تحلیل روزنامه عربی از علت عدم مذاکره ایران با آمریکا
یک روزنامه تونسی در تحلیلی از فضای تنشآلود میان آمریکا و ایران در منطقه، اینکه چرا آمریکا بر مذاکره اصرار و ایران این خواسته را رد میکند، تشریح کرد.
اقتصاد24 - همزمان با تشدید سیاستهای جنگ روانی آمریکا علیه ایران و ایجاد فضای جنگی جهت تحت فشار قرار دادن تهران با هدف تحمیل مذاکره جدید، یک روزنامه تونسی این فضا را برای مخاطبان خود تشریح کرد.
روزنامه الشروق تونس (شانزدهم می) در تحلیلی با عنوان «آمریکا، ایران؛ تشدید رویارویی یا زمینهچینی برای معاملهای بزرگتر؟» نوشت، «شدت تنش در خلیج (فارس) و خاورمیانه بیشتر و بیشتر میشود و آسمان منطقه شاهد ابرهای تاریکی است که خبر از جنگی سخت که شاید بین آمریکا و ایران در بگیرد... آیا واقعا منطقه به سوی جنگ پیش میرود یا اینکه این فضا، سیاست لبه پرتگاه آمریکاست که عامدانه تنش را افزایش میدهد و تهدید به استفاده از زور میکند بدون آنکه از آن استفاده کند، تا اهدافش محقق شود؟».
«عبدالحمید الریاحی» تحلیلگر تونسی، نویسنده این گزارش، با اشاره به انتشار اخباری درباره تهدیدهای آمریکا با خبر طرح ۱۲۰ هزار نیروی آمریکا، اعزام ناوهواپیمابر، بمبافکنهای راهبردی و بیمارستانهای شناور و از طرفی تهدیدهای قبلی ایران به بستن تنگه هرمز و حمله یمنیها به تأسیسات نفتی عربستان سعودی با پهپاد و اتهام به ایران درباره دخالت در حادثه فجیره امارات و قبل از آن اقدام آمریکا در تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران و اقدام مقابلهبهمثل ایران نوشت: با این همه باز هم گزینه جنگ گزینه قطعی است یا این همه سروصدای تسلیحاتی، مقدمات مذاکرات فراگیر آمریکا با ایران است؟
چرا آمریکا مصرانه خواستار مذاکره است؟
الشروق پرسید: سوال این است که چرا آمریکا به مذاکره اصرار میکند و ایران رد میکند؟. این روزنامه پاسخ داد: خواستههای آمریکا زیاد و متعدد است. آمریکا، ایران را تحت فشار گذاشت تا از طریق خروج از توافق هستهای و تحریمهای اقتصادی آن را به زانو در آورد. آمریکا از (پرونده) هستهای ایران هم شروع کرده که خواب را از چشم رژیم صهیونیستی گرفته؛ رژیمی که نیرو محرکه مواضع آمریکا شده و قطبنمای [سیاست] آمریکا را به سوی زرادخانه موشکی و توانمندی بزرگ موشکی ایران چرخانده که اسرائیل را در تیررس خود قرار داده است.
الشروق پاسخ به سوال را ادامه داد و نوشت: در کنار این، حمایت ایران از حزب الله لبنان هم هست که استخوانی در گلوی رژیم صهیونیستی شده و انبار موشکی بزرگ و ظرفیت نیروی انسانی با قدرت رزمی هولناکی برای صهیونیستها دارد. همچنین آمریکا ایران را به دلیل حضور در نبردهای منطقهای و در سوریه، لبنان و یمن سرزنش میکند؛ حضوری که متحدان آمریکا در خلیج [فارس] را تهدید میکند و لازم کرده است که آمریکا برای مهار این رویکرد ایران برای تبدیل شدن به قدرتی منطقهای که تهران مؤلفههای آن را دارد، تحرکی قاطعانه از خود نشان دهد.
چرا ایران، مصرانه مذاکره را رد میکند؟
الشروق تونس در ادامه به این سوال پاسخ داد که چرا ایران اصرار آمریکا برای مذاکره را رد میکند. الریاحی نویسنده گزارش نوشت: تهران به خوبی میداند که موجود آمریکایی هدف نهاییاش مذاکره نیست بلکه تلاش میکند آنچه میخواهد، دیکته کند و با تهدید و تشدید تنش، میز مذاکره را به میدانی برای تحمیل دیکتههای خود تبدیل کند. لذا ایران که بخوبی فهمیده که برنامه هستهای، قدرت و صنعت موشکی و ارتش عقیدتی آن (سپاه پاسداران) و شاخههای آن در جنوب لبنان هدف آمریکا هستند و بخوبی میداند که محدود شدن کامل نقش منطقهای این کشور یعنی دست برداشتن از عراق، سوریه، لبنان و یمن است، اصلا دلش نمیخواهد «گرفتار» مذاکراتی شود که هدفش را از همین الان میداند.
الشروق توضیح داد: ایران نمیخواهد وارد مذاکرهای شود که از الان میداند کفه ترازوی توازن قوا را به نفع آمریکا تغییر میدهد؛ بخصوص در سایه اثرات مخرب تحریم اقتصادی که دارد ایران را خفه میکند و قدرت خرید مردم ایران را که با افزایش سرسامآور قیمتها داغ کرده، نابود میکند.
با این حال، جنگ میشود؟
الشروق در پایان این گزارش تحلیلی با بیان اینکه «همه احتمالات وجود دارد» هشدار داد، «آمریکایی که بعد از اشغال عراق، دکترین نظامی خود را به ارعاب و تهدید به استفاده از زور بدون ورود به جنگ زمینی، تغییر داده، برای این گزینه پرهیزینه نیازمند بازنگری کامل (در سیاست خود) است چرا که رویارویی با قدرتی منطقهای مثل ایران که تا دندان مسلح و کاملا عقیدتی است، اصلا شوخی نیست.
الشروق یادآوری کرد که «دولت آمریکا تحت تأثیر تحرکات مستمر ضد ایرانی صهیونیستها و تحت تأثیر سیاستهای راهبردی نبرد نفوذ با روسیه و چین است، برای همین گزینه تهدید به استفاده از زور را در دستور کار قرار داده تا تهران را به پای میز مذاکره بکشاند اما تهران بخوبی میداند بهایی که از او میخواهند چقدر است و این کشور در جنگ ارادهها مؤلفههای پایداری را دارد همچنانکه برگهای بازی بسیاری در اختیار دارد؛ از گزینه اذیت کردن حضور نظامی آمریکا در خلیج (فارس) و منطقه تا قدرت اذیت کردن متحدان آمریکا در منطقه بخصوص رژیم صهیونیستی را در کنار گزینه توانایی بستن تنگه هرمز و متوقف کردن صدور نفت و تردد کشتیهای تجاری.