اقتصاد۲۴- هفته گذشته تصویری توسط ناسا از دریاچه ارومیه منتشر شد که نشان از خشکی 100 درصدی این دریاچه دارد. بلافاصله پس از انتشار تصاویر در فضای مجازی، کاربران به این موضوع واکنش نشان دادند و خشکی دریاچه ارومیه پس از 13 هزار سال را نشان از ضعف عملکرد دستگاههای مربوط به موضوع احیا دریاچه ارومیه دانستند.
چند روز پس از انتشار این تصویر، آرزو اشرفی زاده؛ مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست خشکی کامل دریاچه ارومیه را رد کرد و گفت اگرچه که دریاچه به طور کامل خشک نشده، اما ۹۵ درصد از دریاچه خشک شده و ارتباط بخش جنوبی و شمالی دریاچه به طور کامل قطع شده است. اشرفیزاده شرایط تراز آبی دریاچه را اسفناک توصیف کرد و گفت سطح آبی دریاچه ۴ متر پایینتر از سطح تراز اکولوژیک است.
از ابتدای تابستان ۱۴۰۱ کارشناسان محیط زیست بارها هشدار داده بودند که اگر آبی به دریاچه ارومیه رها نشود، باید منتظر خشکی ۱۰۰ درصدی دریاچه در مهرماه ۱۴۰۱ باشیم، اما مسئولان در انتظار انتقال آب از طریق تونل کانی سیب بودند تا دریاچه از شرایط بحرانی خارج شود، اما به گفته رئیس سازان حفاظت محیط زیست، بخشی از تونل که با مشکل فنی روبهرو شده بود همچنان تعمیر نشده و فعلاً امکان انتقال آب وجود ندارد!
مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست در آخرین مصاحبه خود، متذکر شد: احیای دریاچه ارومیه نیاز به مطالبهگری مردم و رسانهها دارد و این مطالبهگریها باید به سمت طلب حقآبه دریاچه از وزارت نیرو باشد.
از سوی دیگر، علی سلاجقه نیز در نشست خبری خود با خبرنگاران تأکید کرد که حقآبه دریاچه باید در اولین فرصت تخصیص داده شود و رهاسازی حقآبه باید در ورودی دریاچه اتفاق بیفتد که در مسیر توسط کشاورزان و باغداران دزدیده نشود!
با توجه به اینکه دریاچه ارومیه تنها یک قدم با مرگ فاصله دارد، هیچ یک از اقدامات نرمافزاری و سختافزاری که ستاد احیا برای نجات دریاچه در نظر دارد، دردی از درهای ارومیه را دوا نمیکند و راهکار جلوگیری از خشکی دریاچه نیاز به یک اقدام فوری دارد.
برنامههای تدوین شده در ستاد احیا شاید در درازمدت به احیا دریاچه کمک کنند، اما در حال حاضر فقط و فقط رهاسازی آب از سدها به دریاچه ارومیه توسط وزارت نیرو میتواند دریاچه را از مرگ حتمی نجات دهد.