تاریخ انتشار: ۱۳:۱۷ - ۲۰ بهمن ۱۴۰۰

گران‌فروشی چندهزار میلیاردی برخی تولیدکنندگان لوازم خانگی

علی‌رغم انتقاد رهبر انقلاب از افزایش قیمت لوازم خانگی، متأسفانه هنوز شرکت‌های بزرگ این حوزه از جمله «اسنوا» که سود‌های غیرمتعارف بالای هزار میلیارد تومانی دریافت می‌کردند، اقدام به کاهش قیمت نکرده‌اند، بلکه برخی هنوز دنبال افزایش مجدد قیمت هستند.

 لوازم خانگی

  اقتصاد ۲۴- 10 بهمن‌ماه امسال مقام معظم رهبری در دیدار با جمعی از تولیدکنندگان و فعالان صنعتی، کارآفرینان و فعالان اقتصادی، به صنعت قابل اهمیت لوازم خانگی اشاره کردند و با ابراز گلایه از عملکرد برخی تولیدکنندگان داخلی لوازم خانگی گفتند: "با وجود حمایت‌هایی که از این تولیدکنندگان شد اما گفته می‌شود برخی محصولات آنها تا دو برابر افزایش قیمت داشته که نباید این‌گونه باشد".

انتقاد رهبری از تولیدکنندگان لوازم خانگی در خصوص افزایش قیمت‌ها در حالی مطرح می‌شود که از سال 97 که برندهای کره‌ای به صورت خودخواسته و در راستای تحریم‌های جدید از بازار ایران خارج شدند، براساس سند برنامه ششم توسعه، واردات لوازم خانگی به کشور نیز ممنوع و به نوعی عرصه فعالیت برای تولیدکننده داخلی بیش از پیش فراهم شد. با این ممنوعیت‌ها توقع این بود که در طول این چند سال، تولیدکنندگان ضمن ارتقاء کیفی واحدها نقش پررنگی در جلب رضایت مصرف‌کننده داشته باشند اما در عمل در برخی از واحدها روند کیفیت و قیمت‌گذاری‌ها نارضایتی مردم را به وجود آورده است.

اما چرا با وجود تمام حمایت‌ها از صنعت لوازم خانگی، این صنعت هر روز با ثبت افزایش قیمت، اقدامی برای کسب رضایت مشتری انجام نداده است! البته نکته قابل توجه اینجاست که بعد از سخنان رهبری، برخی از تولیدکنندگان مدعی شدند که این موضوع شامل ما نمی‌شود چرا که از ابتدای سال تاکنون افزایش قیمت چندانی را انجام نداده‌اند. اما باید این نکته را در نظر بگیرند که ملاک افزایش قیمت‌ها، از سال 97 که بازار به صورت انحصاری در اختیار تولیدکنندگان داخلی قرار گرفت، بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد از سال 97 تاکنون رشد قیمت در انواع محصولات لوازم خانگی تا حد قابل توجهی بوده است به نحوی که به عنوان مثال یک یخچال ساید اسنوا از حدود 17 میلیون تومان امروز به حدود 31 میلیون تومان رسیده است.

البته در این گزارش باید به نامه مهم جمعی از تولیدکنندگان لوازم خانگی به مقام معظم رهبری در اوایل مهرماه سال جاری هم اشاره‌ای داشته باشیم که براساس آن، تولیدکنندگان اعلام کردند حضور برندهای کره‌ای فضا را برای فعالیتشان، آن هم در شرایط تحریم، سخت کرده و در فروش محصولات با مشکل روبه‌رو هستند. رهبری نیز در پاسخ به این نامه با دستوری ویژه به رئیس جمهور خواستار پیگیری این موضوع شدند.

جالب اینجاست برخی تولیدکنندگان لوازم خانگی دو هفته بعد از دستور ممنوعیت واردات لوازم خانگی کره‌ای به کشور، رشد قیمت 5 تا 10 درصدی را در محصولات خود اعمال کردند. این اتفاق انتقادهایی را از سوی مشتریان بازار لوازم خانگی به همراه داشت و در این میان وزارت صمت اعلام کرد که موضوع را بررسی خواهد کرد.

البته این افزایش قیمت‌ها در شرایطی رخ داد که از ابتدای امسال تاکنون، کم و بیش خبرهای رشد قیمت محصولات لوازم خانگی در بازار منتشر شده بود. به عنوان نمونه، 12 اردیبهشت، خبرهایی از رشد 25 درصدی قیمت مصوب یکی از تولیدکنندگان بزرگ لوازم خانگی کشور منتشر شد؛ یکم خرداد، رئیس انجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری عدد 10 درصد را برای افزایش قیمت لوازم خانگی ایرانی مطرح کرد. همچنین 31 خرداد، غزنوی، سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی از رشد به طور متوسط 10 درصدی قیمت‌ها در سال 1400 (تا آن تاریخ) نسبت به سال گذشته خبر داد.

علاوه بر این در آبان‌ماه نیز اژه‌ای رئیس قوه قضاییه به موضوع گرانی بی‌ضابطه لوازم خانگی داخلی ورود پیدا کرد و پس از صدور دستور وی، مقامات این قوه موضوع را با وزیر صنعت، معدن و تجارت در میان گذاشتند. در نامه «سعید عمرانی»، معاون قضایی دادستان کل کشور و رئیس دبیرخانه پیگیری اجرای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی قوه قضاییه به وزیر صنعت، معدن و تجارت تأکید شده بوده که با توجه به دستور اکید رئیس قوه قضاییه و مشکلات مردم در این خصوص ضروری است موضوع با فوریت از سوی مسئولین اجرایی مربوطه مورد پیگیری قرار گیرد.

در آن مقطع اسلامیان نایب‌رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی معتقد بود افزایش قیمت لوازم خانگی ایرانی ارتباطی به ممنوعیت واردات لوازم خانگی ندارد، زیرا در این طرح، واردات مواد اولیه ممنوع نیست. بنابراین لوازم خانگی به دلیل افزایش هزینه‌های سربار، اندکی گران شده است.


بیشتربخوانید:چالش جدی سر راه ارزانی لوازم خانگی


علاوه بر این، سازمان حمایت نیز در آبان‌ماه به موضوع ورود کرد و با ارسال نامه‌ای، ضمن احضار تولیدکنندگان به سازمان، خواستار ارائه هزینه قیمت تمام شده کالاهای لوازم خانگی شد.

در متن نامه سازمان حمایت به تولیدکنندگان لوازم خانگی آمده است:

احتراماً حسب بررسی به عمل آمده بر قیمت فروش محصولات آن شرکت توسط نمایندگی‌ها و عوامل فروش ذی‌ربط در آبان‌ماه سال جاری و مقایسه آن با دوره منتهی به شش ماهه ابتدای سال 1400 و نیز سال گذشته و از طرفی ارائه گزارش مرتبط توسط اتاق اصناف ایران در جلسه کارگروه تنظیم بازار با حضور معاون اول رئیس‌جمهور مبنی بر افزایش قیمت محصولات تولیدی آن شرکت، لطفاً مقرر فرمایید ضمن ارسال لیست قیمت مقایسه‌ای مورد عمل آن شرکت، شامل قیمت کارخانه‌، عمده‌فروش و مصرف‌کننده‌ (‌با احتساب مالیات بر ارزش افزوده‌) مربوط به سال‌های 1399 و 1400 بعلاوه مستندات بهای تمام شده به همراه آخرین صورت‌های مالی حسابرسی شده قانونی مربوطه برای بررسی نحوه رعایت ضوابط عمومی قیمت‌گذاری حداکثر تا روز شنبه 15 آبان‌ماه به این سازمان ارسال گردد.

در آن مقطع اما با وجود تمام نامه‌نگاری‌ها، خبری از کاهش قیمت‌ها نشد و حتی با داغ شدن موضوع درج قیمت بر روی برخی از کالاهای لوازم خانگی آنها از طریق انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی اعلام کردند "نصب قیمت‌ها بر روی کالاها تولیدکنندگان باید با تعدیل قیمت‌ها همراه باشد در غیر این صورت تولید برای ما به صرفه نیست".

همچنین انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با ارائه توضیحاتی در مورد تغییرات نهاده‌های تولید از وزیر صنعت درخواست کردند متناسب با تغییر قیمتی مواد اولیه امکان افزایش قیمت‌ها را برای تولیدکنندگان لوازم خانگی درنظر بگیرند. براساس نامه انجمن صنایع لوازم خانگی به وزیر صنعت، نرخ جاری تورم عمومی 40 درصد و تورم بخش تولید 78 درصد و افزایش قیمت نهاده‌های تولید رقم قابل توجهی است. با توجه به این موضوع ما نیازمند یک سیاست‌گذاری جامع و اجتناب‌ناپذیر در تعدیل منطقی قیمت‌ها هستیم."

مقاومت تولیدکنندگان در اجرای مصوبه درج قیمت تولیدکنندگان بر محصولات باعث شد حتی پیشنهاد درج قیمت به‌روی لوازم خانگی با تغییراتی نیز همراه شود به‌نحوی که تولیدکنندگان پیشنهاداتی را برای تغییر در اجرای طرح به سازمان حمایت اعلام کردند که براساس آن قیمت‌ها در مراکز توزیعی در معرض دید مصرف‌کننده قرار می‌گیرد، البته هنوز این موضوع به تصویب نهایی سازمان حمایت نرسیده است ولی با توجه به رایزنی‌ها و مکاتبات به‌نظر می‌رسد درج قیمت به‌روی کالاهای لوازم خانگی با تغییراتی همراه شود.

اما نکته مهم اینجاست در حالی نامه نگاری ها برای اصلاح قیمت ها صورت می گرفت که تعدادی از تولیدکنندگان به صورت خودسرانه قیمت محصولات خود را تا بیش از 10 درصد افزایش دادند. کسبه در همین ارتباط می گفتند: تولیدکنندگان در پاسخ به چرایی افزایش قیمت‌ها به ما اعلام کرده‌اند "مجوز را از سازمان حمایت دریافت کرده‌ایم چراکه نمی‌توانیم با افزایش قیمت مواد اولیه فعالیت خود را ادامه دهیم."، اما از آن طرف وزارت صمت به صورت رسمی افزایش قیمت لوازم خانگی را رد کرد و به تولیدکنندگان اعلام کرد باید قیمت ها خود را به قبل برگردانید موضوعی که هنوز اجرایی نشده و حتی برخی مدعی هستند ما هیچ افزایش قیمتی نداشته ایم که قیمت ها خود را تغییر دهیم .

در همین خصوص اسنادی هم از گرانفروشی برخی تولیدکنندگان لوازم خانگی در فضای مجازی منتشر شد که نشان می داد، در برخی مواقع این شرکتها چندین برابر حق قانونی سود می گرفتند. به عنوان نمونه صورت های مالی گروه صنعتی انتخاب (اسنوا) که مدعی عدم افزایش قیمت در محصولات خود هست نشان می دهد، این واحد تولیدی در تعیین قیمت های تمام شده ارقام غیرواقعی تعیین می کرده است.

براساس اسناد منتشر شده گروه انتخاب (اسنوا) در سایت کدال بورس، در سال مالی منتهی به 30 آذرماه 99 بهای تمام شده برای این واحد تولیدی 4 هزار و 279 میلیارد تومان بوده است . البته طبق مصوبه سازمان حمایت شرکت ها حداکثر 17 درصد اجازه دارند بر روی بهای تمام شده سود لحاظ و به مصرف کننده بفروشند یعنی این واحد تولیدی فقط مجاز به سود 727 میلیارد تومانی در بهای تمام شده بوده است اما 2 هزار و 727 میلیارد تومان سود ثبت کرده که به عبارتی 2 هزار میلیارد تومان گران فروشی کرده است.

علاوه بر این در 6 ماه منتهی به 31 خرداد ماه امسال نیز 4 هزار و 877 میلیاردتومان بهای تولید بوده است و براساس قانون سازمان حمایت می توانست 829 میلیارد تومان سود بر روی این عدد دریافت کند اما 2 هزار و 97 میلیارد تومان سود کسب کرده که به عبارتی 1268 میلیارد تومان گران فروشی اتفاق افتاده است.

در حال حاضر با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر عدم افزایش قیمت آنهم با توجه به تمام حمایت ها از صنعت لوازم خانگی باید تولیدکنندگان قیمت های خود را اصلاح کنند اما متأسفانه هنوز این موضوع اجرایی نشده و متاسفانه برخی از این تولیدکنندگان درخواست افزایش مجدد قیمت را هم مطرح می کنند.
منبع: تسنیم
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

عکس / مسابقه دوی ماراتن دبی با مشارکت هزاران شرکت‌کننده

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳

کشف گنجینۀ شگفت‌انگیز ساسانی در دشت‌های اسکاتلند+ عکس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

پایتخت جدید ایران کجاست؟

عکس/ حضور دو بازیگر در دیدار امروز با رهبری

فیلم/ تصنیف «من از روز ازل» با صدای همایون شجریان

عکس/ گریم متفاوت سعید آقاخانی و سارا بهرامی در «خاتی»

چه عواملی باعث ایجاد بیکاری می‌شوند؟

ماجرای کارت بلیت نامحدود متروی تهران چیست؟

هشدار درباره ویروس ناشناخته جدید

دستگیری ۱۷ نفر از اتباع افغان عضو شرکت هرمی

فیلم/ واکنش تند نماینده مجلس به خودرو‌های چینی

بهترین راهکار برای جلوگیری از ریزش مو

۶ اشتباه رایج خانم‌ها در هنگام رنگ مو

ردپای زن جوان در قتل عمد پسرخاله‌اش

اینفوگرافی/ قوم و خویش‎های سیاسی در جمهوری اسلامی

زمان حراج جدید سکه مشخص شد + جزییات

پست عاشقانه بابک جهانبخش در اینستاگرام غوغا کرد + عکس

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

فیلم/ انتقاد معاون اول پزشکیان از بی‌انصافی در حق دولت

آیا قانون عفاف و حجاب توسط قالیباف ابلاغ می‌شود؟

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بهروز وثوقی، عارف و گلپا در تیم فوتبال هنرمندان در ۵۷ سال پیش

۲۵ نوامبر؛ سالروز ترور خواهران میرابال و روز جهانی منع خشونت علیه زنان/ ۶۴ سال پیش در این روز چه اتفاقی افتاده است؟

مبلغ بیمه به خانواده بازنشستگان فوت شده مشخص شد؟

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

شهادت یک مرزبان در مسیر خاش - زاهدان

عکس/ عشق زوج جذاب سینمای ایران

فیلم/ عراقچی وارد پرتغال شد

عکس/ داریوش ارجمند در کنار علی شریعتی ۵۳ سال پیش

قانون عفاف و حجاب در حالت تعلیق

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

فیلم/آدم ربایان افغان گوش گروگان را بریدند

فیلم/ تصاویر تکان دهنده از ویرانی گسترده در ضاحیه بیروت

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

پرونده توماج صالحی مختومه شد

پسر جواد ظریف کاری کند که آمریکا تابعیتش را لغو کنند

گام تهران و اروپا برای کاهش‌تنش

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

افشاگری وکیل ایرانی از آمار وحشتناک جرایم افغان‌ها در ایران + ویدیو

گزارش بورس امروز دوشنبه ۵ آذر ماه ۱۴۰۳

فیلم/ اهدا جایزه به بازیگران زن ممنوع‌الکار در جشن حافظ

عکس/ تجمع کارکنان بیمارستان امام خمینی اهواز

بیشترین کودک‌آزاری در سنین ۳ تا ۷ سال/ «معافیت پدر از قصاص در قتل فرزند» علت کاهش بازدارندگی در فرزندکشی

خانه یکی از زنان ناصرالدین شاه

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟