تاریخ انتشار: ۲۰:۰۹ - ۰۵ بهمن ۱۴۰۱

جنجال‌های پخش فیلم آقای گرفتار

صدای جیغ و گریه شدید نوزاد، صحنه اول تیتراژ فیلم است. همین طور که صدای گریه شدیدتر می‌شود، اسم گرفتار وسط صفحه تلویزیون نقش می‌بندد و ... 2 هفته گذشته یکی از پربیننده‌ترین شبکه‌های رسانه ملی شاهد پخش سریالی بود به نام آقای گرفتار؛ سریالی که در بازه زمانی ساخته شد که کشور، سیاست کاهش جمعیت را بر اساس شاخص‌های جمعیتی در پیش گرفته بود.

پخش فیلم آقای گرفتار

اقتصاد۲۴- هر چند پخش این سریال همین امروز به پایان رسیده است، اما تاثیرات و اثر‌گذاری آن همچنان جریان‌سازی می‌کند و مخالفت مردم برای عدم پخش این سریال به جایی رسید که کمپینی با عنوان درخواست توقف پخش سریال آقای گرفتار از آی‌فیلم تشکیل شد.

سریال آقای گرفتار به تهیه کنندگی حسن اکلیلی، داستان مردی را روایت می‌کند که ۹ فرزند دارد. فیلم آقای گرفتار در زمان اولیه پخش شده بود نماد سیاست کاهش جمعیت و اتفاقاً خیلی هم تاثیرگزار بود، آنقدر که تا مدت‌ها وقتی خانواده‌ای را می‌دیدیم با چهار پنج بچه به شوخی لفظ آقای گرفتار را در مورد پدر خانواده به کار می‌بردیم.

اما حالا ۱۰ سالی می‌شود که کشور، سیاست افزایش جمعیت را در پیش گرفته است. رهبر انقلاب از سال ۱۳۹۰ تا امروز بیش از ۴۲ بار نسبت به «مسئله جمعیت و فرزندآوری» تأکید داشتند و در اردیبهشت سال ۹۳ با توجه به اهمیت موضوع، سیاست‌های کلی جمعیت توسط ایشان ابلاغ شد. قانون حمایت از جوانی جمعیت هم در مهر سال ۱۴۰۰ در مجلس تصویب شد و خلاصه آنکه در حال حاضر، تمرکز نظام بر سیاست‌های افزایش جمعیت است.

کمپینی با ۴ هزار امضا با این درخواست: «آقای گرفتار را متوقف کنید»

با همه این اوصاف مسئولان یکی از شبکه‌های پربازدید از گنجه سریال‌های قدیمی، سریالی به نام آقای گرفتار را روی آنتن بردند. اینطور بود که پخش سریال آقای گرفتار از همان قسمت‌های اول با واکنش بسیاری از فعالان جمعیت روبه رو شد. کار به ثبت کمپین در سامانه فارس من رسید. دغدغه‌مندان حوزه جمعیت دو کمپین ثبت کردند و از ریاست سازمان صدا و سیما خواستار توقف پخش سریال آقای گرفتار از شبکه آی فیلم شدند. اتفاقاً این کمپین‌ها با حمایت بیش از ۴ هزار نفر همراه شد.

پاسخ مدیر شبکه آی فیلم به منتقدان

اما مسئولان شبکه «آی فیلم» نه تنها به این درخواست ترتیب اثری نمی‌دهند و سریال آقای گرفتار تا آخرین قسمت، میزبان خانه‌های مردم است، بلکه مدیر شبکه به انتقاد‌ها و مخالفت‌ها نسبت به پخش این فیلم هم واکنش نشان می‌دهد و منتقدان به پخش این فیلم را دعوت به دقیق شدن به محتوای سریال می‌کند: «شاید اگر محتوای اصلی این مجموعه از سوی مخاطبان به طور کامل بررسی می‌شد، چنین پویشی به ثبت نمی‌رسید.»

«مرتضی شمسی» توضیحاتی را هم ارائه می‌دهد و می‌گوید: «سریال آقای گرفتار دو فصل دارد؛ فصل اول آن در سال ۱۳۷۰ با رویکردی نزدیک به محتوای پویش کنونی تولید و پخش شده است. اما فصل دوم که هم‌اکنون در حال پخش است در سال ۱۳۸۴ رویکردی کاملاً برعکس محتوای فصل اول را ارائه می‌دهد و حامی مسئله جمعیت در کشور است. اما تمام قضاوت دوستان برای جلوگیری از پخش این سریال معطوف به فصل اول آن است.»

مدیر شبکه آی فیلم حرف منتقدان را از بیخ و بن قبول ندارد و اتفاقاً معتقد است این فیلم ترویج فرزندآوری می‌کند؛ «فصل دوم آقای گرفتار نه تنها ضد جمعیت نیست، بلکه مروج فرهنگ فرزندآوری است و مصادیق توجه به یک خانواده پرجمعیت و فرهنگ فرزندآوری در آن به نمایش درمی‌آید.»

به قانون جمعیت پشت پا نزنیم

حالا بشنوید از آن طرف گود. با ثبت کننده کمپین ۴ هزار نفری که درخواست توقف سریال آقای گرفتار را داده بود تماس می‌گیریم تا حرف‌های ایشان را هم بشنویم. ثبت کننده این کمپین از قضا معاون راهبردی مجمع ملی فعالان جمعیت است و با نظرمسئولان شبکه آی فیلم کاملاً مخالفت می‌کند و دلایل خاص خودش را هم دارد و البته برای اثبات نظر مخالفان پخش این سریال دلیل ومدرک دارد. تکه‌هایی از فیلم را ارسال می‌کن؛ بخش‌هایی از همان فیلمی که مدیر شبکه معتقد است ترویج فرهنگ فرزند آوری است.

بخش هایی از فیلم آقای گرفتار که منتقدان معتقدند سیاست های جمعیتی را نقض می کند.

مسلم منفرد معتقد است پخش این فیلم نقض صریح سیاست‌های جمعیتی نظام و نقض قانون است. معاون راهبردی مجمع ملی فعالان جمعیت حرف‌هایی دارد و می‌گوید: «بر اساس قانون حمایت از جوانی جمعیت، صدا و سیما به عنوان یکی از اصلی‌ترین رسانه‌های جمعی در فرهنگ سازی سیاست‌های جمعیتی تاثیرگزار است و وظایفی دارد. واقعاً مسئولان باید نسبت به پخش این سریال باید پاسخگو باشند و بگویند چرا با وجود همه پیگیری‌ها این سریال به طور کامل از رسانه ملی پخش شد. درشرایطی که صدا و سیما باید ویترین سیاست‌های نظام باشد پخش سریال‌هایی مثل آقای گرفتار یک طور‌هایی پشت کردن به قانون کشور است.»

 

وقتی مشت نمونه خروار نیست/ اسم این فیلم ضد جمعیت است

 
در شرایطی که مدیران شبکه، محتوای آقای گرفتار ۲ را ترویج فرزند آوری می‌دانند، اما معاون راهبردی مجمع ملی فعالان جمعیت برای حرف‌هایش دلایلی می‌آورد و می‌گوید: «تیتراژ فیلم با صدای گریه بچه آغاز می‌شود. صدای گریه بچه که پخش می‌شود اسم آقای گرفتار هم نمایش داده می‌شود. در قسمت اول زن جوان به خاطر باردار بودن مورد حمله همسرش قرار می‌گیرد. بعضی گفتند اینطوری‌ها هم که شما می‌گویید نیست و اتفاقاً آن بخش‌های فیلم که خانواده برادر همسر آقای گرفتار را در حسرت بچه نشان می‌دهد هستند خودش سیاست ضد جمعیتی را نقض می‌کند. اما وقتی اصل فیلم و کل فیلم با محور سیاست ضدجمعیتی ساخته شده است دیگر این بخش جزیی محلی از اعراب ندارد و در کلیت ماجرا تاثیری ندارد. اصلاً از محتوای فیلم که بگذریم اسم این فیلم ضدجمعیت است.»
 

سریال‌های لاکچری با یک یا دو فرزند، نقض سیاست‌های افزایش جمعیت

 
سریال آقای گرفتار با همه جنجال‌های رسانه‌ای و واکنش‌ها و مخالفت‌ها از شبکه آی فیلم پخش شد. اما حرف حساب دغدغه‌مندان حوزه جمعیت فراتر از این حرف‌هاست. مسلم منفرد که معاون راهبردی قرارگاه ملی جمعیت است می‌گوید: «حرف ما ومطالبه ما این است که مدیران شبکه‌های مختلف صدا و سیما باید نسبت به قانون حمایت از جوانی جمعیت پاسخگو باشند. صدا و سیما باید مهم‌ترین نقش را در فرهنگ سازی سیاست‌های جمعیتی داشته باشد. اما به نظر می‌رسد در اجرای سیاست‌های جمعیتی یک طور‌هایی با استانداردی دوگانه عمل می‌کند.»
بیشتر بخوانید: کدام خانوار‌ها یارانه معیشتی ۳ تا ۵ میلیون تومانی می‌گیرند؟
وقتی می‌پرسیم دلیل این ادعا چیست؟ منفرد می‌گوید: «ما در بخش‌های خبری و برنامه‌های کارشناسی معمولاً کم مخاطب در مورد فرزند آوری و بحران جمعیت می‌شنویم و کارشناسان از مضرات تک فرزندی یا دوفرزندی می‌گویند، اما در سایر برنامه‌هایی که اتفاقاً پر مخاطب‌تر هم هستند به صورت مستقیم و غیر مستقیم سیاست‌های جمعیتی نقض می‌شود. مثلاً در حالی که فیلم‌ها و سریال‌های صدا و سیما باید نقطه قوت برای تحقق سیاست‌های جمعیتی کشور باشد، اما تقریباً در تمام سریال‌های تولیدی، خانواده‌هایی به مخاطب نشان داده می‌شود که کم جمعیت هستند. درواقع بیشتر سریال‌های ما ترویج سبک زندگی تک فرزندی یا نهایتاً دو فرزندی است. به ندرت فیلم یا سریالی در رسانه ملی پخش می‌شود که خانواده‌ای در آن سه فرزند یا بیشتر فرزند داشته باشد.»
 

حواستان به میان برنامه‌های تبلیغاتی هست؟

 
البته انتقادات مسئولان قرارگاه ملی جمعیت فقط متوجه سریال‌ها نیست و منفرد انتقاداتی را متوجه میان برنامه‌های تبلیغاتی هم می‌کند و می‌گوید: «میان برنامه‌های تبلیغاتی در حال پخش در رسانه ملی کاملاً بر خلاف سیاست‌های جمعیتی تهیه می‌شود. مثلاً برای تبلیغ یک کالا معمولاً خانواده‌هایی کم جمعیت با زندگی لاکچری به مخاطب نشان داده می‌شود.‌ای کاش مسئولان متوجه این موضوع باشند که اگر ما می‌گوییم چرا سریال آقای گرفتار را پخش کردید؟ چون محتوای ضد جمعیتی دارد به این دلیل است که تأثیر سریال‌ها و تبلیغات بر روی ضمیر ناخودآگاه مخاطب بسیار زیاد است.»

یک پرسش اساسی

 
پخش سریال آقای گرفتار و جنجال‌های آن یک پیام مهم برای متولیان و مسئولان صدا و سیما دارد. وقتی کشور در سال‌های دهه هفتاد، سیاست‌های ضدجمعیتی را آغاز کرد، همه نهاد‌های فرهنگی و سازمان‌ها از جمله صدا و سیما تمام قد در خدمت این سیاست بودند، نمونه‌اش سریال آقای گرفتار که به نماد سیاست ضدجمعیتی تبدیل شده بود. نتیجه این تعامل چند جانبه، تحقق سیاست ضدجمعیتی در آن برهه و به دنبال آن هم کاهش محسوس جمعیت بود. اما سؤال اینجاست حالا که کشور از نظر شاخص‌های جمعیتی به مرحله هشدار نزدیک شده است و قانون و رهبری و همه ارکان نظام از صدر تا ذیل هشدار‌هایی را نسبت به شاخص‌های جمعیتی می‌دهند وقانون تصویب کرده‌اند و ده‌ها طرح تشویقی دیگر، آیا رسانه‌های ما مثل سال‌های دهه هفتاد تمام قد در خدمت تحقق این سیاست گام بر می‌دارند؟
منبع: فارس
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور