اقتصاد۲۴- ایالات متحده و ایران در آخرین مرحله توافق هستهای هستند. برخی تحلیلگران بر این باورند که ورود ایران به بازارهای جهانی، قیمت نفت را کاهش و برخی دیگر ادعا میکنند که این ورودِ دوباره ربطی به قیمتها نخواهد داشت.
با این حال وزیر نفت عربستان سعودی، عبدالعزیز بن سلمان، اوایل ماه جاری گفت: اوپک پلاس میتواند تصمیم بگیرد که راهبرد رشد تولید خود را در واکنش به آنچه او آن را "دایره باطل خود تداوم یافته از نقدینگی بسیار ضعیف و نوسانات شدید" در بازارهای نفت خواند، دگرش دهد.
فایننشال تایمز گزارش داد که اشاره بن سلمان به کاهش تولید بیش از همه، هشداری به ایالات متحده پیرامون پیامدهای نهایی شدن توافق با ایران بوده است. هلیما کرافت از بازارهای سرمایه RBC میگوید: «اوایل امسال عربستان سعودی و دیگر بازیگران منطقهای تقریبا مطمئن شدند که توافقی در کار نیست. با این حال، حالا که زمزمههای زنده شدن توافق بلندتر میشود به نظر میرسد که عربستان و سایر بازیگران منطقه هم بر بازارهای نفت و هم بر پیامدهای گسترده امنیتی این توافق متمرکز خواهند شد.»
در زمینه پیامدهای امنیتی، متحدان سعودی اخیرا روابط خود با ایران را از سر گرفته اند و عربستان نیز مشغول ارزیابی این موضوع است. ایران از این چرخش استقبال کرده است. اگر این اتفاق بیفتد، میتواند پیامدهای بزرگی برای وضعیت امنیتی خاورمیانه داشته باشد و اوپک را نیز تثبیت کند. بهبود روابط چه بسا توافق هستهای تازه با ایران را برای قیمت نفت بی اثر کند.
اوپک پلاس نشان داده که میتواند عرضه نفت خام را هر زمان که لازم باشد کنترل کند. اینکه تحلیلگران ادعا میکنند ورود ایران میتواند قیمتهای نفت را کاهش دهد درست است. با این حال در اینجا یک نکته نادیده گرفته شده و آن عزم اوپک پلاس برای پایین نگه نداشتن طولانی مدت قیمت نفت است.
بیشتر بخوانید: مسیرهای چندگانه پیش روی مذاکرات احیای برجام
اوپک پلاس میتواند نه تنها از نظر کنترل تولید بلکه در مورد قیمتها نیز انعطاف پذیر باشد. برخی تحلیلگران بر این باورند که اوپک پلاس میخواهد برای نفت کف قیمت بگذارد و این کف ۱۰۰ دلار است. بازگشت نفت خام ایران به بازارهای بین المللی دست کم برای مدتی این کف را به خطر میاندازد. اگر بازگشت ایران با گرم شدن روابطش با عربستان همراه باشد میتوان پیش بینی کرد که دو کشور به همراه روسیه در زمینه تولید نفت هماهنگ خواهند بود.
با یک توافق، ایران بی، چون و چرا مشتاق افزایش صادرات خواهد بود. همزمان سعودیها و اماراتیها آماده اند تا تولید خود را کاهش دهند تا قیمتها را به راحتی بالا نگه دارند. بدون شک ایران با قیمتهای بالاتر مخالفت نمیکند. این یک بازی برد – برد است.
منبع: اویل پرایس / دیپلماسی ایرانی