اقتصاد۲۴ در بازار یکشنبه شاخص کل بورس ۱۷ هزار و ۵۹ واحد ریزش کرد و معادل ۱.۱۰ درصد عقب نشست تا به سطح یک میلیون و ۵۴۰ هزار واحدی برسد. شاخص هموزن نیز به عنوان نماینده شرکتهای کوچک و متوسط بازار، هفت هزار و ۴۰۵ واحد افت کرد و با ثبت کاهش ۱.۵۲ درصدی به سطح ۴۸۰ هزار واحد رسید.
در روز یکشنبه بورس تهران شاهد معاملاتی به ارزش ۵ هزار و ۸۱۵ میلیارد تومان بود. فرابورس هم معاملاتی به ارزش ۱۱ هزار و ۶۹۳ میلیارد تومان را تجربه کرد.
از این میزان، اما تنها ۵ هزار و ۴۷۷ میلیارد تومان سهم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی بوده است. با این حال همین مقدار معامله نیز نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته گذشته رشد نشان میدهد.
در معاملات یکشنبه، اما به رغم رشد نسبی ارزش معاملات بازار سهام، پول حقیقی زیادی از بازار خارج شد. به عبارت بهتر، در این روز بیش از هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان تغییر مالکیت از حقیقی به حقوقی رقم خورد که بیاعتمادی معاملهگران نسبت به چشمانداز بازار سرمایه را نشان میدهد.
در بازار سرمایه ایران به سختی میتوان نقش لیدری گروه خودرو در برهههای زمانی متفاوت در سالها و دهههای پیشین را رد کرد؛ برش زمانی فعلی نیز از این قاعده مستثنی نیست. به خصوص اینکه در آبانماه سال جاری و با ورود چند خودرو پرتیراژ به بورس کالا، سبزپوشی بازار از این گروه نشات گرفته بود؛ بنابراین حال و روز کلیت بازار سهام به شرایط گروه خودرو گره خورده است و تا زمانی که چالش عرضه خودرو در بورس کالا حل نشود بعید است روند صعودی پایداری در بازار شکل گیرد.
خودرو، گره کور بازار در روزهای اخیر است. گرهی که میتوانست با دست باز شود، اما دخالت شورای رقابت و تصمیمات خلقالساعه این نهاد، آن را کور کرده است.
بیشتر بخوانید: آخرین وضعیت میزبانی بورس کالا
این روزها سرمایه مردم و فعالان بازار سرمایه بازیچه دست شورای رقابت شده است. پرده اول از این نمایش مضحک نامه ناگهانی رئیس شورای رقابت به سازمان بورس و اوراق بهادار بود که بازار را در شوک فرو برد و زمینهساز ریزش شاخص و زیان سهامداران شد.
در پرده دوم تظاهرها و ژستهای حمایتی خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و داراییها را شاهد بودیم که تا کنون هیچ آوردهای برای سهامداران نداشته است.
در آخرین پرده نیز شورای رقابت، دستورالعملی را که یازدهم بهمنماه به تصویب رسانده بود، در ساعات معاملاتی بورس یکشنبه ۱۶ بهمن منتشر کرد تا نمادهای گروه خودرو صف فروش شوند. بر اساس این دستورالعمل دیگر خبری از کشف قیمت و فروش خودرو در بورس کالا نخواهد بود.
مشخص نیست قرار است بازی پلیس خوب، پلیس بد وزارت اقتصاد، نمایندگان مجلس و شورای رقابت تا چه زمانی ادامه یابد؟ در این میان سهامدار تا چه زمانی باید شاهد از بین رفتن سرمایه خود در بازار، آن هم در اقتصادی با تورم بیش از ۴۰ درصدی باشد؟
با وجود اتفاقات پیرامون بازار یکشنبه، انتظار میرود اگر اتفاق مهمی در مورد عرضه خودرو در بورس کالا رخ ندهد، سهامداران بورس تهران در روز دوشنبه بار دیگر شاهد روی سرخ نقشه بازار سهام باشند.