تاریخ انتشار: ۱۴:۱۴ - ۲۲ آبان ۱۴۰۱

استراتژی گاز پوتین شکست خورد؟

الجزیره در گزارشی به بررسی وضعیت صادرات گاز روسیه پرداخته و نوشته است که استارتژی گازی روسیه در جنگ با غرب، به شکست ختم خواهد شد.

استراتژی گاز پوتین شکست خورد؟

اقتصاد۲۴- به گزارش الجزیره در حالی که روسیه به حملات خود علیه اوکراین ادامه می‌دهد، اروپا در حال ترسیم آینده‌ای بدون گاز روسیه است. کشور‌های اتحادیه اروپا در حالی که به دنبال یافتن گزینه‌های دیگری برای تامین گاز هستند، بر سر یک واکنش مشترک نسبت به بحران انرژی با یکدیگر مذاکره می‌کنند. برای درک آینده‌ی جنگ اقتصادی روسیه و غرب، شناخت استراتژی ولادیمیر پوتین بسیار مهم است.

اول اینکه کاهش جریان گاز به اروپا تاثیر بسیار مشخصی برای اقتصاد روسیه داشته است. کرملین در سطح جهانی بدون حامی باقی مانده و تنها چین تلاش می‌کند از این کشور حمایت اقتصادی کند.

در حالی که پکن و برخی دیگر از کشور‌ها از جمله هند از خرید نفت و گاز روسیه با قیمت پایین‌تر خوشحال و راضی هستند، اما از بین رفتن هزینه‌های اختیاری و کاهش تولید صنعتی در نتیجه تحریم‌ها، اقتصاد روسیه را در کوتاه مدت تهدید می‌کند. تاثیر تحریم‌ها و کاهش جمعیت نیز در بلند مدت برای روسیه گران تمام خواهد شد.

واقعیت این است که الگوی اقتصادی روسیه بر صادرات هیدروکربن‌ها به اروپا متکی است. پوتین این راه را انتخاب کرده که همه چیز را فدای جنگ در اواکراین کند. با کاهش صادارات گاز روسیه، نبض اقتصاد این کشور نیز به شماره افتاده است. به نظر می‌رسد رئیس جمهور روسیه در حال انجام یک بازی انرژی است و در این میان بیش از همه به این امید دارد که شانس‌هایش باقی بماند.

به عنوان مثال، او اجازه داده بخشی از صادارات گازش به اروپا همچنان ادامه داشته باشد. یک مسیر آن از طریق اوکراین است. این خط لوله سالانه فقط ۱۵ میلیارد متر مکعب گاز صادر می‌کند. عملیاتی نگه داشتن این مسیر برای کرملین اهمیت زیادی دارد، زیرا می‌خواهد این طور القا کند که اقداماتش در جنگ اقتصادی با غرب ربطی به جنگ در اوکراین ندارد؛ البته این ادعایی است که فاصله زیادی با واقعیت دارد.

مسیر دیگر از طریق ترکیه و خط لوله ترک استریم و خط فرعی آن در بلغارستان به نام بالکان استریم است که روسیه از این طریق گازش را به صربستان و مجارستان صادر می‌کند. این جریان بسیار مهم است، زیرا تنها حامی روسیه در اتحادیه اروپا یعنی دولت ویکتور اوربان در مجارستان آن را دریافت می‌کند. از طرف دیگر، این فرصت را در اختیار کرملین قرار می‌دهد که بار دیگر به تدریج خود را یکی از تامین‌کنندگان گاز به اروپا معرفی کند.


بیشتر بخوانید: آیا روسیه برای جبران زیان نفت و گاز خود چشم به بازار‌های ایران دارد؟


به غیر از این خطوط انتقال گاز، بخش دیگری از استراتژی کرملین بر گاز طبیعی مایع استوار است. اتحادیه اروپه به عنوان بخشی از تلاش‌هایش در راستای بی نیاز شدن از گاز روسیه، شروع به ساخت زیرساخت‌هایی در زمینه گاز طبیعی مایع کرده است. این در شرایطی است که کرملین امیدوار است از این مساله به عنوان اسب تروا استفاده کند.

مدارکی هم در این زمینه وجود دارد: واردات گاز طبیعی مایع به اروپا از روسیه در هشت ماه نخست سال جاری در مقایسه با سال گذشته، تقریبا ۱۵ درصد بیشتر شده است. تاکنون اتحادیه اروپا تمایلی به هدف قرار دادن این بازار نداشته است. بزرگترین بازیگر بازار گاز طبیعی مایع روسیه، شرکت خصوصی نواتِک است. ریاست این شرکت بر عهده لئونید میکلسون، یکی از ثروتمندان روسیه است و نکته اینجاست که این شرکت هنوز در لیست تحریم‌های غرب قرار ندارد.

میکلسون حدود ۲۵ درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارد. ۲۳.۵ درصد نواتِک در اختیار گنادی تیموچنکو است که به عنوان یکی از نزدیکان کرملین شناخته می‌شود و از سال ۲۰۱۴ تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارد. ۹.۹۹ درصد دیگر این شرکت برای گاز پروم است و زیر ۲۰ درصد نیز در بازار‌های عمومی تجارت می‌شود. ۱۹.۴ درصد باقی مانده در اختیار شرکت فرانسوی توتال انرژی است که پیش از ماه فوریه و شروع جنگ در اوکراین، از جمله شرکت‌های غربی بود که علاقه زیادی به سرمایه‌گذاری در روسیه داشت.

بعد از حمله روسیه به اوکراین، توتال برای خروج از روسیه بر سر دوراهی مانده بود. با این حال، در ۲۲ مارس اعلام کرد که دیگر سرمایه‌گذاری بیشتری در توسعه پروژه‌ها در روسیه انجام نمی‌دهد و تا پایان سال به خرید نفت از روسیه پایان می‌دهد. همچنین گفته می‌شود که اگرچه توتال ۱۰ درصد از سهام پروژه «گاز طبیعی مایع ارکتیک ۲» را در اختیار دارد، اما دیگر در این بخش سرمایه‌گذاری نمی‌کند. البته توتال همچنان خرید گاز طبیعی روسیه را ادامه می‌دهد.

مقامات اروپایی در حال تشدید اقدامات خود علیه فروش گاز روسیه بوده و به دنبال اجرای حداکثر قیمت برای فروش گاز هستند که البته این فرایند تاکنون نتیجه‌ای نداشته است. در این میان به نظر می‌رسد که بازار به این واقعیت پی برده که حتی فروش گاز طبیعی روسیه می‌تواند به طور کامل قطع شود. همزمان با افزایش ذخایر گازی کشور‌های اتحادیه اروپا و کاهش قیمت گاز، مقامات غربی می‌توانند در آینده‌ای نزدیک از گاز طبیعی روسیه بی نیاز شوند. با این حال حتی اگر اروپایی‌ها هم موفق به چنین کاری نشوند، گاز طبیعی مایع نمی‌تواند نقش نوش دارو را برای پوتین بازی کند.

گرچه پوتین دستور داده ظرفیت صادرات گاز روسیه تا سال ۲۰۳۵ حداقل به ۱۶۰ میلیارد متر مکعب برسد، اما در مورد تحقق این هدف ابهامات فراوانی وجود دارد که خروج سرمایه‌گذاری‌های غربی در این میان نقش بسیار مهمی دارد. با کاهش صادرات گاز روسیه به اروپا، گاز طبیعی مایع نمی‌تواند به تنهایی در این مسیر به کرملین کمک کند.

در حالی که مقامات روسیه ادعا می‌کنند با خط لوله سیبری ۲ و انتقال گاز به چین، نگاه‌شان به شرق را تعریفی دوباره بخشیده‌اند، اما مقامات پکن می‌گویند برای نهایی شدن این قرارداد تخفیف بیشتری می‌خواهند. این مساله نشان دهنده‌ی نبود پیشرفت در انعقاد قرارداد نهایی و همچنین اصرار مسکو به فروش گاز به اروپا از طریق خط لوله نورد استریم ۲ است. در واقع استراتژی پوتین را می‌توان اینطور خلاصه کرد که او امیدوار است پل‌هایی که سوزانده است، چراغ راه آینده‌اش باشد. باید اذعان داشت که این مساله فقط روسیه را ضعیف‌تر کرده و فروپاشی اقتصادی‌اش در سراسر جهان آشکار می‌شود.

منبع: الجزیره

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چرا برنج در ایران گران شد؟/ تداخل منافع تولیدکنندگان و واردکنندگان، عامل نوسان قیمت برنج

پیش بینی قیمت طلا و سکه ۲۶ تیر ۱۴۰۴/ خرید طلا صفی شد

پیش بینی قیمت دلار ۲۶ تیر ۱۴۰۴/ دلار در مخمصه بازارساز

سوریه: تجاوزات اسرائیل بی‌پاسخ نمی‌ماند

عراقچی: تجاوز اخیر به سوریه قابل پیش‌بینی بود

عکس/ هاشمی رفسنجانی در کنار مادر و همسرش دهه ۶۰

بازداشت ۵ ایرانی در مرز آمریکا و کانادا

نامه رسمی ایران به شورای امنیت در واکنش به ادعاهای آمریکا

استقلال دروازه‌بان ندارد

عکس/ نقش انگشتری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار امروز ۲۵ تیر ۱۴۰۴

فیلم/ جزییات نحوه شهادت سرلشکر باقری در حمله اسرائیل

افشاگری سلیمی: یک نامزد مجلس خبرگان نفوذی بود

ایران متهم به راه‌اندازی ارتش مخفی در فضای مجازی

حزب‌الله: صهیونیست‌ها تنها زبان زور را می‌فهمند

شکایت وزارت ارتباطات ایران از استارلینک

برخی تندرو‌ها به عامل دشمن تبدیل می‌شوند

اعلام آمار دقیق شهدا و مجروحان جنگ ۱۲ روزه

فیلم/ حمله پهپادی به میدان نفتی در موصل عراق

واکنش جولانی به حملات اسرائیل به سویدا

توافق عمری با درویش برای تمدید قرارداد

فیلم/ ادعای ترامپ: ایران می‌خواهد مذاکره کند، ولی من عجله‌ای ندارم

عکس/ تغییر چهره عجیب شقایق فراهانی در اکران مرجان

رقیب اصلی اردوغان به زندان محکوم شد

فیلم/ کاظم جلالی: بر اساس کدام منطق باید از این پس مذاکرات داشته باشیم؟

عکس/ تصویر تازه‌ای از فریبا کوثری در ۵۸ سالگی

فیلم/ ایتمار بن‌گویر: تکفیری همیشه تکفیریست، باید جولانی را از بین ببریم

اندونگ در استقلال ماندنی شد

سقوط رسمی نتانیاهو از اکثریت پارلمان

واکنش رئیس‌جمهور به ادعای اینترنت طبقاتی

درخواست پرسپولیس برای میزبانی بازی‌های خانگی در آزادی

بیانیه جنبش جهاد اسلامی در محکومیت حملات رژیم صهیونیستی به سوریه

فیلم/ ویدیوی ارتش اسرائیل از حمله به ستاد کل ارتش سوریه

فیلم/ کاترین شکدم: کاترین شکدم: رئیسی برای جانشینی رهبری انتخاب شده است

کنترل تلویزیون و تلفن ممنوع؛ روایت فرزند از حساسیت‌های شهید حاجی‌زاده

اعلام آتش‌بس در السویداء

فیلم/ داخل وزارت دفاع و ستاد ارتش سوریه بعد از حملات اسراییل

طرح اینترنت طبقاتی تکذیب شد

جزئیات توافق تروئیکای اروپا درباره ایران

فیلم/ اعلام جهاد در مساجد دمشق علیه اسرائیل

فیلم/ لحظه حمله به دمشق و واکنش دو مجری

نماز جمعه این هفته تهران به امامت کاظم صدیقی

طرح آمریکا برای اجاره ۱۰۰ ساله زنگزور؛ واشنگتن به دنبال چیست؟

فیلم/ تظاهرات در حومه دمشق علیه حکومت جولانی

فیلم/ توضیحات رئیس صداوسیما در مورد آماده‌سازی ساختمان شیشه‌ای

اصلاح سود بازرگانی واردات خودرو در سامانه جامع تجارت + جدول

فیلم/ درگیری فیزیکی شدید بازیکنان دو تیم زنان ایران و لبنان

فیلم/ فرار خبرنگار پس از حمله اسرائیل به دمشق

آتش‌سوزی در محدوده بازار بزرگ تهران + عکس

فیلم/ پیام نتانیاهو در پی آغاز حمله اسرائیل به سوریه

پیامد‌های جنگ اوکراین و روسیه بر بازار انرژی چیست؟