تاریخ انتشار: ۰۸:۵۹ - ۲۱ آذر ۱۴۰۰

احتمال انتقال صنایع آب‌بر از کویر به جنوب

این روز‌ها مدام از اصلاح «آمایش سرزمینی» به‌عنوان راه‌حلی برای مسائل کلان کشور یاد می‌شود و حالا با شدت‌گرفتن برخی مسائل مانند بحران آب یا مسئله عدالت سرزمینی در ایران، سندی مهم با عنوان سند آمایش سرزمین تدوین شده که اجرای آن مورد تأکید مقام اول اجرائی کشور هم هست.

احتمال انتقال صنایع آب‌بر از کویر به جنوب

اقتصاد ۲۴ - این روز‌ها مدام از اصلاح «آمایش سرزمینی» به‌عنوان راه‌حلی برای مسائل کلان کشور یاد می‌شود و حالا با شدت‌گرفتن برخی مسائل مانند بحران آب یا مسئله عدالت سرزمینی در ایران، سندی مهم با عنوان سند آمایش سرزمین تدوین شده که اجرای آن مورد تأکید مقام اول اجرائی کشور هم هست.

صبح دیروز هم مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری سازمان برنامه‌وبودجه کشور هم‌زمان با هفته پژوهش، نشست خبری با عنوان «نقش و جایگاه سند آمایش سرزمین در برنامه‌ریزی کلان کشور» برگزار کرد که در آن «مهدی پاک­ذات»، سرپرست این مرکز، ضمن اعلام توضیحاتی درباره این سند به پرسش‌هایی درباره جزئیات محتوای سند و همچنین ضمانت اجرائی آن پاسخ گفت.

او درباره راه‌حل این سند برای کلان‌مسئله آب در امروز ایران و احتمال انتقال صنایع آب‌بر به جنوب کشور از احتمال انتقال این صنایع البته براساس برنامه هفتم سخن گفت: «درباره ریشه مسئله آب در امروز ایران در چندین مورد تقریبا تمام کارشناسان هم‌نظر هستند که در این سند هم راهکار کلی و مهم آمده است. یکی از موارد مهم در تدوین این سند انتقال صنایع آب‌بری مانند صنعت فولاد به سواحل جنوبی کشور است.

می‌دانیم که حتی در همان دوره مطالعه و بررسی در رژیم پیشین هم بنا بود این صنایع در بندرعباس احداث شوند که بعدتر برنامه تغییر کرد و به مرکز کشور و نقاط کویری رسیدند. بدون شک اگر هم امکان انتقال صنایع موجود فراهم نباشد، طرح‌های جدید در نواحی جنوبی کشور اجرا خواهد شد».

اما معمولا برنامه‌های بالادستی در ایران چندان در مرحله اجرائی موفق نیستند که این موضوع هم درباره برنامه‌های توسعه و هم برنامه‌های سالانه بودجه هم قابل مشاهده است؛ با این اوصاف، اما سند آمایش سرزمینی چه تضمین اجرائی‌ای دارد و آیا می‌شود انتظار نتیجه متفاوتی داشت؟


بیشتر بخوانید: برای حل چالش خاک نه پول داریم نه کارشناس!


پاکذات در پاسخ به این پرسش هم گفت: «بله در دهه‌های گذشته هرچه روند اقتصادی کشور رو به وخامت گذاشته تعداد برنامه‌های کلی توسعه بیشتر شده است و ما هرچه به سمت برنامه‌های جامعه برویم به معنای این است که این برنامه‌ها امکان تحقق چندانی ندارند؛ این موضوع را تجربه نشان می‌دهد. علاوه‌براین تجربه نشان می‌دهد که معمولا دولت‌ها در چهار سال چندین کار مهم می‌توانند انجام دهند و در این بین مهم است که چه کلان‌مسائلی و بر چه اساسی اولویت‌بندی شود.

ما در سند آمایش سرزمینی تجمیع انجام ندادیم و تلفیقی از برنامه‌های مختلف انجام شده که همین می‌تواند یک گام رو به جلو باشد». مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری سازمان برنامه‌وبودجه کشور در ادامه همین موضوع هم گفت: «مشکل دیگر در برنامه‌های گذشته این بود که برنامه نوشته می‌شد، اما منابع آن لحاظ نمی‌شد که در این سند منابع و محدودیت‌های بودجه لحاظ شده و بیش از توان سرزمینی، باری بر کشور تعیین نشده است.

این هم نکته مهمی در تدوین این برنامه است». پاکذات همچنین درباره بودجه صرف‌شده برای تدوین این سند ۲۵ساله هم گفت: «حقیقت این است که بودجه خیلی محدودی برای تدوین این سند ملی هزینه شده است و حتی اگر قرار بود به شرکت‌های مشابه یا به حالت پیمانکاری انجام می‌شد بودجه بیشتری صرف می‌شد؛ این موضوع البته به دوران پیش از مسئولیت من برمی‌گردد، ولی بررسی‌های ما هم نشان می‌دهد که این سند با بودجه محدودی تدوین شده است».

او همچنین با اشاره به تأکید ریاست‌جمهوری بر اصل تحقق سند ملی آمایش هم گفت: «آمایش در زبان ساده آشتی و مهرورزی با سرزمین مادری، ایجاد تعادل در منابع و مصارف، عدالت سرزمینی و تأکید بر اصل ملی‌بودن و پرهیز از نگاه بخشی و جناحی و سیاسی است. در پنج دهه گذشته، پنج دوره مطالعات جامع آمایش سرزمین در کشور تجربه شده که با توجه به اهمیت و ضرورت آمایش سرزمین و نقش و جایگاه آن در نظام برنامه ریزی و استناد به تکلیف قانونی ماده ۲۶ قانون برنامه ششم توسعه، وظیفه انجام مطالعات و تدوین سند ملی آمایش سرزمین در شهریورماه ۱۳۹۷ به مرکز پژوهش­‌های توسعه و آینده‌نگریِ سازمان محول شد».

پاکذات درباره اهمیت این سند هم گفت: «تصویب این سند اتفاق نادری بود که ۲۲ دستگاه دولتی در سطح کارشناسی تا سطح کلان دستگاه، با وجود تعارض منافع، بر محتوای آن صحه گذاشتند و سند ملی آمایش را امضا کردند». او ادامه داد: «در دهه‌های گذشته موضوع اشتغال و اشتغال‌زایی در اولویت بود و سایر جنبه‌های برنامه‌ریزی مورد غفلت قرار می‌گرفت. به همین خاطر، برای مثال در زمینه فولاد و معادن طرح‌های مختلفی در پهنه سرزمینی کشور بدون جایابی مناسب آن‌ها توزیع شد و پیامد‌های محیط زیستی در بر داشت که امروزه می‌بینیم.

برای نمونه صنایع فولاد به جای سواحل جنوبی در مرکز و مناطق کویری کشور ایجاد شد. این طرح‌ها اشتباه بود». پاکذات دراین‌باره افزود: «آنچه در سند ملی آمایش سرزمین دیده شده انتقال این‌گونه صنایع به سواحل جنوبی کشور است. البته اگر هم صنایع موجود منتقل نشوند، دیگر طرح‌های توسعه‌ای در مناطق مرکزی و کویری متوقف خواهد شد.

یعنی احداث صنایع جدید در مناطق جنوبی خواهد بود». مطالعات تدوین سند ملی آمایش سرزمین توسط مرکز توسعه و آینده‌نگری در حدود سه سال انجام شد و در اسفندماه سال ۹۹ به تصویب شورای عالی آمایش سرزمین رسید.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است