تاریخ انتشار: ۱۳:۴۴ - ۰۸ مرداد ۱۴۰۱
آسوشیتدپرس در گزارشی بررسی کرد

تغییرات اقلیمی و بحران امنیت انسانی

دمای هوا در خاورمیانه در طول سه‌دهه گذشته بسیار سریع‌تر از میانگین جهانی افزایش یافته است. بارش‌ها در این منطقه کاهش داشته است و کارشناسان خشکسالی‌های شدیدی را پیش‌بینی می‌کنند. براساس گزارشی از آسوشیتدپرس، خاورمیانه یکی از آسیب پذیرترین مناطق جهان در برابر تاثیرات تغییرات آب‌وهوایی است و در حال حاضر، اثرات تغییرات آب وهوایی در این منطقه مشهود است.

تغییرات اقلیمی و بحران امنیت انسانی

اقتصاد۲۴- دمای هوا در خاورمیانه در طول سه‌دهه گذشته بسیار سریع‌تر از میانگین جهانی افزایش یافته است. بارش‌ها در این منطقه کاهش داشته است و کارشناسان خشکسالی‌های شدیدی را پیش‌بینی می‌کنند. براساس گزارشی از آسوشیتدپرس، خاورمیانه یکی از آسیب پذیرترین مناطق جهان در برابر تاثیرات تغییرات آب‌وهوایی است و در حال حاضر، اثرات تغییرات آب وهوایی در این منطقه مشهود است. در عراق، توفان شن به‌دفعات در سال‌جاری هوای شهر‌های مختلف این کشور را آلوده کرده و تجارت به تعطیلی کشیده شده و حتی هزاران نفر روانه بیمارستان شده‌اند. در مصر افزایش شوری خاک در دلتای نیل، زمین‌های کشاورزی مهم را از بین برده است. در افغانستان هم، خشکسالی باعث مهاجرت جوانان از روستا‌ها به شهر‌ها و تلاش برای یافتن شغل شده است. در هفته‌های اخیر، دمای هوا در برخی مناطق این منطقه به بیش از ۵۰درجه سانتی‌گراد رسیده است.

کنفرانس سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در سال‌جاری (معروف به COP ۲۷) طی ماه نوامبر در مصر برگزار خواهد شد که می‌تواند توجه‌ها را به این منطقه جلب کند. به نظر می‌رسد که دولت‌ها در سراسر خاورمیانه، متوجه خطرات تغییرات اقلیمی شده اند؛ به ویژه آسیب‌هایی که در حال حاضر به اقتصادشان وارد می‌شود.

لاما ال هاتو، مشاور تغییرات اقلیمی محیطی که با بانک جهانی همکاری داشته و متخصص مسائل خاورمیانه و شمال آفریقاست، معتقد است ما به معنای واقعی کلمه اثرات تغییرات اقلیمی را در مقابل خود می‌بینیم. این تاثیرات چیزی نیست که ۹ یا ۱۰سال بعد ظاهر شود و به ما آسیب بزند؛ کشور‌های بیشتری این موضوع را درک می‌کنند که باید در این مورد اقدامی انجام دهند.


بیشتر بخوانید: مونسون چیست و چرا بر آسمان ایران سایه انداخته است؟


مصر، مراکش و سایر کشور‌های منطقه، ابتکارات خود را برای انرژی پاک افزایش داده اند. اما اولویت اصلی آن‌ها در کنفرانس سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد این است که برای تخصیص بودجه بین‌المللی بیشتر تلاش کنند تا بتوانند با خطراتی که به دلیل تغییرات آب وهوایی با آن روبه‌رو هستند مقابله کنند.

یکی از دلایل آسیب پذیری خاورمیانه این است که با بالارفتن سرعت افزایش دما، ذخیره اضافی برای کاهش آسیب به میلیون‌ها نفر وجود ندارد؛ این منطقه در شرایط عادی هم دمای بالا و منابع آب محدودی دارد.

براساس گزارشی از صندوق بین‌المللی پول که در اوایل سال‌جاری منتشر شده است، دولت‌های خاورمیانه نیز توانایی محدودی برای سازگاری دارند. اقتصاد و زیرساخت‌ها ضعیف هستند و مقررات اغلب اجرا نمی‌شوند. در این کشور‌ها فقر گسترده است و ایجاد شغل از اولویت بیشتری نسبت به مقابله با تغییرات آب وهوایی برخوردار است. دولت‌های مطلق مانند مصر، جامعه مدنی را به‌شدت محدود می‌کنند و مانع مشارکت مردم در مسائل زیست محیطی و آب وهوایی می‌شوند. از طرفی، کشور‌های در حال توسعه به کشور‌های خاورمیانه و سایر مناطق فشار می‌آورند تا انتشار گاز‌های گلخانه‌ای را کاهش دهند؛ حتی اگر خودشان به وعده‌ها عمل نکنند.

تهدید‌های ناشی از تغییرات آب وهوایی بسیار مهلک هستند. با توجه به اینکه منطقه خاورمیانه درحال گرم‌تر و خشک‌تر شدن است، سازمان ملل هشدار داده که ممکن است تا سال ۲۰۲۵، تولید محصولات کشاورزی این منطقه ۳۰‌درصد کاهش یابد. به گفته بانک‌جهانی انتظار می‌رود منطقه خاورمیانه تا سال ۲۰۵۰ به دلیل کمبود آب، ۶ تا ۱۴‌درصد از تولید ناخالص داخلی خود را از دست بدهد. براساس گزارش بانک‌جهانی، در مصر، میزان بارندگی در ۳۰سال گذشته ۲۲‌درصد کاهش یافته است.

براساس این گزارش، پیش‌بینی می‌شود خشکسالی بیشتر و شدیدتر شود. به گفته ناسا، مدیترانه شرقی اخیرا شاهد بدترین خشکسالی خود در ۹۰۰سال گذشته بوده و این امر به کشور‌هایی مانند سوریه و لبنان که کشاورزی در آن‌ها متکی بر بارندگی است، ضربه سنگینی وارد کرده است.

تقاضا برای آب در اردن و کشور‌های حوزه خلیج‌فارس فشار غیرقابل تحملی به سفره‌های آب زیرزمینی وارد می‌کند. در عراق، افزایش خشکی، افزایش توفان شن را به دنبال داشته است. در عین حال، گرم‌شدن آب‌وهوا باعث می‌شود که رویداد‌های آب‌وهوایی سخت و ویرانگر، مانند سیل‌های مرگبار که بار‌ها در سودان و افغانستان رخ داده است، تکرار شود.

تغییرات آب و هوا پیامد‌های اجتماعی بالقوه خطرناکی دارند. کریم الگندی، یکی از محققان اندیشکده چتم هاوس، می‌گوید بسیاری از کسانی که شغل خود را در حوزه کشاورزی یا گردشگری از دست می‌دهند، برای یافتن کار به شهر‌ها مهاجرت می‌کنند. الگندی همچنین می‌گوید این اتفاق احتمالا بیکاری شهری را افزایش می‌دهد، خدمات اجتماعی را تحت فشار می‌گذارد و می‌تواند تنش‌های اجتماعی را افزایش دهد و بر امنیت تاثیرگذار باشد. از سوی دیگر، صندوق بین‌المللی پول تخمین می‌زند که سازگار کردن زیرساخت‌ها و اقتصاد برای مقابله با آسیب‌های تغییرات آب‌وهوایی بسیار پرهزینه خواهد بود؛ به طوری‌که معادل ۳/ ۳درصد از تولید ناخالص داخلی منطقه در ۱۰سال آینده هزینه خواهد داشت.


بیشتر بخوانید: مردم جهان به گرانی مواد غذایی عادت کنند


این هزینه‌ها باید به برخی ابتکارات، از ایجاد سیستم‌های استفاده از آب کارآمدتر و روش‌های جدید کشاورزی گرفته تا حفاظت از سواحل، تقویت شبکه‌های ایمنی اجتماعی و بهبود کمپین‌های آگاهی‌رسانی تخصیص داده شود، بنابراین یکی از اولویت‌های اصلی خاورمیانه و سایر کشور‌های درحال توسعه در کنفرانس سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد امسال این است که ایالات‌متحده، اروپا و دیگر کشور‌های ثروتمندتر را تحت فشار قرار دهند تا به وعده‌های بلندمدت خود مبنی بر تامین میلیارد‌ها دلار بودجه برای مقابله با تغییرات آب وهوایی عمل کنند. کشور‌های توسعه یافته تاکنون در انجام این وعده‌ها کوتاهی کرده اند. همچنین بیشتر پولی که آن‌ها فراهم کرده اند، صرف کمک به کشور‌های فقیرتر در راستای کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای شده است.

براساس گزارش آسوشیتدپرس، موضوع اصلی در کنفرانس سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل امسال عمل به تعهدات است. هدف از این گردهمایی، تشویق کشور‌ها به درک چگونگی دستیابی به اهداف کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای و حتی هدف‌گذاری برای کاهش بیشتر است؛ چراکه به گفته کارشناسان، اهدف فعلی در آینده هم می‌توانند مانند حالا به گرمایش فاجعه‌بار منجر شوند. کشور‌های درحال توسعه همچنین خواستار این هستند که کشور‌های ثروتمند روشن کنند چگونه وعده‌های داده‌شده از کنفرانس سالانه تغییرات اقلیمی سال گذشته مبنی بر تامین مالی ۵۰۰میلیارد دلاری برای مقابله با تغییرات آب وهوایی طی پنج‌سال آینده را اجرا می‌کنند. این کشور‌ها همچنین می‌خواهند اطمینان حاصل کنند که حداقل نیمی از این بودجه برای سازگارشدن با تغییرات آب وهوایی است؛ نه کاهش اثرات تغییرات آب وهوایی.

با این حال اتفاقات جهانی، عامل بازدارنده‌ای است که باعث شده است، سرعت اجرای تصمیماتی که در کنفرانس سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل گرفته می‌شود، کاهش یابد. افزایش قیمت جهانی انرژی و تنش میان روسیه و اوکراین برخی از کشور‌های اروپایی را وادار کرده است تا به زغال‌سنگ برای تولید برق روی بیاورند؛ گرچه آن‌ها اصرار دارند که اقدام آن‌ها موقتی است. اقتصاد چند کشور در خاورمیانه همچون عربستان‌سعودی و کشور‌های حوزه خلیج‌فارس نیز به‌شدت به منابع سوخت فسیلی وابسته است؛ مصر نیز از جمله کشور‌های خاورمیانه است که به‌طور فزاینده‌ای گاز تولید می‌کند.

ادامه شرایط تورمی و احتمال رکود می‌تواند کشور‌های بزرگ را در انجام تعهدات خود برای تامین مالی مقابله با تغییرات آب وهوایی دچار تردید کند. در حالی که مقامات بین‌المللی اغلب بر کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای تاکید می‌کنند، لاما ال هاتو معتقد است باید به خاطر داشت که کشور‌های آفریقایی، خاورمیانه و سایر کشور‌های در حال توسعه جهان، سهم عمده‌ای در تغییرات آب‌وهوایی نداشته اند؛ اما بار اصلی آن را متحمل می‌شوند.

منبع: دنیای اقتصاد

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

احتمال بازگشت دلار به دامنه ۵۰ هزار تومانی

قیمت سکه پارسیان امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل، MSI و لنوو امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

اما استون کیست؟

فیلم/ پارکینگ خودرو‌های، خودروساز کرمانی را آب برد

خرید و فروش سهمیه ارزی و رجیستری در فرودگاه امام خمینی!/ جولان سرخوشانه دلال‌ها در فرودگاه

فیلم/ مونتاژ فونیکس‌های مدیران خودرو در آب

مقایسه مجید واشقانی با بازیگر سریال بلک لیست

دلار پاشنه آشیل بازار خودرو است/ هیچ راه گریزی جز آزاد‌سازی قیمت نداریم/ حاکمیت هیچ اراده‌ای برای واردات انبوه خودرو ندارد

فیلم/ گلایه‌ دانش آموزانی که به دلیل سیل به کنکور نرسیدند

عکس/پاریس‌گردی خانم بازیگر مشهور با استایل جذاب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/استایل نوجوان‌پسند نانسی عجرم در لس‌آنجلس

معرفی بهترین سریال های کره‌ای

فیلم/آموزش کنسرو کردن خورشت قرمه سبزی

سید هادی شیخ الاسلامی، مدیرعاملی در نقش تخریب‌گر!/ ری برندیگ ناکام بیمه میهن

فیلم/طعنه سنگین جواد هاشمی به مهران رجبی!

فیلم/ خلق چهره با کفش و کفی

انتقاد تند و تیز نماینده زنجان از دولت رئیسی

آقای زلفی‌گل! شما از ابتدا هم اشتباهی بودید!

فیلم/لحظه معجزه آسای نجات کودک از سیلاب رودخانه‌ای در بم

فیلم/پوزخند عباس جدیدی هنگام سخنرانی علیرضا دبیر

فیلم عجیبی که از یک دانشگاه در تهران لو رفت!

فیلم/شانه‌زدن مو‌های آقای رئیس‌جمهور سوژه شد!

بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل بر اثر سانحه رانندگی مجروح شد

پاسخ معاون رئیسی به انتقادات ارزی قالیباف

فیلم/ فنی‌ترین نوع درست کردن چایی

آلومینیوم ۴ (۶) - پرسپولیس (۵) ۴، حذف مدعی بزرگ!

تاریخ‌سازی یک دختر ایرانی در دبی

عکس/ شکار یک پلنگ ایرانی

آقای شمسایی، شما امشب مردم را جان به لب کردید!

 پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

پیش بینی بورس فردا شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

حماس با درخواست چین برای برگزاری نشست «آشتی ملی» موافقت کرد

خطر ریزگرد‌های قم بیخ گوش تهران

تصویر همسر ناوالنی بر روی جلد مجله تایم

جمیله علم الهدی: به ایران بیایید و وضعیت زنان را ببینید

ورق در بازار طلا و ارز برگشت؟

ورزشکار زن ایرانی روی جلد مجله معروف؛ ورود به عرصه مد پس از مهاجرت! + عکس

محافظ سابق خاتمی: در سال ۷۵ می‌خواستم هاشمی را ترور کنم

فیلم/ کاخ سفید مسجد شد!

فیلم/ اشکان خطیبی در اروپا: دیگر توانایی کار کردن ندارم

فرونشست زمین در بهارستان پراید را بلعید

کنایه سنگین عبدالناصر همتی به ابراهیم رئیسی

ظن ربودن اعضای بدن شهدای فلسطینی توسط اسرائیل

رکوردشکنی شمس و مولوی در سینمای ایران

عکس/ حضور تک‌تیرانداز‌ها در اطراف دانشگاه‌های بزرگ آمریکا

پاسخ منفی کمیته استیناف به فرجام‌خواهی کاپیتان استقلال

نجات باغ گیاه‌شناسی؛ مال‌باختگان ارتش دوباره سر خط / جنجال ساختمان‌سازی ارتش در حوالی چیتگر

برای تسکین دردهای عضلانی ناشی از ورزش این روش‌ها را امتحان کنید

عکس/ تصویر صمیمانه فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

یک سفر تفریحی به ازمیر چقدر آب می‌خورد؟ + جدول

عکس/ استایل جذاب بازیگر نقش افسر مین جانگو در ۵۲ سالگی

ماجرای پرت شدن سعید آقاخانی از کوه

تیم فوتسال افغانستان در یک قدمی صعود به جام جهانی ۲۰۲۴

کلید اولیه نوبت اول کنکور شنبه اعلام می‌شود

خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در زمین میانکاله

فیلم/ لحظه‌ هولناک نجات یک کودک از سیلاب در بم

فیلم/ تنها تصاویر به جا مانده از پدر رهبر انقلاب

فیلم/ گلایه‌ دانش آموزانی که به دلیل سیل به کنکور نرسیدند

فیلم/ بغض وزیر اسبق بهداشت برای مهاجرت بهترین شاگردانش از ایران

حضور غافل‌گیر کننده در خانه سیدحسین خمینی