اقتصاد ۲۴-دولت سوئد تحقیقات درباره پذیرش هزاران کودک خارجی از دهه ۱۹۵۰ میلادی به این سو به عنوان فرزندخوانده را آغاز کرد.
کارشناسان در جریان این تحقیق، به دنبال یافتن پروسههای «غیرقانونی» هستند که باعث جداسازی کودکان از خانوادههایشان در خارج از این کشور و انتقال آنها به سوئد شده است.
به گفته لنا هالنگرن، وزیر امور اجتماعی سوئد، آنها بطور ویژه روی پروندههای فرزندخواندگی متمرکز هستند که در چهارچوب آنها، کودکانی از چین و شیلی به فرزندی پذیرفته شدهاند.
او به خبرنگاران گفت: «سوئد باید مطمئن شود که فرزندخواندگیها به شیوهای قانونی و اخلاقی انجام شده و در هر کدام از پروندهها و در تمام مراحل کار، منافع کودکان به بهترین شکل ممکن در نظر گرفته شده است.»
در این کشور از زمان جنگ جهانی دوم تا کنون حدود ۶۰ هزار کودک به عنوان فرزندخوانده پذیرفته شدهاند که اکثر آنها نیز اصالتاً اهل کره جنوبی، هند، کلمبیا و سریلانکا بودند.
اخیرا رسانههای سوئدی این نگرانی را مطرح کردند که کودکان بدون رضایت یا اطلاع والدین اصلیشان به سرقت رفته و به زور برای فرزندخواندگی به این کشور منتقل شدهاند.
این موضوع بویژه از آن رو توجهها را به خود جلب کرده که در شیلی نیز قاضی ماریو کاروزا که از سال ۲۰۱۸ میلادی درباره کودکربایی تحقیق میکند، دریافت که دستکم ۲۰۲۱ نوزاد بین سالهای ۱۹۷۱ تا ۱۹۹۲ میلادی در سوئد به فرزندی پذیرفته شدهاند.
قاضی کاروزا اعلام کرد که در دوران حکومت دیکتاتوری در شیلی، اغلب مادران فقیر را با این حرف که نوزادانشان از بیماری جان باختهاند یا مرده به دنیا آمدهاند، فریب میدادند.
چین نیز به دلیل اعمال قوانین سختگیرانه و وضع محدودیت برای داشتن فرزند در خانواده، برای دههها یکی از بزرگترین کشورهای جهان در موضوع فرستادن کودکان به خارج از کشور برای فرزندخواندگی بوده است. علاوه بر این، تمایل خانوادههای چینی برای داشتن فرزند پسر باعث شده بود که قاچاق نوزادان دختری که در بدو تولد رها شده بودند، در این کشور رایج شود.
دولت سوئد یک وکیل به نام آنا سینگر را که استاد حقوق مدنی و خانواده در دانشگاه اوپسالا است، به عنوان مسئول تیم تحقیق برگزیده و امیدوار است بر اساس یافتههای این تیم، ساز و کار دقیقتری برای پروسه فرزندخواندگی بینالمللی به اجرا بگذارد.
قرار است گزارش یافتههای این تحقیقات در نوامبر ۲۰۲۳ ارائه شود.
پیش از این در ماه فوریه، دولت هلند پس از دریافت گزارشی درباره عدم رسیدگی دولت به اتهامات سوءاستفاده از این سیستم، فرزندخواندگی از خارج را به حالت تعلیق درآورد.
سال گذشته نیز مقامات سوئیس به دلیل عدم موفقیت در جلوگیری از فرزندخواندگیهای غیرقانونی کودکان سریلانکا در دهه ۱۹۹۰ میلادی عذرخواهی کردند.
یورونیوز