تاریخ انتشار: ۱۷:۱۷ - ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۲

آشنایی با بازار کامودیتی

کامودیتی (commodity) در لغت به‌معنای کالا یا کالای اولیه است و کامودیتی مارکت (Commodity Market) به بازار کالا گفته می‌شود که در آن مواد اولیه و خام خرید و فروش می‌شود. در تعریف کامودیتی می‌توان گفت کالایی است که قابلیت معامله با کالا‌های مشابه را داشته باشد.

آشنایی با بازار کامودیتی

اقتصاد۲۴- الهام عندلیب‌مقدم: بازار‌های مالی به هر بازاری گفته می‌شود که در آن معاملات انواع دارایی‌های مالی صورت می‌گیرد. مهم‌ترین این بازار‌ها عبارتند از بازار کامودیتی، بازار سهام، بازار اوراق قرضه، بازار فارکس و بازار مشتقات. بازار‌های مالی به گردش اقتصاد‌های متکی به سرمایه‌داری، کمک می‌کنند. زمانی‌که بازار‌های مالی دچار مشکل می‌شوند، بحران‌های اقتصادی مثل رکود و بیکاری دامنگیر کل جهان می‌شود. در میان بازار‌های مالی، در این مقاله به تعریف بازار کامودیتی می‌پردازیم.

کامودیتی (commodity) چیست؟

کامودیتی (commodity) در لغت به‌معنای کالا یا کالای اولیه است و کامودیتی مارکت (Commodity Market) به بازار کالا گفته می‌شود که در آن مواد اولیه و خام خرید و فروش می‌شود. در تعریف کامودیتی می‌توان گفت کالایی است که قابلیت معامله با کالا‌های مشابه را داشته باشد.

این کالا‌ها معمولا مواد اولیه صنایع هستند. کامودیتی‌ها روزانه به‌عنوان یک دارایی و همچنین ماده خام تمامی کالا‌هایی که بشر در زندگی روزمره استفاده می‌کند، در بازار کامودیتی داد و ستد می‌شوند. قیمت کامودیتی‌ها در اقتصاد بسیار حائز اهمیت است، زیرا به‌طور مستقیم روی قیمت کالا‌های نهائی تأثیر می‌گذارند.
از مهم‌ترین و معروف‌ترین بازار‌های کالا می‌توان به CBOT، LME، CME و NYMEX اشاره کرد.

تاریخچه بازار کالا یا کامودیتی‌ها

اصطلاح کامودیتی ابتدا توسط تعدادی اقتصاددانان استفاده شد، اما در مورد تاریخچه بازار کالا، می‌توان به ظهور اولین انسان‌ها و تمدن بشری اشاره کرد. در طول تاریخ گذشته، پادشاهان و قبایل، محصولات و کالای مورد نیاز خود را با دیگر پادشاهان و قبایل معامله می‌نمودند. به‌عنوان مثال امپراتوری‌هایی مثل یونان، ایران و روم باستان کالا‌های مورد نیاز خود را مستقیماً از طریق مسیر‌هایی مثل جاده ابریشم که اروپا را به خاور دور مرتبط می‌کرد، مبادله می‌کردند.

امروزه نیز کامودیتی‌ها در جهان و در مقیاس بسیار بزرگتر، به طرز پیشرفته‌تری با هم مبادله می‌شوند.

کامودیتی چیست؟

انواع کامودیتی

محصولات کامودیتی طیف گسترده‌ای از کالا را شامل می‌شوند و به‌طور کلی در دو دسته سخت و نرم قرار می‌گیرند. کالا‌های سخت شامل منابع طبیعی هستند که باید استخراج شوند. مثل نفت، گاز، طلا، مس و... کالا‌های نرم شامل محصولات کشاورزی و احشامی هستند، مثل ذرت، گندم، قهوه، شکر، گوشت خوک و ...
بر همین اساس انواع بازار کامودیتی عبارت است از:

بازار انرژی

منابع انرژی مثل نفت برنت، نفت خام، نفت گرمایشی، بنزین، گاز طبیعی، ذغال سنگ، اتانول، اورانیوم و انرژی‌های تجدیدشونده مثل انرژی خورشید و باد جزو این دسته از کامودیتی هستند.

بازار فلزات

کالا‌های معدنی شامل فلزات گران‌بهایی مثل طلا، مس، نقره، پالادیوم و پلاتینیوم و همچنین فلزات صنعتی مثل کانه آهن، قلع، مس، آلومینیوم و روی در این دسته از کامودیتی‌ها قرار می‌گیرند.

بازار محصولات کشاورزی

این نوع کالا‌ها شامل محصولات خوراکی برای مصرف انسان مانند گندم، جو، لوبیا، سویا، ذرت، شکر، قهوه، کاکائو و ... و محصولات غیرخوراکی مانند پنبه، روغن پالم، پوشاک، لاستیک، کش، پاک‌کن، مواد اولیه ساختمان و... می‌باشند.

بازار دام و گوشت

شامل تمام حیوانات زنده مثل گاو، خوک و... است.

در میان انواع کامودیتی‌ها، کالا‌هایی که بیشترین معاملات را به خود اختصاص داده‌اند عبارتند از: نفت خام، گاز طبیعی، طلا، نقره، مس، آلومینیوم. گندم و شکر

آشنایی با بازار کامودیتی

عوامل موثر بر بازار کامودیتی

فاکتور‌های مختلفی بر بازار کامودیتی‌ها موثر است که در زیر به مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌شود:

*عرضه و تقاضای کالا

*شاخص دلار آمریکا

*رقابت

*سیاست

*عوامل اقتصاد کلان

*فصول و آب و هوا

روش‌های مختلف معامله کامودیتی‌ها

از آنجا که کامودیتی‌ها یک دارایی مالی محسوب می‌شوند، مانند بسیاری از دارایی‌های دیگر قابل معامله هستند. به‌طور کلی، کامودیتی‌ها به دو صورت معامله می‌شوند:

• بازار‌های لحظه‌ای

• بازار‌های مشتقات

منظور از بازار لحظه‌ای بازار‌هایی است که در آن‌ها کالا‌های پایه به‌صورت آنی و نه به‌صورت قرارداد‌های آتی، معامله می‌شوند. در این بازارها، فروشنده و خریدار، کالای فیزیکی را به قصد تحویل فوری، معامله می‌کنند. این بازار‌ها به مارکت‌های لحظه‌ای، بازار‌های فیزیکی و یا بازار‌های نقدی نیز معروف هستند.

بازار‌های مشتقات، شامل فورواردها، آتی‌ها و آپشن‌ها هستند. فوروارد‌ها و آتی‌ها، قرارداد‌های مشتقه‌ای هستند که از بازار لحظه‌ای به‌عنوان یک کالای پایه استفاده می‌کنند. این نوع قرارداد‌ها به صاحبانشان امکان کنترل آینده کالا‌ها را در قیمتی که امروز با هم به توافق می‌رسند، می‌دهد.

پس از انتخاب نوع کامودیتی، می‌توان در کالای مورد نظر از طریق راه‌های زیر در بازار کامودیتی سرمایه‌گذاری کرد:

• خرید و فروش سهام کالایی

یکی از راه‌های سرمایه‌گذاری در بازار کامودیتی ورود غیرمستقیم از طریق خرید و فروش سهام شرکت‌هایی است که در کار استخراج معادن و یا کشت انواعی از کامودیتی‌ها هستند، به عنوان مثال، سرمایه‌گذارانی که علاقه‌مند به صنعت نفت می‌باشند، می‌توانند روی سهام شرکت‌های استخراج نفت، سرمایه‌گذاری کنند.

• تمرکز روی صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله مخصوص کالا‌ها

صندوق‌های کالایی قابل معامله نوعی ابزار سرمایه‌گذاری هستند که روی یک کالای اساسی یا ترکیبی از مجموعه کالا‌ها تمرکز می‌کنند. برخی از آن‌ها کالا‌های فیزیکی مثل شمش طلا یا سکه را نگهداری می‌کنند.

• قرارداد‌های آتی معامله کالا

در این روش، کالای مدنظر به‌وسیله یک قرارداد، برای زمانی مشخص در آینده، معامله می‌شود.

• معامله نرخ لحظه‌ای کالا‌ها

این روش مثل معامله در بازار فارکس (داد و ستد انواع ارز‌های خارجی)، سهام و ... است و تنها با بازکردن یک حساب معاملاتی نزد یک بروکر (شرکت واسطه در فارکس) معتبر امکان‌پذیر خواهد بود.

• معامله کالا‌ها به صورت قرارداد‌های آپشن

این نوع سرمایه‌گذاری شبیه به معاملات آپشن است. (معاملات آپشن ابزاری است که به شما حق خرید و فروش اوراق بهادار خاص را در یک تاریخ خاص و با یک قیمت مشخص می‌دهد.)

• موسسه مشترک کالا

یک نوع صندوق سرمایه‌گذاری خصوصی است که سرمایه‌گذاری روی کالا‌هایی مثل قرارداد‌های آپشن یا آتی را مدیریت می‌کند.

ارتباط بین بازار کالا با سایر بازار‌ها

تمام معامله‌گر‌های حرفه‌ای بازار می‌دانند که کلیه بازار‌ها شامل بازار ارز، کالا، اوراق قرضه و سهام با یکدیگر در ارتباط هستند.

به‌طور معمول دلار آمریکا خلاف جهت کامودیتی‌ها حرکت می‌کند. به‌عنوان مثال مسیر حرکت دلار، خلاف مسیر حرکت طلا است، و به اصطلاح یک همبستگی منفی بین طلا و دلار آمریکا وجود دارد.

در مورد ارتباط بین کامودیتی‌ها و بازار اوراق قرضه، یک رابطه معکوس وجود دارد.

قیمت اوراق قرضه نیز قیمت سهام را مدیریت می‌کند، یعنی با بالا رفتن قیمت اوراق قرضه، بازار سهام هم افزایش می‌یابد.

حال، تمام بازار‌های ذکر شده، با شاخص دلار آمریکا ارتباط دارند. به این صورت که با افزایش شاخص دلار آمریکا، شاخص قیمت کالا‌ها ریزش پیدا می‌کند، در این زمان بازار سهام و قیمت اوراق قرضه بالا می‌رود.

نقش کامودیتی بر بازار سهام ایران

بازار سهام ایران یک بازار کامودیتی محور است و شرکت‌های بزرگ بازار بورس، مستقیم یا غیرمستقیم با بازار کامودیتی دنیا در ارتباط هستند.

به عنوان مثال در بازار بورس تهران، بیش از ۵۰ درصد از ارزش بازار بورس، شرکت‌های کامودیتی محور اعم از معادن و کانه‌های فلزی، فلزات اساسی، پالایشگاهی و پتروشیمی و خودروسازی و قطعه‌سازی هستند که مستقیم یا غیرمستقیم تحت تاثیر افزایش یا کاهش قیمت کامودیتی در دنیا می‌باشند. در بازار فرابورس ایران هم وضعیت به همین صورت است و تقریبا ۵۵ درصد ارزش بازار فرابورس، این قبیل شرکت‌ها هستند.

با توجه به وزن شرکت‌های کامودیتی محور در بازار سهام ایران، علاوه بر بازار جهانی، کامودیتی داخل کشور نیز بر قیمت سهام بورس تاثیر می‌گذارد. به‌عنوان مثال تحریم‌های بیشتر علیه ایران باعث افزایش نرخ دلار و به دنبال آن باعث تورم بیشتر در کشور می‌شود. در این میان شرکت‌های صادرکننده که درآمدشان بر اساس دلار است با افزایش سرمایه و درآمد روبه‌رو می‌شوند و نتیجتا ارزش سهام آن‌ها در بورس افزایش پیدا می‌کند. از طرف دیگر، سهام شرکت‌هایی که باید مواد اولیه خود را به دلار وارد کنند و به ریال بفروشند سیر نزولی خواهد داشت.

آیا سرمایه‌گذاری روی کامودیتی‌ها مفید است؟

سرمایه‌گذاری در بازار کامودیتی، محاسن زیادی دارد. یکی از بزرگ‌ترین مزایای آن، در امان بودن از تورم است، یعنی کامودیتی‌ها، یکی از بهترین سرمایه‌گذاری‌ها در زمان تورم هستند. اما باید توجه داشت بازار کالا هم مانند سایر سرمایه‌گذاری‌ها ریسک مخصوص به خودش را خواهد داشت و خطرات آن بسته به نوع سرمایه‌گذاری است که انجام می‌شود. مثلا سرمایه‌گذاری صندوق‌های قابل معامله، تنوع بیشتر و ریسک کمتری دارد، در حالیکه سرمایه‌گذاری از طریق قرارداد‌های آتی، دارای ریسک بیشتری است.

به‌عنوان یک قانون کلی، سرمایه‌گذاری در بازار کالا به‌خصوص طلا، نوعی بیمه کردن سرمایه در زمان تورم است. معمولا در مواقعی که تورم بالا است، تمایل سرمایه‌گذاران به خرید کالا‌هایی مثل طلا، افزایش می‌یابد و این مسئله، باعث بالا رفتن قیمت آن کالا می‌شود. با بررسی نمودار‌های طلا در زمان جنگ و بحران، می‌توان فهمید که چگونه با شنیدن یک خبر بحرانی، سرمایه‌گذاران به بازار طلا هجوم می‌برند؛ بنابراین ورود به این بازار نیازمند دانش و تجربه کافی است. منظور از دانش و تجربه، یادگیری تحلیل تکنیکال، تحلیل فاندامنتال، روانشناسی بازار، تحلیل بین بازار‌ها و سایر فاکتور‌های مهم است.

بیت کوین‌ها کامودیتی هستند یا پول فیات؟

پول فیات ارز دولتی یک کشور است که پشتوانه فیزیکی مثل طلا و نقره ندارد، بلکه پشتوانه آن دولتی است که آن را منتشر کرده است. از آنجایی که بیت کوین‌ها پول قانونی و رایج دولت‌ها نیستند، بنابراین پول فیات نبوده و جزو کالا‌ها به حساب می‌آیند. درواقع بیت کوین پول مجازی است که توسط تکنولوژی بلاک‌چین‌ها حمایت می‌شود. (بلاک‌چین نوع خاصی از پایگاه داده است که اطلاعات در آن ذخیره می‌شود.)

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند