تاریخ انتشار: ۱۱:۵۴ - ۲۶ آبان ۱۴۰۰

دستفروشان در گیرودار نان و برخورد/ چرا دستفروشان به رسمیت شناخته نمی‌شوند؟

دستفروشی که در سایر کشور‌های جهان به عنوان یک شغل به رسمیت شناخته شده در ایران همچنان با نگرانی و ترس همراه است. به بهانه روز جهانی دستفروشان نگاهی داریم به قوانین پیرامون این شغل و همچنین مشکلاتی که دستفروشان با آن مواجه هستند.

دستفروشان در گیرودار نان و برخورد/ چرا دستفروشان به رسمیت شناخته نمی‌شوند؟

اقتصاد ۲۴ - دست فروشی سال‌ها است به یکی از مشاغل رایج در شهر‌ها تبدیل شده، اما هنوز نهاد‌های رسمی این شغل را به رسمیت نمی‌شناسد و هر چند وقت یک بار حرف از «ساماندهی» آن‌ها می‌زنند و مجوز برخورد و برچیدن بساط دستفروشان را به ماموران شهرداری‌ها می‌دهند. اما در جهان دهه‌هاست این شغل به رسمیت شناخته شده است.

چهاردهم اکتبر روز جهانی دستفروشان (فروشندگان خیابانی) است. این روز در سال ۲۰۱۲ میلادی توسط سازمان بین‌المللی Streetnet پایه‌گذاری شد تا از سازماندهی در میان فروشندگان خیابانی در سراسر جهان برای رفع نیاز‌ها و چالش‌های مشترک آن‌ها حمایت شود.

طبق گزارش این سازمان درصد زیادی از فروشندگان خیابانی به صورت روزانه با آزار و اذیت و خشونت در محل فعالیت خود مواجه می‌شوند.


بیشتر بدانید: فیلم/ پای درد و دل دستفروشان در اوج کرونا


اعلامیه جهانی بالجیو با اشاره به این امر که دستفروشان از طرف ماموران محلی به شیوه‌های مختلف مورد آزار و هجوم پیاپی قرار می‌گیرند تا جایی که در مواردی منجر به از بین رفتن اموال و یا خسران اقتصادی آن‌ها می‌شود، از دولت‌ها می‌خواهد که سیاستی ملی برای دستفروشان، با هدف ارتقاء زندگی آن‌ها تدارک ببینند.

در قوانین بین‌المللی، سازمان بین‌المللی کار نیز فروشندگان خیابانی را به رسمیت می‌شناسد و آن‌ها را چنین تعریف می‌کند: «فروشندگان خیابانی کسانی هستند که کالا‌ها و خدمات خود را در فضای عمومی به صورت عمده یا خرد عرضه می‌کنند. منظور از فضای عمومی، خیابان، پیاده‌رو و فضا‌های واسطه‌ای است. فروشندگان خیابانی ممکن است غرفه‌ای ثابت مانند کیوسک داشته باشند یا فقط از یک میز برای عرضه‌ی کالای‌شان استفاده کنند. دیگر فروشندگانی نیز هستند که هر چند در جای ثابتی کالای‌شان را عرضه می‌کنند، اما آن‌ها را روی سفر‌های پلاستیکی یا پارچه‌ای می‌چینند. سایرین نیز نه جای لزوماً ثابتی دارند و نه مکانی ثابت برای فروش. بر همین مبنا نیز در کد‌های (ISIC) طبقه‌بندی مشاغل اقتصادی، دستفروشی در شاخه‌های مختلف به عنوان شغل به رسمیت شناخته شده است.»

بهانه تراشی‌های بی پایه برای نقض حقوق دستفروشان.

اما در ایران همه چیز متفاوت است. باوجود اینکه هر ساله بر تعداد دستفروشان اضافه می‌شود و برآورد‌ها از وجود بیش از ۹ هزار دستفروش فقط در شهر تهران حکایت دارد، اما همچنان باور‌های غلط این شغل را یک شغل کاذب می‌دانند و نهاد‌های رسمی و تصمیم‌گیر نیز با بهانه‌هایی مانند اینکه حضور دست فروش چهره شهر را زشت می‌کند، همواره در برابر دست فروشان سنگ‌اندازی کرده و با آن‌ها برخورد می‌کنند. شهرداری بسیار تبلیغ می‌کند که دستفروشان نظم را به هم می‌ریزند و به ناامنی دامن می‌زنند.

اما نتایج پژوهش‌ها حرفی کاملا خلاف تصورات شهرداری‌ها می‌زنند. کنشگران شهری دستفروشی را یک جاذبه شهری می‌دانند و معتقدند دستفروشی جزو الزامات یک شهر دوستدار پیاده است. حضور ثابت دستفروشان در معابر و پهن بودن بساط آنان، فضایی را برای مکث رهگذران ایجاد کرده و حسی از امنیت اجتماعی را القا می‌کند. به طوری که حضور بساط گستران می‌تواند امنیت زنان رهگذری که دچار ناامنی در خیابان شده‌اند یا توسط کسانی تعقیب شده‌اند و نیاز به حمایت دارند را موقتاً تامین کند. دستفروشان عموماً ارتباط خوبی با کودکان کار و سایر تهیدستان در معابر نیز دارند؛ بنابراین حضور دستفروشان در معابر به رشد تعاملات اجتماعی و تنوع کاربری‌های پیاده راه‌ها نیز کمک می‌کند. امری که نه تنها باعث سلب امنیت نمی‌­شود بلکه نظارت و امنیت بیشتری را فراهم می‌کند.

همچنین سیاست‌گذاران بی‌اعتنا به شرایط اقتصاد کلان که می‌تواند علت شکل‌گیری و رواج مشاغلی مانند دستفروشی باشد، مانند عملکردشان در دیگر سطوح در اینجا هم به دنبال پاک کردن صورت مساله هستند و می‌خواهند دستفروشان را از سر راه بردارند. این در حالی است که مطابق با نتایج برخی پژوهش‌ها عواملی نظیر تعدیل نیرو و از دست دادن شغل قبلی، ورشکستگی و از دست رفتن سرمایه، افزایش هزینه‌های زندگی به دلیل رشد اجاره بهای مسکن، تولد فرزند و تحصیل، معلولیت و مشکلات جسمانی ناشی از بیماری و حوادث، بیماری صعب‌­العلاج یکی از اعضای خانواده یا فوت نان‌آور خانواده و عدم امکان یافتن شغل رسمی از جمله علل روی آوردن افراد به شغل دستفروشی است.


بیشتر بخوانید:  آماری عجیب از دستفروشی/ تردد روزانه ۴ هزار دستفروش در مترو تهران


جنگ مدام ماموران شهرداری با دستفروشان

کمتر هیچ دستفروشی پیدا می‌شود که حداقل یک بار بساطش زیر پای ماموران شهرداری لگدمال نشده باشد. دستفروشان حاضر در مترو نیز همواره با بگیر و ببند مواجه هستند و مدام باید در شرایطی ناامن و خطرناک به کسب و کار خود ادامه دهند. این در حالی است که بیش از ۷۶ درصد دستفروشان شهر تهران سرپرست خانوار هستند و ۹۳ درصد آنان به جز دستفروشی هیچ درآمد دیگری ندارند.

مریم یکی از دستفروشانی است که محل کارش در مترو است. او چند سالی است مشغول به کار دستفروشی است و در گفتگو با رویداد‌۲۴ از وضعیت شغلی خود گلایه می‌کند. به گفته مریم دستفروشان زن مترو با چالش‌های به مراتب بیشتری نسبت به دستفروشان مرد روبه رو هستند. آزار و اذیت، متلک، نگاه‌های ناامن جزو رفتار‌های همیشگی است که دستفروشان زن گاهی از سوی مسافران و گاهی از سوی ماموران مترو شهرداری با آن مواجهه می‌شوند.

مریم با اشاره به شیوع کرونا و تاثیر آن بر شغل خود و همکارانش می‌گوید: طی دو سال اخیر یکی از مشاغلی که به شدت آسیب دید، همین دستفروشی است با این تفاوت که از تمامی مزایا و تسهیلات حمایتی که سایر اصناف محروم ماند. اما موضوع این است که در ماه‌های اخیر حتی وضعیت بسیار بدتر از دوره اوج شیوع کروناست. تورم و سقوط قدرت خرید مردم را ما به صورت روزانه لمس کردیم؛ چه در زندگی خودمان و چه در مواجهه با مسافران مترو. تا قبل از این خرید از دستفروشان مترو برای مردم مقرون به صرفه بود و حتی حس گردش و خرید هم به مسافران می‌داد. اما در حال حاضر به شدت حجم تقاضا کم شده و مردمی که از مترو استفاده می‌کنند به سختی توان خرید اجناس عرضه شده در مترو را دارند.

نکته دیگری که مریم به آن اشاره می‌کند، افزایش تعداد دستفروشان بعد از شیوع کروناست. او باتوجه به تجربه و مشاهدات خودش می‌گوید، طی دو سال اخیر تعداد زیادی به دلیل کرونا و اخراج‌ها شغل خود را از دست دادند و برای بقا به سمت مشاغلی مانند مسافرکشی و دست فروشی رو آوردند.

مریم همچنین از سختی کار خود و همکارانش شکایت می‌کند که هر آن باید نگران بازداشت و توقیف اجناسشان از سوی ماموران مترو و شهرداری باشند.

اما به نظر می‌رسد با شهردار و تیم جدید شهرداری در تهران اوضاع بدتر از این هم شود. همچنان که معاون جدید خدمات شهری شهرداری تهران به تازگی گفته: «۴۰۰۰ نفر در قطار‌های متروی ما روزانه ظرفیت را اشغال می‌کنند، ما باید این‌ها را از مترو خارج کنیم و ساماندهی کنیم، اما دیگر اجازه ندهیم کسی به مترو برود. باید از یک جایی هوشمندانه خط قرمز را بگذاریم و از قانون کمک بگیرد و ساماندهی را انجام داده و با مازاد آن‌ها برخورد قانونی کند.»

هنوز کسی نمی‌داند دستفروشان تهرانی در دوره مدیریت شهری جدید چه سرنوشتی دارند، اما اظهارنظرات مدیران جدید شهرداری دست فروشان را نگران کرده و نه تنها امیدی به بهترشدن اوضاع قبلی خود ندارند بلکه نگران هستند همین شرایط فعلی هم بدتر شود. در این میان برخی دستفروشان و فعالان این حوزه بر سازماندهی میان خود دستفروشان تاکید می‌کنند و معتقدند خود دستفروشان به همراه کنشگران شهری مانند دیگر اصناف مثل کارگران واحد‌های تولدی مختلف خود باید به دنبال پیگیری مطالباتش باشند. شاید از همین زاویه هم است که مهم‌ترین مطالبه فعالان حوزه دستفروشی داشتن تشکل است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

عکس/کارت جشن عروسی بنی‌صدر در سال ۵۳

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/سکانس عاشقانه سریال پایتخت که سانسور شده بود!

عکس/ استایل جذاب مه لقا باقری سوژه کاربران شد

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های بنز در بازار ایران امروز + جدول

عکس/استایل مجلسی المیرا شریفی‌مقدم در یک کنسرت

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/سمیرا حسن پور هر روز جوان‌تر

مبلغ عیدی روز معلم ۱۴۰۳ مشخص شد

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

رونمایی از شغل دوم ابوالفضل پورعرب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اوسمار: می‌دانستیم که بازی سختی با سپاهان داریم

اینفوگرافی/ کدام کشور‌ها کلاهک اتمی دارند؟

دلیل برکناری خطیر مشخص شد

مطهره گونه‌ای بازداشت شد

کنایه درویش به بازی سپاهانی‌ها

خطیر از مدیرعاملی استقلال برکنار شد

فیلم/ لحظه کتک‌کاری امید عالیشاه با دابو در دقیقه ۸۲

فیلم/ جابه‌جایی زنان پرسپولیسی پس از شعار سپاهانی‌ها

پرسپولیس هدیه استقلال را پس فرستاد

فیلم/ پرواز رئیس قوه قضاییه با یک هواپیمای عمومی

بالاخره مدرک رائفی‌پور منتشر شد

اتهام همجنس‌بازی تسنیم علیه مهدی نصیری

فیلم/ اظهارات جالب رئیس مرکز اطلاع رسانی پلیس راهور تهران روی آنتن زنده

بستنی ایرانی در کدام کشورها پرطرفدار است؟

هاشمی‌نسب: از نتیجه بازی راضی نیستم

فیلم/ گریه ناگهانی مجری صدا‌وسیما روی آنتن زنده

مطهری: بازی سنگینی بود

کارشناسی داوری بازی استقلال و تراکتور

مظفری‌زاده: دندان خلیل‌زاده لق شد

خلیل‌زاده: محمدی باید اخراج می‌شد

توهین سخفیف به سبک مجری صداوسیما

نکونام: باد روی عملکرد ما تاثیر داشت

فیلم/ هشدار جدی فرمانده کل سپاه به اسراییل

فیلم/ عظیمی: تمام کسانی که پشت سر صدیقی نماز خواندند نمازشان باطل است

فیلم/ ظاهر جالب یک هوادار خانم پرسپولیس در آستانه دیدار سرخ‌چوشان دربرابر سپاهان

توجه به حوزه‌های نوآورانه در صنعت بانکداری در صدر برنامه‌های بانک سینا قرار دارد

آیا فرضیه سقوط نیکا از ارتفاع صحت دارد؟

آبی‌ها در تبریز متوقف شدند

فیلم/ حال و هوای ورزشگاه آزادی پیش از بازی پرسپولیس و سپاهان

فیلم/ ویدیویی پربازید از حسن روحانی بعد از نقض حکم اعدام بابک زنجانی

ورود این خودرو به کشور مجاز شد

ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

تخفیف نفت ایران چقدر است؟

عضو شورای شهر شهردار را ربود

عکسی از کودکی علی مطهری در کنار پدر

عکس/ تغییر چهره جالب علیرضا جعفری بعد از ۲۰ سال

شعار هواداران تراکتور علیه هاشمی‌نسب

افشاگری جعفرزاده از طراح ایده ساخت ۴ میلیون مسکن

اینفوگرافی/ مقایسه ابرقدرت‌های اقتصادی در عرصه صادرات در ۱۵۰ سال اخیر

سیرچ کرمان لرزید

هشدار نارنجی هواشناسی به این استان‌ها

فیلم/ تصویر شاعر نامدار ایرانی بر دستان هواداران تراکتورسازی در بازی با استقلال

پیش‌‌بینی قیمت دلار فردا پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳

فیلم/ تصاویری از سوءاستفاده از دختربچه برای تبلیغ آرایشگاه زنانه

فیلم/ عشق پسر ایرانی به دختر افغان جنجالی شد!

علت گرانی قهوه مشخص شد

تولید نفت اوپک کاهش یافت

تشدید تزریق پول در بازار باز+ جدول

استایل جذاب مریم مومن در استوری جدیدش + عکس

خبر خوب درباره حق الزحمه و رتبه بندی معلمان