اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: اواخر آذر ماه بود که محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهور وعده خوش پرداخت یارانه ۸۰۰ هزار تومانی را در دی ماه امسال به مردم داد؛ خبری که پس از چند ساعت توسط وزیر اقتصاد به گونهای دیگر مطرح شد و حاکی از تناقض گوییهای دولتمردان داشت.
با وجود گمانه زنیهایی که بارها ازسوی دولتمردان در مورد این ارز مطرح شد، اما پس از گذشت دو ماه، اطلاعیه سازمان هدفمندی یارانهها نشان میدهد یارانه جدید به بهمن ماه هم نمیرسد و چه بسا در شلوغیهایی اسفند هم گم شود.
یک عضو کمیسیون تلفیق مجلس در مورد یارانه جدید گفت: پرداخت این یارانه در سال جدید قطعی است.
جعفر قادری ادامه داد: یارانه ١١٠ هزار تومانی برای اقشار کم درآمد در نظر گرفته شده و با یارانه نقدی و معیشتی به ٢٠٠ هزار تومان میرسد. یعنی یک خانواده ۵ نفره یک میلیون تومان دریافت میکند. یارانه جدید ١١٠ هزار تومان است؛ یارانه نقدی و معیشتی هم پابرجاست که جمع این یارانهها با هم حدود ٢٠٠ هزار تومان به ازای هر نفر خواهد شد.
یک اقتصاددان پرداخت یارانه جدید را از منبع حذف ارز ترجیحی سیاستی غلط دانست و به اقتصاد ۲۴ گفت: آزادسازی شاخصهای اقتصادی ازجمله حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی یعنی آزادسازی نرخ ارز که این کار به طور کلی جزو آزادسازی قیمتی است.
سید کمیل طیبی ادامه داد: حذف ارز ترجیحی موجب آزادسازی منابع مالی میشود، چون ارز ۴۲۰۰ تومانی که برداشته شود یعنی تصمیم گیری و کارکرد براساس قیمتها و نرخ واقعی است. زمانی که در حوزهای آزادسازی اتفاق میافتد و منابع آزاد میشود، آن منابع باید به گونهای توزیع مجدد شود که بتواند مشکلات به وجود آمده را برطرف کند یا شکافهایی که از نظر قدرت خرید مردم اتفاق میافتد را برطرف کند.
عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان با بیان اینکه افزایش قیمت تمام کالاها در نتیجه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، خود یک سری هزینههایی به وجود خواهد آورد، به اقتصاد ۲۴ گفت: هرچند با حذف ارز ترجیحی ابتدا کالاهای اساسی، دارو و... که مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی است چند برابر شود؛ اما این افزایش قیمت بر تمام کالاها تاثیر خواهد گذاشت.
طیبی ادامه داد: منابع آزادشده باید صرف حمایت از مصرف کنندگان و شهروندانی شود که در این زمینه متقاضی کالاهای اساسی هستند یا بنگاههایی که متقاضی واردات و ارز هستند برای سرمایههای ارزی و...
این اقتصاددان با اشتباه خواندن سیاست افزایش یارانه ها، گفت: اینکه ما ارز ترجیحی را حذف کنیم و به میزان یارانهها اضافه کنیم، این کار درستی نیست، زیرا این کار ایجاد نقدینگی و توزیع ریال بین همه مردم است.
بیشتر بخوانید: زمان واریز یارانه جدید ۱۲۰ هزار تومانی/ کشمکش دولت و مجلس بر سر مبلغ یارانه جدید ادامه دارد
طیبی ادامه داد: در چنین شرایطی، از میزان حمایت از بخشهایی که مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی است، کاسته میشود و بنابراین انحراف منابع به وجود میآید. علاوه بر اینکه به افزایش نقدینگی دامن زده میشود و به نوعی پول پاشی است.
به گفته این استاد دانشگاه، پرداخت یارانه جدید در کوتاه مدت اثربخش است؛ همان طور که یارانه ۴۵ هزار تومانی مدت کوتاهی اثربخش بود و بعد دیدیم که چه سرنوشتی پیدا کرد و در نهایت در مسیر شرایط تورمی گم شد و اثر آن از بین رفت.
طیبی ادامه داد: یارانه جدید هم مطمئنا سرنوشت یارانه ۴۵ هزار تومانی را پیدا میکند، زیرا یک سری تقاضاهای موثر جدیدی ایجاد میکند و باعث افزایش قیمتها میشود و در بلندمدت کسری بودجه دولت را افزایش میدهد، چون باید این یارانهها تداوم پیدا کند؛ بنابراین اینکه بخواهم یارانهها را براساس حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی انجام دهیم کاری اثربخش نیست.
وی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ ادامه داد: با حذف ارز ترجیحی، یک سری افزایش قیمتها در راه است و نگرانی بابت گرانیهای اخیر وجود دارد، زیرا در ابتدا موجب گرانی کالاهایی میشود که مشمول نرخ ارز ترجیحی است و اثر ثانویه آن تورم زایی روی تمام کالاهاست.