تاریخ انتشار: ۱۰:۰۴ - ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱ نظر
گفت‌وگو با حسين راغفر درباره تحولات جديد در حوزه يارانه‌ها:

رکود، عمیق‌تر و گسترده‌تر شده و مشخص نیست درآمد‌های ارزی کجا می‌روند؟

به نام حذف یارانه‌ها منابع ارزی کشور را از کشور خارج می‌کنند و با وجود آنکه روزانه یک میلیون بشکه نفت به فروش می‌رسد و ۴۸ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داریم که این میزان نیز با توجه به افزایش قیمت کالا‌ها در بازار‌های جهانی به ۶۰ میلیارد دلار افزایش پیدا خواهد کرد و با توجه به رقم فروش نفت درآمد‌های ارزی به ۱۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید.

حسین راغفر

اقتصاد۲۴- دوشنبه شب رییس‌جمهوری در یک گفت‌وگوی تلویزیونی از پرداخت یارانه‌ای جدید برای مردم خبر داد؛ بر این اساس قرار بر این شد به مدت دو ماه برای دهک‌های یک تا سه نفری ۴۰۰هزار تومان و برای دهک‌های چهار تا نه، نفری ۳۰۰هزار تومان یارانه پرداخت و پس از آن کالابرگ الکترونیکی ارایه شود؛ با این خبر سوال مهمی که مطرح می‌شود، این است که آیا یارانه معیشتی با ارایه کالابرگ الکترونیک قطع خواهد شد و اصولا در شرایط فعلی ارایه کالابرگ موثرتر است یا پرداخت یارانه نقدی؟

اختلاف‌نظر میان مجلس و دولت

حسین راغفر، استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا در مورد تغییر رقم یارانه نقدی و ارایه کارت‌های الکترونیکی بر این باور است که این اقدام دولت تنها برای انحراف افکار عمومی است و دولت برای اینکه فشار افکار عمومی را کاهش دهد، این طرح را بیان کرده. ضمن آنکه بین دولت و مجلس نیز اختلاف‌نظر برای پرداخت پول نقد یا دادن کالا وجود دارد، زیرا اگر این یارانه همانند گذشته و به صورت پول نقد باشد به مرور و بر اثر تورم آب می‌شود و از بین می‌رود. اما باز هم دولت معتقد است که همانند گذشته یارانه نقدی بپردازد، اما مجلسی‌ها به دنبال کالابرگ الکترونیکی هستند. استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا در ادامه به «اعتماد» گفت: مدلی که بیان شده چندان شفاف نیست، اما مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی روز گذشته اعلام کرده که این منابع را در اختیار مردم قرار داده‌اند و به حساب‌شان واریز شده منتها این مبلغ قابل برداشت نیست، اما با این پرداخت‌ها رقم قابل توجهی به نقدینگی کشور از طریق خلق پول افزوده می‌شود که موجب افزایش تورم خواهد شد. راغفر تصریح کرد: هدف اصلی دولت از این برنامه‌ها آزاد‌سازی قیمت‌هاست و به سرعت افزایش قیمت بنزین را هم پیاده خواهند کرد و این مارپیچ تورمی که از طریق افزایش قیمت حامل‌های انرژی و افزایش نرخ ارز به منظور جبران کسری بودجه صورت می‌گیرد همواره از سوی دولت‌ها دنبال شده است. این استاد دانشگاه با بیان اینکه تورم حاصل از افزایش قیمت‌ها باز هم موجب کسری بودجه دولت می‌شود، گفت: همین مساله باز هم به افزایش نقدینگی و رشد قیمت‌ها در بازار و رکود در اقتصاد کشور می‌انجامد.

درآمد‌های ارزی به کجا می‌روند؟

راغفر ادامه داد: ما شاهد آن بودیم که طی سال‌های گذشته مرتبا رکود تورمی عمیق‌تر و گسترده‌تر شده است در حالی که اصلا مشخص نیست که این درآمد‌های ارزی به کجا می‌روند؟ این اقتصاددان خاطرنشان کرد: بر اساس آمار‌های رسمی در سال گذشته ۴۸ میلیارد دلار صادرات کالا‌های غیرنفتی داشته‌ایم که به نظر می‌رسد با توجه به عملکرد گذشته نیز باید ۱۵ میلیارد دلار به عنوان کم اظهاری برخی صادرکنندگان به این رقم اضافه کرد.
راغفر تصریح کرد: به نام حذف یارانه‌ها منابع ارزی کشور را از کشور خارج می‌کنند و با وجود آنکه روزانه یک میلیون بشکه نفت به فروش می‌رسد و ۴۸ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داریم که این میزان نیز با توجه به افزایش قیمت کالا‌ها در بازار‌های جهانی به ۶۰ میلیارد دلار افزایش پیدا خواهد کرد و با توجه به رقم فروش نفت درآمد‌های ارزی به ۱۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید. استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا در ادامه گفت: ضمن آنکه این منابع گاز و نفت متعلق به مردم است و تنها باید برای منافع مردم هزینه شده و تنها صرف رفاه مردم به اشکال مختلف شوند و از جمله تعهداتی که در قانون اساسی آمده برای خدمات آموزش و پرورش و آموزش عالی و خدمات سلامت مردم باشد تا به صورت رایگان ارایه و بخشی دیگر نیز باید صرف تولید و کمک به آن‌ها شود تا فرصت‌های بازتولید و اشتغال در کشور به وجود بیاید.


بیشتر بخوانید: آیا قیمت خوراکی‌ها در ایران ارزان‌تر از کشور‌های همسایه است؟


راغفر تصریح کرد:، اما دولت‌ها همواره تلاش دارند خود را از تعهدات حمایتی رها کنند ضمن آنکه در خصوص منابع و درآمد‌های ارزی کشور نیز پاسخگو نیستند. این اقتصاددان با اشاره به کمبود منابع ارزی در کشور گفت: بسیاری از کالا‌هایی که وارد کشور می‌شوند در داخل ایران نیز قابلیت تولید دارند، اما سوال اینجاست که چرا این کالا‌ها را در داخل تولید نمی‌کنند تا به خروج ارز از کشور منجر نشود؟ راغفر در ادامه گفت: یکی از سیاست‌هایی که در سه دهه گذشته وجود داشته، مساله خارج کردن ارز از کشور است و به همین دلیل هم هیچ وقت حاضر نشده‌اند که به بودجه‌ریزی ارزی تن دهند تا ارزی که کشور دارد تنها محدود به تامین نیاز‌های اساسی مردم و تولید در کشور شود و علت اصلی آن هم این است که به نام اقتصاد آزاد به خروج ارز از کشور کمک می‌کنند تا منابع بزرگ ارزی کشور امکان خارج شدن را داشته باشد و بقیه موارد نیز نمایشی برای متقاعد کردن مردم است.

یارانه نقدی با رشد تورم آب می‌شود

این استاد دانشگاه الزهرا در پاسخ به این پرسش که در شرایط فعلی پرداخت یارانه نقدی موثرتر است یا ارایه کالابرگ‌های الکترونیکی، گفت: ارزش یارانه نقدی با افزایش تورم به شدت کم می‌شود و دیدیم امسال بر اثر افزایش قیمت‌ها این مبلغ بسیار ناچیز بود و این مبلغ ۳۰۰ هزار تومانی هم که گفته شده پرداخت می‌شود برای یک خانواده ۵ نفره ۱.۵ میلیون تومان خواهد شد که این مبلغ پول ۱۵ کیلو برنج است و برای یک خانوار ۵ نفره نیز با توجه به افزایش شدید تورم این رقم باز هم کم است. او تصریح کرد:، اما در صورتی که کالابرگ به مردم بدهند، دولت موظف می‌شود تا هزینه‌های خود را تا جایی که می‌تواند کنترل کند، اما بنده معتقدم این کالابرگ‌ها را هم نباید به همه مردم بدهند، بلکه باید به اقشار آسیب‌پذیر بدهند و زمانی می‌تواند این سخن منطقی باشد که دولت یک برنامه روشن و مشخصی داشته باشد و قرار نباشد این منابع ارزی به هر اسمی از کشور خارج شود و بعد بگویند ما منابع ارزی نداریم.


بیشتر بخوانید: دوگانگی در پرداخت یارانه جدید


راغفر افزود: اتفاقی که از نیمه سال ۱۳۹۶ بر اثر افزایش نرخ ارز افتاده، این است که قیمت کالا‌ها ۱۰.۵ برابر شده، اما دستمزد‌ها ۴.۵ برابر رشد داشته‌اند و بنابراین پیامد‌های گسترده‌ای از جمله رشد جرم و جرایم و مهاجرت و سقوط کارایی و سقوط سطح اشتغال و سرمایه‌گذاری در جامعه را شاهد بودیم. او گفت: اغلب سرمایه‌گذاری‌ها در شرایط کنونی در فعالیت‌های غیرمولد مانند خرید و فروش زمین و ملک بوده و چنین اقتصادی قدرت خلق شغل و ارزش افزوده را ندارد و کشور با یک بحران عمیق روبه‌رو و نیازمند راه‌حل‌های جدی برای خروج از این وضعیت است، منتها عزم سیاسی برای حل این مسائل وجود ندارد.

منبع: روزنامه اعتماد 

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
رضا
0
0
پنجشنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۱
این افرادی که این جور اظهار نظر می کنن یا از بدهکاری دولت قبل خبر ندارن پس شأنیت حرف زدن ندارن اگه خبر دارن و این حوری حرف می زنن قطعا خائن و جاسوس هستند
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

توقف قیمت دلار در کانال ۸۰ هزار تومان

بایکوت مسعود پزشکیان در صدا و سیما؟

چرا ریزش بورس تمام نمی‌شود؟

رقص قیمت‌ها در بازار بیت کوین

افزایش قیمت بنزین در پی جنگ ایران و اسرائیل

وقتی سیاست به بازی روانی بدل می‌شود؛ ترامپ و نقش تئوری مرد دیوانه در نظم نوین جهانی

فیلم/ تصاویر تازه از نقطه‌زنی موشک ایران در پایگاه آمریکا

عکس/ گسترده ترین گرمای شدید تابستانی در راه ایران

زیر آوارهای جنگ؛ چگونه ساختار جامعه درگیر دو راهی سرنوشت‌ساز بد و بدتر می‌شود؟

خبر جدید درباره وام ازدواج فرزندان بازنشستگان

خبر مهم درباره واریز کالابرگ تیرماه

قیمت جهانی نفت افزایش یافت

قیمت هر کیلو برنج خارجی چقدر؟

وضعیت هواشناسی امروز

دیدار محرمانه نتانیاهو و ترامپ پشت در‌های بسته؛ خاورمیانه باید منتظر چه پیامد‌هایی در آینده باشد؟

شاخص آلودگی هوای تهران امروز ۲۰ تیر ۱۴۰۴

خبر مهم سازمان بورس درباره انتشار اوراق تبعی

سرنوشت خودروهای آسیب دیده در حمله اسرائیل چه خواهد شد؟

پژوپارس از مرز یک میلیارد تومان عبور کرد

زمان‌بندی واریز حقوق بازنشستگان تغییر کرد؟

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

سه سناریو برای اقتصاد خاورمیانه در سال ۲۰۳۵/ ظرفیت ۲۳۲ میلیارد دلاری افزایش تولید ناخالص داخلی از ناحیه هوش مصنوعی

عکس/ شکل و شمایل بانمک نیکی کریمی ۵۴ سال پیش در دوران خردسالی

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

عکس/ ژست عجیب رضا عطاران و حسن جوهرچی ۲۶ سال پیش در حیاط بیت رهبری

عکس/ زیبایی خیره کننده نیکول کیدمن و تام کروز ۳۳ سال پیش با استایل خاص

عکس/ امیر حاتمی فرمانده ارتش در حال احوالپرسی با سرلشکر عراقی

عکس/ چهره دیده نشده از سردار قاآنی ۴۴ سال پیش در حال صحبت کردن با تلفن در چادر فرماندهی

عکس/ سرلشکر باقری و برادرش ۴۲ سال پیش در لباس سپاه و دوران جبهه

اختلالات روانی به بیش از ۲۰ درصد رسید اما تراپی همچنان لوکس است/ جنگ، بستر گسترش التهاب روانی در جامعه ایران

عکس/ ظاهر متفاوت صادق آهنگران ۳۴ سال پیش در کنار حاج قاسم با لباس شخصی

عکس/ واکنش کنایه آمیز امیررضا معصومی به صحبت‌های دبیر

عکس/ استوری معنادار هادی چوپان حسابی سرو صدا کرد

فیلم/ واکنش رضا رشیدپور به تهدید لاریجانی برای ترور ترامپ

برلین: ایران مانع حملات یمن شود

فیلم/ قالیباف: فرمانده‌کل قوا در چندساعت، نیروی‌های مسلح را از شوک خارج کرد

عکس/ کارزار استعفای پزشکیان را چه نهادی مسدود کرد؟

دلیل انفجار در محله چیتگر از زبان سخنگوی سازمان آتش نشانی تهران

عکس/ چهره بامزه ماهایا پطروسیان ۳۹ سال پیش با مقنعه چونه دار در دوران مدرسه

عکس/ احمدی نژاد در انظار ظاهر شد

فیلم/ سردار طلایی: برخی اتباع برای جنگ آموزش دیدند

عکس/ رهبری با برادر بزرگترشان سید محمد خامنه‌ای ۱۱ سال پیش در یک مراسم

عکس/ ژست جالب آیشواریا رای در ۳۸ سالگی با کلاه پرنسسی پاپیون دار

زمان واریز مرحله دوم وام ۵۰ میلیون تومانی بازنشستگان مشخص شد؟

عکس/ سردار فدوی ۴۲ سال پیش در کنار سردار سلیمانی با لباس نظامی