اقتصاد۲۴- قیمت طلا از روز گذشته با تصمیم فدرال رزرو آمریکا وارد هزاره سوم قیمتی خود شد و رکورد بیشترین قیمت را به نام خود ثبت کرد. طلا در بازارهای جهانی از روز سه شنبه (دیروز) بالاخره پس از چندین بار که دچار نوسان شده بود از مرز ۲ هزار دلار عبور کرد.
این قیمت دو هزار دلار در هر اونس اگر چه یک بار نیز رخ داده بود و بعدها به مرور دچار افت قیمت شد و به شدت کاهش یافت، اما امروز و در لحظه تنظیم گزارش با ثبت قیمت ۲۰۲۶ دلار نشان داد که این قیمت یک رکورد و در نوع خود بی سابقه است.
کارشناسان بر این باور هستند که حالا که طلا از مرز روانی تاریخی خود عبور کرده نشان میدهد که دادههای ضعیف اقتصاد آمریکا سبب شده است تا بازارها احتمال بیشتری به عقب نشینی فدرال رزرو در سیاستهای انقباضی اش بدهند.
در حقیقت در روزهای اخیر به دلیل افزایش نگرانیها نسبت به تورم ناشی از افزایش قیمت نفت سبب شده بود تا بازارها احتمال افزایش نرخ بهره را توسط فدرال رزرو بدهند. اما در حال حاضر به دلیل دادههای اقتصادی ضعیف احتمال رکود بیشتر شده است و از این طریق نیز دست فدرال رزرو بیشتر از پیش بسته شده است.
طلا نیز که نسبت به افزایش نرخ بهره حساس است با کاهش احتمال انقباضی بودن فدرال رزرو امروز نزدیک به ۲ درصد افزایش قیمت داشت. طلا اکنون دو بال پرواز را در کنار خود میبیند: تورم و رکود اقتصادی.
محمد کشتی آرای رئیس اسبق اتحادیه طلا و جواهر و کارشناس ارشد طلا و سکه معتقد است که تصمیم فدرال رزرو آمریکا و ورشکسته شدن بانکها در آمریکا باعث شده تا قیمت طلا در بازارهای جهانی در دو روز گذشته با ۵۶ دلار افزایش به مرز ۲۰۲۶ دلار که در نوع خود یک رکورد محسوب میشود برسد.
او در پاسخ به این پرسش که چه تحلیلی میتوان برای این روزهای افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی آورد میگوید: اتفاقی که در حوزه بین الملل رخ داد و موجب تعطیلی و از کار افتادن و ورشکستگی بانکها در آمریکا بود. این اتفاق تاثیر مهمی در کاهش ارزش دلار و اتفاقا افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی داشت.
کشتی آرای با اشاره به اینکه این اتفاق میتوانست موجب خروج سرمایه و رفتن سرمایه به سمت طلا شود ادامه داد: این اتفاق باعث شد تا در روزهای پایانی سال قیمت طلا در هر اونس به مرز ۱۹۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار برسد. اگر چه در سالهای قبل یک بار قیمت طلا در بازارهای جهانی به مرز ۲ هزار دلار رسیده و عبور کرده بود، اما تا این حد رشد نکرده بود.
او ادامه داد: در دو روز گذشته قیمت طلا در بازارهای جهانی ۵۶ دلار افزایش داشته است و به مرز ۲۰۲۶ دلار رسیده است که در نوع خود بی سابقه و رکورد محسوب میشود. به هر حال این رشد قیمت همانطور که عرض کردم میتواند به تصمیمات فدرال رزرو آمریکا و ورشکستگی بانکها و خروج سرمایهها و رفتن این سرمایهها به سمت بازار طلا باشد.
رئیس اسبق اتحادیه طلا و جواهر در پاسخ به این پرسش که در روزهایی که در تعطیلات به سر میبردیم شاهد رشد قیمت طلا و ارز بودیم گفت: برخی از صرافیها به دلیل ایام عید در تعطیلات به سر میبردند و اگر هم قیمتی درج میشد قیمتها چندان واقعی نبود و توسط واسطهها اعلام میشد. اما از روز دوشنبه شاهد کاهش نرخ ارز بودیم چرا که در تعطیلات نرخ ارز به ۵۵ هزار تومان هم رسید، اما در روزهای آغاز بازار دیدیم که نرخ ارز به ۵۰ هزار تومان بازگشت.
کارشناس ارشد طلا و سکه با اشاره به اینکه دو عامل طلای جهانی و دلار در بازار ارز بر تعیین قیمت طلا و سکه تاثیر میگذارند تاکید کرد: قیمت انواع مسکوکات امروز شاهد هستیم که به تعادل رسیده است به طوریکه قیمت سکه بهار آزادی از ۳۳ میلیون تومان به ۳۱ میلیون تومان کاهش یافته است. به هر حال با شروع بازار و همزمان شدن با ایام ماه مبارک رمضان داد و ستد طلا نیز افت کرد.
کشتی آرای ادامه داد: بازار طلا این روزها روزهای آرامی را سپری میکند و اقدامات دولت و بانک مرکزی در کنترل نرخ ارز نیز موفق بوده است و به طوریکه دیگر شاهد افزایش نوسانات در قیمتها نیستیم.
وی در خصوص کاهش حباب سکه نیز اینطور توضیح میدهد: از ششم فروردین ماه جاری با بارگذاری ربع سکه بهار آزادی (به هر کد ملی ۵ ربع سکه) در مرکز مبادلات ارزی میبینیم که حباب ربع سکه نیز کاهش چشمگیری داشته است. در حالیکه در ایام عید حباب سکه رشد کرده بود.
بیشتر بخوانید: جهش قیمت طلا
کشتی آرای در پاسخ به این پرسش که آیا با این شرایط اقتصادی کشور هنوز هم به مردم و به خصوص بانوان توصیه میکنید طلا خریداری کنند؟ گفت: حوزههای سرمایه گذاری این روزها در کشور متنوع شده است و به هر حوزهای این روزها به دید سرمایه گذاری نگاه میشود. اتفاقا مردم اتفاقات و جریانات اقتصادی را به خوبی دنبال میکنند چرا که اطلاعات اقتصادی آنها بالا رفته است. پس نمیتوان به مردم توصیه کرد که در کدام بخش سرمایه گذاری کنند. مردم بهتر میدانند که در کجا سرمایه گذاری کنند و چه بخرند.
وی افزود: پیشنهاد بنده این است که طلا همواره بهترین و مطمئنترین محل برای سرمایه گذاری بوده است. پس توصیه بنده به خصوص به بانوان این است که مصنوعات طلا بخرند. چرا که هم استفاده زینتی و هم جنبه سرمایه گذاری دارد. پس به خانمها توصیه میکنم که به خرید زیورآلات طلا و نه بدلی حرکت کنند. چرا که هم به اقتصاد کشور و هم به اقتصاد خانوار کمک میکند.
کارشناس ارشد طلا و سکه اضافه کرد: برای تایید این اظهارات باید عنوان کنم که در کشور هند ۱۱ درصد طلای دنیا در اختیار بانوان هندی است که همین آمار میتواند نشان دهد که چه کمکی به اقتصاد کشور میکند.