اقتصاد۲۴- صبا رضایی - محدودیتهای اینترنت نه تنها بازدهی و کارآیی فعالان اکوسیستم استارت آپی را کاهش داده بلکه موجب ناامیدی آنها شده است. ناامیدی به دلیل نبود چشم اندازی روشن از آینده اینترنت و فناوری کشور مدیران استارت آپها را برآن کرده که کسب و کارهای خود را تعطیل کنند.
بسیاری قصد مهاجرت و بسیاری دیگر قصد تعطیلی استارت آپ خود را دارند. مدیران بسیاری از استارت آپها قرارداد جدید منعقد نمیکنند و قصد دارند از فروردین سال آینده فعالیت خود را متوقف کنند. به گفته بسیاری از مدیران استارت آپها باید فاتحه اقتصاد دیجیتال کشور را خواند. آنها میگویند وزارت ارتباطات و دولت فعلی زبان فعالان فناوری را نمیفهمند.
کارشناسان بر این باورند که مجموع عوامل مختلف موجب تعطیلی و مهاجرت فعالان کسب و کارهای مجازی شده است.
محمود محمدی، مشاور کسب و کارهای اینترنتی به اقتصاد ۲۴ گفت: لغو تحریمهای فناوری توسط آمریکا نیز تغییری در شرایط کسب و کارهای اینترنتی ایجاد نکرده است. اگرچه محدودسازی مشکلات بسیاری ایجاد کرده، اما مشکل اصلی فعالان اکوسیستم استارت آپی کشور، ناامیدی است. مجموعه عواملی دست به دست هم داده اند و فضایی ناامیدکننده ایجاد کرده اند.
وی افزود: در نهایت به دلیل محدودیتها و کندی اینترنت و نبود چشم اندازی روشن، بسیاری از فعالان و نیروی انسانی استارتآپها تصمیم به مهاجرت گرفته اند. در کارخانه نوآوری شاهد این حقیقت هستم که نه فعالان استارت آپی شور و شوقی دارند و نه سرمایه گذاران علاقهای به مشارکت. تیمهای کمتری جذب مرکز نوآوری میشوند و سرمایه گذاریهای جسورانه نیز کمتر شده است.
بیشتر بخوانید: چرا ادعای دولت درباره افزایش سرعت اینترنت در ایران نادرست است؟
محمدی گفت: شرایط سیاسی، پمپاژ اخباری منفی، بالا رفتن بی رویه نرخ ارز و محدودیتهای اینترنتی دست به دست هم داده تا مدیران استارت آپی به فکر تعطیلی کسب و کار خود و نیروی انسانی درصدد مهاجرت باشند.
این مشاور کسب و کارهای اینترنتی افزود: معمولا کشورهای اروپایی، کانادا و ایالات متحده آمریکا به نیروی انسانی فعال در استارت آپها ویزای استارت آپی میدهند. برخی شرکتهای فناوری نیز برنامه نویسان و فعالان فناوری را استخدام میکنند؛ بیشتر کارگران را استخدام میکنند تا مدیران و مشاوران.
مدیران استارتآپها از کاهش ۳۰ درصدی درآمد و کندی ۳۰ درصدی فعالیتهایشان میگویند.
عادل طالبی، استراتژیست کسب و کارهای اینترنتی در این باره به اقتصاد ۲۴ گفت: بعد از محدود کردن اینترنت، ۳۰ درصد از فعالیتهای ما کندتر شده و خروجی و نتیجه فعالیت هایمان نیز نسبت به روزهای عادی بسیار کمتر شده است. زمانی که در یک کار خدماتی، ۳۰ درصد فعالیتها کندتر شود، ۳۰ درصد از درآمد نیز از دست میرود. در نتیجه به جای سودآوری هزینه و درآمد سربه سر میشود.
وی افزود: بسیاری از استارتآپها به دلیل شرایط ناامیدانه حاکم بر اقتصاد دیجیتالی قصد دارند کار خود را تعطیل کنند. البته زمانی که مدیر یک استارت آپ تصمیم میگیرد کار خود را تعطیل کند، نمیتواند آن را همین امروز ببندد، بلکه باید تعهدات کاری خود را انجام دهد. استارت آپهای بسیاری دیگر قراردادهای جدید نمیپذیرند چراکه قصد دارند تعطیل کنند.
عضو هیات مدیره اتحادیه کسب و کارهای مجازی معتقد است وزارت صمت با سنگ اندازی بر سر فعالیتهای این اتحادیه موجب شده اعضای آن نتوانند مطالبات خود را با فراغ بال به دولت و مجلس منتقل کنند.
رضا الفت نسب به اقتصاد ۲۴ گفت: محدودیتهای اینترنتی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد بر روی فعالیتهای اکوسیستم استارت آپی تاثیر گذاشته است. البته مشکل فقط کندی اینترنت نیست، محدودیتهایی که در چند ماه اخیر به وجود آمده است، موج ناامیدی را در اکوسیستم کسب و کارهای آنلاین ایجاد کرده و کسب و کارها تصمیم گرفته اند کار خود را تعطیل کنند.
وی افزود: به ویژه استارتآپهای متوسط رو به پایین، مخصوصا در شهرستانها تصمیم قطعی مبنی بر تعطیلی استارت آپ خود دارند. بسیاری از کسب و کارها قصد دارند فعالیتشان را تا نوروز ادامه داده و از سال آینده، دفتر خود را تعطیل کنند.
الفت نسب با اشاره به اینکه مشکل اصلی نبود چشم انداز روشن است، بیان کرد: مدیران استارتآپها امیدی ندارند که وضعیت تا چندماه آینده بهتر میشود. هیچ چشم اندازی هم وجود ندارد. افرادی در مقابل ما وجود دارند که ادبیات ما را نمیفهمند. متوجه منظور ما نمیشوند و تا اعتراض میکنیم میگویند فقط واتس آپ و اینستاگرام را بسته ایم و نرم افزارهای داخلی محدودیتی ندارند. در واقع حرف و سخن یکدیگر را متوجه نمیشویم. هیچ مترجمی نیز در این زمینه وجود ندارد.
عضو هیات مدیره اتحادیه کسب و کارهای مجازی افزود: وزارت ارتباطات در دوران وزیر پیشین عملکرد بهتری داشت. وزیر با فعالان استارت آپی ارتباط خوبی داشت و موضوعات مختلف را بررسی میکرد و به مشکلشان رسیدگی میکرد. وزیر ارتباطات فعلی میگوید به من ارتباطی ندارد، من اینترنت را قطع نکرده ام. بله، شما قطع نکرده اید، اما میتوانید تلاش کنید تا اینترنت را مجددا وصل کنید. حداقل تلاش کنید تا بگوییم وزیر پیگیر مشکلاتمان است و به شورای عالی امنیت ملی مشکلات استارت آپها را انتقال داده است.
الفت نسب گفت: وزیر فعلی ارتباطات فقط میگوید شبکه ملی اطلاعات را فعال میکنیم، پیام رسانهای داخلی رشد کرده اند و کاربران بسیاری به آن اضافه شده اند. گزارش از اپراتورها میگیرند که کاربران مشکلی از بابت وصل شدن به اینترنت ندارند، در میدان سیدخندان فیلم میگیرند که اینترنت سرعت دارد و مشکلی بابت کندی آن وجود ندارد. با این رفتارها هیچ چشم اندازی برای کسب و کارهای اینترنتی وجود ندارد.
این فعال اکوسیستم استارت آپی معتقد است: باید آماده شویم تا فاتحه اقتصاد دیجیتال ایران را بخوانیم.
به اعتقاد وی موج ناامیدی از وضعیت اقتصادی بسیار بدتر است. فعالان استارت آپی درآمد دارند، اما نمیدانند در آینده چه اتفاقی قرار است رخ دهد. مردم نیز به دلیل اجبار برای اتصال به فیلترشکنها خرید اینترنتی کمتری انجام میدهند، چراکه برای خرید اینترنتی در داخل کشور باید فیلترشکن را قطع کنند.
الفت نسب با اشاره به تعطیلی اتحادیه کسب و کارهای مجازی گفت: وزارت صمت کسب و کارهای مجازی را تعطیل کرد. اکنون فعال است، اما چندماهی است که جلوی انتخابات هیات مدیره را میگیرد. سپس فردی را از خارج اکوسیستم استارت آپی به عنوان مدیر انتصاب کرد. چندین ماه است که مردم پیگیر پروانه کسب و کارهای مختلف هستند، اما اتحادیه درگیر مشکلات اینچنینی شده است. من را از اتحادیه به صورت غیرقانونی عزل کردند، اما به دیوان عدالت اداری شکایت کردم و دستور گرفتم که برگردم. با اینهمه به حدی درگیر این مشکلات هستیم که برای اکوسیستم استارت آپی نمیتوانیم به نمایندگان مجلس و وزیر ارتباطات مطالبات خود را منتقل کنیم.