تاریخ انتشار: ۰۷:۳۶ - ۱۹ شهريور ۱۴۰۱

«نه» بانك‌ها به مسكن ملي

نظام پولي تمايلي به مشاركت در طرح نهضت ملي مسكن ندارد. يك كارشناس بانكي: انتشار اوراق مشاركت، تنها راه براي تامين مالي طرح مسكن دولت است.

«نه» بانك‌ها به مسكن ملي

اقتصاد۲۴- در حالی که وزارت راه و شهرسازی برای اجرای طرح مسکن ملی درخواست افزایش تسهیلات با نرخ یارانه‌ای را به بانک مرکزی داده است، اما به نظر می‌رسد بانک مرکزی فعلا تمایلی برای پرداخت این تسهیلات به منظور ساخت مسکن ملی را ندارد. براساس آمار‌های یک نهاد نظارتی که ماه گذشته اعلام شد، با وجود گذشت ۹ ماه از تاریخ ابلاغ دستورالعمل از سوی بانک مرکزی از ۲۷ بانک عامل ۲۲ بانک هیچ‌گونه تسهیلاتی را به ساخت مسکن در قالب نهضت ملی اختصاص نداده‌اند.

بر این اساس، نظام بانکی مجموعا تا این لحظه تنها ۱۳.۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات به بخش ساخت مسکن داده که بخش عمده این تسهیلات نیز توسط بانک عامل مسکن پرداخت شده است. نکته جالب اینکه نظام بانکی در طول ۶ ماه گذشته تنها ۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات معادل ۱.۹درصد از تعهد قانونی خود را به نهضت ملی مسکن پرداخت کرده و عملا این بخش از اقتصاد کشور قصد ندارد وظیفه خود برای تامین مالی نهضت ملی مسکن را به سرانجام برساند.

چهار بانک ملی، ملت، تجارت و پارسیان در مجموع ۹.۷ میلیارد تومان تسهیلات ساخت مسکن پرداخت کردند در‌حالی‌که متعهد به پرداخت ۱۱۹ هزار ۶۲۵ میلیارد تومان تسهیلات بودند. از سوی دیگر بانک عامل مسکن نیز ۱۳.۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات ساخت مسکن به مردم داده است این در حالی است که مطابق قانون مکلف به پرداخت ۶۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات ساخت مسکن است.

براساس این گزارش در صورتی که این منابع از نقدینگی موجود بانک‌ها تخصیص یابد سایر بخش‌ها با مشکل کمبود نقدینگی مواجه می‌شوند و در صورتی هم که این منابع مالی با چاپ پول تامین شود و به صورت تورمی تامین شود حفظ و پایداری اقتصاد کلان به خطر می‌افتد.

بانک‌ها نمی‌توانند به سمت تسهیلات دستوری بروند

سیدبهاء‌الدین حسینی هاشمی، مدیرعامل اسبق بانک صادرات در این باره معتقد است؛ برای تامین نقدینگی طرح مسکن ملی بانک‌ها منابع لازم را دراختیار ندارند. موضوع مهم دیگر هم نرخ سود بانکی است، چراکه قیمت تمام شده منابع بانکی بسیار بیشتر از نرخ سود این تسهیلات است. این کارشناس ارشد بانکی در ادامه به «اعتماد» گفت: از سوی دیگر بانک مرکزی به دلیل اجرای سیاست‌ها و قوانین پولی و بانکی و دفاع از ارزش پول ملی نمی‌تواند منابع خود را به سمت تسهیلات دستوری و تکلیفی  ببرد.

تسهیلات مسکن جزو تسهیلات بلندمدت است

حسینی هاشمی تصریح کرد: تسهیلات مسکن جزو تسهیلات بلندمدت محسوب می‌شوند و اغلب بانک‌های ما در کشور جزو بانک‌های تجاری محسوب می‌شوند و منابع‌شان اکثرا کوتاه‌مدت است. از نظر اصول بانکداری و مخاطرات و ریسک‌هایی که برای بانکداری در کشور وجود دارد و همچنین به لحاظ حرفه‌ای مجاز نیستند تا سپرده‌های یک‌ساله را به سپرده‌های ده ساله و ۱۵ ساله بدهند که این امر یکی از موضوعات اصلی به شمار می‌رود.


بیشتر بخوانید: جاخالی دادن بانک‌ها به طرح نهضت ملی مسکن


عمر سپرده‌ها ریسک‌های نقدینگی بانک‌ها  را افزایش  می‌دهد

این فعال حوزه بانکی با اشاره به ریسک‌های نقدینگی در بانک‌ها خاطرنشان کرد: در صورتی که میان عمر سپرده‌ها و مدت اعتبار آن‌ها فاصله زیادی به وجود بیاید ریسک‌ها افزایش می‌یابد، لذا در صورتی هم که بانک‌ها از منابع زیادی برخوردار باشند باز هم تمایلی ندارند به این سمت حرکت کنند ضمن آنکه اصول و قوانین بانکداری را باید لحاظ کنند. حسینی هاشمی با تاکید بر اینکه اکثر بانک‌ها بدهکار هستند، تصریح کرد: بانک‌ها در شرایط فعلی منابع قابل توجهی ندارند و با وجود بدهی‌هایی که دارند از تسهیلات بین بانکی استفاده می‌کنند و این طرح وزارت راه و شهرسازی برای ساخت مسکن ملی نیز یکی از تسهیلات تکلیفی برای بانک‌ها به شمار می‌رود که بنیان بانک‌ها را در این شرایط سخت با مخاطره مواجه خواهد کرد.

منابع مالی نباشد پروژه‌ای اجرا نمی‌شود

این کارشناس ارشد بانکی در ادامه گفت: آنچه روشن است این منابع با شرایط کنونی از سوی بانک‌ها تامین نخواهد شد، چرا‌که اصلا در بانک‌ها منابعی برای این منظور موجود نیست. اجرای این طرح هم با چالش روبه‌رو است. مهم‌ترین بخش برای اجرای یک برنامه در سطح ملی تامین بودجه آن است و در صورتی که این بودجه تامین نشود این برنامه هم اجرا نخواهد شد.

مدیرعامل اسبق بانک صادرات در ادامه افزود: سپرده‌های بانک‌ها همین میزانی است که آمار آن اعلام شده و بیشتر از این مقدار هم ندارند. در کشور هم منابع مالی دیگری به جز این سپرده‌ها وجود ندارد و در صورتی هم که بانک مرکزی قصد انتشار اسکناس را داشته باشد و پول بدون پشتوانه چاپ کند منجر به آثار تورمی خواهد شد و در صورتی هم که بخواهد اقدام به چاپ اسکناس کند آن هم حد و مرزی دارد. حسینی هاشمی با اشاره به تنها راهکار تامین منابع مالی برای ساخت مسکن ملی خاطرنشان کرد: بهترین راه این است که اوراق مشارکت برای ساخت مسکن ملی منتشر شود و نرخ آن را بیشتر از نرخ سپرده‌های بانکی اعلام کنند.

اگر نرخ سود سپرده‌های بانکی ۲۰ درصد است برای این اوراق مشارکت نرخی بالاتر و در محدوده ۲۵ درصد اعلام کنند، چراکه تنها در این صورت است که سپرده‌گذاران مستقیما اقدام به خرید این اوراق می‌کنند، اما با این اقدام هم مشکل دیگری به وجود می‌آید و بانک‌ها دچار معضل می‌شوند به دلیل اینکه سپرده‌گذاران سپرده‌های خود را برای خرید این اوراق از بانک‌ها خارج می‌کنند و بانک‌ها هم که از قبل وام و اعتبار داده‌اند در این بخش با ریسک نقدینگی و عدم توازن میان منابع و مخارج مواجه خواهند شد. این کارشناس ارشد بانکی تصریح کرد: در حالی‌که  منابع داخلی موجود نیست اجرای چنین برنامه‌های سنگینی در سطح ملی با مشکل مواجه خواهد شد و ما می‌بینیم که برای ساخت مسکن ملی تنها شعاری داده شده بدون آنکه جوانب آن به درستی بررسی شده باشد. حسینی هاشمی گفت: البته در صورتی که بانک‌های کشور از تحریم خارج شوند و منابع خارجی و شرکت‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری خارجی روی این پروژه‌ها سرمایه‌گذاری کنند مشکل نقدینگی در این بخش هم حل خواهد شد و در کنار آن ارزش افزوده هم ایجاد می‌شود و این دست از پروژه‌ها هم به آسانی اجرایی می‌شوند.

منبع: روزنامه اعتماد

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت All-in-One اپل

اینفوگرافی/ ۵۰ مکان برتر برای کار در آمریکا بر اساس رتبه‌بندی فوربس

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

نحوه ثبت نام در سایت مدیران خودرو/ راهنمای کامل ثبت نام، شرایط فروش و پرداخت وجه

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ چهره خندان میرسلیم ۳۱ سال پیش در حال اهدای سیمرغ به خسرو شکیبایی

آغاز مذاکرات برای جلب رضایت فرهاد مجیدی

عکس/ پاسخ تند نماینده مجلس به توئیت توهین آمیز رائفی پور

عکس/ آغاز سفر تاکسی هوایی کرج-قزوین

عکس/ لحظه تاج گذاری فیصل یکم ۱۰۴ سال پیش در مقابل قلعه گلی

برق کن رفت

عکس/ اعلام خبر آزادی خرمشهر سوم خرداد ۴۳ سال پیش

عکس/ گریم متفاوت اکبر عبدی با مو‌های بلوند

عکس/ توئیت مشاور رهبر انقلاب با هشتگ تهدید پوچ

عکس/ سلفی پرحاشیه و جنجالی محمدرضاگلزار

اینفوگرافی/ لوکس‌ترین املاک جهان در سال ۲۰۲۴ در کدام شهر‌ها قرار دارند؟

اینفوگرافی/ سینمای ایران در گیشه

عکس/ پوستر جذاب استقلال برای بازی مقابل صنعت نفت

استیضاح وزیر راه و شهرسازی کلید خورد

عکس/ هاشمی رفسنجانی ۴۷ سال پیش در کنار مطهری، بازرگان و بنی صدر در راه قم

عکس/ پوستر نفت آبادان برای بازی با استقلال

عکس/ ترکیب احتمالی استقلال برابر نفت آبادان

فیلم/ تلاش آتش‌نشانان برای اطفای حریق در خیابان طالقانی

آخرین وضعیت مصدومیت حسن یزدانی

معامله ۳ میلیون تن محصول در بورس کالا

فیلم/ حملات وحشیانه اسرائیل به چادر آوارگان فلسطینی

عکس کمیاب از کارمندان نظمیه رشت در دوران پهلوی مقابل ساختمان اداری

فیلم/ آتش سوزی یک ساختمان اداری در خیابان طالقانی

رضا درویش در پرسپولیس ابقا شد

ترکیب احتمالی استقلال برابر صنعت نفت

مصدومیت ۶ دانش آموز و یک راننده در کرج

پزشکیان جراح قلب است یا رئیس‌جمهور؟

فیلم/ قیمت تجهیزات پزشکی افزایش می‌یابد؟

فیلم/ دابسمش دیدنی احسان علیخانی و بازیگران جوکر

حمله تند کیهان به آخوندی و اصلاح‌طلبان

عکس/ چهره متفاوت افسانه بایگان با یک متن معنادار سوژه شد

گزارش بورس امروز شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴

عکس/ استایل اعیانی نمایندگان ایران ۱۲۹ سال پیش در تاج گذاری امپراتور روسیه

بیانیه تند سپاه در سالروز آزادی خرمشهر: دست به ماشه آماده پاسخ هستیم

عکس/ جنجال ویلا‌های لوکس قاچاقچیان سوخت در هرمزگان

افشاگری تازه درباره زمان توافق ایران و آمریکا

مرجع رسمی تنظیم‌گری بازار رمزارزها فقط بانک مرکزی است

خانه تکانی ترامپ در شورای امنیت ملی کاخ سفید

عکس/ چهره متفاوت خاله شادونه با شال و مانتوی بهاری

فیلم/ روایت سرلشکر باقری از حوادث سال ۱۴۰۱

فیلم/ بازیگر محبوب شب‌های برره روی تخت بیمارستان

سقوط بی‌سابقه نرخ باروری در ایران

عکس/ شباهت بامزه و جالب سعید روستایی به نامزد سلنا گومز

آخرین آمار مبتلایان ایدز در ایران