مقدمه
بورس یا بهابازار به بازاری سازماندهی شده میگویند که در آن قیمت گذاری، خرید و فروش کالا، قراردادهای آینده و البته اوراق بهادار در آن انجام میشود.
سابقه بورس البته نه به معنای معاملات امروزی، به اوایل قرن پانزدهم میلادی برمیگردد و در ایران هم سال ۱۳۴۶ بود که پس از کش و قوسهای فراوان بورس اوراق بهادار تهران شکل گرفت.
هرچند حضور جدی در بورس میتواند به عنوان یک شغل مطرح باشد، اما بسیاری از مردم به واسطه درآمدهای خردی که از محلهای دیگر کسب میکردند به دنبال سرمایه گذاری در جهت افزایش دارایی خود بودند. از اینرو بسیاری از مردم ترغیب شدند که وارد بازار سرمایه شوند و بدون تردید افرادی در این بازار موفق شدند که میزانی از این علم را فرا گرفتند.
حال اگر مایل به فراگیری دانش و مهارت حضور در بورس هستید، میتوانید آموزشهای فرادرس را در این باره دنبال کنید.
چند سالی است که تب حضور مردم در بورس بالا گرفته و اوج آن را باید در سالهای ۹۸ و ۹۹ دید تا جایی که گفته شد، ۵۰ میلیون کد بورسی در ایران ایجاد شده است.
هرچند اتفاقات تلخ سال ۹۹ که منجر به کاهش شدید شاخصهای بورس شد همچنان در اذهان مردم باقیست، اما حضور چشمگیر مردم نشان داد که آنها علاقهمند به حضور در این بازار هستند.
مدتهاست که بسیاری از مردم ایران به واسطه تورمی که حاصل از بیارزش شدن پول ملی است، سودای حضور در بورس بین المللی را دارند، زیرا آنها دریافتند که نمیشود ریالی درآمد داشت، اما دلاری هزینه کرد و اگر قرار باشد سفرههایشان دیگر نسبت به گذشته کوچکتر نشود، راهی جز درآمد دلاری وجود ندارد.
بازار بورس بین المللی متشکل از مجموعهای از مبادلات و بازارها است که در آن، خرید و فروش سهام و همچنین صدور سهام در آن صورت میگیرد. تمام اتفاقات ذکر شده، در این بازار در چهارچوبی رسمی و بر اساس قوانین رخ میدهد.
بازار بورس جهانی را باید یک پدیده بزرگ و البته جریان ساز در دنیا دید؛ از اینرو خیلی از افرادی که دارای سرمایه خرد و کلان هستند علاقه دارند در این بازار هم فعالیت کنند. شاید در دورانی حضور در این بازارها سخت و همراه با پیچیدگی بود، اما سالهای سال است که به لطف و مدد پیشرفتهای تکنولوژی، از طریق اینترنت و به سادهترین روش میتوان ثبت نام در بورس جهانی را آغاز و در نهایت به این بازار جذاب پیوست.
شناخت بازارهای مالی موضوعی مهم است که افراد موفق یا کسانی که میخواهند در مسیر موفقیت گام بردارند همیشه در صدد کسب اطلاع از آن هستند.
حضور در بورس بین المللی را باید به چند دسته مختلف تفکیک کرد که افراد بنا به طبع و البته تخصص خود وارد یک یا چند تا از این بازارها میشوند.
۱- بازار سهام: بازار سهام یعنی اینکه فردی با خرید سهام سازمان و شرکتی در آن مجموعه، شریک میشود. حال فرد موردنظر میتواند بنا به نیاز و تجربه خود در دورههایی روی به فروش سهام خود بیاورد. طبیعتاً این مسیر میتواند همراه با سود و زیان باشد که بدون شک داشتن علم لازم، مشاوره و تجربه میتواند، ریسک کار را تا حد قابل ملاحظهای کاهش دهد.
به طور مثال، سهام یک تیم فوتبال اروپایی در بازار بورس بین المللی عرضه میشود. این تیم در لیگ کشورش شرایط متوسطی دارد، اما قرار است تا چند ماه دیگر یک سرمربی برجسته و کاربلد را به استخدام دربیاورد و در فصل نقل و انتقالات زمستانی چند بازیکن تاثیرگذار را خریداری کند. حال فردی که تا حدی فکرِ و دانش اقتصادی دارد و از سوی دیگر، فوتبال را میشناسد، میفهمد که اکنون فرصت خوبی برای سرمایه گذاری در این باشگاه اروپایی است، زیرا تا چند ماه دیگر که این جابجاییها صورت بگیرد و احتمالاً این باشگاه به موفقیت و دستاوردهای احتمالی برسد، قطعاً سهام این باشگاه رشد پیدا خواهد کرد و این یعنی سود و ارزش افزود سرمایه گذار.
۲- بازار کالا: یکی دیگر از بخشهای هیجانی این بازارها، بازار کالا است. از اسم آن مشخص است که در آن، کالاها قیمت گذاری و خرید و فروش میشوند. به طور مثال این کالاها میتوانند شامل: طلا، فلزات، نفت، گاز، اقلام پروژههای عمرانی مثل سیمان و حتی برخی خوراکیها و... باشد. اینکه فرد بداند میزان کم و زیاد شدن این کالاها در دنیا به چه صورت است و به تبع آن، عرضه و تقاضا در آن به چه میزانی افزایش و کاهش پیدا کرده است، بهترین نسخه برای تصمیم گیری در این بازار هیجانی است.
۳- بازار تبادل ارزیهای خارجی (فارکس): بازار تبادل ارز خارجی یا فارکس، یک بازار نامتمرکز دو طرفه، برای تبادل و معاملهگری ارز است. این بازار نرخ تبدیل ارز را برای همه ارزها تعیین میکند که معمولاً بر اساس پول ملی و ارزش آن نسبت به ارزهای دیگر سنجیده میشود. برخی بازار فارکس را از لحاظ حجم معاملات، بزرگترین بازار مالی در جهان میدانند که میلیاردها دلار در روز در این بازار جا به جا میشود.
در کشورمان، چند سالی است که تب آموزش فارکس به منظور حضور در این بازار هیجانی و علمی بالا گرفته و باید بدانید اگر بنا دارید که درآمدتان بیشتر شود و فارکس را راه میانبر برای این مهم در نظر گرفتید، حتماً با دانش حداکثری پا در این بازار بگذارید، زیرا با تورم افسارپاره کرده ایران از بین رفتن سرمایه یعنی «خودکشی اقتصادی».
۴- بازار ارز دیجیتال: در این بازار، تبادل ارزهای الکترونیکی مانند بیت کوین که فعالیتشان نسبت به چند سال پیش خیلی پررنگ شده است، صورت میگیرد.
۵- بازار اوراق قرضه: در این بازار همانند اتفاقی که در ایران میافتد اوراق مشارکتی دولتی و صندوق سرمایه گذاری مشترک برای جذب سرمایه مردم به فروش میرسند. خرید با آگاهی این اوراق میتواند در آینده سودهایی را نصیب شما کند.
برای موفقیت در بورس نیاز است که برخی شاخههای این علم را ویژه فرا گرفت تا موفقیت زودتر در این امر حاصل شود.
از جمله این علوم میتوان به آموزش تحلیل تکنیکال، آموزش تحلیل بنیادی و آموزش نوسان گیری اشاره کرد.
ورود به بازار بورس جهانی در قید و بند محدوده جغرافیایی افراد نیست و هر فردی در هر نقطه از جهان باشد و اراده کند امکان ثبت نام و ورود به این بازار برایش مهیاست.
متاسفانه در کشورمان و با توجه به محدودیتهایی که به واسطه مسائل سیاسی بر علیه ایران وضع شده، ورود به بورس بین المللی برای مردم با چالشهایی مواجه است. با این اوصاف، به دو نحو مستقیم و غیرمستقیم میتوان وارد این بازار شد.
*در روش مستقیم برای ورود به بازار بورس ارز جهانی میباید به بورسی که بنا به ثبت نام آن را دارید مراجعه کنید و به صورت مستقیم که اتفاقاً راحت هم است، ثبت نام بورس بین المللی خود را انجام دهید.
ضرورت دارد پیش از ارسال اطلاعات فردی، در همان شروع کار، قوانین عنوان شده را که در سایت بارگذاری شده است را تمام و کمال بخوانید تا در ادامه راه، مشکلی گریبان گیر شما نشود، زیرا در قوانین خواهید دید که چه محدودیتها و قوانین بازاری لحاظ شده است.
*روش غیرمستقیم برای ورود به بازار بورس ارز جهانی تنها برای ما ایرانیان است. از اینرو افراد باید از طریق شرکتهای واسطه بهره ببرند تا به کمک آنها امکان ثبت نام برایشان مهیا شود. این مسیر تا حدودی همراه با ریسک است و به این منظور پیشنهاد میشود حتماً در انتخاب شرکت خود، دقت لازم و کافی را داشته باشید. یعنی میباید از شرکتهایی بهره برد که در این راستا عملکرد و سابقه خوبی را از خود به جای گذاشتند.
از آنجایی که سرمایه گذاری در بورس آمریکا که یکی از بزرگترین و قویترین بازارهای مالی دنیاست، یک دورنما برای بسیاری از سرمایه گذاران بورس است، ایرانیان هم میتوانند با روش غیرمستقیم که ذکر شد به این بازار بورس ورود پیدا کنند.
در بالا ذکر شد که ایرانیان به دلیل محدودیتهایی که به واسطه تحریمهای آمریکا پیدا کردند نمیتوانند به روش مستقیم در این بورس جهانی ثبت نام کنند. پس ثبت نام با روش غیرمستقیم در همین ابتدای کار میتواند مهمترین و بزرگترین ریسک برای یک ایرانی باشد.
از سوی دیگر، با وجود تمام مزیتها و هیجاناتی که بورسهای بین المللی دارند باید نیم نگاهی هم به اتفاقاتی که میتواند کار را در دست انداز بیندازد، داشت.
به طور مثال، تغییرات بسیار در قیمت سهامها و مسائل سیاسی که در سراسر جهان اتفاق میافتد که برخی از آنها هم آنی است، چالشهایی را برای سرمایه داران ایجاد میکند. همچنین، ریسک کلاهبرداری مخصوصاً در تنظیم بازارهای غیرآمریکایی را باید یکی مهمترین چالشهای پیشرو قلمداد کرد.
مجموع این توضیحات نشان میدهد که داشتن علم، مشاوره و تجربهای که به مرور شکل میگیرد، چاره کار است؛ پس برای حضور در بورس هر کشوری میباید ابتدا شرایط سیاسی، اقتصادی و پلهای سرمایه گذاری در آنجا را با دقت بررسی کرد.
۱- هرچه حق انتخاب افراد بالاتر برود، امکان موفقیت افزایش پیدا میکند که این موضوع با آموزش ورود به بورس بین المللی شدنی است.
۲- به طور کلی، سرمایه گذاری در بوس به جهت افزایش درآمد است که این موضوع اگر با روال منطقی پیش برود در بورس بین المللی بیشتر به منصه ظهور میرسد.
۳- فروش سهام باید راحت صورت بگیرد که موضوع تا حد قابل ملاحظهای در بورس بین المللی امکان پذیر است.
۴- برای سرمایه گذاری هرچه بیشتر، این بازار کشش جذب سرمایه را دارد.
۵- دسترسی به بازار بورس بدون قید و بند به مکان جغرافیایی.
۶- یکی از اصلیترین دغدغههای بشریت، زمان برای تصمیم گیری است. بازار بورس بین المللی این انعطاف را دارد که با فراغ بال برای معاملات خود تصمیم گیری کنید و سپس فعالیت را کلید بزنید.
۷- اینکه تغییرات در بورس بین المللی با توجه به نمودارهای ویژهای رقم میخورد، یک مزیت انکارناپذیر است. همین موضوع باعث شده بتوان در یک فضای به مراتب امن و آرامتر روی به خرید یا فروش سهام آورد.
۸- در ایران، سیاستهای دولتی اثر بالایی در وضع و آینده بورس دارد، اما در بورس بین المللی، معمولاً سیاستهای دولتی تاثیر چندانی روی نتایج ندارند.
۹- چند سالی است که پول ملی کاهش چشمگیری پیدا کرده و هرچه جلوتر رفتیم وضع نامساعدتر از گذشته شد، پس سوددهی برای ما اولویت اصلی است که تحقق آن در بورس بین المللی سریعتر میتواند به واقعیت تبدیل شود.
مهمترین مزیت بورس بین المللی فارکس پرمعاملهترین بودن این بازار در سطح دنیاست. نقد شدن پول در این بازار فوق العاده بالاست و میتوان با کمترین صبری معاملات ارزی را انجام داد.
نوسان قیمتی کم این بازار، مزیتی دیگر است. به علت خرید و فروشهای بالا در نرخهای مشخص، هر جفت ارز بین ۳ تا ۵ درصد نوسان دارد.
مزیت قابل ذکر دیگر بورس بین المللی فارکس این است که در طول شبانه روز (به جز شنبه و یکشنبه) این بازار باز است و همواره در آن خرید و فروش صورت میگیرد.
یکی دیگر از مزیتها، دو طرفه بودن این بازار است؛ یعنی علاوه بر اینکه در حالت افزایش قیمتی شما سود خود را میبرید در زمان کاهش قیمتها نیز میتوانید سودتان را داشته باشید. در واقع در بازار فارکس همه چیز به پیشبینی قیمتها بستگی دارد و این اتفاقی است که میتواند این بازار را بسیار جذاب و البته پرمشتری کند.
۱. بازار سهام نیویورک
۲. بازار بورس توکیو
۳. بازار بورس هنگ کنگ
۴. بازار بورس شانگهای
۵. یورونکشست
۶. بازار بورس لندن
۷. بازار بورس تورنتو
۸. بورس بمبئی
حرف آخر
ضربالمثلی است که میگوید همه تخم مرغهای خود را در یک سبد نچینید، زیرا اگر مشکلی پیش آمد شاهد از دست رفتن همه سرمایه خود نباشید. از اینرو حضور در بازارهای مختلف میتواند حاشیه امن بیشتری را برای شما ایجاد کند.
یکی از بازارهای به نسبت امن که میشود به آن اعتماد کرد «بازار بورس بین المللی» است، اما یادتان باشد که ورود در عرصهای بدون داشتن علم، تجربه و مشاوره محکوم به شکست است.
فرادرس به عنوان یک دانشگاه مجازی بزرگ و امتحان پسداده میتواند مسیری برای فراگیری شما نه فقط در مسیر ورود به بورس، بلکه زمینههای دیگر مثل زبان، حسابداری، کامپیوتر، شیمی، ریاضی، هنر و... باشد.