تاریخ انتشار: ۱۰:۴۱ - ۳۰ شهريور ۱۴۰۱
روسیه خط لوله انتقال گاز به پاکستان را بدون حضور ایران احداث می‌کند

دورخوردن ایران در نقشه روسی برای انتقال گاز!

روسیه بازار‌های شرقی گاز را از دست ایران درآورد و در مسیر احداث خط لوله صادرات گاز خود به پاکستان، ایران را جا گذاشت و مسیر صعب‌العبور و ناامن افغانستان را جایگزین کرد! در حاشیه اجلاس شانگ‌های ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه و محمد شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان درباره ساخت یک خط لوله گازی مذاکره کرده‌اند که در آینده بازار‌های شرقی افغانستان، پاکستان و هند را از دست ایران می‌گیرد.

دورخوردن ایران در نقشه روسی برای انتقال گاز!

اقتصاد۲۴- روسیه بازار‌های شرقی گاز را از دست ایران درآورد و در مسیر احداث خط لوله صادرات گاز خود به پاکستان، ایران را جا گذاشت و مسیر صعب‌العبور و ناامن افغانستان را جایگزین کرد! در حاشیه اجلاس شانگ‌های ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه و محمد شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان درباره ساخت یک خط لوله گازی مذاکره کرده‌اند که در آینده بازار‌های شرقی افغانستان، پاکستان و هند را از دست ایران می‌گیرد.

پاکستان مشتری روسیه شد

تابستان سال گذشته روسیه و پاکستان قرارداد بزرگی را به امضا رساندند که بر اساس آن بنا بود روسیه سالانه ۱۲.۵ میلیارد مترمکعب گاز را به پاکستان تحویل دهد. این موضوع در حالی رخ داد که ایران از سال ۱۹۹۰ میلادی خط لوله صلح را برای صادرات گاز ایران به پاکستان احداث کرد.

خط لوله صلح، نام خط لوله گاز صادراتی ایران به هند و پاکستان است که براساس تفاهم‌های انجام‌شده، ایران متعهد شده بود که به مدت ۲۵ سال، گاز خود را با قیمت توافقی به هند و پاکستان بفروشد. ایران خط لوله صلح را به مرز پاکستان رساند، اما طرف پاکستانی هرگز حاضر نشد که ادامه مسیر را در خاک خود لوله‌گذاری کند.
سرانجام در اردیبهشت سال ۱۳۹۸ دولت پاکستان با ارسال نامه‌ای رسمی به ایران اعلام کرد که احداث خط لوله در این کشور با وجود تحریم‌های آمریکا در این کشور ناممکن است و ایران در واکنش دولت پاکستان را تهدید به شکایت و دریافت خسارت کرد، اما بعدا رسانه‌های پاکستان مدعی شدند که مفاد قرارداد گازی بین دو کشور به گونه‌ای تنظیم شده است که ایران حق ندارد به خاطر تأخیر در دریافت گاز توسط پاکستان از این کشور شکایت یا درخواست خسارت کند.
حالا، اما خبر می‌رسد که قرارداد گازی که روسیه سال گذشته با پاکستان به امضا رساند، وارد فاز جدی‌تری شده است.
خبرگزاری روسی اسپوتنیک خبر داد که الکساندر نوواک، معاون نخست‌وزیر روسیه در این زمینه اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه و محمد شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان درباره ساخت یک خط لوله گازی مذاکره کرده‌اند.

بنا به گفته این منبع این رهبران درباره ساخت خط لوله گازی روسیه-قزاقستان-ازبکستان-افغانستان-پاکستان صحبت کرده‌اند و بدون شک ضمانت‌های امنیتی را هم مد نظر قرار داده‌اند. این رهبران به نهاد‌های مربوطه دستور بررسی ساخت این خط لوله گازی را دادند.

پروژه خط لوله گازی پاکستان استریم یا خط لوله گازی شمال-جنوب که با تأخیر طولانی روبه‌رو شده است، برای اقتصاد پاکستان حیاتی به شمار می‌رود و قرار است با همکاری شرکت‌های روسی ساخته شود.
دو کشور در سال ۲۰۱۵ توافق کردند خط لوله‌ای به طول ۱۱۰۰ کیلومتر را برای رساندن LNG (گاز طبیعی مایع) از کراچی به نیروگاه‌های ایالت پنجاب در شمال شرقی این کشور، احداث کنند. ظرفیت سالانه این خط لوله ۱۲.۴ میلیارد مترمکعب طراحی شده و امکان افزایش آن به ۱۶ میلیارد مترمکعب وجود دارد.
این پروژه قرار بود در سال ۲۰۲۰ راه‌اندازی شود، اما پس از اینکه روسیه مجبور شد مشارکت‌کننده اولیه را به دلیل تحریم‌های غربی جایگزین کند، به تأخیر افتاد.

روسیه ایران را دور زد

نکته جالب ماجرا، اما مسیری است که روسیه برای انتقال گاز خود به پاکستان انتخاب کرده است. خط لوله گازی که از روسیه-قزاقستان-ازبکستان-افغانستان-پاکستان می‌گذرد، بی آنکه مسیر کوتاه‌تر و مجهزتر ایران را در نظر بگیرد.

البته رقابت کشور‌های صادرکننده گاز برای به دست آوردن بازار پاکستان و هند ریشه‌دارتر از این حرف‌هاست و پیش از این بنا بود ترکمنستان با خط لوله موسوم به خط لوله تاپی، گاز خود را به افغانستان، پاکستان و هندوستان صادر کند. این خط لوله طولی بالغ بر هزار و ۸۱۴ کیلومتر دارد که ۷۷۴ کیلومتر آن در خاک افغانستان قرار می‌گیرد. بر این اساس بنا بود از طریق این خط لوله در دو سال نخست بهره‌برداری، دو میلیارد مترمکعب گاز به افغانستان صادر شود و از سال سوم میزان صادرات گاز به ۵ میلیارد مترمکعب برسد. همچنین بنا شده بود که ۸۵ درصد از هزینه‌های احداث خط لوله گاز تاپی توسط دولت ترکمنستان و ۱۵ درصد مابقی آن توسط دولت‌های سه کشور دیگر تأمین شود.


بیشتر بخوانید: آیا مذاکرات نیویورک گره برجام را باز می‌کند؟


با این حال، اما گره کور خط لوله تاپی ترکمنستان و پاکستان استریم روسیه، وضعیت افغانستان است. افغانستان ناامن و با کوه‌های مرزی صعب‌العبور در مسیر پاکستان بار‌ها احداث این خط لوله‌های گاز را با تردید مواجه کرده است.

هرچند حالا افغانستان در دست طالبان است و به نظر می‌رسد عامل ناامن‌کننده افغانستان کشور را به دست گرفته است، اما همچنان تنش بین گروه‌های تندرو مانند القاعده و داعش در خاک این کشور تهدید به شمار می‌آید و از سویی مشخص نیست که حکومت منزوی طالبان چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد.
با این حال و در اتفاقی عجیب روسیه می‌گوید که تضامین امنیتی برای احداث خط لوله گاز پاکستان‌استریم را گرفته‌اند و با وجود تمام ریسک‌های بالای احداث این خط لوله، تزار‌ها حاضر نشده‌اند که مسیر انتقال گاز خود را از ایران بگذرانند و به پاکستان ببرند و در مقابل افغانستان را جایگزین کرده‌اند! به این ترتیب به نظر می‌رسد ایران بازار گاز شرق را از دست داده است.

دست رد روسیه به سینه انرژی ایران

مرتضی بهروزی‌فر، تحلیلگر انرژی، درباره این رفتار روسیه به «شرق» توضیح می‌دهد: چه بخواهیم و چه نخواهیم، روسیه ایران را رقیب خود در بازار نفت و گاز تصور می‌کند و درست است که ایران با وجود برخورداری از ذخایر بالای گاز و نفت متعارف نتوانسته است تولیدکننده بزرگی باشد، اما روسیه به ایران به چشم یک رقیب بالقوه نگاه می‌کند و حاضر نیست برای رقیب خود زیرساخت‌های صادرات انرژی ایجاد کند.
او ادامه می‌دهد: به همین دلیل است که می‌بینیم در سال‌های گذشته با وجود اشتیاق بالای ایران برای سرمایه‌گذاری روس‌ها در صنعت نفت و گاز ایران آن‌ها هرگز اقدام قابل توجهی انجام نداده و حاضر به توسعه زیرساخت‌های انرژی ایران نشده‌اند که البته در منطق اقتصادی درست به نظر می‌رسد.

این تحلیلگر انرژی همچنین تأکید می‌کند که مهم‌ترین مانع صادرات گاز ایران نداشتن فناوری گاز مایع یا LNG است که البته روسیه هم در این زمینه نمی‌تواند به ایران کمکی بکند، زیرا صاحب این فناوری نیست و این فناوری در انحصار کمپانی‌های غربی است.

گفته می‌شود که ایران صاحب دومین ذخایر گازی جهان است، اما سال‌های طولانی تحریم سبب شده است که صادرات نفت و گاز ایران عدد چندان قابل توجهی نباشد و در زمینه گاز گاهی کشور محتاج واردات نیز شود.

کمیسیون انرژی اتاق تهران تخمین می‌زند برای آنکه ایران بتواند تولید فعلی گاز خود را حفظ کند، در بازه کوتاه سه تا پنج ساله به ۵۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد. مرتضی بهروزی‌فر، تحلیلگر انرژی، به «شرق» می‌گوید که نیاز صنعت گاز ایران رقمی بسیار بالاتر است و ۵۰ میلیارد دلار تنها برای حفظ تولید گاز مطابق با نیاز فعلی بازار داخلی است و اگر ایران می‌خواهد در صنعت گاز حرفی برای گفتن داشته باشد و بتواند صادرکننده مهمی محسوب شود، به ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد.
با این حال ایران در انزوای تحریم به سر می‌برد و نه تنها قادر به جذب این سرمایه کلان نیست که موج خروج سرمایه از کشور تشدید شده است و دیروز مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران در سی‌وهشتمین جلسه هیئت نمایندگان تهران اعلام کرد که ۴۵ میلیارد دلار سرمایه در چهار سال اخیر از کشور خارج شده است و البته تأکید کرد که «به نظر می‌رسد خروج سرمایه از کشور بیش از این رقم باشد، چراکه بخش قابل توجهی از اقتصاد ایران به صورت زیرزمینی است».

منبع: شرق

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳

کشف گنجینۀ شگفت‌انگیز ساسانی در دشت‌های اسکاتلند+ عکس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

پایتخت جدید ایران کجاست؟

عکس/ حضور دو بازیگر در دیدار امروز با رهبری

فیلم/ تصنیف «من از روز ازل» با صدای همایون شجریان

عکس/ گریم متفاوت سعید آقاخانی و سارا بهرامی در «خاتی»

چه عواملی باعث ایجاد بیکاری می‌شوند؟

ماجرای کارت بلیت نامحدود متروی تهران چیست؟

هشدار درباره ویروس ناشناخته جدید