تاریخ انتشار: ۲۳:۰۰ - ۰۵ فروردين ۱۴۰۱
نیاز واقعی ۱۰ میلیون واحد مسکونی است؟

عقب‌ماندگی ۹۶ درصدی طرح مسکن دولتی

هر ساله در آخرین شنبه ماه مارس، میلیون‌ها نفر در سراسر کره زمین چراغ‌های منازل‌شان و همه وسایل الکترونیکی را خاموش می‌کنند تا به زمین دست دوستی بدهند.

عقب‌ماندگی ۹۶ درصدی طرح مسکن دولتی

اقتصاد۲۴- وزیر راه و شهرسازی می‌گوید ایران به ۱۰ میلیون واحد مسکونی جدید نیاز دارد. این در حالی است که طرح «نهضت ملی مسکن» تاکنون تنها ۴ درصد پیشرفت داشته است.
رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی، به تازگی یک آمار شگفت‌انگیزِ دیگر ارائه داده و گفته که ایران به ۱۰ میلیون واحد مسکونی جدید نیاز دارد. او در گفتگو با رادیو اقتصاد، گفته بود «بیش از ۵ میلیون نفر در سامانه نهضت مسکن ثبت‌نام کرده‌اند که عمده این افراد یا مستاجر هستند یا در پشت‌بام‌ها زندگی می‌کنند و قطعا تعداد افراد بدون مسکن بیش از این‌ها است.»
به گزارش تجارت‌نیوز، این آمار در حالی اعلام می‌شود که دولت سیزدهم و وزارت راه و شهرسازیِ این دولت، یکی از بزرگ‌ترین وعده‌های اقتصادی خود را ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی جدید در کشور در طول ۴ سال تعیین کرده‌اند.
اما آیا این داده‌های آماری و تلاش‌های کنونی دولت برای تقویت توان خرید مسکن از سوی ایرانی‌ها، با واقعیت‌های این حوزه تطابق دارد؟ به بیان دیگر، آیا می‌شود به دولت سیزدهم و وزارت راه و شهرسازی‌اش برای خانه‌دار کردنِ ایرانی‌ها امید بست؟

واقعیت‌ها چیست؟!

مطابق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، حدود ۲۵ میلیون خانوار در ایران زندگی می‌کنند و موجودی مسکن کشور در آن سال، کمی بیش از این تعداد، یعنی ۲۵ میلیون و ۴۱۲ هزار واحد مسکونی بوده است. (این دقیق‌ترین داده‌های آماری در این زمینه است که البته به‌طور مشخص به‌روز نیست.)
با این همه، همین آمار‌ها نشان می‌دهند که در آن سال، تنها حدود ۲۳ میلیون واحد مسکونی در کشور دارای سکنه بوده است. آمار خانه‌های خالی از سکنه (حدود ۲٫۵ میلیون واحد) هم از همین‌جا نشات گرفته است.


بیشتر بخوانید: چگونه در سال ۱۴۰۱ وام نوسازی مسکن بگیریم؟


اما این آمار‌ها یک موضوع بسیار بسیار واضح و روشن را نشان می‌دهند: در ایران، بیش از تعداد خانوارها، خانه مسکونی وجود دارد. (از سال ۱۳۹۵ تاکنون تعداد خانوار رشد کرده، اما تعداد خانه‌های مسکونی ساخته‌شده هم رشد کرده است.)

لقمه‌ای که به دور دهان می‌چرخد

حالا دو پرسش مطرح می‌شود: نخست اینکه آیا راه‌حل خانه‌دار کردنِ کسانی که به دنبال خرید خانه هستند، ساخت واحد‌های مسکونیِ بیشتر است و دوم اینکه اگر بیش از تقاضا خانه خالی وجود دارد، پس مشکل مسکن اساسا از کجا می‌آید؟
پاسخ به پرسش اول، نیازمند این آسیب‌شناسی است که چرا با وجود پیشی‌گرفتنِ عرضه از تقاضا، بازار مسکن هم رکود دارد و هم تورم (یعنی هم معامله‌ای نمی‌شود و هم قیمت‌ها بیشتر صعودی‌اند تا نزولی)؟
پاسخ این است که خانه‌های بی‌مشتری یا همان خانه‌های خالی، بیشتر در زمان و مکانی ساخته شده‌اند که با واقعیت‌های جمعیت‌شناختی ایران همخوانی ندارند. داده‌های آماری وزارت راه و شهرسازی نشان می‌دهند که حدود ۶۵ درصد از تمام خانه‌های مسکونی خالی از سکنه در ایران، بالاتر از ۱۰۰ مترمربع مساحت دارند.
این، اما در حالی است که عمده تقاضای مسکن، مربوط به خانوار‌های جدید است که یا تعداد افراد کمتری را شامل می‌شوند («بُعد خانوار» در آن‌ها کوچک‌تر است) و یا آنکه بودجه کمتری در اختیار دارند. به عبارت ساده، آن‌که می‌خواهد خانه بخرد، خانه مناسبی پیدا نمی‌کند و خانه‌های گران‌قیمت هم مشتری ندارند و خالی مانده‌اند.
محاسبات قبلی «تجارت‌نیوز» هم نشان می‌دهد که اکنون رقمی در حدود ۱۵۰ میلیارد دلار (معادل حدود ۱۵ برابر درآمد نفتی ایران در سال ۱۳۹۹) در خانه‌های مسکونیِ خالی از سکنه منجمد شده است.
پاسخ به پرسش دوم را هم بیشترمان می‌دانیم: قیمت مسکن بالا می‌رود، چون مسکن در ایران نوعی «پناهگاه دارایی» است، درست مانند طلا، ارز‌های خارجی و یا حتی خودرو. بنابراین، مشکل از جای دیگری آب می‌خورد، یعنی از وضعیت اقتصاد کلان ایران.

چرا دولت و مجلس موضوع را وارونه درک می‌کنند؟

حالا برگردیم به کاری که دولت و البته مجلس می‌خواهند برای رفع مشکل مسکن در ایران انجام دهند. سال گذشته، بهارستان نشینان از طرحی رونمایی کردند که البته حالا زیر سایه طرح «ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی در ۴ سال» گم شده است.
بر اساس طرح مجلس، شبکه بانکی کشور موظف شده بود سالانه حدود ۳۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات ساخت و خرید به بخش مسکن تزریق کند و این در حالی است که در ۶ سالِ پیش از آن، میزان این تسهیلات، سالانه در مجموع به حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان می‌رسید.
این، اما در حالی است که پس از طرح مسکن مهر که در زمان ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد اجرا شده بود، حوزه مسکن تاکنون رقمی به این اندازه بزرگ در تزریق تسهیلات بانکی را شاهد نبوده است.
در کنار این، هزینه ساخت یک میلیون واحد مسکونی در هر سال هم هست که قرار است بخشی از آن توسط آورده‌های متقاضیان تامین شود. اما تا لحظه تنظیم این متن، آمار‌ها در این بخش هم فرسنگ‌ها از واقعیت‌های مورد توجه دولت دور هستند.

طرحی با پیشرفت ۴٫۱ درصدی!

به عنوان نمونه، روز جمعه پنجم فروردین ماه سال ۱۴۰۱، محمود شایان، مدیرعامل بانک مسکن به پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی گفت: «در طرح نهضت ملی مسکن در مجموع ۱۱ هزار و ۹۳۲ میلیارد تومان به حساب سازندگان واریز شد که از این میزان هفت هزار و ۹۵۳ میلیاردتومان از محل آورده متقاضیان و سه هزار و ۹۷۹ میلیاردتومان از محل تسهیلات بوده است.»
او ادامه داد: «تعداد ۹ هزار و ۴۴۱ پروژه به تعداد ۱۶۴ هزار و ۸۰۴ واحد به بانک معرفی شد که از این تعداد تاکنون ۲ هزار و ۱۴ پروژه به تعداد ۵۴ هزار و ۴۸۴ واحد قراردادشان منعقد شده است.»
در واقع، با وجود آنکه اکنون بیش از ۲۰۰ روز از آغاز به کار دولت سیزدهم گذشته، تنها حدود ۱۶۴ هزار واحد مسکونی (از مجموع ۴ میلیون واحدی که قرار است در ۴ سال ساخته شوند) موفق به تامین مالی شده‌اند. یک تقسیم ساده، نشان می‌دهد که موفقیت این طرح تاکنون تنها ۴٫۱ درصد بوده است.
دولت سیزدهم، هنوز ۹۶ درصد از برنامه خود برای ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی در ۴ سال آینده عقب است و حالا که استقبالی از طرح قبلی نشده، وزیر راه و شهرسازی می‌گوید ایران به جای ۴ میلیون واحد، ۱۰ میلیون واحد مسکونی نیاز دارد!

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ماجرای تاخیر در واریز فیش حقوقی بازنشستگان چه بود؟

نایب قهرمانی سارا خادم الشریعه در شطرنج قهرمانی اروپا

واکنش عجیب نماینده مجلس به خروج شرکت عربستانی از ایران: پشه چیست که فشار خونش چه باشد؟

عکس/ سلفی لیلا اوتادی با این متن عجیب حسابی غوغا کرد

عکس/ دستکش‌های دفاع شخصی زنان حدود ۱۷۵ سال پیش

عکس/ پشت صحنه خونه مادربزرگه ۳۸ سال پیش

اینفوگرافی/ چرا آمریکا به جنگ تیک تاک TikTok رفت؟

عکس/ قاب صمیمی طلا، قربان، حشمت‌خان و ثریا در پشت صحنه سریال سوجان

عکس/ وضعیت محبوبیت ترامپ در زمان بازگشت به کاخ سفید

مقایسه تکان دهنده بازار مسکن ایران و عربستان/ دوره انتظار خرید مسکن در عربستان سعودی فقط ۳ سال

فیلم/ نقض آتش بس از سوی رژیم صهیونیستی در غزه

عکس/ نمایی از شرق تهران در دوره قاجار ۱۳۳ سال پیش

فیلم/ حضور سردار قاآنی در مراسم آیین تقدیر از پزشکان

فیلم/ ارتش اسرائیل از شمال غزه عقب‌نشینی کرد

عکس/ رئیس قوه قضائیه در منازل شهیدان رازینی و مقیسه

مراسم تحلیف ترامپ چگونه برگزار خواهد شد؟

عکس/ گردشگران آمریکایی ۵۰ سال پیش در نقش رستم مرودشت

فیلم/ استقرار پلیس فلسطین محمود عباس در سرتاسر غزه

فیلم/ بارش برف شدید در ولنجک تهران

عکس/ ابهت و زیبایی دماوند از فراز ابر‌ها

ساعت بازی استقلال مقابل شمس‌آذر مشخص شد

عکس/ بعد از TIKTOK، کپ کات هم در آمریکا از دسترس خارج شد

اعلام زمان شارژ سهمیه بنزین بهمن ماه

فیلم/ جشن خیابانی اعلام آتش بس در غزه

زمان بازگشت ستاره مصدوم استقلال

معامله ۲ میلیون و ۶۵۸ هزار تن انواع محصول در بورس کالا

قرارداد ۲۵ ساله ایران و روسیه ؛ امضای معاهده با همسایه بدعهد/ آیا روس‌ها این بار به عهد خود وفا می‌کنند؟

سوء‌استفاده از کریم باقری در پرسپولیس

جدیدترین ارقام از بازار اجاره مسکن در تهران + جدول

فیلم/ جاده چالوس برفی شد

فیلم/ ورود ترامپ و خانواده به واشنگتن برای مراسم تحلیف

شاه ماهی پرسپولیس در راه استقلال؟

جدیدترین قیمت فروش آپارتمان در جنوب تهران/ قیمت مسکن از ابوذر و شادآباد تا خانی آباد و نعمت آباد + جدول

توقف قیمت دلار در محدوده امن

فیلم/ شادی شهروندان غزه پس از اعلام آتش‌بس

آغاز اجرای توافق آتش‌بس در غزه

فیلم/ وضعیت معابر در صبح برفی پایتخت

جدیدترین رقم اجاره خانه در قرچک ورامین + جدول

رونمایی ترامپ از ارز دیجیتال اختصاصی‌ خود

فیلم/ مصرف گاز در تهران به ۱۱۲ میلیون مترمکعب رسید

هوای تهران امروز تا کی برفی است؟

شرط و شروط تازه برای ریزش قیمت دلار!

عکس/ بازگشت اهالی غزه با پای پیاده به خانه‌هایشان

آموزش فرار مالیاتی به افغان‌ها + ویدئو

خسارت‌های مخالفت با کرسنت؛ از جریمه ۱۸ میلیارد دلاری تا دود شدن ۲۵ میلیارد دلار گاز و حالا توقیف ساختمان شرکت ملی نفت

اصرار دوباره شریعتمداری به بستن تنگه هرمز

آخرین مهلت وکالتی کردن حساب متقاضیان طرح ایران خودرو اعلام شد

تیک تاک TikTok در این کشور‌ها ممنوع شد

حراج سکه‌های ضرب ۱۳۸۶ فردا برگزار می‌شود

تکلیف نامشخص واریز یارانه نقدی دی ماه ۱۴۰۳