تاریخ انتشار: ۱۸:۵۵ - ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۲

بهروز افخمی: درباره تختی زیاد دروغ می‌گویند

بهروز افخمی می‌گوید عده‌ای سعی می‌کنند واقعیت‌های زندگی‌ غلامرضا تختی را نادیده بگیرند و روایت‌هایی قلابی را جا بیندازند و درباره تختی و فشارهایی که به او آوردند، دروغ زیاد گفته می‌شود.

بهروز افخمی

اقتصاد۲۴- این کارگردان سینما دربرنامه «نقد سینما» در پاسخ به پرسشی درباره اینکه چرا نمی‌توانیم درباره آدم‌های سیاسی در قید حیات فیلم بسازیم، بیان کرد: فیلم ساختن درباره آن‌هایی که در قید حیات نیستند هم سخت است و حساسیت وجود دارد؛ معمولا وقتی قرار است فیلمی درباره شخصیت‌های سیاسی ساخته شود، خانواده‌ها و جریان‌های سیاسی، نگران می‌شوند.

او در جواب به اظهارنظر مجری مبنی بر اینکه حساسیت‌های بسیار زیاد نشان از این دارد که ما به بلوغ نرسیده‌ایم، گفت: نمی‌دانم. شاید در کشور‌های دیگر هم این حساسیت‌ها وجود داشته باشد؛ به هر حال جریان‌های سیاسی از ساخت فیلم درباره یک شخصیت سیاسی مهم استقبال می‌کنند. برای مثال فیلم «جی‌اف‌کی» ساخته الیور استون که درباره ترور جان اف کندی‌ست، فیلمی تند و ضد یک جناح قدرتمند در حکومت آمریکاست که بدون حمایت جناح چپ حزب دموکرات ساخته نمی‌شد.

کارگردان فیلم «فرزند صبح» در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره علت پخش نشدن این فیلم در زمان خودش تصریح کرد: اکران نشدن فیلم، معلول دعوا‌های سیاسی هم بود، یعنی حساسیت و نگرانی درباره فیلم وجود داشت؛ اما از نظر خود من فیلم «فرزند صبح» چندان وابسته به زمان نیست.

افخمی افزود: فارغ از اینکه همه درباره امام خمینی (ره) بسیار سیاسی فکر می‌کنند و دوران حکومتش را در نظر دارند، وقتی این کار به من پیشنهاد شد، گفتم اصلا قادر نیستم درباره دوران حکومت امام (ره) فیلم بسازم و فکر می‌کنم درباره این موضوع نمی‌توان به زودی فیلم ساخت.

وی درباره ساخت فیلم بیوگرافیک شخصیت‌های سیاسی گفت: ساخت اینگونه آثار به سوژه بستگی دارد؛ برخی آن قدر خطرناک و حساسیت‌برانگیز هستند و همچنین طرفدار و مخالف دارند که از همان ابتدا وقتی کارگردان فیلم را شروع می‌کند، می‌داند که بالاخره بلایی سر اثرش می‌آید. یکی از دلایلی که فیلمسازان سراغ فیلم بیوگرافیک نمی‌روند، تجربیات قبلی آنهاست. ممکن است اینجا این کار را انجام داده و به این نتیجه رسیده باشند که این شکل از کار‌ها معمولا به حساسیت، درگیری، بگیر و ببند و عقب افتادن نمایش فیلم منجر می‌شود پس دیگر به سراغ آن نمی‌روند.

افخمی توضیح داد: شاید بتوان گفت، فیلم ساختن درباره شخصیت‌های حساس انقلاب در خارج از ایران آسان‌تر باشد. به عنوان مثال شاید در لبنان راحت‌تر بتوان فیلم تولید کرد و آن را به نمایش درآورد. به دلیل اینکه ایران، در وضعیت قطب بعضی نیرو‌های انقلابی منطقه قرار گرفته و به نظر می‌رسد آن نیرو‌های انقلابی آزادتر و راحت‌تر درباره تمام مسایل فکر می‌کنند، دوست دارند بحث کنند و آمادگی ساخت فیلم دارند.

در ادامه بهروز افخمی با اشاره به اثری که درباره غلامرضا تختی ساخته است، بیان کرد: اثری که من خلق کردم، درست دیده نشد چراکه مورد علاقه ورزشکاران نبود. فیلمی که بهرام توکلی درباره این ورزشکار ساخت هم شاید به این دلیل که تماشاچی‌پسند نبود، زیاد دیده نشد. اما باید بگویم اثر من کاراگاهی- معمایی محسوب می‌شد و نه تنها درباره سرگذشت تختی نبود بلکه درباره مرگ او بود، اما فکر می‌کنم، چون فضای ورزشی را بیش از حد تیره نشان داد، مسئولان و ورزشکاران از آن استقبال نکردند.

وی ادامه داد: من تعجب نکردم که اثرم درست دیده نشد؛ یا اصلا در هیچ مراسمی درباره تختی به نمایش درنیامد. شاید درباره تختی بتوان گفت که سعی می‌کنند واقعیت‌های زندگی‌اش را نادیده بگیرند و روایت‌هایی قلابی را جا بیندازند. درباره تختی و فشار‌هایی که به او آوردند، دروغ زیاد گفته می‌شود.

افخمی در پاسخ به این پرسش که اگر یک روز کسی برای ساخت فیلمی از زندگیش به سراغش بیاید، می‌گذارد این کار انجام شود یا نه، گفت: بله. به او کمک هم می‌کنم.

وی در بخش دیگری از برنامه درباره حساسیت‌ها و نگرانی‌های سیاسی پیرامون فیلم‌های بیوگرافیک مطرح کرد: شاید در جای غلطی به دنبال ایراد هستیم؛ اینکه شخصیت‌های سیاسی نسبت به تصویر منتسب به اردوگاه سیاسی خودشان یا اردوگاه مقابل حساسیت دارند. البته این مساله در همه جای دنیا وجود دارد، اما تفاوت ایران با سایر کشور‌ها این است که سینمایش، دولتی است.

افخمی اضافه کرد: اگر بخش خصوصی آمادگی داشته باشد روی یکی از این فیلم‌ها به صورت واقعی و نه ظاهری سرمایه‌گذاری کند، آن موقع مانند هر بازرگان دیگری می‌تواند وارد دعوا شود و بگوید این محصولی است که من تولید کرده‌ام، می‌خواستم این‌طور بسازم. قوانین انتشارات هم از او حمایت می‌کند. پیشتر اشاره کردم که اگر فیلمی در لبنان ساخته شود، راحت‌تر به نمایش در می‌آید، به دلیل پیمان شانگ‌های و دیگر تعهدات تجاری که ایران دارد، اگر فیلمی ساخته شود که سرمایه‌گذاری مختصر خارجی داشته باشد، به این آسانی‌ها نمی‌توانند با آن برخورد کنند.

وی توضیح داد: ما بخش خصوصی واقعی نداریم. معمولا فردی که روی شخصیت سیاسی سرمایه‌گذاری می‌کند، سرمایه‌اش را از جایی آورده است که به نحوی به دولت مربوط می‌شود. آن موقع دولت ممکن است بگوید نمی‌خواهد.

وی درباره علت ناموفق بودن سینمای بیوگرافیک ایران بیان کرد: ایرانی‌ها عادت دارند از شخصیت‌ها، موجوداتی بی‌عیب و نقص بسازند. هر کسی که می‌خواهد درباره شخصیتی، فیلم بسازد، مراقب است همه موارد مربوط به آن شخصیت درست باشد، عیب و ایراد‌ها پوشانده شود تا به خانواده آن شخصیت برنخورد. چنین چیزی باعث می‌شود اثر دراماتیکی هم به‌وجود نیاید.

افخمی یادآور شد: به نظر می‌رسد برای داشتن سینمای بیوگرافیک خلا فرهنگی داریم؛ اما فکر نمی‌کنم ادامه پیدا کند. باید منتظر فیلمسازان جوانی باشیم که جهان را واقعی‌تر می‌بینند؛ البته اگر بخش خصوصی واقعی فعال شود، که آن هم زمینه‌های قانونی‌اش مانند پیمان شانگ‌های و دیگر قواعد تجاری فراهم شده است.


بیشتر بخوانید: سخنان ضداخلاقی جنجال‌برانگیز در تلویزیون


این کارگردان سینما در پایان خاطرنشان کرد: یکی دیگر از دلایل شکل نگرفتن سینمای بیوگرافیک در ایران این است که در بخش خصوصی یا در بخش خارج از سیطره نهاد‌های دولتی یا نیمه‌دولتی تعصب سیاسی بسیار شدیدی وجود دارد. هر دو می‌خواهند از شخصیتی که دوست دارند روایت خودشان را کاملا بی‌عیب و نقص ارایه کنند؛ یا برعکس تا جایی که می‌توانند یک شخصیت را تخریب کنند. انسان احساس می‌کند موضع، موضع متعادلی نیست. فارغ از اینکه با سانسور برخورد می‌کند یا نه برای تماشاگر هم جذاب نیست که یک فیلم تبلیغاتی ببیند.

در ابتدای برنامه «نقد سینما» که شامگاه ۱۵ اردیبهشت ماه پخش می‌شد، امیررضا مافی میزبان این برنامه تلویزیونی اظهار کرد: به نظر می‌رسد یکی از چالش‌هایی که در سینمای ایران با آن مواجه‌ایم، فقدان روایت شخصیت‌های اصیل، ملی و اثرگذار بر پرده نقره‌ای است؛ کاری که آمریکایی‌ها به خوبی انجام می‌دهند.

وی ادامه داد: سینمای هالیوود، برای جریان‌سازی، به صورت پیوسته به سراغ روایت شخصیت‌هایی می‌رود که بر فرهنگ همان زمان مردم آمریکا، تاثیرگذار باشد. برای مثال فیلم «شاه ریچارد» که درباره پدر خواهران ویلیامز، تنیس‌بازان مشهور جهان است، تاثیر شگرفی در تحکیم فرهنگ خانواده به معنای آمریکایی رقم می‌زند.

مافی یادآور شد: در سینمای آمریکا، از این دست فیلم‌هایی که به شخصیت‌های تاریخی و معاصر می‌پردازد، کم نیست، اما در سینمای ایران کم است. با توجه به اینکه بهروز افخمی در این ژانر کار کرده است و فراز و نشیب‌های تلاش در این حوزه را می‌داند از او برای گفتگو دعوت کردم.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

مونا کرمی همسر دوم سپند امیر سلیمانی کیست+ بیوگرافی

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

دنا پلاس بهتر است یا تارا؟

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

پای سیاست‌های انقباضی اقتصاد، بیخ گلوی بورس/ پیش بینی شاخص بورس در آینده

معرفی جذاب‌ترین سریال‌های هانده ارچل، بازیگر ترکیه ای+ عکس

واریز حقوق بازنشستگان از شنبه ۲۲ اردیبهشت

معرفی بهترین کتاب های اقتصادی ایران

۳ بازیکن استقلال در آستانه تمدید قرارداد

بهترین دوربین‌های عکاسی جهان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مخترع برق کیست؟/ با ادیسون و تسلا آشنا شوید

۴ ماده غذایی ضروری برای مردان

مصرف این میوه‌ها لاغرتان می‌کند

سه ویتامین مخصوص کاهش وزن

افزایش طول عمر با این خوراکی‌ها

مقایسه قدرت نظامی ایران و اسرائیل

چرا واردات خودرو به نقطه بحرانی رسیده است؟/ نماینده مجلس: عدم‌ ترخیص خودروهای وارداتی نشان از نبود سیستم یکپارچه در دولت است

مهمان ویژه پرسپولیسی‌ها در تمرین امروز + عکس

فیلم/ تصویر پلنگ ایرانی در منطقه شاهو و کوسالان کردستان

فیلم/ آتش‌سوزی در فرودگاه لاهور پاکستان؛ پرواز حجاج به تعویق افتاد

شاهین صفر ارزان‌تر از دست‌دوم + جدول

روز شنبه به‌عنوان روز تعطیل تعیین شد

عکس/ کافه بیرانوند پلمب شد

مسابقه غیر قانونی بدنسازی در تهران با سود میلیاردی

پیشنهاد تراکتور به آقای گل پرسپولیسی‌ها

پیشنهادات عجیب علم الهدی برای ازدواج و افزایش جمعیت

فیلم/توضیحات رائفی‌پور درباره تهمت پولشویی و انتشار اسناد مالی و خصوصی مردم

آتیلا حجازی با این عکس اعلام جنگ کرد

نخستین تصاویر از گروگان‌گیری خشن در مقابل مجتمع تجاری پالادیوم تهران

فیلم/ ترامپ: اگر ارز دیجیتال دوست دارید به من رای دهید

فیلم/ تجمع معترضین به ورود زنان به ورزشگاه

فیلم/ جزییات کمال خرازی از خرابکاری اسراییل در اصفهان

فوت مادر باردار و فرزندش در تصادف با قطار در بهارستان تهران + عکس

جنیفر لوپز یک روحانی ایرانی در اینستاگرام را فالو کرد + عکس

لحظات دلهره‌آور گروگانگیری در مجتمع پالادیوم

فیلم/ بازگشت ۸ خدمه شناور حادثه دیده ایرانی در پاکستان به میهن

مرحله نهایی نخستین جشنواره مسابقات سراسری قرآن کریم ویژه کارکنان بانک سینا برگزار شد

برنامه‌های راهبردی بانک سینا با جدیت دنبال می‌شود

پرداخت طلب ستاره استقلال پیش از بازی با فولاد

واکنش به انتشار فایل صوتی منتسب به سیدمحمد خاتمی

فیلم/ ویدیوی تازه حمید معصومی‌نژاد

علاقه کاپیتان تیم ملی ایران به حضور در بوندسلیگا

فیلم/ شوخی ژوله با علی پروین و جملات قصار در رختکن

فیلم/ واکنش دور از انتظار مجری زن تلویزیون به اقامه نماز با امام جماعت خانم

گزینه جدید برای ریاست آکادمی استقلال

توافق مهم روسیه و ارمنستان

۳ بازیکن استقلال در آستانه تمدید قرارداد

نرخ جدید سود بین‌بانکی اعلام شد

دیدار جمعی از قاریان قرآن عازم حج تمتع با رهبر انقلاب

فیلم‌های سینمایی امروز و فردا تلویزیون

ماجرای تقسیم شدن استان تهران چیست؟

بازار رکودی طلا رنج شد

ارزیابی آمار‌های رئیسی درباره وضعیت اقتصاد ایران

لحظات خیره کننده از وسعت سیل در جنوب برزیل

بهترین رژیم غذایی برای کاهش چربی

روتین روزانه ایلان ماسک چگونه است؟

هفت میدان نفتی ایران به سرمایه‌گذار خارجی واگذار شده است

مونا کرمی همسر دوم سپند امیر سلیمانی کیست+ بیوگرافی

معرفی جذاب‌ترین سریال‌های هانده ارچل، بازیگر ترکیه ای+ عکس

اتوبوس‌های چینی با دلار چند تومانی وارد می‌شود؟