تاریخ انتشار: ۱۳:۱۹ - ۱۵ مهر ۱۴۰۰
عفو بین‌الملل از دومین کشتار شیعیان خبر داد

هزاره‌کشی سیستماتیک در افغانستان

بر اساس گزارش جدیدی که عفو بین‌الملل منتشر کرده است، طالبان به محض تسخیر افغانستان و تکیه بر اریکه قدرت، ۱۳ هزاره از جمله یک دختر ۱۷ ساله را در استان دایکندی کشتند.

هزاره‌کشی سیستماتیک در افغانستان

اقتصاد ۲۴-در ۳۰ آگوست، کاروانی ۳۰۰ نفره از مبارزان طالبان وارد منطقه «خدیر» شده و دست کم ۱۱ نفر از اعضای سابق نیرو‌های امنیت ملی (ANSF) افغانستان را کشتند که ۹ نفر از آن‌ها نزدیک رودخانه‌ای برده شدند. آن‌ها اندکی پس از تسلیم اعدام شدند. «علی لطیفی» در گزارش ۵ اکتبر برای الجزیره نوشت، یک دختر نوجوان به نام «معصومه» پس از تبادل آتش میان طالبان با نیرو‌های دولتی کشته شد. این دختر ۱۷ ساله در تلاش بود تا از معرکه بگریزد، اما از آتش طالبان جان به در نبرد. یک شهروند دیگر به نام «فیاض» که در دهه ۲۰ عمر خود بود و به تازگی هم ازدواج کرده بود در زمره این کشتگان است که در آتش متقابل طالبان و نیرو‌های دولتی طعمه گلوله‌های طالبان شد.


بیشتر بخوانید: عفو بین‌الملل: طالبان ۱۳ هزاره از جمله یک دختر ۱۷ ساله را کشت


عفو بین‌الملل می‌گوید: اعضای نیرو‌های دولتی هم که کشته شدند در فاصله سنی ۲۶ تا ۴۶ سال بودند. نکته این است که تمام این قربانیان «هزاره» بودند که در دولت اول طالبان در سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ هم در سیبل اهداف طالبان بودند. این دومین کشتار هزاره‌هاست که از سوی عفو بین‌الملل مستند شده است. این سازمان در گزارش دیگری مورخ ۱۹ آگوست اعلام کرد که دست کم ۹ مرد هزاره‌ای هم از سوی ستیزه‌جویان طالبان در استان غزنی در ماه جولای و پیش از اینکه این گروه قدرت را به دست گیرد کشته شدند.

به نوشته لطیفی، هم نیرو‌های داعش خراسان و هم نیرو‌های طالبان متهم به کشتن هزاره‌ها هستند. هزاره‌ها اکثریت جمعیت شیعه افغانستان را تشکیل می‌دهند. تا اول سپتامبر طالبان این کشتار را تکذیب می‌کرد. «صدیق‌الله عابد»، رئیس پلیس منصوب طالبان در دایکندی، تنها تایید می‌کند که یکی از مبارزان این گروه در این درگیری متقابل کشته شده است. «ریحانه آزاد»، عضو سابق پارلمان این ولایت، هم در گفتگو با الجزیره گزارش عفو بین‌الملل را تایید کرده و می‌گوید که حوادث ۳۰ آگوست موجب «کشتار‌های گسترده غیرانسانی» به دست طالبان شد. این عضو سابق پارلمان افزود که آنچه در دایکندی رخ داده نقض فاحش ادعا‌های طالبان مبنی بر عفو عمومی برای نیرو‌های سابق امنیتی و کارمندان دولتی است.


بیشتر بخوانید: نیمی از کودکان زیر ۵ سال افغان از سوتغدیه شدید رنج می‌برند


«اگنس کالامارد»، دبیرکل عفو بین‌الملل، هم افزود: «این اعدام‌های دهشتناک دلیل دیگری است بر اینکه طالبان مرتکب سوءاستفاده‌های وحشتناکی شده‌اند؛ اقداماتی که در دوره دولت اول آن‌ها هم وجود داشت.» طی ۵ سال دولت اول طالبان، آن‌ها متهم به «کشتار» صد‌ها هزاره‌ای در ولایت‌های بلخ و بامیان شده‌اند. «زمان سلطانی»، محقق حوزه آسیای جنوبی در عفو بین‌الملل می‌گوید کشتار دایکندی نشان‌دهنده الگوی روشنی است که طالبان در پیش گرفته‌اند. او به بیانیه‌ای اشاره می‌کند که مصاحبه‌کنندگان به عنوان سند به مقام‌های ارشد طالبان نسبت می‌دادند: «من طی ۲۰ سال گذشته آدم‌های زیادی کشته‌ام.

کشتن برای من آسان است. من باز هم می‌کشم.» این جمله‌ای است که یکی از مقام‌های طالبان بار‌ها به ساکنان دایکندی گفته است. آزاد، آن عضو سابق پارلمان، می‌گفت: توحش طالبان در دایکندی محدود به این کشتار‌ها نیست. او می‌گوید از زمان تسخیر این ولایت به دست طالبان در ۱۴ آگوست (یک روز پیش از فرار اشرف غنی و سقوط افغانستان)، هزاران خانواده وادار به ترک خانه‌های خود در مناطق «گزاب» و «پاتو» شده‌اند. فهرست تهیه شده از سوی ساکنان نشان می‌دهد که بیش از ۲۰ هزار خانواده در دست کم ۱۰ روستا طی یک ماه و نیم گذشته مجبور به تحمل آوارگی داخلی و بی‌خانمانی شدند.


بیشتر بخوانید: گرسنگی شدید میان هزاره‌های غارنشین بامیان


آن دسته از ساکنان دایکندی که با الجزیره مصاحبه می‌کردند گفتند زمانی که طالبان وارد خانه هایشان شد، ستیزه‌جویان ادعا کردند که خانواده‌ها به شکلی غیرقانونی آن زمین را اشغال کرده یا شورای طالبان تصمیم گرفته آن زمین «متعلق به مردم باشد». آزاد می‌گوید موج گسترده زمین‌های غصب شده از سوی طالبان باور به استدلال آن‌ها را دشوار می‌سازد. او می‌گوید: «اگر این فقط یک روستا بود، می‌شد توجیهی برای آن آورد، اما مناقشات بر سر زمین در تمام این روستا‌ها امری پرسش‌برانگیز است.» او می‌گوید: بسیاری از خانواده‌ها چندین نسل است روی این زمین‌ها کار و زندگی می‌کنند؛ «آن‌ها سند زمین‌هایشان را در دست دارند». محمد، از ساکنان منطقه گزاب که البته با نام مستعار سخن می‌گفت، یکی از این افراد است.

این جوان ۴۲ ساله می‌گوید: همسر و فرزندانش در خانه بودند زمانی که طالبان به در خانه‌اش آمدند و از او خواستند خانه را در ۲۳ سپتامبر تخلیه کند. او که ترسیده بود و نمی‌دانست چه کند، به همراه تمام اعضای خانواده ۹ نفره‌اش زمینی را که برای چندین دهه بر روی آن کار و زندگی می‌کردند رها کردند و گریختند، زیرا از انتقام طالبان می‌ترسیدند. محمد به الجزیره می‌گوید: «من خردسال بودم وقتی خانه ساخته شد. من بیرون از خانه درخت می‌کاشتم.» او و خانواده‌اش در کابل زندگی می‌کنند. قبل از آمدن به پایتخت، محمد سعی کرد به طالبان متوسل شود تا کاری از پیش ببرد. او کارمند سابق وزارت آموزش است، اما می‌گوید این کار هیچ فایده‌ای نداشت. او می‌گوید آن ستیزه‌جویانی که به در خانه‌اش آمدند از قضا اهل همان روستایی بودند که محمد در آنجا می‌زیست. او می‌گوید: سعی کردم برای اعضای امارت اسلامی توضیح دهم، اما آن‌ها فقط گفتند «تصمیم گرفته شده که زمین تو متعلق به مردم باشد». حال معلوم نیست منظور از مردم چه کسی یا کسانی است. حتی سند او هم فایده‌ای برایش نداشت. او می‌گفت این تصمیم در هماهنگی با قانون امارت اسلامی اتخاذ شده است.


بیشتر بخوانید: عامل انتحاری فرودگاه کابل قبل از حمله توسط طالبان از زندان آزاد شده بود


همچون آزاد، محمد هم در یافتن توجیهی برای اقدام طالبان ناتوان بود. محمد می‌گفت در دادگاه شریعت طالبان، حل و فصل مناقشات بر سر زمین نه ماه‌ها که شاید سال‌ها به طول انجامد. ریحانه آزاد، عضو سابق پارلمان، می‌گفت با نزدیک شدن فصل زمستان، این اخراج‌ها و کوچ‌های اجباری منجر به بحرانی انسانی در ولایت‌های کوهستانی خواهد شد. در این مناطق ۱۴ ساعت طول می‌کشد که به مناطق شهری رسید. او می‌گوید: «این مردم بدون خانه و زمین هیچ ابزار مالی برای جابه‌جایی ندارند. بنابراین، آن‌ها در خیمه‌ها و چادر‌های صحرایی محکوم به فنا و نابودی هستند.» دایکندی یکی از فقیرترین و کم‌توسعه‌ترین ولایت‌های افغانستان است. بیشتر جوانان و نوجوانان این ولایت به ایران یا پاکستان می‌روند تا نانی برای بقا بیابند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است