تاریخ انتشار: ۱۸:۴۴ - ۰۵ شهريور ۱۴۰۱

دلیل اصلی مهاجرت‌ها از ایران چیست؟

اردشیر گراوند رئیس سابق مرکز رصد اجتماعی کشور گفت: طبق گزارش اخیر مرکز پایش مهاجرت آمار مهاجرت‌ها ۱۸ برابر افزایش پیدا کرده است، جدا از اینکه افراد بسیار دیگری نیز سودای مهاجرت دارند، اما توان و امکانات این کار را ندارند.

مهاجرت‌ها از ایران

اقتصاد۲۴- استارت‌آپ‌ها از جمله کسب و کار‌های جدیدی هستند که بیشتر توسط جوان‌های با استعداد مدیریت می‌شوند، اما به خاطر شرایط سخت اقتصادی و ایجاد شرایط اخد ویزای استارت‌آپ، این پدیده نو به وسیله‌ای برای مهاجرت تبدیل شده است.

این تنها صاحبان استارت‌آپ‌ها نیستند که به خیل مهاجران اضافه شده‌اند، مساله مهاجرت برای رسیدن به زندگی و کسب و کار بهتر به یک معضل برای حفظ جمعیت جوان کشور تبدیل شده است.

اردشیر گراوند رئیس سابق مرکز رصد اجتماعی کشور با اشاره به اینکه وظیفه دولت‌ها و مخصوصا حاکمیت است که برای کلیه کسب و کار‌ها «امنیتی فراگیر» ایجاد کند، گفت: بر حاکمیت تاکید بیشتری دارم چرا که دولت‌ها می‌آیند و چندی بعد می‌روند، اما حکومت می‌تواند سیاست خود را بر این قرار دهد که یک اکوسیستم امن برای کلیه فعالیت‌های اقتصادی و فرهنگی و... فراهم کند. در این صورت است که این فعالیت‌ها علاوه بر داشتن تداوم، فعالیت جدید نیز ایجاد می‌کنند.

وی افزود: در اکثر دولت‌های موفق سیاست خارجه بر توسعه اشتغال، سلامت و امنیت قرار دارد. کسب و کار‌های پیشین در حوزه صنعت، تجارت، خدمات و کشاورزی فعالیت می‌کردند، اما الان با پیشرفت‌ها و امکانات جدید امکان تازه‌ای به عنوان استارت‌آپ ایجاد شده است.

گراوند با بیان اینکه استارت‌آپ‌ها را جوانان باهوش نسل جدید اداره می‌کنند، جوانانی که تفکری متفاوت نسبت به نسل قدیم دارند، این تفاوت را تکنولوژی برای آن‌ها فراهم کرده است، اظهار کرد: نسل قدیم که ساختار ذهنی‌اش درباره کسب و کار بر اساس کشاورزی و صنعت شکل گرفته، درک درستی نسبت به کسب و کار‌های استارت‌آپی ندارد و به سختی قادر به تطبیق این دو موضوع هستند بنابراین از نظر من اولین مساله درباره استارت‌آپ‌ها فهم کردن آنهاست.

وی ادامه داد: «مدل کسب و کار» نیز از نکات مهم درباره استارت‌آپ‌هاست. استارت‌آپ‌ها بر یک پلتفورم استوار هستند که نیازمند تامین زیرساخت‌های انفورماتیک است، درست است که جوانان ما با امکانات کم نیز می‌سازند، اما زیرساخت‌های انفورماتیک ما در حال حاضر جوابگوی نیاز‌ها نیست، در حدی که بتوانیم حداقل کشور‌های اطراف خودمان را تحت تاثیر قرار بدهیم.

رئیس سابق مرکز رصد اجتماعی کشور افزود: استارت‌آپ‌ها می‌توانند در زمینه فیلم، موسیقی و... در کشور‌های هم‌زبان و کشور‌هایی که دارای اشتراکات فرهنگی با ما هستند توسعه پیدا کنند، اما سیاست خارجی و زیرساخت‌های انفورماتیک ما قابلیت این توسعه را ندارد.

گراوند اظهار کرد: به طور کلی سیاست خارجی ما برای توسعه کسب و کار‌های انفورماتیک برنامه‌ریزی نشده است، به همین خاطر از نظر من دو مساله وجود دارد که از دلایل اصلی مهاجرت جوانان با استعداد می‌شود، اولین مساله تنگ‌نظری‌است، مثلا برای ما سخت است قبول کنیم استارت‌آپ‌هایی مثل شبکه سینمای خانگی VOD‌ها و... به ثروت‌آفرینی رسیده و موفقیت‌های بزرگ مالی به دست آورده‌اند، این به خاطر تنگ‌نظری و محدودیت ذهنی ماست که ریشه در نبود گردش نخبگانی در مدیریت کشور دارد.

او گفت: از نظر من دو مساله وجود دارد که از دلایل اصلی مهاجرت جوانان با استعداد می‌شود، اولین مساله تنگ‌نظری‌است، مثلا برای ما سخت است قبول کنیم استارت‌آپ‌هایی مثل شبکه سینمای خانگی VOD‌ها و... به ثروت‌آفرینی رسیده و موفقیت‌های بزرگ مالی به دست آورده‌اند، این به خاطر تنگ‌نظری و محدودیت ذهنی ماست که ریشه در نبود گردش نخبگانی در مدیریت کشور دارد.

وی ادامه داد: مساله دوم نفوذ مسائل حاشیه‌ای در تمام سطوح مختلف از جمله اقتصاد، فرهنگ، اخلاق، خانواده و... است که توجه‌ها را نسبت به توسعه همین موارد محدود کرده است. متاسفانه برخی تنها به همفکران و همراهان خود توجه دارند و به مخالفین تفکر خود التفاتی ندارند، در حالیکه مسائل فرهنگی و اقتصادی که باعث پیشرفت کشور می‌شود به هیچ عنوان نباید آلوده به نگاه‌های حاشیه‌ای شود.

گراوند افزود: طبق گزارش اخیر مرکز پایش مهاجرت آمار مهاجرت‌ها ۱۸ برابر افزایش پیدا کرده است، جدا از اینکه افراد بسیار دیگری نیز سودای مهاجرت دارند، اما توان و امکانات این کار را ندارند.

وی با بیان اینکه ظرفیت مهاجرت در کشور ما بسیار بالاست، باید با بررسی بسیار، دلایل ایجاد این ظرفیت بالا را پیدا کنیم، گفت: ناامنی در حوزه کسب و کار خود بزرگ‌ترین دلیل این مهاجرت‌هاست، حتی تصور ناامنی ایجاد شده از خود ناامنی برای ایجاد انگیزه مهاجرت بیشتر و موثرتر بوده است. این موضوع در سایر مسائل اجتماعی صادق است به طور مثال اگر موبایل ۵ نفر دزدیده شود ۹۵ نفر دیگر احساس ناامنی خواهند داشت، در حالی که این ناامنی تنها برای ۵ درصد اتفاق افتاده است.

این جامعه‌شناس ادامه داد: جوانان حال حاضر، با هرگونه تفکر و رفتار درست یا غلط، حاصل تربیت این جامعه هستند، اگر جوانان ما حتی رفتار و تفکر غلط خود را در کشور خودمان اجرا کنند، خیلی بهتر از این است که کشور‌های دیگر این خلا را با برنامه‌های هدف‌دار ضدفرهنگی خود پر کنند. ما می‌توانیم رفتار اشتباه خود را اصلاح کنیم، اما نمی‌توانیم جلوی این همه هجمه فرهنگی را بدون توجه به ظرفیت‌های خودمان بگیریم.

گرواند اظهار کرد: اگر فرزندمان در کشور خودمان باشند می‌توانیم آن‌ها را هدایت کنیم، اگر به کشور دیگری بروند مجبورند به خواست و شیوه آن‌ها کار و فعالیت کنند، که در این صورت به یک فرد دیگری تبدیل می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه سرمایه اصلی ما همین جوانانی هستند که در قسمت‌های مختلفی مثل استارت‌آپ‌ها فعالیت می‌کنند، اعلام کرد: سرمایه بسیاری خرج می‌شود تا یک فرد به مراحل حرفه‌ای در یک کار برسد و توان ارائه محصول را پیدا می‌کند، حالا اگر مانع پیشرفت آن‌ها بشویم و بر سر راه آن‌ها سنگ‌اندازی کنیم، این افراد توان حرفه‌ای و محصول خود را در کشور دیگری ارائه خواهند داد و این یک ضرر بزرگ و از دست دادن سرمایه برای کشور محسوب می‌شود.

گراوند گفت: یکی دیگر از مسائلی که می‌تواند مانع مهاجرت‌ها باشد، «تامین ضرورت‌های زندگی» جوانان مثل توسعه و تنوع در اشتغال، کفایت در درآمد و مدیریت هزینه آنهاست، اگر این کار‌ها را برای جوانان کردیم می‌توانیم به آن‌ها تشر بزنیم و توقع ماندن و همکاری کردن از آن‌ها داشته باشیم.

رئیس سابق مرکز رصد اجتماعی کشور با اشاره به اینکه دولت باید این استارت‌آپ که حالا به بازدهی رسیده و مخارج بسیاری را نیز پرداخت کرده را حمایت کند، افزود: در غیر این صورت او مهاجرت خواهد کرد و سرمایه خود را از کشور خارج می‌کند، این یعنی وارد کردن ضرر به اقتصاد و فرهنگ کشور که دولت‌ها مسئول آن هستند. طبق تجربه باید بگویم که سیستم اداری کشور برای توسعه اشتغال طراحی نشده است.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

تعطیلی گسترده مدارس و ادارات استان‌های کشور در روز سه‌شنبه ۷ اسفند

عکس/ روحانی افغان: افغان‌ها در ایران حق مالکیت دارند!

عکس/ شباهت شوکه کننده امین حیایی به مادرش

اینفوگرافی/ تنها ۴ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس حامی استیضاح همتی

عکس/ استایل متفاوت مازیار لرستانی و خسرو شکیبایی ۳۳ سال پیش با اکسسوری و عینک لاکچری

عکس/ نقشه با جزییات ایران ۲۷۸ سال پیش در زمان سلسله افشاری

عکس/ لامبورگینی میورا ۵۳ سال پیش در خیابان فردوسی تهران

عکس/ استایل گنگ النازشاکردوست و لیلا اوتادی با دستمال سر و کلاه جنگی

عکس/ جولان خودرو‌های خارجی ۷۲ سال پیش در خیابان‌های تهران

عکس/ چشم انداز شگفت انگیز از مقبرۀ کوروش کبیر ۹۷ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

استقلال در به در سرمربی برای دربی

امضای تفاهم‌نامه اولین میزبانی مسابقات مقدماتی جام جهانی فوتبال خیابانی در کیش

خط و نشان پلیس برای چهارشنبه آخر سال

بیمه نوین حامی اصلی اولین مسابقه هوش مصنوعی دانشگاه تهران

آیا قیمت طلا اصلاح می‌شود؟

گزارش عملکرد چشمگیر بیمه نوین در دوره یک ماهه منتهی به پایان بهمن ماه

نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران: خدمت به جامعه ایثارگری باید همراه با اخلاص باشد

فیلم/ ناپدید شدن کوهنورد ۴۷ ساله در توچال

عوامل روشن نشدن موتور سیکلت و روش‌های تعمیر آن

عکس/ بازار آستارا در گیلان حدود ۵۴ سال پیش

گزارش بورس امروز سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳

عیدی بازنشستگان ۱۴۰۴ برابر با قیمت یک جفت کفش

تنها غایب قطعی پرسپولیس برای دربی ۱۰۵

عکس/ تغییر باورنکردنی چهره زیبا بروفه با استایل زمستانی

بیمه ابزار کلیدی در مدیریت ریسک مطلوب

صدور حکم نهایی ۴۴ متهم پرونده چای دبش

همسران دردسرساز علیه استقلال و پرسپولیس

فیلم/ حمله تند یک نماینده به جلیلی در صحن مجلس

اعلام شعار دربی ۱۰۵ از سوی سازمان لیگ

زمستان رویایی در آستارا

زیدآبادی: روسوفیل‌های وطنی احساس شرم نمی‌کنند؟

دستگیری عده‌ای در پی فراخوان تجمع ۲۵ بهمن برای رفع حصر

عکس/ نمایی خارق العاده از دروازه شمیران ۹۳ سال پیش در یک روز برفی

واعظی: در جهان امروز سیاست در خدمت اقتصاد است

تهران _ مسکو؛ بزنگاه دوباره برای وزن کشی روابط

خطر جدی فرونشست زمین در تهران

جاده چالوس تا اطلاع بعدی مسدود است

قیمت جدید آپارتمان در مناطق ۴ و ۵ تهران از تهرانپارس تا جنت آباد+ جدول

واکنش تند و صریح پزشکیان به استیضاح همتی

احتمال فروش دوباره دلار به هر ایرانی؛ هر شهروند ۲۱۰۰

پیش‌بینی هولناک از روند افزایش قیمت مسکن در سال ۱۴۰۴

عکس/ موتورسواری داریوش با دخترش ۳۳ سال پیش

مصرف ساعتی ۳.۵ میلیون مترمکعب گاز در تهران

جدیدترین قیمت خانه در شهریار اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت نفت بعد از تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران جهشی شد

پشت پرده پتروشیمی تبریز؛ زنگ خطر یا یک نوسان طبیعی؟

معرفی خودرو پژو ۵۰۸ L با جعبه دنده ۸ سرعته اتوماتیک AT + عکس

سایه سهمگین دلار و طلا بر سر مسکن

فیلم/ زن میانسال زورگیر خیابان پیروزی با بخشید

فیلم/ ریزش پل در کره جنوبی قربانی گرفت

عکس/ رستوران گردی شبنم قلی خانی با کت ساتن چندرنگ

١۵ مربی ایرانی استقلال در تاریخ دربی

تیر خلاص مجلس به مستاجران با انفجار قیمت خانه در نوروز ۱۴۰۴

فیلم/ توضیحات قوه قضائیه در مورد پرونده قتل امیر محمد خالقی

فیلم/ سایت‌های غیرمجاز فروش طلا مسدود می‌شوند

توقیف پاسپورت متهم پرونده کوروش کمپانی در امارات

سود سهام عدالت پایان اسفند ۱۴۰۳ واریز می‌شود؟

عکس/ چهرۀ متفاوت الناز شاکردوست در ۱۹ سالگی با چادر گلدار

ادعای وحشتناک قاتل دو زن مسافرکش

بورس همیشه در جاده مه‌آلود است