اقتصاد ۲۴ - میناسادات حسینی: عباس صالحی به اقتصاد ۲۴ گفت: انسداد دو طرفه مرزهای اعتماد در ایران در حوزه هوش مصنوعی، ما را از اکوسیستم واقعی دنیا جدا کرده و این انزوا برای آینده ایران بسیار خطرناک است.
عضو حقوقی کمیسیون هوش مصنوعی و علم داده سازمان نظام صنفی رایانهای و مدیرعامل یک شرکت فعال در حوزه هوش مصنوعی و علم داده گفت: رسوخ در غالب علوم و صنایع و به عبارتی همه گیری هوش مصنوعی اهمیت این علوم را بسیار بالا برده و ماهیت گوی برف در رشته IT و هوش مصنوعی (روند تصاعد فزاینده در رشد و تکامل) کاملا صدق میکند و این یعنی خودتکاملی شتابدار این علم.
صالحی ادامه داد: تمامی آینده پژوهان دنیا در پیشگوییهای خود، هوش مصنوعی را به شکلی پررنگ و یکی از محورهای اصلی دیده اند. البته که ترکیب این علم با دیگر علوم و ایجاد میان رشتههای مختلف دانشگاهی در آینده امری اجتناب ناپذیر است. مانند هوشمندسازی صنایع خودرو، پزشکی و امنیت شهری و.. اثر کاهنده خطاهای مکرر انسانی در تصمیمات و تشخیصهای متناوب، بزرگترین انقلاب در بقاء و آرامش بشریت است و این خود به تنهایی کافی است که اشتیاق بشریت برای پیشروی در این دانش را روزافزون کند.
عضو حقوقی کمیسیون هوش مصنوعی و علم داده سازمان نظام صنفی رایانهای در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: فرضیه Metaverse به سرعت در حال شکل گیری است و نباید فراموش کرد که یکی از پایههای اصلی این مقوله دانش AI است و از سوی دیگر متاورس یک پدیده عمومی در تمامی آحاد جامعه است و این بدین معناست که تمامی اقشار جامعه با این پدیده در تعاملند.
صالحی ادامه داد: هوش مصنوعی دوره اثبات و مرحله آزمایشگاهی خود را خیلی وقت است که پشت سر گذاشته و تمامی اثباتهای علمی، اقتصادی و... را پاس کرده و چند سالی است از نفوذ آن در دنیا میگذرد. به حدی که، اخیرا حتی در تحرکات ضد امنیتی و تروریستی هم رد پای قدرت هوش مصنوعی را بارها شاهد بوده ایم. حال این سوال پیش میآید موضوعی که در تمام طبقات هرم مازلو اثر شدید میگذارد آیا قابل اغماض است؟
وی ادامه داد: این چند موردی که بیان شد تنها گوشهای از عوامل انقلاب صنعتی چهارم پیشرو است و روی گردانی از آن و صرفا مصرف کننده بودن از این پدیده نوظهور به صلاح هیچ جامعهای نیست.
مدیرعامل شرکت فعال در حوزه هوش مصنوعی و علم داده گفت: در ایران وجود دانشگاههای متعدد و زیرساخت علمی و مغز افزار نسبتا قابل قبول است البته با اصلاحات و ارتقای کتب و سرفصلهای آموزشی. بهره مندی از نیروی جوانان مستعد و باهوش که یک عامل سرمایهای بزرگ برای دانش AI تلقی میشود.
بیشتر بخوانید: نخبه دزدی شیوخ عرب از دانشگاههای ایران / هوش مصنوعی بسیاری از مشاغل را حذف میکند
صالحی ادامه داد: توجه اخیر مقام معظم رهبری به علوم هوش مصنوعی و انتظار بجای رتبه ۱۰ جهانی برای ایران شایسته یک اهرم انگیزشی تلقی میشود.
عضو حقوقی کمیسیون هوش مصنوعی و علم داده سازمان نظام صنفی رایانهای در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر نقاط ضعف کشور در حوزه هوش مصنوعی گفت: متاسفانه موارد ضعف هم کم نیست.
صالحی نقاط ضعف ایران در حوزه هوش مصنوعی را این گونه برشمرد:
- فرار مغزها و نخبگان که سالیان سال است پیکرهی اقتصاد و صنعت ایران را رنجور کرده است.
- غالب بودن طرحهای سنتی بر طرحهای نوین در ایران و مقاومت برخی تغییر هراسان.
- ناآگاهی و عدم اولویت دانش IT و هوش مصنوعی برای برخی از مدیران کلان کشور.
- انسداد دو طرفه مرزهای اعتماد در ایران، ما را از اکوسیستم واقعی دنیا جدا کرده و این انزوا برای آینده ایران بسیار خطرناک است.
وی ادامه داد: متاسفانه دولت و رسانههای ملی و عمومی سرگرم مشکلات روزمره از جمله گوشت و مرغ و... هستند و از قدرت ایجاد اتمسفر مولد و توان ایجاد وحدت رویه سازندگی و بالندگی خود غافل و دور شده اند. اینجاست که باید عرض کنم که در حوزه هوش مصنوعی نیاز به فرهنگ سازی و ترویج گری داریم.
در قبال تحولات AI چه مواضعی باید اتخاذ کرد؟
عضو حقوقی کمیسیون هوش مصنوعی و علم داده سازمان نظام صنفی رایانهای گفت: همیشه در ایران در هدف گذاریها و ترسیم چشم اندازها خوب عمل شده، ولی در اجرا و تاکتیکهای عملیاتی به طور معمول نواقص زیادی وجود داشته است که باید این موضوع به شکلی بهبود یابد.
صالحی موارد پیشنهادی خود را تیتروار این گونه بیان کرد:
- سپردن سرنوشت دانش پرهیجان هوش مصنوعی به عهده متخصصان این حوزه دانشی و دور کردن نااهلان و سوداگران این حوزه
- محدودسازی حاکمیت صرفا به وظایف و رسالتهای تسهیل گری نه تحمیل گری
- جدی گرفتن بوت کمپهای تخصصی هوش مصنوعی در ایران و ساخت اکوسیستمهای پرورش دهنده در کنار دانشگاهها (باید ضعف در نظام آموزشی و پژوهشی دانشگاهها را بپذیریم و با تاسیس بوت کمپها و کارخانههای خلاق، روند انتقال دانش و پژوهش را اصلاح و جبران کنیم)
- ارتقاء نگاه حاکمیت از زوایای ابزاری به نگاه مولدی در علوم AI و DS
- ایجاد یک فضای تعاملی جهانی در این خصوص و دستیابی به هویت علمی مقبول ایران و ایرانی و تلاش برای بازگرداندن نخبگان صادر شده