اقتصاد ۲۴- خبرگزاری اینترفکس شایعات این چند روز اخیر درباره بسته شدن دفتر نمایندگی رهبری ایران در باکو را تایید کرد. خبرگزاری الجزیره به نقل از اینترفکس نوشت که وزارت وزارت کشور جمهوری آذربایجان اعلام کرده که فعالیت دفتر نمایندگی رهبری ایران و حسینیه وابسته به آن در باکو متوقف شده است.
با تایید این خبر احتمالا تنشهای چند وقت اخیر در روابط ایران و آذربایجان وارد فاز جدیدی خواهد شد. موضوع تردد کامیوندارهای ایرانی از مسیر عبوری از خاک آذربایجان به تنش فزاینده و لفاظی میان مقامهای ایرانی و آذربایجانی منجر شده و حالا خبرهای رسیده از گستردگی ابعاد این تنش خبر میدهد.
بیشتربخوانید: دفتر نمایندگی رهبر ایران در باکو تعطیل شد
مهران فکری نائیب رئیس اتاق مشترک ایران و آذربایجان در گفتگو با رویداد۲۴ در این باره میگوید: شیوع ویروس کرونا یکی از دلایل کاهش روابط تجاری ایران و آذربایجان در چند ماه اخیر بوده است. طی دوسال گذشته به دلیل کرونا تردد تجار میان دو کشور متوقف شد و شیوع این بیماری حتی روی تجارت چمدانی هم تاثیرگذار بوده است. در گذشته ماهانه ۱۰ میلیون دلار تجارت چمدانی از مرز جلفا و بیله سوار میان ایران وآذربایجان داشتیم که کلا کنسل شده است. ندادن ویزا به ایرانیان برای ورود به آذربایجان به دلیل ویروس کرونا نیز مزید بر علت شده و اکنون ویزاهایی که صادر میکنند هم بسیار محدود است.
وی ادامه داد: از سالهای گذشته ایران صدور ویزا برای ورود مردم کشور آذربایجان به کشور را برداشته و هر شهروند آذربایجانی میتوانست صبح وارد ایران شود و عصر هم برگردد. اما کشور آذربایجان روادید را برای ایران برنداشت و ایرانیان برای ورود به این کشور حتما باید ویزا دریافت میکردند.
فکری میگوید بعد از جنگ آذربایجان و ارمنستان بر سر قره باغ، آذربایجان سعی کرد با ایران صمیمیت زیادی ایجاد کند تا بتواند در مقابل ارمنستان به پیروزی برسد، ترکیه با شیطنت و نفوذ در آذربایجان تلاش کرد تا سیاستهای خود را در آنجا اعمال کند. در واقع شیطنتهای سیاسی ترکیه باعث ایجاد چالش میان ایران و آذربایجان شده است. در پی این تنشها میان دو کشور، ضرر اقتصادی به ایران وارد شده است و تاثیر بیشتر آن را در ماههای آینده نیز خواهیم دید.
این فعال اقتصادی ادامه داد: حتی صادرات ما به ارمنستان نیز طی ماههای آینده کاهش پیدا خواهد کرد. مرز را بستهاند و علنا باجخواهی میکنند. من در جلسهای که با وزارت خارجه ایران داشتم، به آنها اعلام کردم که شما نیز برای ماشینهای آذری، ورودی اعمال کنید. اما وزارت خارجه فعلا سعی دارد مشکل را به صورت دوستانه حل کند. من معتقدم در ابتدا دیپلماسی سیاسی ما وارد موضوع شود و بعد از وزارت صمت نشستهایی با طرف آذربایجان برقرار کنند.
مهران فکری با بیان اینکه آذربایجان از ترکیه دستور میگیرد و رفتارهای آذربایجان نتیجه شیطنتهای ترکیه است، خاطرنشان کرد: من اگر به جای مسئولین کشور بودم، برای مدتی مرز با آذربایجان را میبستم تا روسیه وارد این موضوع شود. اگر مرز بسته شود آذربایجان دیگر نمیتواند نفس بکشد. زیرا بخش اعظم تجارت ایران به روسیه از خاک آذربایجان عبور میکند.
بیشتر بخوانید: آن سوی تنش در روابط ایران و آذربایجان
وی ادامه داد: روسیه میتواند با پادرمیانی این تنش را حل و فصل کند؛ مسکو قطعا به خاطر ایران این کار را انجام خواهد داد، زیرا ما مراودات زیادی با روسیه داریم و معتقدم باید مرزها را ببندیم تا روسیه وارد شود. روسیه باید میانجیگری کند یا اینکه همانطور که نیروهای خود را در مرزهای دیگر مستقر کرده است، میتواند اکنون نیروهای خود را در این مسیر ۵ کیلومتری که کامیونهای ایرانی از خاک آذربایجان عبور میکنند، مستقر کنند. ترکیه اجازه نمیدهد که ایران و آذربایجان خودشان این مشکل را حل کنند و این روسیه است که میتواند شیطنتهای ترکیه را متوقف کند. اگر این مشکل سریعتر حل نشود همچنان باید شاهد تنش میان دو کشور و کامیونداران باشیم. ایران و آذربایجان مدام میخواهند از همدیگر امتیاز بگیرند و آذربایجان هم، چون معلمی مانند ترکیه را در کنار خود دارد، دستورات معلم خود را در منطقه پیاده سازی میکند.
فکری در ادامه با بیان اینکه تجار قصد داشتند به دور از فضای سیاسی مشکل را حل کنند، گفت: رئیس اتاق ایران و آذربایجان در قالب هئیتی میخواستند هفته آینده به آذربایجان بروند و نشستی را داشته باشند، اما به دلیل تنشهای ایجاد شده، به رئیس اتاق هم ویزا ندادند. از همین رو میگویم تا یک بزرگتر پادرمیانی نکند، مشکل همچنان باقی خواهد ماند.