تاریخ انتشار: ۱۴:۰۰ - ۰۸ آبان ۱۴۰۰

ایران برای رفع تحریم باید برجام پلاس را هم بپذیرد

مطهرنیا کارشناس سیاست خارجی معقتد است که در مذاکرات پیش رو، ایران و طرف‌های مذاکره کننده به خواسته‌های صد درصدی خود نخواهند رسید و با توجه به شرایط موجود نمی‌توان به روند و نتیجه مذاکرات خوشبین بود.

ایران برای رفع تحریم باید برجام پلاس را هم بپذیرد

اقتصاد ۲۴- بالاخره مذاکره برای آغاز مذاکره به نتیجه رسید و حدود چهار ماه پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران قرار است تهران بار دیگر به میز مذاکرات احیای برجام بازگردد. علی باقری کنی معاون سیاسی وزارت خارجه ایران اعلام کرد که مذاکرات احیای برجام قرار است تا پیش از پایان نوامبر (نهم آذرماه) آغاز شود و ایران در این مذاکرات حضور پیدا خواهد کرد.

طرف‌های برجام طی ماه‌های اخیر به شدت ایران را برای بازگشت به مذاکرات تحت فشار قرار دادند و خواستار از سرگیری مذاکرات احیای برجام شدند. این مذاکرات که در دولت روحانی و بایدن از سر گرفته شده بود، به دلیل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری متوقف شد. مشاور امنیت ملی آمریکا نیز اعلام کرده که ما آماده ایم از روی حسن نیت برای بازگشت به توافق هسته‌ای مذاکره کنیم و امیدواریم ایرانی‌ها هم آماده باشند.

دولت جدید ایران با تعیین و تکرار پیش شرط برداشته شدن همه تحریم‌ها به استقبال مذاکرات رفته. امری که نتوانسته تا به امروز نظر مثبتی را از سوی غرب به خود جلب کند. یک کارشناس سیاست خارجی می گوید که زمانی تحریم‌ها برداشته می‌شود که ایران نه تنها برجام بلکه برجام پلاس را پذیرا شود. این احتمال وجود دارد که برخی از تحریم‌های غیرموثر و اولیه به عنوان امتیاز به ایران در حوزه نظام بین الملل داده شود.


بیشتر بخوانید: علی باقری: رایزنی‌های مفیدی با ریابکوف درباره مذاکرات آینده داشتیم


مهدی مطهرنیا کارشناس سیاست خارجی در این باره به رویداد‌۲۴ می‌گوید: پرونده هسته‌ای ایران یک پرونده انضمامی و قطور است که در رویارویی با قدرت‌های موجود در نظام بین الملل از جمله آمریکا قرار دارد. از همین رو پرونده هسته‌ای ایران بخشی از بحران ایران با باشگاه قدرت جهانی است. این باشگاه قدرت در اتحاد باهم به سر می‌برند و کلوپی را تشکیل داده‌اند که همکاری‌های بین المللی بسیار بالایی با یکدیگر دارند؛ ایران همواره معقتد بود که این کلوپ قدرت را نمی‌پذیرد و امروز مجبور به مذاکره با همان قدرت‌ها برای رسیدن به انرژی صلح آمیز هسته‌ای است.

وی ادامه داد: ابراهیم رئیسی حدود سه ماه است که کرسی ریاست جمهوری را در شرایطی به دست گرفته که مجلس شورای اسلامی نیز یکدست و همراه و همگام با قوه مجریه است و قوه قضاییه نیز با آن‌ها همسو هستند. جریان فعلی حاکم که موسوم به جریان انقلابی هستند، هرگونه مذاکره با کلوپ قدرت‌های جهان به ویژه رهبری این کلوپ را عدول از ارزش‌های انقلابی برمی‌شمردند و بخشی از ارزش‌های حاکم و حتی امضای برجام را نوعی سازش با غرب و آمریکا می‌دانستند و اکنون مذاکره را مشروط به برداشته شدن همه تحریم‌ها می‌دانند.

مذاکرات هسته‌ای نشان می‌دهد آیا دولت انقلابی شایسته‌تر از تیم مذاکره کننده قبلی است یا نه؟

مطهرنیا با بیان اینکه بعد از گذشت سه ماه از حضور رئیسی در قوه مجریه بالاخره در آذرماه قرار است نشست مشترک احیای برجام برگزار شود، یادآور شد: معاون وزارت امور خارجه و مذاکره کننده ارشد در این زمینه، به صراحت می‌گوید تحریم‌ها باید برداشته شود و ایران در مذاکراتی که انجام می‌شود به سرعت به دستاورد‌های مورد نظر خود دست یابد؛ لذا این مذاکرات سرنوشت ساز است، زیرا مشخص خواهد کرد که آیا دولت انقلابی حاکم بر ایران می‌تواند شایسته‌تر از تیم مذاکره کننده قبلی به دستاورد‌هایی در این مذاکره دست پیدا کند؟ آیا می‌تواند علارغم هجمه‌های موجود به مذاکرات مستقیم با طرف‌های غربی تفسیری در جهت موضع گیری‌های قبلی داشته باشد؟ سوال‌های زیادی در این زمینه وجود دارد، زیرا این دوره از مذاکرات بسیار سرنوشت ساز برای یک تفکر انقلابی است که تاکنون پس از وقوع انقلاب اسلامی خصوصا در سه دهه گذشته هرگونه حرکت در جهت کاربرد دیپلماسی برای حل و فصل مسائل ایران با کمترین هزینه و بیشترین فایده را رد نموده و معتقد بوده که باید بیشترین فایده‌ها در جهت مقابله با امپریالیسم جهانی در راستای هزینه کردن منافع ملی و دستاورد‌های ناشی از کوشش‌های عینی در جهت یک تفکر انقلابی، به نمایش گذاشته شود.

این کارشناس در واکنش به سخنان علی باقری کنی مبنی براینکه ایران با آمریکا مذاکره نمی‌کند، گفت: آقای کنی حرفی را می‌زند که بر مبنای واقعیت است. در واقعیت ایران با آمریکا مذاکره نمی‌کند، ایران با مجموعه‌ای از کشور‌هایی مذاکره می‌کند که آمریکا عضوی از آن مجموعه محسوب می‌شود. فلذا او تلاش دارد تا دروغ نگوید، اما همه راست را هم بیان نکند؛ این فرار از اعتراف به مذاکره با آمریکا در قالب ۱+۵ است که در مذاکرات قبلی هم آن چه که انجام می‌شد مذاکره با ۱+۵ با حضور آمریکا بود. از همین رو آمریکا در قالب شخصیت حقوقی ۱+۵ به مذاکره با ایران نشست و این توجیهی برای انجام مذاکره با آمریکا بود، زیرا ایران در نگرش انقلابی خود هرگونه مذاکره با آمریکا را یک نوع سازش می‌دانست. باید بدانیم آن کشوری که در میان این مجموعه از قدرتها، اهمیت دارد کشور آمریکا است، این را زمانی می‌توانیم دریابیم که آمریکا از برجام خارج شد و ۵ کشور دیگر موجود در برجام به هیچ عنوان نتوانستند به تعهدات خود در برجام به درستی عمل کنند. از همین رو ۱+۵ بهانه‌ای برای مشروعیت بخشیدن به مذاکره با آمریکا توسط نظام بین الملل بود تا بتواند نظم مسلط خود را در جهان حاکم کند. این نظم تنها آمریکا نیست، بلکه ۵ کشور از کشور‌های قدرتمند جهان هم در آن حضور دارند.

تحریم‌ها زمانی برداشته می‌شود که ایران برجام پلاس را هم بپذیرد

مطهرنیا با بیان اینکه تحریم‌های موثر و حداکثری و ضربه زننده، در آغاز و میانه مذاکرات برداشته نمی‌شود، یادآور شد: این تحریم‌ها زمانی برداشته می‌شود که ایران نه تنها برجام بلکه برجام پلاس را پذیرا شود. این احتمال وجود دارد که برخی از تحریم‌های غیرموثر و اولیه به عنوان امتیاز به ایران در حوزه نظام بین الملل داده شود.‌


بیشتر بخوانید: ایران به دنبال افزایش قدرت چانه زنی خود در مذاکرات هسته‌ای است/ آمریکا همه تحریم‌ها را علیه تهران لغو نمی‌کند


نمی‌توان به نتیجه مذاکرات احیای برجام در دولت رئیسی خوش بین بود

وی ادامه داد: در شروع مذاکره گزاره‌هایی تولید می‌شود که بتوان اتکا به نفس و مسیر مذاکرات را برای دستیابی به بیشترین امتیاز‌ها بازگشود. این از منظر روابط دیپلماتیک تا حدودی پذیرفته شده است، اما از منظر تاکید و ایجاد فضای بالا بردن توقعات از مذاکرات، می‌تواند مخاطره انگیز باشد. من سعی می‌کنم به مذاکرات خوشبین باشم، اما شرایط به نحوی است که نمی‌توان به نتیجه مذاکرات خوش بین بود. چرا که انجام این مذاکرات به گونه‌ای که طرف مقابل پذیرای همه خواسته‌های ایران باشد پذیرفتنی نیست، از طرف دیگر، عقب نشینی ایران از مواضعش می‌تواند بحران‌هایی را در حوزه اقدام سیاسی برای نظام حاکم فراهم کند و در صورت عقب نشینی از مواضع قبلی ضعف بیشتری در حوزه منطقه‌ای و درونی برای ایران به وجود خواهد آمد که می‌تواند مخاطرات بعدی را در جهت بازگشایی پرونده‌های دیگر علیه ایران فراهم سازد.

مطهرنیا با بیان اینکه این مذاکرات نتیجه صددرصدی مورد رضایت ایران، اروپا یا آمریکا را به همراه ندارد، گفت: به طبع باید گفت یکی از طرفین در این بازی برد بیشتری خواهند داشت، اساسا مذاکره امری متکی بر سیاست برد-برد است، اما ایران مذاکره مبتنی بر گرفتن حداقل امتیاز را از منظر ایدئولوژیک در دوره‌های قبل نوعی سازش و عقب نشینی در برابر آمریکا می‌دانست.

وی ادامه داد: کشور‌های طرف مذاکره، بازگشت ایران به برجام و برداشتن تحریم‌های برجامی علیه تهران را دنبال می‌کنند، این در حالی است که جمهوری اسلامی خواهان برداشتن همه تحریم‌ها چه در بخش هسته‌ای و چه دیگر پرونده‌ها است که این تا حدودی نشدنی است. چرا که برداشته شدن همه تحریم‌ها بی‌تردید بررسی و مذاکره بر سر پرونده موشکی و منطقه‌ای، پرونده حقوق بشر و پرونده مربوط به رویارویی ایران با اسرائیل را به دنبال خواهد داشت، فلذا باید گفت ورود ایران به پذیرش برجام نمی‌تواند به پرونده هسته‌ای محدود بماند.

مهدی مطهرنیا با بیان اینکه علی باقری کنی به عنوان برادر زاده آیت الله مهدوی کنی، از افراد نزدیک به قدرت در ایران محسوب می‌شود، گفت: از آنجایی که او به نهاد قدرت در ایران نزدیک و جزئی از معتمدین نظام است، می‌تواند مذاکره کننده با اعتباری برای طرف‌های مذاکره کننده باشد، اما آیا اینکه او تخصص لازم برای مذاکره را دارد یا نه و دارا نبودن این تخصص می‌تواند به نفع طرف مقابل شود، نکته دیگری است. اما به هر تقدیر او تجربه کوتاهی در مسائل هسته‌ای در دولت احمدی نژاد دارد. اما اینکه مدرک دانشگاهی او و انطباق این مدرک با مسئولیتی که برعهده دارد تا چه اندازه در مسیر مذاکرات تاثیر گذار خواهد بود، سوالی است که باید منتظر بود و عملکرد او را دید.

منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت ماشین های لوکس لکسوس در بازار ایران + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

عکس/تشکر محسن رضایی از زاکانی

وعده تحویل گوشت درب منازل مردم از خرید مستقیم آرا هم بدتر است/ کدام قانون به رییس‌جمهور حق داده به مردم گوشت و طلا بدهد؟!

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۸ تیر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/حضور جذاب بازیگران معروف در کنسرت رضا گلزار

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۷ تیر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/توئیت پزشکیان درباره انصراف زاکانی از انتخابات

عکس/جلیلی هرگز رئیس جمهور ایران نخواهد شد

عکس/ زاکانی از انتخابات ریاست جمهوری انصراف داد

اینفوگرافی/ همه مخالفان پزشکیان

عکس/تشکر قالیباف از زاکانی و قاضی زاده

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بازتاب انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ در رسانه‌های خارجی

حضور عروس امام و پسرش یاسر خمینی در روز رای گیری + عکس

فیلم/ازدحام جمعیت در مسیر منتهی به حسینیه جماران

انتقام جواد نکونام از پرسپولیس!

تا ۲ سال آینده کل بنزین ایران یورو ۵ می‌شود!

عکس/خاص‌ترین چهره خاندان امام پای صندوق رای رفت

سکه بخریم یا نخریم؟

توئیت عباس عبدی به لجبازی قالیباف و جلیلی

ابطحی: رأی دادم+عکس

متفاوت‌ترین عکسی که از روز انتخابات منتشر شد

اطلاعیه جدید از روند برگزاری انتخابات ریاست جمهوری

فیلم/حمله تندرو‌ها به پزشکیان در حرم شاه عبدالعظیم و زمان اخذ رای

فیلم/مسعود پزشکیان با خانواده اش به پای صندوق رای رفت

حضور جهانگیری و آخوندی درانتخابات ۸ تیر ۱۴۰۳+عکس

حضور عروس و داماد قمی در پای صندوق رای+ عکس

فیلم/اسحاق جهانگیری رای خود را به صندوق انداخت

توصیه سیدحسن خمینی به مردم در روز انتخابات

عکس/آیت‌الله جنتی رای خود را در صندوق انداخت

توصیه مهم یک اقتصاددان به رای‌دهندگان

اینفوگرافی/کدام آرا در انتخابات ریاست‌جمهوری، باطله محسوب می‌شوند؟

تصویب قطعنامه شورای امنیت علیه انصارالله یمن

عکس/مسعود پزشكيان بر مزار شهيد اميرعبداللهيان

دختر و نوه مسعود پزشکیان در پای صندوق رأی+ عکس

فیلم/سخنگوی شورای نگهبان: هیچ مشکلی در روند رای‌گیری تاکنون وجود نداشته است

نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری کجا رأی دادند؟

آزمون فوری سرمربی جدید پرسپولیس

عکس/ عارف و ظریف با همسرانشان پای صندوق رای آمدند

رامین رضائیان به پرسپولیس بر می‌گردد؟

اعلام نرخ جدید سود بین‌بانکی + جدول

زارع‌پور: خرابکاری در شبکه فیبر نوری ترمیم شد

فیلم/ سیدهادی خامنه‌ای: به آینده این انتخابات و کشور امیدوارم

اعلام فهرست اسامی و شناسه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری

اینفوگرافی/پوششی‌ها چقدر وقت صداوسیما را گرفتند؟

خرید خانه در «جوادیه» تهران چقدر آب می‌خورد؟ + جدول

پیش بینی بورس یک روز پس از انتخابات

حسن روحانی رأی خود را به صندوق انداخت+ عکس

مسعود پزشکیان کجا رای داد؟+عکس

کفش‌های ۷۰۰ دلاری علی دایی! + عکس

سیدحسن خمینی رأی خود را به صندوق انداخت+ عکس

پیش‌بینی قیمت خودرو پس از انتخابات ریاست‌جمهوری

فیلم/مخبر، رای خود را به صندوق انداخت

مدارک لازم برای رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری

عکس/ خاتمی و یارانش در راه جماران

چهره جدید الهام چرخنده+ عکس

سعید جلیلی کجا رأی خود را به صندوق انداخت؟

فیلم/حضور جلیلی پای صندوق رای جنجالی شد!

پیش بینی هادی خامنه‌ای از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری

حضور مقامات سیاسی در انتخابات ریاست جمهوری

علی لاریجانی رأی خود را به صندوق انداخت +عکس

فیلم/خاتمی رای خود را در جماران به صندوق انداخت