اقتصاد۲۴- طیف وسیعی از درمانها برای پسوریازیس در دسترس هستند، از پمادهای پوستی گرفته تا داروهایی که سیستم ایمنی شما را تحت تاثیر قرار میدهند. اما آیا کاهش علائم این بیماری رایج میتواند به سادگی تغییر غذاهایی که میخوریم باشد؟
رژیم غذایی ممکن است نقش مهم تری نسبت به آنچه فکر میکنیم در نحوه مدیریت بدن ما با التهاب بازی کند. مارگارت وسداک، یک متخصص تغذیه در پزشکی جانز هاپکینز، بینشی در مورد اینکه در صورت ابتلا به پسوریازیس چه غذاهایی را باید بخورید و از آنها اجتناب کنید، ارائه میدهد.
پسوریازیس یک اختلال پوستی خودایمنی مزمن (طولانی مدت) است. مارگارت وسداک توضیح میدهد: «بدن به اشتباه به بافت خود حمله میکند. شروع به تولید بیش از حد سلولهای پوستی میکند که باعث ایجاد پلاک روی پوست شما میشود. پلاکها لکههای قرمز و پوسته پوستهای هستند که میتوانند خارش دار یا دردناک باشند. گاهی اوقات پسوریازیس با آرتریت پسوریاتیک، یک بیماری التهابی مفصل همراه است.» هیچ یک از این شرایط به دلیل هر چیزی که میخورید ایجاد نمیشود، اما ارتباط مهمی بین رژیم غذایی شما و پسوریازیس وجود دارد. بسیاری از غذاها باعث التهاب در سراسر بدن میشوند. در برخی افراد، این تحریک گسترده میتواند علائم پسوریازیس را بدتر کند.
مطالعات در مورد اینکه چگونه برخی از غذاها باعث ایجاد پاسخ التهابی میشوند، ادامه دارد. تحقیقات نشان میدهد که برخی از غذاها، به ویژه غذاهای بسیار فرآوری شده، مکانیسمهای دفاعی بدن شما را بیش از حد فعال میکنند. به عنوان مثال، غذاهای چرب میتوانند التهاب را در بافت چربی که در سراسر بدن شما وجود دارد، افزایش دهند. التهاب مداوم بافت چربی (شایع در افرادی که اضافه وزن داشته یا چاق هستند) خطر ابتلا به پسوریازیس را تا حد زیادی افزایش میدهد؛ همچنین خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و سایر بیماریهای مزمن را افزایش میدهد.
مبتلایان به پسوریازیس باید از این مواد غذایی اجتناب کنند!
بسیاری از همان غذاهای پر کالری که میتوانند منجر به افزایش وزن و افزایش خطر ابتلا به چاقی، دیابت و بیماری قلبی شوند نیز التهاب زا هستند. چندین دسته از غذاهای التهابی وجود دارند که میتوانند علائم پسوریازیس را بدتر کنند.
مصرف زیاد الکل باعث میشود کبد شما بیشتر از حد معمولی فعالیت کند و برای متابولیسم الکل باید مواد شیمیایی تولید کند که اگر زیاد یا به طور منظم الکل بنوشید میتواند منجر به التهاب طولانی مدت شود. الکل همچنین میتواند به باکتریهای خوب روده شما آسیب برساند که میتواند منجر به التهاب در روده بزرگ و روده شما شود.
بسیاری از محصولات لبنی دارای چربی بالایی هستند که میتواند منجر به التهاب شود. محصولات حاوی شیر گاو نیز حاوی کازئین هستند، پروتئینی که برخی افراد در هضم آن مشکل دارند. افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند به اندازه کافی آنزیم گوارشی لاکتاز ندارند. تحریک مزمن دستگاه گوارش ناشی از این شرایط میتواند التهاب را بدتر کند. برای برخی افراد، علائم پسوریازیس زمانی بهبود مییابد که لبنیات را از رژیم غذایی خود حذف کنند.
کربوهیدراتهای تصفیه شده بسیار فرآوری شده اند مانند: نان سفید، برنج سفید، پاستا، شیرینی و برخی غلات صبحانه. آنها فاقد فیبر و غلات کامل هستند و حاوی مقدار زیادی قند هستند که میتواند باعث افزایش قند خون شود. کربوهیدراتهای تصفیه شده، محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته را افزایش میدهند که میتوانند منجر به التهاب شوند.
چربیهای موجود در گوشت قرمز، پنیر، غذاهای سرخ شده، مارگارین، فست فود و بسیاری از تنقلات فرآوری شده به عنوان محرک التهاب در بدن شناخته شده اند. این چربیها مقدار لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) را در خون شما افزایش میدهند که به آن «کلسترول بد» نیز میگویند. مطالعات نشان میدهد که ممکن است بین چربی اضافی در بدن و ایجاد پسوریازیس و بدتر شدن علائم پسوریازیس ارتباط وجود داشته باشد.
قندهای اضافه شده در نوشابه، آب میوه، آب نبات، محصولات پخته شده و سایر شیرینیها با قندهای طبیعی موجود در مواد غذایی مانند میوه متفاوت است. بدن ما برای پردازش قند انسولین تولید میکند، اما قند اضافه شده بیش از حد بدن ما را مجبور میکند تا انرژی اضافی را در سلولهای چربی ذخیره کند و بافت چربی را ملتهب کند. غذاهایی که قندهای اضافه زیادی دارند نیز میتوانند منجر به افزایش سطح پروتئینهای التهابی به نام سیتوکینها شوند. برخی از مطالعات نشان میدهد که شیرین کنندههای مصنوعی مانند آسپارتام نیز ممکن است منجر به التهاب مزمن شود.
تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به پسوریازیس احتمال بیشتری دارد که به بیماری سلیاک نز مبتلا باشند. در افراد مبتلا به بیماری سلیاک، گلوتن (پروتئین موجود در گندم و برخی غلات دیگر) باعث ایجاد یک پاسخ خود ایمنی میشود که باعث میشود بدن به بافتهای روده کوچک حمله کند. افراد مبتلا به بیماری سلیاک باید به طور کامل از مصرف گلوتن اجتناب کنند، اگرچه برخی از افراد بدون این بیماری دریافته اند که کاهش گلوتن در رژیم غذایی آنها باعث کاهش علائم پسوریازیس میشود.
پسوریازیس یک بیماری التهابی است و بیشتر تنقلات نیز حاوی چربیهای اشباع و ترانس بعلاوه نشاسته تصفیه شده و قند هستند که همگی میتوانند فرایند التهاب را وخیمتر کنند. دلیل دیگر برای عدم مصرف تنقلات این است که حاوی کالری بالایی هستند و ارزش غذایی کمی دارند. از آنجا که افراد مبتلا به پسوریازیس اغلب دچار مشکلات وزن هستند، مصرف تنقلات با چربی بالا در آنها منجر به افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی میشود.
این گیاهان شامل فلفل، سیب زمینی سفید، بادمجان و گوجه فرنگی منجر به تشدید علائم پسوریازیس میشوند. این سبزیجات حاوی سولانین هستند؛ یک ترکیب شیمیایی که نشان داده شده باعث افزایش درد میشود.
گاهی اوقات یک واکنش آلرژیک میتواند منجر به تشدید علائم پسوریازیس شود. مرکباتی مانند گریپ فروت، پرتقال، لیمو، و لیموترش باعث واکنشهای آلرژیک در برخی افراد میشود.
برخی ادویه جات، ترشیجات مانند فلفل، میخک، زیره، رازیانه، دارچین، فلفل قرمز، خردل، فلفل شیرین، جوز، پوست لیمو و کاری و چاشنیهایی مانند سس مایونز، سس گوجه فرنگی، سس فلفلی و سرکه سبب التهاب بدن میشوند که باید از مصرف آنها اجتناب کرد.
در حالی که برخی از غذاهای خاص باعث التهاب میشوند، واکنش همه افراد به این غذاها یکسان نیست. در برخی از بیماران گندم باعث بدتر شدن پسوریازیس آنها میشود. برخی دیگر از بیماران هنگام خوردن آجیل متوجه شعله ور شدن علائم خود میشوند. برخی از آزمایشها میتوانند التهاب را با نشانگرهای زیستی اندازهگیری کنند، این نشانگرها موادی در خون هستند که وقتی بدن شما به روش خاصی به غذاهایی مانند چربی یا قند واکنش نشان میدهد، افزایش مییابد.
بیشتر بخوانید: ۹ عارضه مهم مصرف سیگار بر پوست
به عنوان مثال، یک آزمایش ساده میتواند سطوح افزایش یافته پروتئین واکنشی C (CRP) را در خون شما بررسی کند. اگر التهاب در بدن شما وجود داشته باشد، کبد CRP اضافی تولید میکند. پزشکان ممکن است از این آزمایش برای تعیین میزان احتمال ابتلا به یک بیماری مزمن مانند بیماری قلبی استفاده کنند. همانطور که رژیم غذایی خود را برای کاهش علائم پسوریازیس تنظیم میکنید، حتما با پزشک خود برای نظارت بر علائم و سطوح التهاب کار کنید.
همانطور که برخی از غذاها باعث التهاب میشوند، برخی دیگر میتوانند به مبارزه با التهاب کمک کنند. به طور کلی، داشتن یک رژیم غذایی متعادل با غذاهای کامل، بهترین رویکرد برای کاهش التهاب در سراسر بدن است. ممکن است تشدید پسوریازیس را کاهش دهد یا علائم شما را کمتر کند. پیروی از رژیم غذایی مدیترانهای برای آرتریت پسوریازیس یا پسوریازیس، میتواند التهاب مزمن را که به بیماری قلبی، دیابت نوع ۲، سرطان و سایر شرایط دامن میزند را، کاهش دهد.
ماهی، پروتئین بدون چربی یا پروتئینهای گیاهی مانند توفو یا تمپه
میوهها و سبزیجات
حبوبات (لوبیا و عدس)
آجیل و دانهها
روغن زیتون
مقدار کمی لبنیات کم چرب
غلات کامل
هیچ مدرکی مبنی بر اینکه ویتامینها یا مکملها به کاهش علائم پسوریازیس کمک میکنند وجود ندارد. بهترین راه برای دریافت تمام ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز از طریق غذاهایی است که میخورید. اما به طور کلی مصرف روزانه مولتی ویتامین بی خطر است. در مورد مکملهای دیگری که ممکن است برای نیازهای شما مناسب باشند، با پزشک خود یا یک متخصص تغذیه صحبت کنید.
اگر میخواهید رژیم غذایی خود را برای مبارزه با پسوریازیس تغییر دهید، به آرامی رژیم غذایی مناسب را شروع کنید. پرش به یک رژیم غذایی بسیار محدود معمولا پایدار نیست و ممکن است شما را از مواد مغذی مهم محروم کند. در عوض، با حذف برخی از غذاهای بسیار فرآوری شده شروع کنید. شیرینیها و کلوچهها را با میوههای تازه جایگزین کنید. چای گیاهی یا آب با طعم میوه تازه، نعناع یا خیار را انتخاب کنید.
اگر فکر میکنید غذا یا ماده خاصی وجود دارد که باعث تشدید پسوریازیس میشود، با پزشک خود یا یک متخصص تغذیه ثبت شده صحبت کنید. اضافه وزن یا چاقی نیز میتواند پسوریازیس را بدتر کند، بنابراین ممکن است بخواهید یک برنامه کاهش وزن را شروع کنید که شامل کالری کمتر و اندازه کوچکتر باشد. هر رژیم درمانی برای پسوریازیس باید با انتخاب سبک زندگی سالم همراه باشد.
به اندازه کافی بخوابید و ورزش منظم داشته باشید
سعی کنید استرس را در زندگی خود کاهش دهید
اگر سیگار میکشید، با پزشک خود در مورد برنامهای برای ترک سیگار صحبت کنی
منبع: سلامت نیوز