرات بزه روی سالمندان گفت: معمولا افراد سالمند همانند کودکان روحیه لطیف و شکنندهای دارند. وقوع جرم علیه سالمندان و افراد با سن بالا موجب میشود آنها احساس ترس توام با تنهایی کنند. این افراد اگر مورد سرقت یا کلاهبرداری قرار گیرند بنا به دلایل مختلف از جمله احساس بی دفاع بودن دچار مشکلات روحی میشوند.
وی ادامه داد: معمولا سالمندان اگر مورد بزه قرار گیرند از بیان آن به اطرافیان و خانواده خود خودداری میکند که همین باعث ایجاد استرس و تنش در فرد میشود و زندگی را برای او سخت میکند. در همان حال اگر فرد بزهدیده به خاطر آبرو یا بهخاطر مطلع نشدن خانواده شکایت نکند همین موضوع باعث جریتر شدن مجرمان و انجام جرمهای مختلف علیه این قشر میشود.
ناطقی با اشاره به اینکه از سوی دیگر هم سالمندانی وجود دارند که خودشان بزهکار هستند، گفت: معمولا کمتر از چهار دهم مجرمان را سالمندانی تشکیل میدهند که در سنین میانسالی و پیری دست به ارتکاب جرم میزنند و بیشتر مجرمان سالمند از جوانی سابقه دار بوده و ارتکاب جرم را نتوانستهاند ترک کنند.