تاریخ انتشار: ۱۲:۰۹ - ۲۹ تير ۱۴۰۱

چرا ایران پیام آمادگی تولید سلاح هسته‌ای داد؟/ پالس‌های اتمی به غرب!

همزمان با سفر منطقه‌ای بایدن، مقامات ایرانی از جمله کمال خرازی از احتمال رسیدن به بمب هسته‌ای سخن گفتند. اما این سخنان چه معنایی دارد و چرا همزمان با این سفر چنین اظهاراتی بیان شده است. گزارش رویداد۲۴ را بخوانید تا پاسخ به این سوال را دریابید.

چرا ایران پیام آمادگی تولید سلاح هسته‌ای داد؟/ پالس‌های اتمی به غرب!

اقتصاد۲۴- همزمان با پایان سفر منطقه‌ای جو بایدن که ماموریت اصلی آن ایجاد اجماع بیشتر برای جلوگیری از نفوذ ایران و روسیه و چین در منطقه بود، تنش‌ها در روابط ایران و اسرائیل نیز در حال اوج گرفتن است. این در حالی است که یکی از محور‌های مذاکرات در اجلاس آمریکا و شرکای منطقه‌ای آن -اعضا شورای همکاری خلیج فارس به علاوه مصر اردن و عراق- بحث‌های مرتبط با دفاع متشرک منطقه‌ای بوده است.

همزمان با سفر بایدن، مقامات ایرانی مسئله هسته‌ای را به شکلی جدید باز کردند؛ از جمله کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی و محمدجواد لاریجانی دبیر سابق کمیسیون حقوق بشر قوه قضاییه که هر دو از «توان ایران برای تولید سلاح هسته‌ای» سخن گفتند؛ اظهاراتی که در کنار اظهارات محمد مرندی مشاور عالی تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای مبنی بر رقابت اصلی جمهوری اسلامی ایران با ایالات متحده آمریکا معنا می‌یابد.

مرندی در مصاحبه‌اش تاکید می‌کرد که عربستان سعودی و اسرائیل ضعیف‌تر از آن هستند که بتوانند رقیب منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران باشند. او تنها آمریکا را واجد «منابع لازم» برای رقابت با ایران در سطح منطقه‌ای توصیف کرد.

این دیدگاه در کنار مصاحبه کمال خرازی وزیر خارجه دولت اصلاحات مبنی بر «توانایی تولید سلاح هسته‌ای» توسط جمهوری اسلامی ایران نشان می‌داد که الگو‌های مبتنی بر رقابت هسته‌ای در روابط ایران و اسرائیل در حال پررنگ شدن است. حتی برخی اینگونه تحلیل می‌کردند که کشوری که می‌گوید توانایی ساخت سلاح هسته‌ای را دارد، یعنی به آن دست‌یافته و منتظر رونمایی از آن است.


بیشتر بخوانید: تحکیم مضاعف رابطه با روسیه و هشدار به ترکیه


شاید باید پیام صحبت‌های خرازی را از سه منظر بررسی کرد؛ از منظر نخست باید نشست اخیر جده و مذاکرات درباره تشکیل یک ساختار دفاعی مشترک منطقه‌ای با مشارکت آمریکا و متحدان منطقه‌ای مثل اسرائیل و مصر و اردن را تحلیل کرد. جهت دوم این پیام خود دولت بایدن است که با وجود شعار‌های انتخاباتی، توانایی تصمیم‌گیری نهایی در رابطه با پرونده هسته‌ای ایران را ندارد و طی این مدت ایران را در وضعیت عدم تعیین تکلیف قرار داده است. جهت سوم پیام مستقیم ایران به اسرائیل به عنوان مهم‌ترین مخالف احیای توافق هسته‌ای است؛ پیامی که احتمالا به منظور رفع بن‌بست هسته‌ای با استفاده از راهبرد «افزایش مدیریت شده سطح تنش‌ها» ارسال شده است.

همه این پیام‌ها در حالی ارسال می‌شود که پس از سفر بایدن به منطقه، دومین سفر ژنرال کوریلا فرمانده سنتکام به اسرائیل برای بررسی آخرین وضعیت سیستم دفاع مشترک منطقه‌ای نیز انجام شده است؛ گویی منطقه در آستانه تنشی عظیم قرار گرفته است؛ چنانچه همزمان «آویو کوخاوی» فرمانده ستاد مشترک ارتش اسرائیل از مسئولیت اخلاقی خود برای هدف قراردادن ساختار‌های هسته‌ای ایران توسط ارتش اسرائیل سخن می‌گفت.

در کنار این دو اتفاق، این هفته در جریان سفر بایدن به تل‌آویو، از توانمندی‌های نظامی اسرائیل از جمله سیستم‌های لیزری پدافندی رونمایی شد و در سمت مقابل نیز در ایران تسلیحات جدید از جمله ناودسته پهپادبر آخرین ساخته نیروی دریایی ارتش به نمیاش درآمد. با این وصف تمام نشانه‌های موجود حاکی بود که اتفاقاتی در حال رخ دادن است که در صورت عدم مهار، شعله‌های آن می‌تواند تمام منطقه را در بر گیرد.

پیام‌های بایدن در اسرائیل و نیز پیام‌های مقامات جمهوری اسلامی ایران در پایان سفر بایدن را باید در یک راستا مبنی بر احتمال بالای شکست مذاکرات تحلیل کرد؛ به عبارت دیگر با وجود اینکه بایدن حاضر به دادن هیچگونه تعهدی مبنی بر شرکت در عملیات نظامی احتمالی اسرائیل علیه تاسیسات ایران نداده است، اما به صورت تلویحی آمادگی ایالات متحده برای شکست مذاکرات را نیز اعلام کرده است؛ این یعنی تصمیمی که در صورت وقوع، سطح تنش‌ها را به سطح بی‌سابقه‌ای تشدید خواهد کرد.

تمام این اتفاقات در حالی رخ خواهد داد که بر کسی پوشیده نیست که ایران در آستانه هسته‌ای شدن است. البته این موضوع بسیار پیش از این، در خلال گزارش‌های فنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطرح شده بود و چیز تازه‌ای نیست و تازگی آن تنها به پیام‌های خرازی بازمی‌گردد، بنابراین می‌توان در نظر داشت که ساختار رقابت‌های منطقه‌ای ایران و اسرائیل در آینده در صورت ورود ایران به باشگاه کشور‌های هسته‌ای، به سمت رقابت مبتنی بر بازدارندگی دو جانبه هسته‌ای میل خواهد کرد؛ یعنی دو کشوری با هم نمی‌جنگنند فقط به این دلیل که هر دوی آنها بمب هسته‌ای دارند.

الگوی باز دارندگی هسته‌ای می‌تواند ماشه رقابت هسته‌ای را مخصوصا از جانب عربستان سعودی و ترکیه نیز بکشد. روندی که در صورت رخداد، دورنمای پیچیده‌ای از رقابت‌های هسته‌ای منطقه‌ای را به نمایش خواهد گذاشت، به همین دلیل است که شاید تصمیم مقامات جمهوری اسلامی ایران مبنی بر عمومی کردن توان هسته‌ای خود را بتوان تلاشی برای فرار از بن‌بست مذاکرات دانست؛ بن‌بستی که توقف در آن، با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، پیامدهای سختی به همراه داشت.

به عبارت دیگر مقامات ایرانی تلاش دارند با افزایش سطح تنش‌ها به صورت گام به گام و مدیریت‌شده، ایالات متحده را در وضعیت قبول یا رد وضعیت فعلی قرار دهند؛ یعنی دولت بایدن امتیازات مورد نظر را به تهران بدهد و توافق هسته‌ای به سرانجام برسد تا در نهایت با حفظ ثبات منطقه و در نتیجه حفظ ثبات قیمت‌های انرژی، دولت بایدن در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره، یک برگ برنده در دست داشته باشد.

در این میان گرچه راهبرد افزایش سطح تنش مدیریت‌شده از جانب جمهوری اسلامی ایران در طول سال‌های گذشته نتیجه‌ای برای ایران نداشته اما ظاهرا در شرایط فعلی تنها راه پیش روی جمهوری اسلامی ایران به منظور تعیین تکلف وضعیت پرونده هسته‌ای همین باشد که غرب را از داشتن سلاح هسته‌ای بهراساند.

این احتمال وجود دارد که با برداشته شدن گام‌های نهایی هسته‌ای شدن ایران، اسرائیل نیز فعال‌تر از همیشه خواهد شد. البته در پی سفر بایدن به منطقه، اسرائیل عملا چراغ سبز عملیات مستقل علیه ایران را دریافت کرده است. این عملیات از قبل هم وجود داشت و اکنون تشدید هم خواهد شد؛ چنانچه ترور بسیاری از شخصیت‌های هسته‌ای ایران را در همین چهارچوب باید تحلیل کرد.

افزایش تنش نظامی در منطقه یعنی آغاز مشکلات برای کل کشورهای منطقه. به همین دلیل است که در شرایط کنونی ارسال پیام‌های دیپلماتیک از یکسو، و افزایش روابط نظامی میان کشور‌های عرب و اسرائیل به اوج خود رسیده است. برای درک بهتر ماجرا کافی است بدانید همزمان که وزیر خارجه عربستان از عدم تمایل کشورش برای ورود به اتحاد راهبردی با اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران می‌گوید و برخی پیام‌های مسالمت‌آمیز صادر می‌کند، حریم هوایی این کشور به روی پرواز‌های اسرائیل باز می‌شود.

منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام