اقتصاد ۲۴-الخلیج آنلاین در مطلبی به قلم طه العانی نوشت: مدتهاست که عراق درگیر یک بحران شدید در زمینه انرژی برق است که اخیرا با توقف برق رسانی از سوی ایران به این کشور عربی، بحران مذکور اوج گرفته است. به گزارش «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: عراق تلاش میکند تا از زیر سایه ایران در پرونده انرژی آزاد شود. وزیر برق عراق، ماجد مهدی در تاریخ ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۱ فاش کرد که کشورش در بحبوحه مشکلات با ایران پس از پرداخت نکردن بهای برق به آن، به دنبال وارد کردن برق از عربستان سعودی است.
مهدی در گفتگو با رسانهها از سوء تفاهم با ایران در مسائل مربوط به گاز و برق خبر داد، که با این حال تاکید عراق تا ده سال آینده به گاز ایران نیاز دارد. در همین رابطه، احمد موسی، سخنگوی وزارت خارجه عراق تصریح کرد که طرف ایرانی عمدا در زمانی حساس صادرات برق و گاز خود به عراق را قطع کرد.
در راستای تلاش برای جبران نیاز برقی عراق، حکومت سعودی در تایخ ۲۵ ژانویه ۲۰۲۲ پیش نویس تفاهمی با عراق در زمینه برق رسانی بین دو کشور امضا کرد تا به این شکل بحران برق در عراق تا حدی برطرف شود.
در این رابطه، رئیس مرکز مطالعات سیاسی در عراق، دکتر احسان الشمری معتقد است که عربستان دولت مهمی در بخش انرژی است و این قدرت را دارد تا مشکل برق عراق را حل کند.
وی در گفتگو با الخلیج آنلاین گفت: طرح برق به حکومت الکاظمی ارتباطی ندارد و در زمان حکومت العبادی مطرح شد. حکومت عبدالمهدی هم پیمان ایران بود و از سوی هم پیمانان ایران تشکیل شده بود. الشمری به وجود کمیتههای فنی اشاره کرد که اخیرا بین بغداد و ریاض تشکیل شده، که موضوع آن ارتباط عراق با دولتهای عضو شورای همکاریهای خلیج فارس در زمینه انرژی برق است. به نظر میرسد مذاکرات بین ریاض و بغداد سرعت گرفته و دلیل آن، نیاز مبرم عراق به برق است این مذاکرات روی قیمت برق و درخواست تخفیف عراق از عربستان متمرکز است.
بیشتر بخوانید: فدراسیون عراق به تستهای کرونا مشکوک شد
احسان الشمری معتقد است که امکان حل مشکلات فنی پیوستن عراق به شبکه برق خلیج فارس وجود دارد، اما در هر صورت عراق به دنبال تنوع دادن به منابعی است که انرژی برق خود را از آنها تامین میکند.
وی در ادامه صحبتهای خود آورد: طبیعت قیمتهای نفت که عربستان مطرح کرد، واقعا برای عراق مهم است، چرا که هزینه واردات برق از عربستان، برای عراق از هزینه این واردات از ایران کمتر است. به عقیده الشمری، ارتباط با کشورهای حاشیه خلیج فارس هم برای عراق سودمند است و هم برای عربستان، چرا که این پروژه بخشی از تحول اقتصادی این دو کشور است و همکاری عربستان و عراق در زمینه انرژی، باب وسیعی را برای سرمایه گذاری. سعودی در تمام زمینهها میگشاید.