تاریخ انتشار: ۱۱:۱۸ - ۱۱ دی ۱۴۰۰

ردپای قاچاق در‌تجارت رسمی ایران

نتیجه سیاستگذاری اشتباه ارزی و گمرکی اکنون نمایان شده است. یک گزارش پژوهشی از قاچاق کالا‌ها و ارز در تجارت رسمی پرده برمی‌دارد و نشان می‌دهد از سال ۱۳۹۲ به بعد سالانه دست‌کم ۱۲ میلیارد دلار قاچاق کالا انجام می‌شود، یعنی ماهی یک میلیارد دلار.

ردپای قاچاق در‌تجارت رسمی ایران

اقتصاد ۲۴-  مرکز پژوهش‌های مجلس می‌گوید: از سال ۱۳۹۲ به بعد، آمار‌های ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا نشان می‌دهد در کمترین حالت مجموع قاچاق ورودی و خروجی (شامل قاچاق معکوس) بیش از ۱۲ میلیارد دلار بوده که نسبت به تجارت رسمی کشور رقم قابل‌توجهی است و طیف وسیعی از کالا‌ها ازجمله پوشاک، کفش، سیگار، لوازم خانگی، لوازم آرایشی و بهداشتی را شامل می‌شود.

نکته قابل‌تامل در تازه‌ترین گزارش این نهاد تحقیقاتی وابسته به مجلس، رونمایی از چگونگی قاچاق کالا در واردات، صادرات و ترانزیت است که نشان می‌دهد سیاستگذاری اشتباه، در تعیین تعرفه‌های گمرکی، باعث ریشه دواندن این تجارت کثیف و ناسالم شده، اما نکته‌ای که در این گزارش به آن اشاره صریح نشده، ردپای رانت ارزی، ناشی از چندنرخی شدن ارز، به‌ویژه از سال ۱۳۹۱ به بعد است.

روش‌های قاچاق

این خطای تصمیم‌گیری اکنون نمایان‌تر از همیشه آثار مخرب خود را بر اقتصاد و البته شکاف طبقاتی و درآمدی نشان می‌دهد، به‌گونه‌ای که در رویه‌های واردات کالا‌ها به کشور، اقتصاد ایران با پدیده‌هایی، چون اظهار نادرست کالایی با حقوق ورودی کمتر، به جای کالای با حقوق ورودی بالا، جعل اسناد مربوط به اظهارنامه‌های گمرکی، تجمیع کالای تعاونی‌های مرزنشینان و ورود کالای قاچاق در پوشش مرجوعی کالای صادراتی و حتی خروج کالا از منطقه ویژه، بدون پرداخت حقوق ورودی مواداولیه آن، مواجه شده است. افزون بر این در عرصه واردات ظهور انحراف‌های جدی، چون واردات با بیش‌اظهاری وزن لفاف، استرداد غیرقانونی حقوق ورودی کالا‌ها با جعل اسناد، اظهار خلاف واقع مشخصات کالا و اخذ نشدن مجوز و واردات کالا با مجوز جعلی ثبت سفارش رخ داده است.

این تازه یک روی سکه قاچاق در مبادی رسمی و گمرکی است. در صادرات کالا‌ها هم فساد و انحراف نمایان است به‌نحوی که قاچاق سوخت در پوشش کالا‌های دیگر، و خروج کالا‌های یارانه‌ای، در پوشش کالا‌های صادراتی، ازجمله صادرات کود شیمیایی، بدون استهلاک مجوز یا مجوز تکراری، انجام می‌شود.


بیشتر بخوانید:  مناقشه دارو‌های متروکه و قاچاق پیچیده شد


قاچاق از مسیر‌های ترانزیت

بازوی تحقیقاتی مجلس درباره قاچاق کالا‌ها از مسیر ترانزیت می‌گوید: این کار از طریق اعلام وصول صوری محموله در مقصد، تخلیه کالای اظهارشده در بین مسیر ترانزیت، حمل کالای قاچاق (از مبادی غیررسمی) تحت عنوان کالای ترانزیت انجام می‌گیرد. افزون بر قاچاق کالا در مبادی رسمی، اقتصاد ایران با چالش قاچاق غیررسمی هم مواجه است که ازجمله می‌توان به ورود کالا‌ها از مرز‌های زمینی و صعب‌العبور کوهستانی، خور‌ها و اسکله‌های غیرمجاز و متروکه و همچنین ورود کالای غیرمجاز از طریق مسیر‌ها و معابر مرزی غیررسمی اشاره کرد.

مسیریابی قاچاق ارز

یافته‌های بازوی تحقیقاتی مجلس از مسیر‌های قاچاق ارز نشان می‌دهد سیاست دولت‌های پیشین در سرکوب نرخ ارز نتیجه عکس داده و راه را برای خروج ارز هموار ساخته است. ازجمله این مسیر‌ها می‌توان به جمع‌آوری ارز مداخله‌ای و خروج آن از مسیر مناطق مرزی اشاره کرد که البته این یک مسیر قدیمی قاچاق ارز به شمار می‌رود. به‌نحوی که وقتی دولت‌ها به فروش ارز با قیمت مشخص، با هدف کنترل قیمت در بازار داخلی، اقدام می‌کنند، هر صرافی یا هر شخص حقیقی امکان خرید میزان مشخصی ارز از صرافی‌های منتخب بانکی را دارد، در نتیجه برخی صرافی‌ها در هر روز فروش ارز مداخله‌ای، علاوه بر خرید سقف ارز تخصیصی خود از سایر صرافی‌ها و با سوءاستفاده از مدارک شناسایی اشخاص دیگر، به جمع‌آوری ارز مداخله‌ای از بازار و فروش آن به دلالان بازار ارز اقدام می‌کنند.

مسیر دوم، ورود و خروج ارز از طریق جاساز است، به‌نحوی که ارز جمع‌آوری‌شده دلالان، که عمدتاً ارز مداخله‌ای یا ترجیحی با قیمت پایین است، از طریق واسطه‌هایی، به‌صورت چمدانی، به مرز‌های عمدتاً غربی قاچاق شده و از آنجا نیز به‌علت تفاوت قیمت با خارج از کشور، به خارج قاچاق شده و معادل آن یا به‌صورت ریالی از طریق واسطه‌ها تحویل می‌شود یا به‌صورت کالای قاچاق و عمدتاً مشروبات الکلی و طلا وارد کشور می‌شود. کانال سوم شناسایی شده قاچاق ارز شامل ثبت نشدن یا ثبت صوری معاملات ارزی در سامانه سنا می‌شود. در این روش برخی صرافی‌های مجاز، به‌منظور فرار از پرداخت مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش‌افزوده، از ثبت اطلاعات مربوط به معاملات ارزی خود در سامانه سنا خودداری می‌کنند و برخی دیگر نیز اقدام به ورود اطلاعات غیرواقعی یا اطلاعات واقعی مربوط به برخی مشتریان خود، بدون رضایت و اطلاع آنان می‌کنند و برای مقاصدی همچون قاچاق کالا، اقدام به معامله ارز می‌کنند.

گزینه دیگر قاچاقچیان ارز، به سوءاستفاده از حساب‌های بانکی افراد نیازمند و فقیر بازمی‌گردد. جایی که بسیاری از صرافان مجاز و غیرمجاز، به‌منظور فرار از کشف فعالیت ارزی خود، به‌صورت نوبه‌ای به استفاده از حساب‌های بانکی اشخاص دیگر اقدام می‌کنند، این اشخاص عمدتاً یا اشخاص نیازمند هستند یا کارمند یک صرافی مجاز یا غیرمجاز. روش دیگر قاچاق ارز هم شامل تبانی در ثبت سفارش، فروش حواله ارزی تخصیصی، وارد نکردن کالا یا واردات کالای لوکس می‌شود.

به‌گونه‌ای که ابتدا با تبانی و با استفاده از اسناد جعلی، ثبت سفارش واردات کالا انجام می‌پذیرد و پس از تأیید ثبت سفارش و تخصیص ارز دولتی ناشی از تبانی، بانک عامل به تأمین ارز از طریق حواله اقدام می‌کند. نتیجه اینکه متخلفان از آنجا که اساساً بنای واردات کالا را ندارند، از طریق رابطه‌ها و واسطه‌های خود به پیدا کردن مشتری برای حواله‌های ارزی غیرقانونی اقدام و ارز دولتی را با قیمتی بسیار بیشتر از قیمت خرید و کمی پایین‌تر از قیمت بازار آزاد مبادله می‌کنند.

صدور و ارائه فاکتور‌های صوری در صرافی‌ها از دیگر شیوه‌های قاچاق ارز در ایران است. به‌نحوی که مرکز پژوهش‌های مجلس می‌گوید: تقریباً در همه پرونده‌های قاچاق ارز از نوع ارز ورودی یا خروجی، چند روز پس از کشف جرم، متخلفان با ارائه فاکتور‌هایی که صرافی‌های مجاز صادر کرده‌اند، سعی در قانونی جلوه دادن حمل ارز‌های مکشوفه دارند که در برخی موارد نیز به‌علت ناآشنایی قاضی پرونده و همراهی نکردن بانک مرکزی در پاسخ به استعلام مرجع قضایی، سبب انحراف مسیر پرونده‌ها نیز شده است.

سرانجام اینکه یافته‌های این پژوهشگران وابسته به مجلس، از قاچاق ارز از طریق افتتاح حساب بانکی در مناطق آزاد و انجام عملیات صرافی در سرزمین اصلی حکایت دارد. براساس آیین‌نامه اجرایی عملیات پولی و بانکی در مناطق آزاد، انجام عملیات ارزی در مناطق آزاد مجاز است. اما با توجه به نظارت غیردقیق بر فرایند ورود و خروج و معاملات ارز در این مناطق، عده‌ای با ثبت شرکت در این مناطق و افتتاح حساب بانکی، بدون اخذ مجوز از بانک مرکزی، به انجام فعالیت‌های گسترده ارزی اقدام می‌کنند درحالی‌که محل فعالیت واقعی این اشخاص در تهران یا سایر شهر‌های دیگر کشور است.

نمونه عجیب قاچاق گازوئیل

نشانه آشکار از فساد در صادرات رسمی را می‌توان به پدیده قاچاق گازوئیل نسبت داد که نشان می‌دهد عمده قاچاق سوخت، نه فرآورده‌ای به‌نام بنزین بلکه نفت گاز یا همان گازوئیل است. به‌گفته کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس، قاچاق گازوئیل در مبادی رسمی، هم در پوشش ترانزیت صوری صورت می‌گیرد و هم از طریق حمل‌ونقل ریلی و در تانکر‌های صادراتی، رانندگان با تعبیه مخزن جاساز گازوئیل قاچاق می‌کنند و خروج غیرقانونی این فرآورده استراتژیک با سوءاستفاده از سهمیه سوخت شناور‌ها ادامه دارد.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

زمان واریز مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد؟

عکس/ استوری غمناک شروین حاجی‌پور پربازدید شد

عکس/ استوری تازه معین برای همدردی با مردم بندرعباس

عکس/ چهره شاد و خندان ثریا اسفندیاری ۶۲ سال پیش در کنار دختر خوانده اش

عکس/ چهره دیده نشده چارلی چاپلین ۱۱۵ سال پیش بدون سبیل

عکس یادگاری زنان مطرب ۱۳۵ سال پیش در حال استراحت با لباس‌های عجیب

عکس/سقوط تابلوی راهنمایی رانندگی روی خودرو در میدان ونک

عکس/ پیاده‌روی رفسنجانی و حسن روحانی ۳۸ سال پیش در جبهۀ با لباس نظامی

عکس/ اعلام عزای عمومی در سراسر کشور در پی حادثه بندرعباس

عکس/ بازدید هوایی پزشکیان از بندر شهید رجایی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت طلای جهانی افت کرد

بندری گمشده در آتش؛ ادامه جستجوهای خانواده مفقودشدگان پس از انفجار اسکله شهید رجایی!

واکنش قیمت دلار به دور سوم مذاکرات چه بود؟

فیلم/ ادعای جدید نتانیاهو علیه ایران

استخدام نیروهای فروش در شرکت شهر آشپزخانه نوین ایرانیان: فرصتی برای تحول حرفه‌ای

مذاکرات ایران؛ هنر تبدیل تهدیدهای جهانی به فرصت‌های ملی

پیام تورم اجاره مسکن۱۴۰۳؛ تنظیم اجاره یا تزئین بازار؟

فرصت طلایی برای سرمایه گذاری در بورس

عرضه ۷۴۸ هزار تن محصول در بورس کالا

علل بازگشت قیمت دلار به سیر صعودی چیست؟

دامنه نوسان سهام شرکت‌ها در بورس تغییر نمی‌کند

عکس/ شاخص آلودگی هوای تهران امروز ۸ اردیبهشت

بورس در دوراهی تردید

بازار خودرو به کما رفت + جدول

طارمی جدید در راه پرسپولیس

درصورت شکست مذاکرات ایران و آمریکا، قیمت طلا چقدر می‌شود؟

ترکش انفجار بندرعباس بر واردات خودرو

روایت تخت‌روانچی از دور سوم مذاکرات عمان

طوفان تهران جان چند نفر را گرفت؟

قیمت طلا و سکه بر سر دوراهی؛ تثبیت یا صعود؟

هواپیما‌های آبپاش روسی به بندرعباس رسیدند

زمان واریز کالابرگ الکترونیکی اردیبهشت ۱۴۰۴ مشخص شد

محمد هاشمی: رفتار آمریکا در مذاکرات با ایران تا امروز خوب بود

پیام دستیار رهبرانقلاب درباره انفجار بندرعباس

عکس/ علم‌الهدی در مترو مشهد

ترخیص کالا‌های گمرک شهید رجایی تا ۲۴ ساعت آینده

بازنشستگان منتظر افزایش ۵۰ درصدی حقوق باشند

موانع متعدد بر سر راه حذف یا اصلاح یارانه؛ گره کور اصلاحات اقتصادی در ایران

عکس/ ادای احترام مقام خارجی به مسعود پزشکیان

اعلام آمار موتورسیکلت‌های فرسوده در تهران

واکنش معنادار یک نماینده زن به اصلاح قانون مهریه

انتقاد جمهوری اسلامی از صدور بیانیه توسط دستگاه‌ها درباره انفجار بندرعباس

پیش بینی بورس امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

چرا بورس دوباره ریزشی شد؟/ شاخص بازار سرمایه برای رسیدن به سطح ۵ میلیون واحد تا پایان سال مستعد است

عکس/ ظاهر خاص یک دختر نوازنده ۱۰۰ سال پیش در باغ با لباس راحتی

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

عکس/ نمایی بی نظیر از شکوه و عظمت تخت جمشید در دوران قاجار

طرز تهیه باقالی پلو با خوراک کوفته قلقلی

عکسی کمیاب از سفر محسن رضایی، هاشمی رفسنجانی و پسرش ۳۷ سال پیش به روسیه

عکس/ نگاه ترسناک هیتلر ۹۰ سال پیش در مراسم عروسی دستیار مشهورش