اقتصاد۲۴- به گزارش مجید انتظاری از ایسنا علیرضا فخاری در نشست خبری صبح امروز اظهار کرد: در طرح نهضت ملی مسکن تا کنون ۷۰۰۰ هکتار زمین در کل کشور شناسایی کرده ایم که یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد را شامل میشود. در استان تهران تعداد قابل توجه نیست و تا کنون ۲۷ هکتار زمین شناسایی شده، اما در نظر داریم در شهرهای شرق استان تهران زمینهای جدیدی را به این طرح اضافه کنیم.
وی افزود: اراضی که ما در نظر گرفتیم از نظر جغرافیایی و مسائل محیط زیستی توجه شده بنابراین چند گام نسبت به طرحهای قبلی جلو رفتهایم.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه چه برنامهای برای اجرای دستورات مقام معظم رهبری درخصوص مسائل بخش مسکن انجام داده اید گفت: عمده موضوعات ما برمیگردد به زیرساختهای حوزه تامین مسکن از جمله مواد و مصالح و دستمزد و سایر مسائلی که تاثیرگذار است. بخشی از مقررات محلی توسط شوراها اثراتش را در حوزه تامین مسکن میگذارد. اما چیزی که اهمیت دارد تامین منابعی است که برای تولید مسکن نیاز داریم تا تعادلی بین عرضه و تقاضا ایجاد شود.
وی ادامه داد: واگذاری زمین رایگان در دستور کار وزارت راه و شهرسازی است. ما در سیستم خودمان دوستان را مجاب کردیم که نقطه نظرات خود را برای تحقق فرمایش حضرت آقا ارایه کنند. اگر بتوانیم منابع لازم را ایجاد کنیم میتوانیم در تولید مسکن ارزان تحول ایجاد کنیم. اگر یک فضای دوجانبه بین سازندگان و دولت ایجاد شود میتواند در نرخ تمام شده واحدهای تولیدی تاثیرگذار باشد.
فخاری همچنین درباره محدودیتهای تامین آب گفت: ما در نقاطی که محدودیت آب داریم اراضی را برای تامین مسکن، زیر بار نخواهیم برد.
خبرنگاری پرسید در دولت گذشته در یکی از سازمانها رانتهایی در بخش زمین به برخی کارمندان ارایه شده، چه اقدامی برای شناسایی و برخورد با این موضوع انجام دادهاید، فخاری پاسخ داد: من چنین چیزی را نشنیدهام.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن اراضی شناسایی شده در سطح کشور را ۱۶۰ هزار هکتار دانست و گفت: ۷۰۰۰ هکتار اراضی که حدود ۷۰۰۰ هکتار تامین شده حدود ۱۰ درصد این عدد را شامل میشود؛ بنابراین باید ببینیم چه میزان از این زمینها به طور یقین میتواند به دولت عودت داده شود. طرح این موضوع در قالب ماده ۱۰ بیشتر در زمینه هماهنگی دولت با دولت بوده است. هنوز به این نقطه نرسیدهایم که دستگاههای دولتی همکاری نمیکنند. مثلا وزارت نفت اخیرا همکاریها و اعلام آمادگیهایی درخصوص واگذاری زمین داشتهاند که کارمندان وزارت نفت را صاحب خانه کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا هزینه آمادهسازی اراضی به عهده متقاضیان است تاکید کرد: به نرخ امروز ۲۵ میلیون تومان برای آماده سازی زمین برای هر واحد شناسایی شده که ما به عنوان وزات راه و شهرسازی و همچنین خود کارگزاران اقدامات اولیه را برای آمادهسازی انجام میدهیم. این شامل همتراز کردن زمین و تامین زیرساختهای اولیه است. در بعضی شهرها که زمین دارای توپوگرافی تندی است مجبوریم هزینه بیشتری بدهیم که دولت بخشی از این هزینه را بر عهده میگیرد.
بیشتر بخوانید: شناسایی ۹۳ شهرستان درگیر با زمین خواری
فخاری با بیان اینکه پس از تشکیل یگان حفاظت از اراضی، زمین خواری به صفر رسیده است گفت: ممکن است برخی افراد اقداماتی را انجام دهند، اما با اقدامات به هنگام خلع ید شدهاند و اراضی به دولت عودت داده شده است. آمار میزان اراضی که تا کنون رفع تصرف شده به طور کامل وجود دارد.
مدیرعامل سازمان ملی مسکن اظهار کرد: در بعضی مناطق مثل استان تهران (ایوانکی)، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و بخشهایی از کرمان برای تامین زمین مشکلی نداریم. ولی در بعضی نقاط مثل غرب کشور و منطقه کردستان مشکل وجود دارد. در گیلان و مازندران نیز به دلیل مرغوبیت زمینها و اینکه اراضی از نوع کشاورزی است برای تامین زمین مشکل داریم.
فخاری در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه علت آغاز نشدن پروژههای نهضت ملی مسکن در استان تهران که زمین هم در بعضی نقاط مثل پرند به وفور وجود دارد گفت: در شهر تهران به واقع مشکل تامین زمین داریم. به خاطر مقررات مجبوریم اراضی را در قالب خدمات عمومی ارایه کنیم که ایجاد عدالت کند. یعنی اگر زمینی در قالب طرح نهضت ملی مسکن واگذار کنیم به لحاظ عدالت اجتماعی نفع آن به عموم برسد. در جاهایی که در مرکز شهر زمین داریم در قالب مولدسازی واگذار میکنیم و منابع حاصل را در جهت تامین زیرساختها برای قشری که امکان پرداخت کمتری دارند اختصاص میدهند تا انشاءالله خانهدار شدن این افراد تسریع شود.
وی اظهار کرد: با وجود محدودیتهای زمین که در استان تهران داریم توسعه مناطقی مثل پرند، پردیس، ایوانکی و شهرهایی مثل خوارزمی را در دستور کار داریم.