اقتصاد۲۴- در شرایطی که نرخ ارز در بازار در مسیر صعودی حرکت میکند، در حال حاضر این سوال برای بسیاری از فعالان اقتصادی مطرح است که دولت بودجه سال آینده را با چه نرخ دلاری خواهد بست. در بودجه سال گذشته نرخ تسخیر ارز ۲۳ هزار تومان تصویب شده بود.
در حال حاضر قیمت دلار در بازار آزاد ۳۳ هزار و ۷۰۰ تومان است و تنها در طول یک هفته گذشته بیش از ۳ هزار و ۲۰۰ تومان افزایش قیمت داشته است.
از ابتدای پاییز هم هر دلار آمریکا از ۳۱ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۶ هزار و ۷۰۰ تومانی کنونی تغییر کرده است. این نشان میدهد که دلار در حدود ۵ هزار و ۲۰۰ تومان گران شده است.
بیشتر بخوانید: دولت چه پاسخی به سوال همتی میدهد؟
در همین رابطه مسعود میرکاظمی، رییس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به این پرسش که نرخ ارز در بودجه سال ۱۴۰۲ چند است؟ بیان کرد: هنوز نرخی قطعی نشده و فعلا همان ۲۳ هزار تومانی است که پیش از این بوده است.
او در گفتگو با خانه ملت در پاسخ به این سوال که آیا لایحه هفتم توسعه پیش از لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ به مجلس ارائه میشود گفت: در حال حاضر ما هر دو را جلو میبریم و براساس برنامه سازمان مقرر است که ما، بودجه را تا هفته آینده به دولت ارائه دهیم، سپس اولویت را روی برنامه هفتم بگذاریم.
وی افزود: باید تفاهمی بین دولت و مجلس شکل گیرد که کدام یک از آنها اولویت دارد؛ کمیسیون برنامه و بودجه مجلس معتقد است که لایحه بودجه زودتر ارائه شود، بنابراین مقرر شده که رئیس جمهور و رئیس مجلس شورای اسلامی درباره این موضوع با یکدیگر صحبت کنند تا براساس صلاح کشور تصمیمگیری شود.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: خواهش میکنیم در مجلس منابع درآمدهای غیر واقعی بودجه را افزایش ندهید زیرا تحقق نمییابد، عملکرد سال گذشته تبصره ۱۴ حدود ۳۴۰ همت بوده است. در سال ۱۴۰۱ هیچ افزایش قیمتی در حاملهای انرژی و حجم تولید نداشتهایم، چطور شما این در آمد را از ۳۳۰ به ۶۴۰ همت افزایش دادید؟
در جلسه علنی روز سه شنبه -۱۷ آبان- مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی عملکرد دولت در تحقق منابع بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۱، میرکاظمی رییس سازمان برنامه و بودجه اظهار داشت: سال گذشته در نیمه دوم سال ۱۹ همت برای تبصره ۱۸ پرداخت شد این تبصره در دولت قبل هیچ عملکردی نداشت.
وی از نمایندگان خواست که به نکات دولت در مورد منابع بودجه توجه کنید و اظهار داشت: خواهش می کنیم در مجلس منابع درآمد های غیر واقعی بودجه را افزایش ندهید زیرا تحقق نمی یابد، عملکرد سال گذشته تبصره ۱۴ حدود ۳۴۰ همت بوده است. در سال ۱۴۰۱ هیچ افزایش قیمتی در حاملهای انرژی و حجم تولید نداشتهایم، چطور شما این در آمد را از ۳۳۰ به ۶۴۰ همت افزایش دادید! این درآمد تحقق پیدا نمی کند، ما روی تحقق ۶۶ درصد این منابع حساب کرده ایم بنابراین ۲۰۰ همت در این تبصره عدم تحقق داریم. نمی توانیم از آسمان بیاوریم.
میرکاظمی با اشاره به تلاش دولت برای جبران این کسری برای تخصیص اعتبارات اشتغال گفت: رئیس جمهور در نامه ای از مقام معظم رهبری مجوز خواست که ۲۰ درصد سهم صندوق به تملک و اشتغال اختصاص یابد و در بانک ها سپرده گذاری شده و چند برابر به اشتغال تخصیص یابد که ایشان نیز با برداشت ۱۰ درصد موافقت کردند.
بررسی عملکرد دولت در تحقق منابع بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۱ در دستور کار امروز مجلس شورای اسلامی قرار داشت، وکلای ملت مدعی بودند که دولت منابع این تبصره را محقق نکرده است اما وزیر اقتصاد اعلام کرد که ۴۳ هزار طرح اشتغال زایی از منابع این طرح تسهیلات دریافت کرده اند و رییس سازمان برنامه و بودجه نیز نسبت به منابع غیر واقعی این بند انتقاد کرد.