اقتصاد۲۴- مریم بهنام راد- تجارت یک فرایند پیچیده و طولانی مدت است که از کالا به کالا و بازار به بازار شرایط متفاوتی را تجربه میکند، از این رو قانونی که تصویب میشود نباید تمام صادرکنندگان رادر بر بگیرد بلکه قاعده وضع قانون در شرایط متفاوت برای صادر کنندگان در بخشهای مختلف متفاوت است.
به گفته فعالان عرصه تولید و صادرات؛ کشور از سویی با مشکل تحریم و از سوی دیگر با محدودیتهای افای تی اف رو به رو میباشد. همین مشکلات در مبادلات کالا با توجه به قوانین دست و پا گیر، فرصتها در رسیدن به بازارهای جهانی را یکی پس از دیگری از دست میرود.
محمدرضا زهره وندی، رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران درگفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: زمانی که اختلاف بین روسیه و ترکیه ایجاد شد زمینه مناسبی برای صادرات کالاها و محصولات ایرانی به روسیه فراهم شد.
وی ادامه داد: روسیه تأمین بخش زیادی از کالاهای مورد نیاز کشورش را از ترکیه وارد میکند. یا ایجاد چنین اختلافی بین روسیه و ترکیه فرصتی برای جایگزینی ایران در بازار روسیه ایجاد شد.
زهره وندی گفت: اما ایران آمادگی لازم جهت حضور در این بازار را نداشت. دلیل اصلی این تعلل عدم تطبیق کالاهای ایرانی با استانداردهای روسیه بوده است. امکانات تولید در ایران اجازه صادرات به روسیه را نمیداد چراکه تولیدات ایرانی مورد تأیید روسیه نبود.
رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران با تأکید بر اینکه روسیه بازار هدف بسیار خوبی است و هدر رفت این فرصت خسارتهای زیادی به اقتصاد کشور وارد میکند، گفت: آیا ایران در این مدت توانست تولیدات داخلی را با استانداردهای مورد تأیید کشوری مانند روسیه تطبیق دهد؟
رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران گفت: متأسفانه در کشورما در زمینه صادرات کالا و محصولات مختلف، تولید کننده و صادر کنندگان به صورت گلخانهای عمل میکنند و یک برنامه منسجم و هدف مشخص از سوی دولتها اعلام و برنامه ریزی نمیشود.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران ادامه داد: صادرات از سوی کشور ایران سازمان یافته نیست و رعایت خیلی از استانداردهای بین المللی در بحث تولید رعایت نمیشود و همین موضوع زمینه دست دادن ظرفیتهای صادراتی را از ایران فراهم کرده است و در نهایت صادرات و حضور ایران در بازارهای صادراتی بسیار ضعیف عمل میشود.
زهره وندی گفت: هزینه تمام شده تولید در ایران بسیار بالاست. نرخ تورم و تهیه مواد اولیه تعیین کننده قیمت نهایی تولید در بازار است. نرخ تورم در خیلی از کالاهای صنعتی از نرخ تورم اعلام شده از سوی دولت بالاتر و این گرانی تولید دلیل دیگری برای تولیدی با کیفیت بالا و استاندرد جهانی است.
به اعتقاد رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران؛ رشد قیمت در تولید به نرخ دلار در کشور وابستگی شدید دارد. نوسانات نرخ ارز تأثیر زیادی بر بخش تولید کشور گذاشته و با همین شرایط نرخ تورم تولید محاسبه میشود و درنهایت تولیدات کشور به نقطهای میرسد که توجیه اقتصادی نداشته و حتی در بازار داخلی هم جایی برای مانور ندارد.
بیشتربخوانید:ایران به بازارهای جهانی بازمیگردد؟
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران تأکید داشت: دولت با هدف استفاده از روش تهاتر برای تأمین کالا و محصولات مورد نیاز کشور قصد صادرات برخی از کالاها را به کشورهای دیگر دارد. قطعاً در این بازار باید کالاهای مورد نیاز روسیه صادر و در برابر آن محصولات مورد نیاز کشورما وارد شود. آیا دولت برنامه در راستای تحقق استاندارد سازی محصولات تولید داخل داشته است؟
زهره وندی ادامه داد: افزایش هزینه تولید در سال جاری باز هم افزایش خواهد داشت. همین گرانی در تولید زمینه برای فاصله گیری کالای ایرانی از بازار جهانی را افزایش میدهد.
وی تصریح داشت: همین شرایط باعث دلسردی فعالان در عرصه تولید و صادرات شده است.
به گفته عضو کارگروه تشکلهای اتاق ایران؛ ما صادر کننده خوبی در بین سایر کشورها نیستیم. تجربه ایجاد شرایط حضور در بازارها برای ایران زیاد است، اما متأسفانه به دلیل عدم همخوانی و برنامه ریزی در تولید هیچ گاه این فرصت اجرایی نشده و همچنان بازارها یکی پس از دیگری از دست صادرکنندگان ایرانی میرود.