تاریخ انتشار: ۱۱:۲۹ - ۰۲ آبان ۱۴۰۱
رضا حاجی کریم، عضو هیات مدیره فدراسیون صنعت آب خبر داد؛

در حال مصرف ذخایر استراتژیک آب تهران هستیم

در تهران بدون نگاه کردن به اسناد آمایشی و در نظر گرفتن محدودیت‌های شدید که بر سر راه برای تامین آب داریم شهر را توسعه و بافت‌های مسکونی را افزایش داده‌ایم

ذخایر استراتژیک آب تهران

اقتصاد۲۴ - پاییز کم بارش امسال پس از گذراندن سه فصل (زمستان بی یا کم برف، بهار کم باران و تابستان خشک) بحران آب را نه تنها در تهران بلکه در بسیاری از شهر‌ها رقم زده است.
به گزارش «پیام ما» علی‌اکبر محرابیان وزیر نیرو در آخرین اظهار‌نظر‌های خود عنوان کرد در شهر‌هایی مانند تهران، مشهد، اصفهان و در بسیاری از شهر‌های بزرگ با مشکل تامین آب روبه‌رو هستیم. همین موضوع باعث شد در روز‌های اخیر شایعاتی درباره آلوده بودن آب تهران مطرح شود. گرچه این شایعه چندان دامنگیر نشد،، اما جای یک پرسش همچنان باقی است؛ در شرایطی که مسئولان درباره بحرانی بودن آب در پاییز امسال در پایتخت صحبت کرده و نسبت به قطعی آب در تهران هشدار داده بودند، چرا آب در پایتخت جیره‌بندی نشده است؟

وضعیت ذخیره آب سد‌های کشور بسیار وخیم است. آمار دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور نشان می‌دهد، با سپری شدن ۳۰ روز از سال آبی (۱۴۰۲-۱۴۰۱) میزان حجم آب در مخازن سد‌های کشور حدود ۱۸.۱۲ میلیارد مترمکعب بوده و شاهد کاهش ۱۴ درصدی ورودی به مخازن نسبت به سال گذشته هستیم. طبق پیش‌بینی سازمان هواشناسی بارندگی‌های امسال نسبت به شرایط نرمال ۷۰ درصد کاهش داشته و میزان بارش‌های پاییز ۵۰ درصد کمتر از شرایط نرمال خواهد بود؛ وضعیت بارندگی مهرماه نشان می‌دهد که پیش‌بینی‌ها تقریبا درست بوده است.
به گزارش ایسنا، از ابتدای سال آبی جدید تا ۲۴ مهرماه میزان بارندگی در کشور ایران به طور میانگین در حدود ۰.۸ میلیمتر بوده، این در حالی است که میزان بارندگی بلندمدت در همین تاریخ در حدود ۴.۸ میلیمتر بوده است.
بررسی وضعیت ورودی سد‌های کشور نشان می‌دهد ورودی به مخازن در سال آبی جاری به ۸۳۰ میلیون مترمکعب رسیده که نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته ۱۴ درصد کاهش دارد. همچنین میزان پرشدگی سد زاینده رود در استان اصفهان، سد‌های استان تهران، سد‌های استان خوزستان و سد‌های حوضه آبریز دریاچه ارومیه در شرایط فعلی به ترتیب حدود ۱۱ درصد، ۱۹ درصد، ۴۳ درصد و ۲۹ درصد است.

ذخایر مخازن سد‌های تهران نیز در حدود ۳۶۱ میلیون مترمکعب است درحالی که در سال گذشته در همین تاریخ حجم ذخایر سد‌های تهران در حدود ۴۴۱ میلیون مترمکعب بوده که نشان‌دهنده کاهش حدود ۱۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
اما در همین حال به گفته مسئولان مصرف آب در پاییز امسال نسبت به تابستان نه تنها با کاهش مواجه نبوده بلکه افزایش هم داشته است، اگر سد‌ها آب ندارند، تامین آب چطور انجام می‌شود؟
رضا حاجی‌کریم عضو هیئت مدیره فدراسیون صنعت آب در پاسخ به این پرسش که چه راهکار‌های موقتی برای حل چالش آب در پاییز امسال داریم؟ به «پیام ما» می‌گوید: کسری بودجه، توقف پروژه و… امکان کار‌های توسعه‌ای را به حداقل رسانده است. در عین حال نکته تلخ ماجرا این است که ما در تهران بدون نگاه کردن به اسناد آمایشی و در نظر گرفتن محدودیت‌های شدید که بر سر راه برای تامین آب داریم شهر را توسعه و بافت‌های مسکونی را افزایش داده‌ایم.
او می‌افزاید: مناطق جمعیتی متراکمی را مثل منطقه ۲۲ تهران احداث کردیم علی‌رغم اینکه در مطالعات اولیه، الگوی سکونت جمعیت در این مناطق به شکل دیگری تعریف شده بود. در نظر گرفتن همین مطالعات باعث شده ما با این وضعیت بغرنج مواجه شویم.


بیشتر بخوانید: تهران فقط برای ۱۰۰ روز آب دارد


اگر سد‌هایی که کار آبرسانی به تهران را انجام می‌دادند، ذخایرشان ته کشیده است، پس چرا خبری از جیره‌بندی آب در تهران نیست؟ حاجی‌کریم در این باره می‌گوید: به خاطر وضعیت وخیم آب تهران، کار به جایی رسیده که شبکه‌های آبیاری پایین‌دست سد طالقان را که سال‌های گذشته احداث شده، به تهران برده‌ایم. به این ترتیب حقابه دشت قزوین و دشت‌های دیگر مانند ساوجبلاغ و شهریار صرف تامین آب شرب تهران شده‌اند. البته این موضوع تنها به غرب پایتخت خلاصه نمی‌شود. در شرق تهران هم در حال استفاده از همه ظرفیت‌های آبی نظیر سد لار، لتیان و نمرود و… هستیم. در کنار این‌ها از ذخایر استراتژیک آب تهران را هم مصرف می‌کنیم. چاه‌های عمیقی که در شهر تهران داریم با روند و شیب تندی وارد بهره‌برداری شده‌اند تا بتوانیم در تهران آب شرب مردم را تامین کنیم.

این عضو هیئت مدیره فدراسیون صنعت آب در این باره که برای بهبود و تغییر این شرایط بغرنج چه باید کرد؟ می‌گوید: بخشی از راهکار این معضل به کار‌های آموزشی و ترویجی بازمی‌گردد که روش‌های کاهش مصرف را فراگیریم. علاوه بر آن استفاده از شیرآلات کاهنده مصرف آب می‌تواند موثر باشد. البته بخشی از این کار‌ها در سال‌های گذشته انجام شده است.
او اضافه می‌کند: بخشی دیگری هم به این موضوع مربوط می‌شود که در شهر تهران چه استفاده‌هایی از منابع جایگزین از جمله پساب می‌توانیم داشته باشیم. بخشی از آبیاری فضای سبز شهر تهران در شش ماهه اول سال همین الان که صحبت می‌کنیم با آب شرب انجام می‌شود. یا برای تاسیسات و سیستم‌های بزرگ سرمایشی مجتمع‌های تجاری و بیمارستانی بزرگ از سیستم خنک کننده هوا استفاده می‌کنند که مصرف برق آن‌ها بالاست. در نظر داشته باشیم محدودیت آب تنها منحصر به تهران نیست. در این شهر و سایر شهر‌های کشور با محدودیت آب و وضعیت بسیار شکننده برق مواجهیم. در چنین شرایطی طبیعتا تصفیه فاضلاب در مبدا و بازچرخانی پساب برای به شکل چشمگیری می‌تواند مصرف آب را کاهش دهد.

حاجی‌کریم گسترش تصفیه فاضلاب و بازچرخانی پساب را نیازمند تسهیلاتی می‌داند که دولت باید برای دست‌اندارکاران این بخش در نظر بگیرد و اضافه می‌کند. دولت باید در این زمینه تسهیلاتی را قائل شود و در کنار آن سخت‌گیری‌هایی را هم برای کسانی که تخلف می‌کنند در نظر بگیرد. به این ترتیب به کسی که فاضلاب را تصفیه و پساب را بازچرخانی کند تسهیلات ارائه دهد و هم مقررات قانونی در نظر بگیرد تا کسی از آب شرب برای موردی غیر از آن استفاده نکند.

دی‌ماه ۱۳۹۲ رحمت‌الله حافظی رئیس کمیسیون سلامت وقت شورای شهر تهران اعلام کرد: «بالا بودن میزان نیترات در آب تهران و رسیدن به ۵۰ و بالای آن سرطان‌زاست و زمینه کم‌خونی و ناراحتی‌های تنفسی را فراهم می‌کند.» به گفته او «میزان نیترات در آب تهران بر حسب شرایط منطقه و قرار گرفتن لوله‌های آب و فاضلاب متغیر است. استاندارد میزان نیترات در آب ۲۰ میلی‌گرم در لیتر و میزان مطلوب آن ۱۰ میلی‌گرم در لیتر است. این میزان در کشور‌های در حال توسعه و فقیر ۴۵ میلی‌گرم در لیتر تعیین شده، اما از سال ۸۲ تاکنون میزان نیترات در آب تهران به ۵۰ و بالای ۵۰ رسیده است که این میزان نیترات در آب سرطان‌زاست و زمینه کم‌خونی و ناراحتی‌های تنفسی را فراهم می‌کند. وجود نیترات در آب تهران به دلیل وارد شدن فاضلاب به آب است. لوله‌های آب سطح شهر تهران معمولا در کنار لوله‌های فاضلاب قرار دارند و شکستگی‌های لوله‌های آب یا فاضلاب باعث می‌شود محتویات هر یک از این لوله‌ها، به لوله‌های کناری خود بریزند.»

آیا این روز‌ها هم کیفیت آب تهران کاهش پیدا کرده است؟ این عضو هیئت مدیره فدراسیون صنعت آب می‌گوید: کیفیت آب نسبت به حالت مطلوب سال‌های قبل کاهش پیدا کرده، ولی هنوز در محدوده استاندارد هستیم و فکر نمی‌کنم مسئله خاصی از باب اینکه مشکل‌ساز شود داشته باشیم. در کلانشهر تهران از آنجا که شبکه فاضلاب ما تکمیل نشده در قسمت‌هایی که آب از چاه تامین می‌شود ممکن است آلودگی وجود داشته باشد کما اینکه در سال‌های گذشته هم شاهد بوده‌ایم.

او می‌افزاید: در سا‌ل‌های گذشته افزایش نیترات در شهر تهران را داشتیم که وزارت نیرو به شکل مقطعی آن را به سامان رساند و پروژه‌هایی که تعریف کردند باعث شد شرایط بهتر شود. این روز‌ها همچنان در وضعیت استاندارد هستیم و نگرانی از بابت آب تهران به شکل کلی وجود ندارد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

عکس/ حضور سردار قاآنی و فرمانده‌کل ارتش و سپاه در مراسم چهلم سرلشکر باقری

عکس/ شهادت سرهنگ جواد نارنجی ۲۹ روز پس از حمله اسراییل

عکس/ چهره خندان فریبرز عرب نیا در ۳۲ سالگی به همراه همسر اولش آتنه فقیه‌نصیری در تئاتر شهر

عکس/ لباس و ژست عجیب اشرف پهلوی ۶۵ سال پیش در جشن عروسی سوم اش

عکس/ چهره دیده نشده از مادرزن سنان بن انس سریال مختارنامه در ۶۶ سالگی

عکس/ طعنه کاریکاتوری روزنامه اصلاح طلب به سخنگوی دولت

عکس/ دیدار دوستانه فردین، کیومرث پوراحمد و داوود رشیدی ۳۴ سال پیش با استایل رسمی

عکس/ چهره زیبا و دیده نشده ملوک سریال پدرسالار ۶۴ سال پیش در کنار دخترش ثریا

عکس/ آتش‌سوزی مرگبار خودروی ۲۰۶ در بزرگراه تهران - قم

عکس/ منظره رویایی و دیده نشده تهران ۱۴۰ سال پیش در دوران قاجار با دروازه تاریخی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اعلام شعار روز جهانی پیشگیری از غرق شدگی

منبرنشینی به سبک علی لاریجانی در هیئت میثم مطیعی/ چگونه رئیس مجلس قانون گذار برجام روی منبر مداح ضد برجام سخنرانی کرد؟

محاسبه قیمت خودروهای وارداتی تغییر کرد؟

اردوان پنجم اشکانی کیست چرا در نبرد هرمزدگان شکست خورد؟

عکس/ واکنش سی‌ان‌ان به وضعیت دردناک انسانی در غزه

فیلم/ لحظه سقوط هواپیمای روسی آنتونف ۲۴

عکس/ نانوایی در عهد قاجار و حدود ۱۲۵ سال پیش

جوئل کوجو از استقلال جدا شد

موضع جدید رافائل گروسی درباره ایران

فیلم/ لحظه خفت گیری از جوان تهرانی در محله باغ فیض

عکس/ استوری عجیب سیدحسین حسینی برای خداحافظی از استقلال

عکس/ گروهی از زندانیان دوره قاجار ۱۴۰ سال پیش در غل و زنجیر

محل مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی در استانبول

عکس/ آتاتورک ۹۰ سال پیش ایستاده کنار رضاشاه در ترکیه

عکس/ تجمع خبرنگاران پشت درب کنسولگری ایران در ترکیه

اعلام تعداد فوتی‌های آتش سوزی پالایشگاه آبادان

فیلم/ انفجار قوی و هولناک در ساراتوف روسیه

اینفوگرافی/ میزان مصرف آب کشور در هر بخش

وضعیت قرمز و بحرانی ذخایر آبی تهران

فیلم/ حضور سید حسن خمینی در منزل سردار سلامی

عقب‌نشینی بیت‌کوین از سقف تاریخی

عکس/ دکوراسیون لوکس و شیک خانه حامد آهنگی

ماجرای پیشنهاد خریدن پرسپولیس به زنوزی

عکس/ رونمایی از مادر واقعی الیکا عبدالرزاقی

آغاز سقوط آزاد قیمت طلا با پیشرفت مذاکره آمریکا و اروپا

عکس/ قاب احساسی نسرین مقانلو در آغوش پسرش

خط و نشان فرماندار تهران درباره بحران آب

عکس/ عاشقانه سپند امیرسلیمانی برای پسرش حامی

عکس/ محمود احمدی نژاد با تیپ عجیب و غریب

پول ساخت ۹۰ بیمارستان، خرج ۳ ماهه بانک آینده!

کدام مناطق تهران بیشتر درگیر کمبود آب هستند؟ + فیلم و نمودار

عکس/ دختر بیژن بنفشه خواه زیباترین دختر ایران شد

سومین حریف پرسپولیس در ترکیه مشخص شد

عکس/ احمد توکلی به خاک سپرده شد

عکس/ بازدید رضاشاه و نخست‌وزیر از دانشگاه تهران حدود ۹۰ سال پیش

عکس/ تغییر چهره بهاره رهنما قبل و بعد از طلاق دومش

عکس/ زیبایی حیرت‌انگیز گردنبند ۲۸۰۰ ساله ایرانی به شکل موجود بالدار افسانه‌ای

عکس/ کیک عجیب و تیره رنگ دو طبقه برای تولد هوتن شکیبا

عکس/ تغییر چهره بابک حمیدیان در سن ۴۴ سالگی

عکس خاص ظریف در ساعات اخیر جنجالی شد

فیلم/ مشخصات عجیب خودروی رئیس جمهور آمریکا

عکس/ رقص رنگ‌ها در طبیعت زیبای سرسبز سَرمَرغ حوالی خرم آباد

عکس/ زیبایی و ظرافت حیرت انگیز قاشق بازمانده از حدود ۳۰۰۰ سال پیش ایران و دوره هخامنشیان

روایت یک رسانه آمریکایی از مذاکرات ایران و اروپا

عکس/ رقص ابر‌ها در ارتفاعات کوه سنگر در اردبیل

سفر قریب الوقوع معاون گروسی به ایران

عکس/ نقش برجسته شیر ۳۰۰۰ ساله ایرانی از دوره هخامنشی در موزه لور

عکس/ زیبایی رویایی مسیر تنگه شیرز در کوهدشت با نمایی از کوه وره زرد

عکس/ نگرانی خبرنگار ارشد BBC فارسی از بحران آب

فیلم/ اولین تصویر منتشر شده از لحظه جداسازی ماهواره ناهید ۲