تاریخ انتشار: ۱۱:۲۲ - ۱۷ آبان ۱۴۰۱
سکته پول دیجیتال

معاملات رمزارزها در ایران به در بسته خورد

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی، موضوع معاملات رمزارز در‌حال‌حاضر هم در مجلس و هم در دولت ذیل حوزه معاونت اقتصادی رئیس‌جمهور در دست اجرا و بررسی است؛ اما هنوز هیچ رسمیتی ندارد و معاملات آن قانونی نیست.

معاملات رمزارزها در ایران به در بسته خورد

اقتصاد۲۴- این روز‌ها بزرگ‌ترین دغدغه فعالان بازار رمزارز و حتی سایر بازار‌های مالی، بحث قطعی اینترنت در زمان معاملات است. در شرایطی که کسب‌وکار بسیاری از فعالان و کاربران حوزه فناوری بیش از یک ماه است در پی اختلال شدید اینترنت با مشکلات عدیده‌ای مواجه شده و تعدادی بی‌کار شده‌اند، وزیر ارتباطات می‌گوید این مدت خبری از قطعی اینترنت نبوده و نمایندگان هم مصرانه در‌حال بررسی مجدد طرح صیانت از فضای مجازی در مجلس هستند.

در مقابل، اما کیوان جامه‌بزرگی، عضو هیئت‌مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای عنوان می‌کند «اکنون اصلا چیزی به اسم اینترنت نداریم. آنچه هست یک شبکه دست‌وپا‌شکسته و ناپایدار است که خود مسئولان می‌گویند هیچ حسابی روی تداوم پلتفرم‌های بین‌المللی‌اش باز نکنیم». همچنین صبح روز دوشنبه نامه‌ای با امضای بیش از هزارو ۲۰۰ نفر از مدیران کسب‌وکار‌های حوزه فناوری اطلاعات، متشکل از ۱۳ انجمن و مجمع صنفی فعال، به رئیس‌جمهوری ارسال شده و از این مقام سیاسی کشور خواسته شده که پای شعار انتخاباتی‌اش بماند و محدودیت‌های اینترنت را متوقف کند.

در میان کشمکش‌های داخلی بر سر اینترنت، رویترز نیز اخیرا در گزارشی از همکاری بزرگ‌ترین صرافی ارز دیجیتال در جهان با کاربران ایرانی نوشته است. این در حالی است که فعالان بازار رمزارز‌ها می‌گویند که معاملات ایرانی‌ها در بایننس ناچیز است و فعالان این بازار هم گرفتار تحریم خارجی هستند و هم تحریم داخلی!

معامله‌گر ایرانی میان انبوه ریسک‌های داخلی و خارجی

به گفته مهران محرمیان، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی، موضوع معاملات رمزارز در‌حال‌حاضر هم در مجلس و هم در دولت ذیل حوزه معاونت اقتصادی رئیس‌جمهور در دست اجرا و بررسی است؛ اما هنوز هیچ رسمیتی ندارد و معاملات آن قانونی نیست.

با‌این‌حال اقتصاد تورمی ایران، بسیاری از سرمایه‌گذاران سابق بازار‌های مالی سنتی از ارز و طلا گرفته تا بورس را ناامید و آن‌ها را روانه بستر غیردستوری معاملات رمزارز کرده است. طبق آخرین برآورد اعلام‌شده توسط اتاق بازرگانی ۱۲ میلیون ایرانی وارد بازار رمز‌ارز‌ها شده‌اند که البته ۷۷ درصدشان با هدف حفظ ارزش پول پا به این بازار گذاشته‌اند.

سرمایه‌گذارانی که باوجود سایر مردم دنیا علاوه بر ریسک‌های معاملاتی‌شان، با ریسک سنگین تحریم خارجی و عدم اینترنت پایدار داخلی هم مواجه هستند. عباس آشتیانی، رئیس انجمن بلاک‌چین ایران، درباره ریسک‌هایی که این کاربران متحمل می‌شوند به «شرق» می‌گوید: تبادل دارایی‌های رمزنگاری‌شده همیشه مخاطرات زیادی داشته است.

حتی اگر کاملا به این حوزه و روش‌های نگهداری امن آشنایی پیدا کرده باشیم و اگر بتوانیم شناسایی کنیم که کدام‌یک از دارایی‌ها از لحاظ بنیادی و از لحاظ فنی پتانسیل رشد دارند، باز با ریسک دیگری هم مواجه هستیم و آن ریسک تبادل است. ریسک تبادل یعنی باید دارایی‌مان را در حالت تبادل متمرکز به داخل یک پلتفرم منتقل کنیم، بعد از آن تبادل انجام دهیم.

بار‌ها هشدار داده شده که پلتفرم‌های تبادل دارایی‌های دیجیتال، کیف پول مردم نیستند. مردم هرگز نباید به آن به‌عنوان محل نگهداری دارایی‌هایشان نگاه نکنند. آن‌طور‌که آشتیانی به «شرق» توضیح می‌دهد در شرایط فعلی دو نوع ریسک برای کاربران ایرانی تشدید شده است؛ تحریم و عدم ثبات در اینترنت.

«پلتفرم‌های خارجی اعلام کرده‌اند دارایی‌های خارجی که منشأ آن ایران بوده، با توجه به شفافیت بلاک‌چین و قابلیت شناسایی در آن، شناسایی شده است؛ بنابراین این دارایی‌ها یا از ابتدا پذیرفته نشدند یا اگر پذیرفته شده بودند، حالا بلاک شدند.

اگر هم از قبل دارایی ایرانیان را پذیرفته بودند، حالا آن دارایی را بلوکه کرده‌اند. همان‌طور که در پلتفرم بیت‌ریت در سال ۲۰۱۸ حجم بالایی از دارایی ایرانیان را فریز کردند و ماجرا به یک مسئله قضائی چندین‌ساله کشید. ریسک جدی ناشی از تحریم برای کاربران این اواخر تشدید هم شده است».

او همچنین درباره دومین ریسکی که این روز‌ها به کاربران ایرانی متحمل شده، این‌طور توضیح می‌دهد: پلتفرم‌های تبادل از آنجا که نرم‌افزار‌هایی متمرکز هستند، در صورت قطع دسترسی اینترنت یا اختلال در آن طبیعتا دچار مشکل می‌شوند.

این‌هم ریسک دیگری است که کاربران چه از پلتفرم‌های داخلی و چه خارجی استفاده کنند، با آن روبه‌رو می‌شوند. جابه‌جایی دارایی‌های رمزنگاری‌شده در بستر بلاک‌چین به‌هیچ‌عنوان اختلال‌پذیر نیست، ولی پلتفرم‌های تبادل با توجه به اینکه نرم افزار‌های متمرکز متعلق به شرکت‌ها و در بستر اینترنت هستند، تأثیر می‌پذیرند.

۱۳۰ هزار میلیارد درآمد از اقتصاد دیجتال، بدون اینترنت؟

رئیس انجمن بلاک‌چین ایران بر این باور است که در‌حال‌حاضر با اختلال اینترنت مواجه هستیم، اگر دامنه این اختلال بیشتر شود و به قطع ارتباط اینترنت داخل با خارج از کشور منجر شود، مسئله بسیار آسیب‌زننده است و افرادی که برای تبادل از پلتفرم‌های خارجی استفاده می‌کنند، آسیب بسیار شدیدتری هم می‌بینند. او می‌گوید: ادامه این روند نه‌تن‌ها آسیب به کسب‌و‌کار‌های تبادل و معامله‌گران می‌زند بلکه کل حوزه اقتصاد دیجیتال را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

به گفته آشتیانی، هدف‌گذاری این بوده که امسال ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور از طریق رشد اقتصاد دیجیتال انجام بگیرد. نظر به اینکه سال گذشته هزارو ۳۰۰ هزار میلیارد تومان تولید ناخالص بدون اتکا به نفت در کشور داشتیم، وقتی کشورمان ۱۰ درصد این مقدار را برای اقتصاد دیجیتال هدف‌گذاری کرده باشد، ما امسال باید ۱۳۰ هزار میلیارد تومان تولید در حوزه اقتصاد دیجیتال داشته باشیم؛ هدفی که دسترسی به آن جز با اینترنت باثبات و متصل به جهان ممکن نیست. او تأکید می‌کند: من نگران حوزه اقتصاد دیجیتال کشور هستم که آینده محتوم ما‌ست و خود مسئولان وزارت ارتباط مکلف شده‌اند ۱۰ درصد از تولید ناخالص کشور را از طریق آن تأمین کنند، ولی با این وضعیت کیلومتر‌ها از این هدف دور هستیم.


بیشتر بخوانید:  پیش بینی بازار رمزارزها تا پایان سال ۲۰۲۲


گزارش رویترز درباره کمک بایننس به ایرانیان مغرضانه بود

رئیس انجمن بلاک‌چین همچنین گزارش رویترز درباره کمک بایننس به ایرانیان را مغرضانه می‌خواند و می‌گوید: صرافی بایننس مدت‌هاست که اعلام کرده به ایران سرویس نمی‌دهد؛ با‌این‌حال کلمات انتخاب‌شده در گزارش رویترز مغرضانه و محرک بوده است. بایننس کمکی به کسی نکرده و اگر بخشی از ایرانیان از آن استفاده کردند، ریسک آن را هم به جان خریدند.

او ادامه می‌دهد: تخمینی که رویترز آورده استفاده ۷.۸ میلیارد‌دلاری ایرانیان از بایننس در بازه چهار‌ساله ۲۰۱۸ تاکنون است و مربوط به شخص و شرکت خاصی هم نمی‌شود. این عدد بسیار کوچک است، وقتی بدانیم حجم روزانه تراکنش‌های بایننس ۵۰ میلیارد دلار است؛ بنابراین این ۷.۸ میلیارد در چهار سال به یک‌پنجم یک روز تراکنش آن هم نمی‌رسد.

هشدار شدت‌یافتن خروج سرمایه‌های انسانی

محمدرضا شرفی، عضو انجمن بلاک‌چین نیز در گفتگو با «شرق» ضمن تأکید بر اینکه بلاک‌چین با یک اینترنت بدون محدودیت قابل استفاده است، می‌گوید: در‌حال‌حاضر دو محدودیت شدید داریم؛ یکی از خارج و یکی از داخل است.

او ادامه می‌دهد: «با توجه به تحریم‌های ایران باید کاربران هویت ایرانی‌شان را پنهان کنند تا بتوانند از امکانات این فناوری استفاده کنند، ولی الان درحالی‌که سعی می‌کنند در خارج هویتشان را مخفی کنند، در داخل هم امکان استفاده از ابزار‌های پنهان‌کردن هویت برایشان وجود ندارد.

با این شرایط کل حوزه تحت‌الشعاع قرار می‌‎گیرد». شرفی با اشاره به مهاجرات فعالان حوزه فناوری و رمزارز نسبت به تشدید خروج سرمایه انسانی هشدار می‌دهد و می‌گوید: اکنون عامه مردم و بدنه جامعه که دسترسی‌های خاص ندارند، در این حوزه با مشکلات عدیده‌ای مواجه هستند.

ما سال‌هاست جذب سرمایه نداشتیم؛ چون امنیت جذب سرمایه نبوده و این موضوع در حد یک شعار در کشور ما باقی مانده است و بنابراین نگرانی این موضوع را هم نداریم. بحث اصلی ما در‌حال‌حاضر فرار سرمایه است؛ آن‌هم نه فقط سرمایه‌های مادی بلکه سرمایه نیرو‌های انسانی.

فرش قرمز دوبی و ترکیه برای نیرو‌های ایرانی

او معتقد است ما با شرایطی که برای فعالیت نیرو‌های انسانی در این حوزه فراهم کرده‌ایم، در‌حال از‌دست‌دادن آن‌ها هستیم؛ آن‌هم درحالی‌که کشور‌های دیگر برای این سرمایه‌ها فرش قرمز پهن کرده‌اند. شرفی می‌افزاید: همین حالا اکثر افرادی که در این زمینه کار می‌کنند یا به دوبی رفته‌اند یا به ترکیه. خیلی از آن‌ها حتی در همین مدت رفته‌اند.

عدم دسترسی در کنار نبود اینترنت پایدار کار را بسیار سخت می‌کند. کسانی که در این فضا مشغول به کار اقتصادی و معامله هستند، نیاز به اینترنت پایدار دارند و عدم پایداری در آن یک ریسک نیست بلکه برایشان یک نابودگر است.

ضمن اینکه از این طریق علاوه بر از‌دست‌دادن منابع، احساس ناامیدی را هم به جامعه تزریق می‌کنیم. طبیعتا افقی که جامعه برای توسعه فعالیت‌های علمی و اقتصادی دارد، با این اقدامات تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد. به باور این عضو انجمن، بزرگ‌ترین چالش کشور ما نداشتن ثبات تصمیم‌گیری است و اینکه ما حتی برای یک دوره چهار‌ساله یک دولت هم برنامه‌ریزی نداریم چه رسد به اینکه برنامه ۱۰ یا ۲۰‌ساله داشته باشیم؛ بنابراین نداشتن برنامه‌ریزی و عدم شرایط اتکا به قوانین کشور برای هرگونه فعالیتی، اصلی‌ترین مشکل ماست.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ واکنش عجیب به نوشیدنی روی میز در دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

تصویری دیده نشده از عباس کیارستمی و داریوش مهرجویی ۲۷ سال پیش

عکس/ لیست جدید قیمت محصولات سایپا اعلام شد

عکس/ تاثیر کمبود ویتامین‌ها از روی چهره

عکس/ اولین کسی که در قطعه هنرمندان دفن شد

عکس/ نمایی از شهر مشهد و حرم امام رضا در دوران پهلوی

عکس/ اولین باری که خیابان‌های تهران ۴۰ سال پیش قفل شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

لاریجانی: ایران در حال آماده‌سازی پاسخ به اسرائیل است

عکس/ نتانیاهو به این کشور‌ها برود دستگیرش می‌کنند

عکس/ گربه میهمان ویژه دیدار جام حذفی!

زلنسکی: احتمال پایان جنگ در ۲۰۲۵ زیاد است

غیبت سیدمهدی رحمتی به‌دلیل یک عمل جراحی

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳

پیش بینی قیمت دلار فردا ۵ آذر ۱۴۰۳/ ریزش قیمت دلار با فرمان مذاکرات هسته‌ای

آخرین تغییرات سازمان سنجش از زبان وزیر علوم

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

تحول در سیاست‌های بانک‌ها: از بنگاه‌داری به تامین مالی تولید

عکس/رونمایی از پیراهن استقلال با شماره خاص

نرخ‌های جدید تسعیر ارز برای «وبصادر» آثار درآمدی دارد

یک پزشک آبروی کریستیانو رونالدو را برد

ساخت برج‌های فرایندی صنایع پلیمر گچساران به اتمام رسید/ ورود اولین محموله خرید خارجی به گمرک

اسامی برگزیدگان آبان ماه قرعه‌کشی تسهیلات طرح "امید رفاه" بانک رفاه کارگران اعلام شد

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

ضرورت گسترش تعامل دوجانبه بانک تجارت با صنعت پتروشیمی

عکس/آیدا پناهنده، سرمست از دیشب، یاد پارسا پیروزفر افتاد

تقدیر اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان البرز از کارشناسان HSE کارخانه صنایع لاستیکی سهند برای سومین سال متوالی

«جم‌نما» پس از ۵ سال وقفه با رویکردی جدید منتشر می‌شود

استمرار پاسخگویی و ایفای تعهدات

سبد محصولات بانک مسکن «زرین» شد

آبگیری مخازن سد‌های کشور آغاز شد

آثار مثبت افزایش سرمایه بانک مسکن در توسعه ساخت و ساز‌ها

عکس/ کامنت عجیب همسر علیرام نورایی در اینستاگرام

افزایش ۱۰۰ درصدی فعالیت بیمه سرمد در حوزه‌های انرژی و مهندسی

درایت قابل تحسین بانک ملی ایران در تامین مالی پروژه‌های زیرساختی کشور

هزینه قبض کم مصرف‌ترین خانوار‌ها در ۴ سال اخیر+ نمودار

ماشین دودی سوغات ناصرالدین شاه میراث ملی شد+ عکس

انتصاب "محمدرضا قنبری مجد" به عنوان مدیر حقوقی و پیمان‌های شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی

حضور بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

آمار هشدار دهنده از مبتلایان به ایدز در ایران

ماجرای عجیب گروگان‌گیری باند‌های افغان در ایران

سومین مرحله قرعه‌کشی هفتگی جشنواره سرآمدان بیمه سرمد برگزار شد

فیلم/ رفع ممنوعیت تحصیل همزمان دانشجویان

۷۶ درصد از خانوار‌های دهک اول خودرو ندارند

معرفی فولکس واگن تیگوان ۲۰۲۵+ عکس

فاجعه در قیمت آجیل؛ هر عدد بادام هندی ۲ هزار تومان ناقابل

قیمت جدید مرغ و گوشت قرمز امروز ۴ آذر ۱۴۰۳

عکس/ تغییر چهره بازیگران ارباب حلقه‌ها پس از ۲۱ سال

محمدجواد کولیوند استاندار سمنان شد

فیلم/ اجرای بینظیر علیرضا قربانی در برنامه سروش صحت

مرتضی عقیلی کیست؟/ آثار بازیگر و کارگردان ایرانی را بشناسید

فیلم/ واکنش عجیب طرفدار احسان علیخانی در جشن حافظ

مشخصات بمب GLSDB؛ بمب ترسناک و ویرانگر

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

بازگشت ۶۰ دانشجوی دارای احکام انضباطی

فروش ربع‌سکه‌های جدید در بازار شدت گرفت

همه هزینه‌های پرسپولیس با AFC است