اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: «در مصرف آب صرفه جویی کنید»، «در مصرف برق صرفه جویی کنید»، «در مصرف گاز صرفه جویی کنید» و...؛ کلیدواژه «صرفه جویی» همان عبارتی است که در تمامی ماههای سال زیرنویس شبکه خبر است و نشان میدهد دیگر کار از صرفه جویی گذشته و باید به ریسمان دیگری برای جلوگیری از اتلاف انرژی چنگ انداخت؛ ریسمانی به نام «عایق ها».
هرچند عایقهای سنتی سال هاست در ایران در صنایع مختلف استفاده میشود، اما عمر کوتاه و مشکلات آنها در زمان استفاده، بازار این نوع عایقها را از سکه انداخته است.
«عایق» همان اسم رمزی است که حسن برگزین، مدیرعامل شرکت دانش بنیان پاکان آتیه نانو دانش به خاطر سپرده و آن را با استفاده از فناوری نانو در ایران بومی سازی کرده است.
حسن برگزین، مدیرعامل شرکت دانش بنیان پاکان آتیه نانو دانش و عضو هیأت علمی دانشگاه زنجان در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ میگوید: ازآنجایی که سال هاست کشور ما با کم آبی و قطعی برق در تابستان روبروست، بومی سازی نانوعایقها در دستور کار ما قرار گرفت.
وی با بیان اینکه بیش از ۱۰ سال مشغول مطالعه روی تولید این محصول در ایران بودیم، ادامه داد: استفاده از عایقهای با فناوری نانو در صنایع و ساختمانها به طور چشمگیری موجب جلوگیری از اتلاف و صرفه جویی در مصرف انرژی میشود.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان پاکان آتیه نانو دانش در مورد دلایل به کارگیری فناوری نانو در عایقها به ویژه عایقهای ساختمانی گفت: مهمترین مانع استفاده از عایقها در ساختمانها فضایی است که عایقها اشغال میکنند. با توجه به گرانی مسکن و زمین، استفاده از عایقها که بخشی از منازل را نیز اشغال میکنند توجیه اقتصادی ندارد؛ در حالی که انواع عایقهای حرارتی نسل جدید آیروژل که در شرکت ما تولید میشود تنها یک سانتی متر ضخامت دارند و به اشکال مختلف موجودند.
برگزین با مقایسه عایقهای سنتی و عایقهای حرارتی دارای فناوری نانو ادامه داد: خصوصیات ذرات در مقیاس نانو موجب شده عایقهای آیروژل نسبت به عایقهای سنتی قوی تر، با ضخامت کمتر و طول عمر بیشتر باشند.
به گفته مدیرعامل شرکت دانش بنیان پاکان آتیه نانو دانش، عایقهای جدید در حوزه ساختمان تنها یک سانتی متر ضخامت دارد، طول عمر آنها ۵۰ سال است و ساختمان را ضد حریق میکند. علاوه بر آن، عایق صوتی قوی ایجاد میکند؛ در عین اینکه ۹۵ درصد اتلاف انرژی ساختمان را کاهش میدهد. این عایقها در نمای ساختمان به هیچ عنوان دیده نمیشود و مشکل زیست محیطی نیز ایجاد نمیکند.
برگزین ادامه داد: ما به مدت بیش از ۱۰ سال در حوزه تولید انواع عایقهای حرارتی نسل جدید آیروژل، فعالیتهای تحقیقاتی و کاربردی داشتیم و از حدود ۶ سال پیش وارد بخش تولید تجاری این مواد شدیم و بر این اساس، شرکت پاکان آتیه نانو دانش تاسیس شد. این شرکت، تنها شرکت انحصاری تولیدکننده انواع عایقهای آیروژل در ایران و منطقه است.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان پاکان آتیه نانو دانش در مورد صنایع هدف این محصول گفت: صنایع هدف ما نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاهها هستند. از طرفی درصددیم وارد حوزه ساختمان نیز شویم، زیرا با ورود این عایقها در سطح وسیع به حوزه ساختمان شاهد کاهش اتلاف انرژی و صرفه جویی در مصرف سوختهای فسیلی و ممانعت از مازوت سوزی در نیروگاهها خواهیم بود.
برگزین در مورد به کارگیری علم نانو در ساخت عایقها گفت: فناوری نانو جزو سردمداران فناوریها در توسعه تکنولوژیهای مختلف است؛ از ماشین و الکترونیک و موبایل و ماهواره گرفته تا ساخت هواپیما و صنایع نظامی. ازآنجا که ما نیز مشغول مطالعه این فناوری بودیم با عایقهای نانوی آیروژل آشنا شدیم و پس از ۱۲ سال توانستیم این عایقها را به صورت صنعتی تولید کنیم.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان پاکان آتیه نانو دانش در مورد محصول تولیدشده این شرکت گفت: محصول مادرِ شرکت ما «آیروژل سیلیکایی» است، اما آیروژل سیلیکایی نانو متخلخل در فرمهای مختلفی خود را نشان میدهد؛ از جمله آیروژلهای گرانولی و پودری خالص و بلنکتهای آیروژل و رنگهای حاوی آیروژل.
برگزین با بیان اینکه نوع اول این محصول قابل استفاده در یک سری از رنگ هاست، افزود: رنگها به همراه آیروژلهای گرانولی و پودری دارای خاصیت عایق حرارتی، صوتی و رطوبتی میشوند که به راحتی در حوزه ساختمان قابل استفاده اند. هرچند بلنکتها که نوع دوم عایقهای آیروژل هستند در مقایسه با نوع اول در مواجهه با حرارت مقاوم ترند. این نوع عایق مقاوم به دمای منفی ۲۰۰ تا مثبت ۶۵۰ درجه سلسیوس است؛ در حالی که نوع اول از دمای منفی ۳۰ درجه تا مثبت ۱۵۰ درجه سلسیوس را پوشش میدهد.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان پاکان آتیه نانو دانش در پایان خاطرنشان کرد: استفاده عموم مردم از این عایقها سبب میشود که به صورت کلان شاهد کاهش مصرف انرژی و تولید آلایندهها در کشور باشیم.