اقتصاد۲۴- سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت، واشنگتن هرگز این توهم را نداشته که بازگشت این کشور به برجام بهزودی اتفاق میافتد.
«ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پنجشنبه شب گفت، واشنگتن این توهم را نداشته که بازگشت به برجام بهزودی اتفاق میافتد.
پرایس در نشست خبری شامگاه پنجشنبه درباره طرح ادعایی جدیدی که «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته درباره بازگشت به اجرای کامل برجام پیشنهاد داده گفت: «با شرکای اروپایی خود در ارتباط مستقیم هستیم و در حال بررسی آن هستیم و بازخورد آن را نیز مستقیماً به آنها میرسانیم».
در حالی که آمریکا طرفی بوده که با نقض عهد از تعهداتش در برجام خارج شده ند پرایس مدعی شد ایران مانع بازگشت به پایبندی به برجام است. «این پیشنهاد (طرح بورل) بر اساس توافقی تنظیم شده که روی میز قرار دارد و از ماه مارس آماده پذیرش آن هستیم. این ایران است که مانع بازگشت به پایبندی به توافق برجام است».
او در ادامه گفت: «صراحتاً گفتهایم که برای بازگشت به پایبندی به برجام آماده هستیم و تصریح کردهایم و این پیام را به صورت غیر مستقیم به ایرانیها رساندهایم».
پرایس افزود: «برای سناریوهای مختلف در صورت بازگشت به برجام و عدم بازگشت به برجام آماده هستیم. توافق روی میز است. باز هم میگویم ما آماده پذیرش توافقی هستیم که روی میز است، ولی ایران آماده نیست».
وی همچنین گفت: «مراقب هستیم که بازگرداندن آمریکاییهای زندانی در ایران به مذاکرات بر سر بازگشت مشترک به پایبندی به توافق هستهای گره نخورد. ما هرگز این توهم را نداشتهایم که بازگشت ما به برجام لزوماً بهزودی اتفاق میافتد».
پیشتر «جان کربی» هماهنگکننده ارتباطات استراتژیک در شورای امنیت ملی کاخ سفید بامداد پنجشنبه مدعی شد: «مذاکرات درباره یک برجام جدید، تقریبا کامل شده است. [توافق]اکنون روی میز است. اینکه بخواهند توافق را بپذیرند یا نه، با ایران است».
بیشتر بخوانید: متن پیشنهادی اتحادیه اروپا روی میز تصمیمگیری ایران- امریکا
در مدت چند ماهی که از دور جدید مذاکرات رفع تحریمها میگذرد آمریکا و تروئیکای اروپایی و بازوهای رسانهای آنها همواره سعی داشتهاند اینطور القا کنند که ایران عامل حرکت آهسته گفتگوهای وین است و سرعت گفتگوها تابع تنها اقدامات ایران است.
این در حالی است که در هفتههای آغازین شروع به کار دولت بایدن، زمانی که تصور میشد او بر اساس وعدههای انتخاباتیاش ممکن است سریعاً آمریکا را به برجام بازگرداند مقامهای او در موقعیتهای مختلف از جمله در جلسات تأیید صلاحیت مجلس سنا بارها این موضع را تکرار کردند که واشنگتن با نقطه بازگشت به برجام فاصله زیادی دارد.
از آن گذشته، دولت جو بایدن در مدت ۱۹ ماهی که از ریاستجمهوریاش میگذرد با بحثهایی مانند «چه کسی اول باید به برجام برگردد» و «ضرورت مذاکره برای رسیدن به توافق قویتر و طولانیتر» و زمان را برای ورود به برجام تلف کرد و اکنون قصد دارد با بازی مقصرنمایی، این تقصیر را گردن ایران بیندازد.
بورل اخیراً با انتشار یادداشتی در روزنامه «فایننشالتایمز» مدعی شد طرح جدیدی برای بازگشت به اجرای کامل برجام تدوین کرده است. او نوشت: «بعد از ۱۵ ماه مذاکرات فشرده و سازنده در وین و تعاملات بیشمار با طرفهای برجام و آمریکا من به این جمعبندی رسیدهام که فضای برای مصالحههای مهم اضافی به پایان رسیده است. من اکنون روی میز متنی گذاشتهام که در آن، رفع تحریمها و گامهای هستهای برای احیای برجام به تفصیل شرح داده شدهاند».
جوزپ بورل در ادامه مدعی شد: «این متن، بهترین توافقی است که من به عنوان تسهیلکننده مذاکرات آن را ممکن میبینم. توافق بینقصی نیست، اما در آن به همه عناصر ضروری پرداخته شده و در بردارنده مصالحههای سخت حاصلشده توسط همه طرفها است».